מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה למניעת הרחקה, ביטול החלטת סירוב למקלט והארכת אשרה

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין לעררים דחה את בקשתם לצוו ביניים שימנע את הרחקתם במעמד צד אחד, אף מבלי שבקש את תגובת הרשות, תוך שהוא מציין כי אימם נימצאת בישראל "על פניו ללא אשרה כדין". רק היתערבות עורכי הדין, שכאמור עבדו גם בלילות בהיתנדבות בשדה התעופה, מנעה את הגירוש המיידי.
בתוך כך קבעתי כי: "במקרה שלפניי, דחה בית הדין את הבקשה לצוו ביניים מבלי לקבל את תגובת הרשות, תוך הנחה שאימם של האחים נימצאת בישראל שלא כדין, כאשר לטענת המבקשים היא נימצאת בארץ כדין. הדיין לא איזן כראוי בין סכויי הערר למאזן הנוחות שהוא השיקול המכריע במקרים מסוג זה. הרשות מהרה וניסתה להרחיק את המבקשים כשעתיים לאחר מתן ההחלטה, כדי למנוע הגשת ערעור לבית המשפט. אין לעמוד מנגד ולאפשר המשך היתנהלות זו". שנית, התבססה החלטתי גם על טובת הילד שלא נשקלה בהליך הנוכחי ולא מונה לו אפוטרופוס לדין, על אף שמדינת ישראל חתומה על האמנה בדבר זכויות הילד החלה על הקטין, שלפיה בדיון בו נקבע גורלם של ילדים, טובתם צריכה להיות השיקול הראשון במעלה, ועל אף פסיקת בית המשפט העליון בהקשר זה. לאור כל זאת קבעתי באופן רוחבי, כי: "יש לקבוע כללים שיבטיחו ייצוג משפטי וגישה לערכאות בכל המקרים של אזרחיות ואזרחי אוקראינה המגיעים בעקבות המילחמה הנמשכת, וכניסתם מסורבת. אדגיש, הכוונה לאפשר ייצוג משפטי לצורך ביקורת שיפוטית על החלטת הסרוב. יש לציין לשבח את עורכי הדין הרבים המסייעים לאותם מסורבי כניסה ללא עלות (פרו בונו) ועושים במלאכה לילות כימים, כפי שעולה מהבקשה שלפניי". על כן קבעתי כי החלטתו של בית הדין לעררים מבוטלת, ובקשת רשות העירעור מתקבלת במובנה הרחב, כך שיחולו ההוראות שלהלן, כדי לאפשר ביקורת שיפוטית יעילה על החלטות הרשות: על הרשות ליידע את כל מסורבי הכניסה, עם הסרוב כי יש להם זכות להיוועץ בעו"ד ולהגיש ערר על אותה החלטה.
טיעוני המערערות בפרשת קריסטינה באי כח המערערות בפרשת קריסטינה טוענים כי נוכח ביזוי מופגן ומכוון של החלטות שיפוטיות מחייבות, מסירת עובדות כוזבות בתצהיר, נקיטת אלימות קשה כלפי המערערות שהנן אם ובתה הקטינה שכל חטאן הוא בבקשת מקלט בישראל מפני המילחמה באוקראינה, יש לפסוק לחובת הרשות הוצאות בשיעור ניכר שיתנו ביטוי לחומרה שבהתנהלותה, אשר נטען כי היא ממשיכה באין מפריע גם לאחר מתן פסק הדין במקרה זה. בקשה זו מפרטת בהרחבה את קורות המערערות בנתב"ג בניסיונן לבקש מקלט מהמלחמה בארצן, שהגישו מיד עם נחיתתן.
בשלב שני לאחר זאת, נקבע גובה ההוצאות שישתלמו בכל מקרה לפי נסיבותיו, כפי שנקבע למשל, בבג"ץ 4122/22 פלונית נ' ראש האגף לחקירות ולמודיעין (נבו 07.08.22)‏‏, בפיסקה 21 לפסק דינו של כב' השופט חאלד כבוב, כי: "בנסיבות דנן, הבאנו במניין שיקולנו את היתנהלות המשיבים עובר להגשת העתירה והאמור בתגובה המקדמית מטעמם, ותוך שנתנו דעתנו לנימוקיהם ביחס לסוגיית ההוצאות כמפורט בפיסקה 17 לעיל, שעניינם התנהלותם לאחר הגשת העתירה. מנגד, בחנו את היתנהלות העותרת והצידוק שבהגשת העתירה, הקף המשאבים שהוקצו לשם ניהול תיק זה, תוך בחינת השאלה "האם עצם הגשת העתירה היא שהניעה את המשיב לחזור בו מהחלטה קודמת שלו ולהעניק לעותר את הסעד המבוקש בעתירה עוד לפני שזו שהתבררה בבית המשפט" .
היתנהלות זו באה לידי ביטוי הן בהפרת החלטת בית המשפט בעיניין אנסטסיה באופן מתמשך תוך ניסיונות להיתחמק מביקורת שיפוטית כמתואר לעיל, הן בהימנעות הרשות מהגשת תגובה לבקשה לפסיקת הוצאות בעיניין קריסטינה או בקשה להארכת המועד לכך, וזאת למרות שהוגשו שתי בקשות למתן החלטה בהיעדר תגובה.
...
בתוך כך קבעתי כי: "במקרה שלפניי, דחה בית הדין את הבקשה לצו ביניים מבלי לקבל את תגובת הרשות, תוך הנחה שאמם של האחים נמצאת בישראל שלא כדין, כאשר לטענת המבקשים היא נמצאת בארץ כדין. הדיין לא איזן כראוי בין סיכויי הערר למאזן הנוחות שהוא השיקול המכריע במקרים מסוג זה. הרשות מיהרה וניסתה להרחיק את המבקשים כשעתיים לאחר מתן ההחלטה, כדי למנוע הגשת ערעור לבית המשפט. אין לעמוד מנגד ולאפשר המשך התנהלות זו". שנית, התבססה החלטתי גם על טובת הילד שלא נשקלה בהליך הנוכחי ולא מונה לו אפוטרופוס לדין, על אף שמדינת ישראל חתומה על האמנה בדבר זכויות הילד החלה על הקטין, שלפיה בדיון בו נקבע גורלם של ילדים, טובתם צריכה להיות השיקול הראשון במעלה, ועל אף פסיקת בית המשפט העליון בהקשר זה. לאור כל זאת קבעתי באופן רוחבי, כי: "יש לקבוע כללים שיבטיחו ייצוג משפטי וגישה לערכאות בכל המקרים של אזרחיות ואזרחי אוקראינה המגיעים בעקבות המלחמה הנמשכת, וכניסתם מסורבת. אדגיש, הכוונה לאפשר ייצוג משפטי לצורך ביקורת שיפוטית על החלטת הסירוב. יש לציין לשבח את עורכי הדין הרבים המסייעים לאותם מסורבי כניסה ללא עלות (פרו בונו) ועושים במלאכה לילות כימים, כפי שעולה מהבקשה שלפניי". על כן קבעתי כי החלטתו של בית הדין לעררים מבוטלת, ובקשת רשות הערעור מתקבלת במובנה הרחב, כך שיחולו ההוראות שלהלן, כדי לאפשר ביקורת שיפוטית יעילה על החלטות הרשות: על הרשות ליידע את כל מסורבי הכניסה, עם הסירוב כי יש להם זכות להיוועץ בעו"ד ולהגיש ערר על אותה החלטה.
אלא, שתחת ההתייחסות להפרת החלטתי בעניין אנסטסיה כאמור בהחלטתי לעיל, פירטה התגובה בקצרה וללא תצהיר, כי לאור הצו הארעי שנתן כב' השופט אטדגי ושהוארך על ידי, המבקשות שוחררו ממשמורת, ובמצב זה שבו הן שוהות בישראל, הרשות מסכימה לסעד הזמני מבלי לגרוע מטענה מטענות המדינה, ומבקשת לבטל את הדיון שהיה קבוע למחרת היום, בטענה שהסעד הזמני התייתר.
בעא 1535/13 מדינת ישראל נ' ציפורה איבי (נבו 03.09.15), בפסקה 6 לפסק דינה, קבעה כב' השופטת ד' ברק ארז בקשר למדינה כשחקן חוזר בהליכים מנהליים: המדינה כ"שחקן חוזר" וכנאמן הציבור: מעבר לשאלה האם קיים בענייננו מעשה בית-דין או תקדים מחייב, אני סבורה שמעמדה הציבורי של המדינה מחייב שלא לאפשר לה לנהוג באופן אסטרטגי – לטעון טענות שונות בהליכים המתנהלים מול בעלי דין שונים ולהציג את טענותיה "טיפין טיפין" בהליכים שונים כדי "לנסות" אותן.
נדחה הערעור שהגישה בבית המשפט העליון וניתן בעניין פסק דין – ניתן לצפות שהמדינה תקבל על עצמה לנהוג בהתאם לתקדים זה, ולא להעלות טענות הכופרות בו. מסקנה זו מתחייבת קודם כול מתפיסות יסוד של הגינות שלטונית, כפי שציינה חברתי, אך למעשה נובעת גם מחובתה של המדינה לנהוג בשוויון בכלל הניזוקים ממעשים שביצעה במסגרת תפקידה הציבורי (בענייננו, בתחום של בריאות הציבור).
סוף דבר לאור האמור לעיל הבקשות לפסיקת הוצאות לחובת הרשות מתקבלות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסיום השימוע ניתנה החלטה (עמ' 142 להודעת העירעור), שכללה פירוט נרחב של הפרעות ב"כ המערערת למהלך השימוע, בכך שניסה להקליט ולצלם בנגוד לנהלי הרשות מנהל האכיפה וזרים, וסירב להוראת מנהל תחום אכיפה הממונה על חקירות זרים, שנתמך ביעוץ היועמ"ש של מנהל אכיפה וזרים לצאת מהמתקן, עד שהוצא בסיוע המישטרה שהוזמנה למיתקן.
ההחלטה לאחר השימוע היתה להשאיר את המערערת במשמורת עד להרחקתה, בנימוק "שהות יתר, חשד להשתקעות". המערערים הגישו ערר על החלטה זו, בטענה כי הוגשה בקשת מקלט למערערת המספקת לה הגנה מפני הרחקה ואכיפה עד להכרעה בה, בטענות כי הקשר הזוגי בין המערערים מונע מהרשות לגרשה, ובטענות לפגמים בהליך המנהלי, לרבות פגיעה בזכות הייצוג בכך שהתקיים ללא נוכחות עו"ד ופגמים אחרים בשימוע שנערך לה שהקלטתו נאסרה.
" בו ביום הוגשה מטעם המערערת בקשה לעיון מחדש בהחלטה זו, בה נטען כי עוד ביום 05.01.2023 בוצע שימוע נוסף בעקבות פסק הדין, שבו הוחלט להותיר את המערערת במשמורת ללא הנמקה מדוע לא ניתן להסתפק בחלופת משמורת, ונטען כי דינו של השימוע החדש בטלות מחמת פסלות פסק הדין של בית הדין לעררים שהורה על קיומו.
בתגובת המערערים מיום 02.05.2023 נטען כי אין בהחלטה החדשה כל נימוקים, וודאי לא כאלה המצדיקים השארת המערערת במשמורת, וכי בהתאם להחלטתי מיום 12.01.23 המערערת אכן שוחררה ממשמורת, וניתנה לה אשרה מכוח סעיף 2(א)(5) לחוק הכניסה לישראל, שאף חודש, ובתוקף עד ליום 17.8.23.
הרשות החלה להקליט ראיונו של מבקשי מקלט, רק במסגרת בקשת רשות ערעור שהגישה לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט לעניינים מינהליים שקבל את בקשת העותרת שם, והורה למשיב לאפשר לב"כ העותרת להקליט בתעוד קולי את הראיון המקיף שייערך לעותרת (עת"מ (מנהליים מרכז) 5462-05-11 Win Pa Pa Shew נ' משרד הפנים (נבו, 25.10.11).
...
אשר להקלטת הריאיונות והשימועים ע"י הרשות, אני סבורה, כפי שציין בית הדין, כי יש מקום להקליט את השימועים, כמו גם את הראיונות הנערכים לבחינת הקשר הזוגי ועמדתי על הדברים במספר הליכים קודמים.
בנוסף בעמ"נ (מינהליים ת"א) 57982-12-20 נתן בויצ'מן נ' רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים (נבו 21.12.2022): קבעתי בדומה כי: "אדגיש כי הראיונות כתובים בכתב יד ואינם מוקלטים, כך שכאשר המרואינים מכחישים חלק מהדברים שנרשמו, קשה לבסס ממצאים אך על תשובה בריאיון המוכחשת על ידי מי שאמר אותה." בדומה גם בעמ"נ (מינהליים ת"א) 39323-01-21 דרור וונונו נ' רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים (נבו 27.09.2021), המערערים העלו טענות באשר לאופן רישום הפרוטוקול, שם קבעתי (בפס' 43) כי: "לאור טענות המערערים באשר לשאלות שנשאלו בריאיון הראשון, ולטענתם לא נרשמו, ולאור הפערים בין הפרוטוקול שנערך ע"י המראיינת מטעם הרשות (להלן: פרוטוקול הרשות), לבין התמלול של הראיון שערכה ב"כ המערערים בראיון השני בזמן אמת, אני סבורה כי ראוי להקליט את הראיונות (בדומה לראיונות המקלט), שאז לא ניתן יהיה להעלות כל טענה בהקשר זה.". לפני בית הדין טענה הרשות כי בכל הנוגע לראיונות מקלט אלו מוקלטים לאור הטענות בדבר סכנת חיים הנשקפת למבקשי המקלט.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העותרת נכנסה לישראל לראשונה ביום 4.2.98 באשרת עבודה מסוג ב/1, כעובדת בענף הסיעוד.
יתרה מכך, ההחלטה להרחיק את העותרת מישראל אינה מידתית כלל ועיקר, שכן מובילה באופן שרירותי לפרידה כפויה של בני הזוג.
אשר על כן, מבקשים העותרים לבטל את החלטתה של וועדת ההשגה ולהורות למשיב להסדיר את מעמדה של העותרת בישראל מכוח זוגיותה עם העותר.
המשיב סבור כי מהסתירות שפורטו לעיל, עולה חשש שהעותרים מנהלים קשר פקטבי שמטרתו להאריך את שהותה של העותרת בארץ ותו לא. לטענתו, מדברי העותרים בראיונות מצטיירת תמונה לפיה הם אינם יודעים פרטים בסיסיים האחד על השני.
העתירה שלפניי עניינה בבחינת סבירות החלטתו של המשיב אשר סרב לבקשה לקבלת מעמד לעותרת בישראל, בהתאם ל"נוהל הטיפול במתן מעמד לבני זוג של ישראלים לרבות בני אותו מין", לאור קיומן של סתירות רבות ומשמעותיות שנתגלו בראיונות שנערכו לעותרים.
ג. העדר מניעה ביטחונית או פלילית לאישור הבקשה.
בקשת העותרים הוגשה רק לאחר שנדחו בקשות קודמות שלהם לקבלת מעמד: בקשה של העותרת למקלט מדיני שנדחתה מחוסר עילה, ובקשה של העותר להענקת מעמד לנתינה פיליפינית נוספת מכוח קשר זוגי, שנדחתה בעקבות היתרשמות שלילית מכנות הקשר.
...
סבורני, שגם אם יכול המשיב לערוך ביקור כאמור, ככל שהוא סבור שדי בראיונות על מנת להסיק כי אין מדובר בקשר כן, אין הוא מחויב לערכו.
מהמתואר לעיל, מתבקשת המסקנה כי מציאות חייהם של העותרים נשקלה כראוי.
המסקנה לפיה אי עקביותם של העותרים בתשובותיהם באשר לפרטים בסיסיים בחייהם מלמדת על אי כנות הקשר ביניהם סבירה, ואינה מקימה עילה להתערבותו של בית המשפט בה. לפיכך, החלטתי לדחות את העתירה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת העותרים סעיף 32 לחוק למניעת הסתננות, העוסק בהקמת והפעלת מתקן השהייה, אינו חוקתי ודינו להתבטל, אלא ששאלת חוקתיות סעיף זה עומדת לדיון בפני הרכב מורחב של תשעה שופטים בביהמ"ש העליון.
באשר לבקשות מקלט, אם הוגשו על ידי מי מהעותרים, נטען כי עצם העובדה שפלוני הגיש בקשה למקלט אינה מקנה לו חסינות מפני הפנייה למרכז השהייה ככל שהוא עומד בקריטריונים שנקבעו לעניין זה. דיון בטענות הכלליות של הצדדים: לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ואת המסמכים שהובאו לעיוני הגעתי למסקנה כי לא נפל בהחלטות שבנידון, המורות לעותרים לשהות במיתקן השהייה "חולות", כל פגם המצדיק היתערבות של בית המשפט לעניינים מינהליים.
ביום 24.7.08 החליט הממונה על הגבולות על שיחרור העותר ממשמורת בכפוף לתנאים לפיהם ישהה מצפון לקו חדרה או מדרום לקו גדרה בלבד למעט לצורך הגעה וחזרה ממשרדי האו"ם וכן ישתף פעולה באופן מלא עם רשויות המדינה לצורך הנפקת מיסמך נסיעה להרחקה מישראל או למתן שהות זמנית בישראל.
ביום 20.3.14, לאחר שינוי מדיניות הממשלה ביחס למסתננים ולאחר כניסת תיקון מס' 4 לחוק למניעת הסתננות לתוקף, התייצב העותר בלישכת המשיב להארכת אשרת שהייתו.
ביום 25.3.14 לאחר שינוי מדיניות הממשלה באשר לטפול באוכלוסיית המסתננים וההחלטה על הפניית המסתננים למרכז השהייה, התייצב העותר בלישכת המשיבה להארכת אשרת שהייתו.
בנוסף לטענות הכלליות של העותרים, טוען העותר כי נכלא באריתריאה למשך שנה שלמה תחת תנאים קשים מאוד עקב סרובו להתגייס לצבא בכפייה ולתקופה בלתי מוגבלת בזמן.
...
בהתאם, העתירות נדחות.
בכפוף להבהרה דלעיל, ותוך שבית המשפט מדגיש כי לא הוצג בפניו כל תיעוד רפואי שיש בו כדי להצביע על מניעה מהוצאת צו השהיה למי מהעותרים, העתירות נדחות.
אני מורה כי העותרים יתייצבו במתקן השהייה "חולות" עד לא יאוחר מיום 27/08/14.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בשנת 2009 נדחתה בקשת המערער לקבלת מקלט מדיני, ולאחר מכן נדחתה בקשתו לעיון חוזר בדבר.
טרם מועד הדיון שנקבע לשמיעת העתירה המנהלית לגופה, הגיש המשיב הודעה לבית-המשפט לפיה הוא נכון לפנים משורת הדין לבטל את ההחלטה נשוא העתירה ולבחון מחדש את עניינו של המערער, בכפוף לכך שהלה יתייצב בלישכה בתל-אביב וימציא חוות דעת רפואית עדכנית מטעמו.
בין לבין, ביום 28.12.2014 סורבה בקשת המערער לקבלת אשרת עבודה, אך צוין כי רישיונו יוארך מדי 3 חודשים (ולא מדי חודש כפי שנעשה עד אז).
מנגד, הנוהל משנת 2014 קובע כי כאשר המבקש אינו מצוי במצב חרום רפואי, הוא אינו זכאי לרישיון ב/ 2 או לעיכוב הרחקה מישראל, וכי בקשתו תדחה על הסף (בכפוף לאפשרות של עיכוב הרחקה לתקופה של עד 90 ימים או 30 ימים כמפורט בנוהל, וכן בכפוף למתן שיקול-דעת למנהלת תחום אשרות וזרים להחליט על פיתרון אחר כאשר המבקש אינו מצוי במצב חרום רפואי והינו בר-הרחקה, כגון: מתן שהות קצרה לצורך הצטיידות בתרופות, סיום טפול רפואי דחוף והכרחי בטרם יציאה ועוד).
כב' השופט דראל קבע בפסק-הדין השני כי מאחר שהוגשה עתירה נוספת והבקשה נדונה מחדש לאחר כניסת הנוהל החדש לתוקף ומאחר שהתקבלו מספר החלטות מאז, הרי אין מניעה לבחון את הבקשה לפי הנוהל המעודכן משנת 2014 (שם, פס' 26).
כמו כן, המשיב השתהה בקבלת הכרעה בעיניינו של המערער, בלא שניתנו החלטות ממשיות מצד המשיב במשך כשנתיים וחצי לאחר מחיקת העתירה המנהלית (למעט החלטה על דחיית בקשה של המערער לאשרת עבודה, וכן פנייה של המשיב למערער כדי שיגיש בשנית חומר עדכני לעיונו בשים לב לחלוף הזמן).
...
בחנתי את נסיבות אותו מקרה, ואני סבורה כי אין מקום ללמוד מתוצאת פסק-הדין השני לענייננוּ.
סיכומם של דברים; מטעמים עליהם עמדתי, מסקנתי היא כי בנסיבותיו הפרטניות של מקרה זה, יש להחיל בעניינו של המערער את הנוהל הרפואי לפי נוסחו משנת 2011.
סוף דבר הערעור מתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו