מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לעיון במסמכי בחירות בת-ים לפי סעיף 96ב לחוק הבחירות

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הרקע העובדתי, המחלוקות והטענות : עתירה בה מבוקש להורות למשיבים לאפשר לעותרת לעיין ולקבל עותק של המסמכים הנוגעים לבחירות לראשות העיר ולמועצת העיר בת-ים .
זאת, בהתאם לסעיף 96ב לחוק הרשויות המקומיות (בחירות) התשכ"ה-1965 (להלן-החוק או חוק הבחירות) וכנגד החלטת המשיב 1 (להלן-מנהל הבחירות) שנטען בעתירה שקבע באופן שרירותי שסעיף 96 לחוק לא מאפשר לעותרת לעיין ולקבל לידה עותק של מסמכים שונים כגון, החוברות והטפסים המוגשים של כל הסיעות ,העתקי כל הרשימות ,הסיעות והמועמדים שאושרו על ידי מנהל הבחירות , בקשות ואישורי חל"ת של כל הסיעות והמועמדים שהוגשו למנהל הבחירות , וזאת בטענה של מנהל הבחירות שהזכות לעיון חלה רק על חומרים של יום הבחירות.
לטענת המשיבים, דין העתירה להדחות גם לגופה, שכן סעיף 96 לחוק מתייחס לחומרי יום הבחירות בלבד, כעולה ממיקומו של הסעיף בחוק, מההקשר בינו לסעיף 95 לחוק ,ששניהם עוסקים במסמכים הנוגעים לבחירות הרלוואנטיים להגשת ערעורי בחירות ,כאשר לעותרת אין גם זכות עמידה ביחס להחלטות מנהל הבחירות בכל הנוגע לרשימות מועמדים המוגשות לאישורו, כאשר מי שיכול לתקוף אישור רשימת מועמדים זה חבר ועדת הבחירות לפי סעיף 42 (ב) לחוק, כשגם המועד לעשות כן כבר חלף.
...
לטענת המשיבים, דין העתירה להידחות גם לגופה, שכן סעיף 96 לחוק מתייחס לחומרי יום הבחירות בלבד, כעולה ממיקומו של הסעיף בחוק, מההקשר בינו לסעיף 95 לחוק ,ששניהם עוסקים במסמכים הנוגעים לבחירות הרלוונטיים להגשת ערעורי בחירות ,כאשר לעותרת אין גם זכות עמידה ביחס להחלטות מנהל הבחירות בכל הנוגע לרשימות מועמדים המוגשות לאישורו, כאשר מי שיכול לתקוף אישור רשימת מועמדים זה חבר ועדת הבחירות לפי סעיף 42 (ב) לחוק, כשגם המועד לעשות כן כבר חלף.
משנוכחתי לאחר קריאת האמור בעתירה שהאמור בעתירה לגבי מטרת העיון של העותרת עמום ולא ברור , שאלתי את העותרת בדיון מה המטרה שלה בהגשת העתירה והיא חשפה ,באופן די כללי, שמטרתה למצוא מקרים של בעיית טוהר בחירות לאור חשדות שיש לה, כמו חשד שמי שרשום כמועמד והיה צריך לצאת לחל"ת לא עשה כן. ספק רב לטעמי, האם הבדיקה לגבי יציאה לחל"ת הינה בסמכות תפקידו של מנהל הבחירות ונראה שזה מצריך בירור ,כולל בירור עובדתי, עם המעסיק ,אך בכל מקרה אני סבור שחוק הבחירות והסעיפים בחוק עליהם מסתמכת העותרת כמקנים לה זכות עיון גורפת ,לא מאפשרים זאת וכל זמן שהחוק לא שונה או שהוצאו כללים או תקנות לעיון מכוחו המאפשרים עיון שכזה ,שמשמעותו למעשה הפיכת כל החומר המוגש למנהל הבחירות לפומבי וגלוי ופתוח לעיון הציבור ,אין מקום לאפשר זאת.
לכן, בסופו של יום, החלטת מנהל הבחירות שלא לאפשר לעותרת לעיין במסמכים המבוקשים באופן גורף שכן מדובר בזכות עיון בחומרים של יום הבחירות ,בהתחשב בכל הנסיבות וההשלכות של מתן זכות עיון שכזו, כולל על צדדים שלישיים ופרטיותם, היא החלטה סבירה העולה בקנה אחד עם הוראות הדין הקיים, החלטה שאין מקום להתערבות של בית המשפט בה ולכן דין העתירה להידחות.
התוצאה: לאור כל האמור לעיל העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כמו כן, לאחר התכתבויות נוספות, ביום 29.3.16 קיבל ב"כ העותר מכתב מהמחלקה המשפטית של משרד הפנים שלפיו, ברמה העקרונית, בהתאם לסעיף 7(א2) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), תשכ"ה – 1965 (להלן: "חוק הבחירות") העותר פסול מלהיות מועמד בבחירות לראשות המועצה וזאת מאחר ששמש מנכ"ל המועצה לפחות שלושים חודשים ומשכך הנו פסול מלהתמודד בבחירות לראשות המועצה בטרם חלפו שנתיים מיום שסיים את כהונתו וכן מאחר ששמש מזכיר המועצה ומשלא התפטר לפחות תשעים ימים לפני מועד הבחירות הוא פסול מלהתמודד בבחירות לראשות המועצה (מכתב היועמ"ש של משרד הפנים צורף כנספח 8 לעתירה).
עוד טוען המשיב 1 כי החלטת שר הפנים על קביעת מועד הבחירות מתפרסמת ברשומות וכמוה כתקנה בת פועל תחיקתי ותקיפתן של תקנות, במובנן הרחב, ממילא הוחרגה מסמכותו העניינית של בית משפט זה, כקבוע ברישא לסעיף 5 לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים.
יצוין כי לאחר מועד הדיון שהתקיים לפני הוגשה מטעם המשיב 1 הודעה משלימה אליה צירף מסמכים שהמשיב 1 טוען שמהם עולה שהעותר נבחר לתפקיד מזכיר/מנכ"ל. ההודעה המשלימה מטעם המשיב 1 הוגשה שלא לפי סדרי הדין, אך למרות זאת החלטתי לעיין בה. יצוין כבר עתה כי אינני סבור כי האמור בהודעה והמסמכים שצורפו אליה משנים מהמסקנה שאליה הגעתי.
דיון והכרעה: לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ואת המסמכים והראיות שהוצגו לביהמ"ש הגעתי למסקנה כי יש לדחות את העתירה, בכפוף לכך שעניין מועד הבחירות יועבר לבחינתו של שר הפנים, אשר ישקול האם בנסיבות העניין, כפי שיפורטו במסגרת פסק הדין, יש מקום לדחות את מועד הבחירות בכחודש ימים, על מנת שהעותר יוכל להיתמודד בבחירות המיוחדות לראשות הרשות.
המשיב 1 טוען, וכך גם נטען במכתבו של היועמ"ש של משרד הפנים (נספח 8 לעתירה), כי סעיף 2(ב)(1) לחוק ההגבלה הנ"ל חל גם במצב של בחירות מיוחדות, זאת לאור סעיף 24א(ב) לחוק הבחירה הישירה, הקובע שהוראות חוק הבחירה הישירה יחולו על בחירות מיוחדות בשינויים המחויבים, למעט שינויים ספציפיים שנקבעו באותו סעיף, לאור סעיף 4(ב) לחוק הבחירה הישירה הקובע כי זכאי להבחר כראש רשות אזרח הזכאי להבחר לחברות במועצה, ולאור סעיף 7 לחוק הבחירות, אשר קובע מי זכאי להבחר לחברות במועצה ואשר מחריג אדם שפסול לפי חוק ההגבלה מאפשרות להיות מועמד בבחירות.
...
אדגיש כי סבור אני שראוי כי מקרה זה יובא לבחינה אצל הגורמים המופקדים על הבחירות כדי שישקלו ליזום תיקוני חקיקה שיסדירו מצבים מסוג זה שבא בפני.
סבור אני כי ראוי שבנסיבות המקרה ישקול שר הפנים את האפשרות לדחות את מועד הבחירות בשים לב לנסיבות המקרה.
אשר על כן, לאור המפורט לעיל, ראוי כי העותר יפנה בדחיפות בבקשה מתאימה לשר הפנים, אשר ישקול, בהתאם לסמכותו, האם ניתן בנסיבות העניין (ולאור כל האמור לעיל) לדחות את מועד הבחירות המיוחדות בכחודש ימים, באופן שיאפשר לעותר להתמודד לראשות הרשות.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

נקבע כי המבקש ידע על ההיעלמות לכאורה של הקולות כבר ביום 6.11.2018, ואין צידוק להשתהות בת 8 ימים – או ארוכה יותר, בהיתחשב בכך שההגרלה נערכה ביום 4.11.2018.
המבקש מוסיף כי להדפסת מסמכים הוא נעזר באחרים, והדבר עיכב את הגשת העתירה.
בבחירות לרשויות מקומיות אפשר לעתור על החלטות אחרות של מנהל הבחירות תוך 7 ימים, ובית המשפט יכריע בעתירה תוך 7 ימים (סעיף 96ב(ב)–(ג) לחוק הבחירות).
כשלעצמי אני סבורה שהדבר ראוי לעיון נוסף במבט הצופה פני עתיד בכל הנוגע להסדרת הנושא, ומבלי לנקוט עמדה לגופו של ההליך דנן שאמור להתברר.
...
באיזון הכולל בנסיבות העניין אני סבור שלא היה מקום לדחות מחמת שיהוי טענות אלו, שהועלו תוך 10 ימים ממועד עריכת ההגרלה, בלא למצות את פרק הזמן המרבי הקבוע בדין להגשת ערעור בחירות.
סוף דבר: פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים מבוטל בזה.
כשלעצמי אני סבורה שהדבר ראוי לעיון נוסף במבט הצופה פני עתיד בכל הנוגע להסדרת הנושא, ומבלי לנקוט עמדה לגופו של ההליך דנן שאמור להתברר.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 5.11.2023 פנתה העותרת למשיב 1, מנהל הבחירות בת-ים (להלן: מנהל הבחירות), בבקשה לעיין ולהעתיק מסמכים שונים שהוגשו לאישורו בעת הגשת הרשימות לבחירות המקומיות בעיר בת-ים שצפויות להתקיים ביום 30.1.2024, וזאת מכוח סעיף 96 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965 (להלן: חוק הבחירות).
מנהל הבחירות סרב לבקשה, בהסתמך על הנחייתה של המשיבה 2, היחידה לפיקוח ארצי על הבחירות במשרד הפנים, לפיה סעיף 96 לחוק הבחירות מאפשר עיון רק בחומרי יום הבחירות עצמו.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בעתירה על נספחיה, אנו סבורים כי דינה להידחות על הסף, ללא צורך בתגובות המשיבים.
כך, במסגרת עתירה לבית המשפט הגבוה לצדק, לא די במסקנה לפיה נפלו טעויות בפסק דינו של בית המשפט המחוזי כדי להקים עילה להתערבות.
אשר על כן, העתירה נדחית בהיעדר עילה להתערבות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו