מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לפסילת מועמדות לכנסת בשל אי-חתימת שליש מחברי ועדת הבחירות

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהקשר זה עוד נטען, כי העובדה שבישיבה של ועדת הבחירות ביום 10.10.18 נימסר בעל-פה מטעם המשיבה שהמועמדות פסולה בשל העדר חתימה על טופס ההסכמה, אין בה כדי להוות תחליף להודעה בכתב שהגיעה באיחור, תוך שהעותר מדגיש שכפי שמקפידים עם המועמדים על לוחות זמנים "נוקשים", כך גם יש להקפיד עם המשיבה.
האם סעיף 40 לחוק מאפשר תיקון של ליקוי כגון העדר חתימה על טופס הסכמה? סעיף 35 לחוק מורה כדלקמן: "(א) רשאיות להגיש רשימת מועמדים אחת בלבד כל קבוצת בוחרים המונה 200 איש או שני אחוזים ממספר הבוחרים שבמידע הפנקס ביום הקובע, כהגדרתם בסעיף 16(א), הכל לפי המספר הקטן יותר, וכן כל סיעה של הכנסת, כל מפלגה וכל סיעה של המועצה היוצאת.
(ב) רשימת מועמדים תכיל שמות של זכאים להבחר שהסכימו להכללת שמם ברשימה; מספר המועמדים לא יפחת משליש מספר חברי המועצה העומדת לבחירה ולא יהיה יותר מכפל אותו מספר; השמות יהיו מסומנים כל אחד במספר סדורי; הרשימה תפרט ביחס לכל מועמד את הפרטים שייקבעו בתקנות.
באשר לאפשרות ליישם את סעיף 40 – נקבע כי הסעיף מאבחן בין ליקויים ברשימה כשרה, הניתנים לתיקון, לבין ליקויים המביאים לפסילת הרשימה כגון העדר מספיק חותמים או ליקויים כפי שמופיעים בסעיף 35(ט) לחוק, וכי העדר חתימה על טופס ההסכמה גורם לכך שהרשימה, מעצם הגדרתה, אינה "רשימה כשרה" ולכן לא ניתן לתקן פגם שכזה, תוך הפנייה לבג"צ 5769/93 חמזה נ' פקיד הבחירות בשעב (25.10.1993) שם צוין כי רשימה שלא היה מקום לקבלה מלכתחילה איננה ניתנת כלל לתיקון, אם כי באותו מקרה המדובר היה ברשימה "שלא היה מקום לקבלה" מלכתחילה בגלל שנפל בה פגם מהסוג שמפורט בסעיף 35(ט).
...
העותר טוען, כי האיחור בהגעת ההודעה מחייבת המסקנה, לפיה ההודעה בטלה מדעיקרה ונטולת תוקף.
אני סבורה כי אין די בהודעה בעל פה במסגרת ישיבה זו או אחרת, ויש להקפיד על שליחת ההודעה על פי הטופס המתאים, לנמען הנכון ובמועד.
סיכום – לאור כל האמור מעלה, מצאתי לקבל את העתירה ולהורות למשיבה לאפשר לעותר לחתום על טופס ההסכמה ולבטל את ההחלטה בדבר פסילת מועמדותו.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט א' גרוניס: בפנינו עתירה למתן צו על תנאי נגד החלטת המשיב 1, יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-18 (להלן - ועדת הבחירות המרכזית), שלא להתיר הגשת בקשה לפסילת מועמדותו של המשיב 2 לכנסת, מאחר שזו לא נחתמה על ידי שליש מחברי ועדת הבחירות המרכזית.
לענייננו חשובה הוראתו של סעיף 63א(א) לחוק הבחירות לכנסת, שזו לשונו: "בקשה לקבוע כי מועמד מנוע מלהשתתף בבחירות לכנסת לפי סעיף 7א לחוק-יסוד: הכנסת, תחתם בידי שליש מחברי הוועדה המרכזית [ועדת הבחירות המרכזית לכנסת - א' ג'] ותוגש לוועדה המרכזית לא יאוחר מ..." כלומר, על פי חוק הבחירות לכנסת לא ניתן לידון בבקשה למנוע מועמדות של מועמד מסוים לכנסת בגין אי עמידה בדרישותיו של סעיף 7א לחוק יסוד: הכנסת, אלא אם הוגשה לשם כך בקשה חתומה על ידי שליש מחברי ועדת הבחירות המרכזית.
...
דין העתירה להידחות מחמת חוסר עילה.
העתירה נדחית אפוא על הסף.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בכותרת כל דף נרשם "רשימת מועמדים", ובתחתית הדף נרשם בהדגשה: "בעמוד זה אין להחתים תומכים". בהמשך החוברת, מופיעים דפים למילוי שמות מגישי הרשימה (להלן – מגישי הרשימה או רשימת התומכים), ובכותרת כל דף נרשם "חתימות מגישי הרשימה". ברשימות המועמדים בחוברת הופיעו עשרות שורות; אך לצורך הבחירות למועצת העיר בית-שמש ניתן היה להגיש רשימת מועמדים שלא תפחת משבעה אנשים (שליש ממספר חברי המועצה העומדת לבחירה) ולא יותר מארבעה-עשר אנשים (כפל המספר האמור).
עם הודעת מנהל הבחירות על פסילת הרשימה, הועברה לעותר חוברת הגשת מועמדות חדשה, בכדי להעניק לו היזדמנות נוספת להגיש רשימה כהלכה במועד, עד לשעות הערב.
כאן המקום לציין, כי דרישת חתימת התומכים הִנה מהותית, שכן רק באמצעות חתימתם מביעים התומכים את הסכמתם לרשימת המועמדים אשר הוצגה לפניהם; וכאשר מוגשת רשימת תומכים ללא חתימת התומכים, ייתכן כי הללו כלל לא תומכים בשמות המועמדים אשר מוצגים ברשימה.
המשיבים טוענים, כי בכל אחת מרשימות המועמדים שהגיש העותר נפלו פגמים רבים ומהותיים, וכי החלטתו של מנהל הבחירות שלא לקבל את הרשימות ניתנה כדין, ואין עילה להתערב בה. דיון אין חולק, כי הזכות לבחור ולהבחר היא זכות יסוד, כך בעיניין זכות האזרח בבחירות לכנסת (ע"ב 2/84 ניימן נ' יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת האחת-עשרה, פ"ד לט(2) 85 (1985)); וכך גם בדבר זכות התושב לבחור ולהבחר למוסדות המימשל המקומי (בג"ץ 753/87 בורשטיין ואח' נ' שר הפנים ואח', פ"ד מב(4) 462 (1989), בעמ' 474-473).
הואיל והרשימה הראשונה לא הצביעה על כך שהתומכים ידעו מי המועמדים ומה סדרם ברשימה, ניכר כי פגם זה חל גם בעת הכנת הרשימה השנייה; והעדר חתימות של מגישי הרשימה, בנגוד לדרישת סעיף 35(ג) לחוק, הצדיקה את החלטת משיב 1 שלא לקבל את הרשימה השנייה.
...
התוצאה אשר על כל האמור לעיל, כל אחת משתי רשימות המועמדים שהגיש העותר לא עמדה בתנאי הסף לאישור הרשימה, והחלטתו של מנהל הבחירות שלא לקבל את הרשימות ניתנה כדין.
לפיכך, העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עתירות המופנות כלפי סרוב המשיבה 1, (להלן: המשיבה) לקבל את חוברות הגשת המועמדים והמסמכים הנלווים, לצורך אישור רשימות מועמדים לבחירות למועצת העיר ירושלים, וזאת על יסוד סעיף 42 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965 (להלן: חוק הרשויות המקומיות – בחירות).
להלן אפרט את הנימוקים שהביאו אותי למסקנה זו. המסד הנורמאטיבי סעיף 35 לחוק הרשויות המקומיות – בחירות מסדיר את דרך הגשתן של רשימות מועמדים: "(א) רשאיות להגיש רשימת מועמדים אחת בלבד כל קבוצת בוחרים המונה 200 איש או שני אחוזים ממספר הבוחרים שבמידע הפנקס ביום הקובע, כהגדרתם בסעיף 16(א), הכל לפי המספר הקטן יותר, וכן כל סיעה של הכנסת, כל מפלגה וכל סיעה של המועצה היוצאת.
(ב) רשימת מועמדים תכיל שמות של זכאים להבחר שהסכימו להכללת שמם ברשימה; מספר המועמדים לא יפחת משליש מספר חברי המועצה העומדת לבחירה ולא יהיה יותר מכפל אותו מספר; השמות יהיו מסומנים כל אחד במספר סדורי; הרשימה תפרט ביחס לכל מועמד את הפרטים שייקבעו בתקנות.
(ו) הוגשה רשימת מועמדים על ידי קבוצת בוחרים, כל החתימות אחרי 250 הראשונות לא יתחשבו בהן לצורך סעיף זה. (ז) רשימת מועמדים המוגשת על ידי סיעה של הכנסת או על ידי סיעה של המועצה היוצאת, או על ידי מפלגה, תחתם בידי בא-כוח הסיעה או המפלגה או ממלאי מקומם; רשימת מועמדים המוגשת על ידי שניים או יותר מהגופים המפורטים כאמור, תחתם בידי באי-כוחם של כל אחד מגופים אלה בצרוף הסכמתם להגשת הרשימה במשותף עם כל אחד מיתר הגופים ותצוין בה השתייכותו של כל אחד מהמועמדים לגוף מן הגופים האמורים.
. (ב) חבר ועדת הבחירות רשאי לעתור, לא יאוחר מהיום ה-20 שלפני יום הבחירות, נגד אישור רשימת מועמדים על ידי מנהל הבחירות.
פסילת הרשימה – פגמים המתגלים ברשימה לאחר הגשתה, (כלומר שאינם מונעים את קבלתה) אך הם אינם ניתנים לתיקון, ומביאים לפסילת רשימה שהוגשה והתקבלה ובהם: מספר בלתי מספיק של חותמים; הכללת שינויים ברשימה, שאינה מונעת את קבלתה, אך אינה ניתנת לתיקון ומביאה לפסילתה; החלפת מועמדים ברשימה.
לסיכום, רשימתו של יוסף, ירושלים של זהב, לא התקבלה על ידי המשיבה, ובדין, ולכן לא קמה עילה להתערבות בשקול דעתם של המשיבים.
ניתן היום, י"ז חשוון תשפ"ד, 01 נובמבר 2023, בהיעדר הצדדים.
...
אף שהמשיבה נהנית מחזקת תקינות, הרי שאין מנוס מן המסקנה כי החזקה נסתרה.
מקום בו הדברים לא נעשו, אין מנוס מהחזרת בחינת עניינם של כהן ונעים אל המשיבה לצורך בחינתם וקבלת החלטה מתאימה.
כל זאת תוך מתן החלטות כתובות וברורות בעת הגשת הרשימות, מבלי להסתפק בשיח בעל-פה. סיכום על יסוד האמור, אני דוחה את עתירתו של יוסף, ומקבל את עתירתם של כהן ונעים במובן זה שהמשיבה תבחן את המסמכים שאותם ביקשו להגיש ותחליט אם לקבלם, אם לאשר את הרשימה או לסרב לאשרה ואם לאפשר את תיקון הליקויים, שתמצא, וזאת בהתאם להוראות חוק הרשויות המקומיות – בחירות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לטענתו, מנהלת הבחירות היא זו שכפתה הכרעה זו על חברי ועדת הקלפי והתעקשה על פסילת שלוש המעטפות הכפולות הנ"ל, חלף מתן הסבר לחברי ועדת הקלפי, כי הם רשאים לסרב לפסילת מעטפות אלה וכי ההכרעה למעשה נתונה לשיקול דעתם.
אשר למעטפה הכפולה של תושב מגדל שאותרה במג'דל שמס, טוענים המשיבים כי אין מקום להתיר פתיחתה של מעטפה זו, שעה שזו הנה מעטפה יחידה, ולאור החשיבות העליונה שבשמירה על עיקרון חשאיות ההצבעה בבחירות, ומניעת פגיעה בו. המשיבים מוסיפים וטוענים כי תצהירי החיילים שצורפו לעתירה חסרי משקל ראייתי כלשהוא, בין השאר, שעה שהם כלל לא נחתמו כנדרש.
ליבת העירעור שלפניי, מיתמקדת כנגד החלטת ועדת הבחירות, שניתנה במסגרת ספירת המעטפות הכפולות שנכתבו בכתב יד, לפסול 3 פתקים בהם נכתב שם המערער – כמועמד לראשות המועצה, על דרך ציון השם "רוברט אמרוסי", בעוד השם אותו אישר מנהל הבחירות ביחס למערער כלל את השם "רוברט קנדי אמרוסי". כפי שאפרט ואנמק, אני סבור כי דין העירעור בסוגיה הנ"ל להיתקבל וכי פתקים אלו מהוים קולות כשרים הצריכים להיכלל במניין המצביעים לטובת המערער.
בהקשר לענייננו אפנה להנחיית יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה – 25, כב' השופט יצחק עמית, המופנית לבעלי התפקידים בבחירות ולפיה: "...זכרו – הכלל הוא לאפשר לקולו של הבוחר להיכלל בתוצאות, ורק אם לא ניתן להכשירו, יש לפסול אותו". העירעור על ההחלטה לפסול 3 פתקים בכתב יד אפנה עתה להכריע בעירעור כנגד ההחלטה לפסול כאמור את 3 הפתקים בכתב יד בהם צוין שם המערער "רוברט אמרוסי", בעוד השם אותו אישר מנהל הבחירות בנוגע למערער הנו "רוברט קנדי אמרוסי". הוראת החיקוק הרלוואנטית לענייננו והעוסקת בפתקי ההצבעה, מפורטת בסעיף 7(ג) לחוק הבחירות ואשר בשל מרכזיותה לענייננו תצוטט להלן: "(ג) נוסף על הוראות סעיף קטן (ב), יחולו על פתק ההצבעה לבחירות ראש הרשות הוראות אלה:
הוראת סע' 7 (ג )(5) עפ"י פרשנותו המרחיבה של המשיב, תביא לפסילה שלא לצורך ובנגוד לכלל היסוד האמור של קולות מצביעים תמימים וכשרים וגם מטעם זה אין לקבלה.
ניתן היום, ג' אדר ב' תשפ"ד, 13 מרץ 2024, בהיעדר הצדדים.
...
סוף דבר לאור מכלול המפורט בפסק דין זה, אני קובע כי ההחלטה לפסילת 3 הפתקים בכתב יד עליהם נכתב "רוברט אמרוסי" הינה החלטה שגויה וכי פתקים אלו מהווים קולות כשרים אשר יש לסופרם לטובת המערער.
יתר טענות המערער בערעורו ובעתירתו נדחות.
משעה שנמצא כי בצירוף 3 הקולות שהוכשרו לטובת המערער, יש שוויון קולות בין המערער למשיב במועמדותם לראשות המועצה מגדל – אני מורה כי במועצה מגדל ייערכו בחירות חוזרת לראשות המועצה, במועד קרוב אותו יקבע הגורם המוסמך במשרד הפנים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו