בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 3869/16
לפני:
כבוד המשנה לנשיאה נ' הנדל
כבוד השופט נ' סולברג
כבוד השופט י' אלרון
העותרת:
לורנצה דנטה, שירה לאה
נ ג ד
המשיב:
משרד הפנים מינהל האוכלוסין
עתירה למתן צו על תנאי
תאריך הישיבה:
ה' בכסלו התשפ"ב
(9.11.2021)
בשם העותרת:
עו"ד דודו זהבי; עו"ד רועי רון
בשם המשיב:
עו"ד אבישי קראוס; עו"ד רועי שויקה; עו"ד ענת גולדשטיין
][]פסק-דין
אשר לחוקיות שהותה במדינה – העותרת גורסת שאין בחטאי העבר הרחוק כדי לשלול את תחולת חוק השבות בעיניינה, שכן במועד השלמת גיורה היא שהתה בישראל כדין, מכוח צו שפוטי שמנע את הרחקתה (עמ"ן 14447-10-14, בו נידון ערעורה על החלטה אחרת של משרד הפנים בנוגע למעמדה בישראל).
בהקשר זה נקבע כי –
"שהות כדין שיש בה כדי להגשים תכלית זו היא שהות באשרה בת תוקף. אשרה זו מהוה 'אישור' מטעם רשויות המדינה לכך שהשהות בישראל נעשתה בהתאם להוראות הדין. מתן האשרה, להבדיל מעצם הגשת בקשה, נסמך על מיגוון שיקולים רלוואנטיים על פי הוראות הדין ואינו נובע באופן בלעדי מרצונו של אדם, כשלעצמו, להסדיר את מעמדו בדרך זו או אחרת. בנוסף, קיומה של אשרה בתוקף הוא מבחן ברור וקל להפעלה, המספק תשובה חד משמעית לשאלה האם שהות מסוימת הייתה כדין אם לאו. זאת, בנגוד לקריטריון של הגשת בקשה שטרם הוכרעה, אשר מעבר לקשיי ההוכחה הטבועים בו, מושפע ממספר משתנים, כגון היחס בין מועד הגיור למועד הגשת הבקשה והיחס בין מועד הגיור למועד קבלת ההחלטה בה" (שם; ההדגשה אינה במקור).
...
דין העתירה להידחות, בהעדר עילת התערבות בהחלטת המשיב.
כפי שהעיר חברי, השופט נ' סולברג, בעניין מקלרן, "ישנם גרי-צדק, לא מעט גיורים איכותיים, לעֵלא ולעֵלא מבחינה דתית, שנקלעים למבוי סתום ולמצוקות אישיות ומשפחתיות מכיוון שלא באו בגדרי חוק השבות, מחמת שהייה בלתי-חוקית כנ"ל בישראל תוך כדי הליכי הגיור [...] משרד הפנים צריך לחתור ל'ריכוך' הנוקשות החוקית הנ"ל, באפיקים אחרים, אם בוועדת חריגים, אם בנהלים מיוחדים, גם לפנים משורת הדין. כל עניין קובע כמובן פרק לעצמו – כל איש, כל אישה – אך לבטח ישנם גרי-צדק שראוי לחתור חתירה לקראתם, לקבלם בנפש חפצה, ולהסדיר את מעמדם האזרחי בישראל". בהליך דנן אין להידרש לשאלה האם העותרת נמנית על גרי צדק אלה, אך בידיה לשוב ולפנות, כאמור, למשיב בהקשר זה.
העתירה נדחית.