בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 495/12
לפני:
כבוד המשנָה לנשיא מ' נאור
כבוד השופט א' רובינשטיין
כבוד השופט צ' זילברטל
העותרים:
1. גב' עזה עזאת
2. סוהיר עבד אל מגיד
3. ענדליב חסין
4. אמאל נמר
5. לוגין שרחביל
6. גישה מרכז לשמירה על זכויות האדם
7. אל -מיזאן המרכז לשמירה על זכויות אדם
נ ג ד
המשיבים:
1. שר הבטחון
2. המפקד הצבאי לאיזור הגדה המערבית
3. מתאם פעולות הממשלה בשטחים
4. אלוף פיקוד הדרום
תשובה לצוו על תנאי
תאריך הישיבה: [כ"ח באב התשע"ב] (16.8.12)
בשם העותרים: עו"ד ד"ר נעמי הגר
בשם המשיב: עו"ד ענר הלמן; עו"ד רועי שויקה
][]פסק-דין
בתצהיר האלוף איתן דנגוט, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, נאמר, כי לעותרות, זרות תושבות עזה, אין זכות שבדין להכנס לישראל, וההחלטות בעיניינן נתקבלו לפי מדיניות הממשלה, לפיה כניסת תושבי עזה לישראל, ולוא לצרכי מעבר לאיו"ש, מוגבלת למקרים הומנטריים חריגים בלבד, בדגש על מקרים רפואיים דחופים (למעט לעניין כניסת סוחרים).
אכן, כפי שנכתב שם "נקודת המוצא לדיון היא שכפי שמקובל בכל מדינה ריבונית, אין לזרים זכות קנויה להכנס לתחומי מדינת ישראל". בעיניין קישאוי עמד השופט פוגלמן על כך שבית משפט זה קבע לא אחת כי אין להתערב במדיניות המשיבים לפיה בקשות של תושבי רצועת עזה לקבל אישורי כניסה לישראל נבחנות באופן פרטני רק אם נמצא שהן מעלות טעם הומניטרי חריג ועוד הוזכר שם כי "כניסה לישראל לשם ביקורי בני מישפחה כלואים, מעבר לישראל לצורך לימודים בגדה וביקורי מישפחה בגדה – כל אלה אינם מהוים טעם הומניטרי חריג המצדיק כניסה לישראל" (ההדגשה הוספה; וראו עוד בקיצור לשון אמנם, לעניין סטודנטים אחרים פסק הדין ב-בג"ץ 4906/10 שריף נ' שר הבטחון (טרם פורסם, 7.7.2010)).
...
לא שוכנעתי כי עמדת המשיבים, המבוססת על המציאות הקיימת שלפיה בדיקה כזו אינה מעשית, אינה סבירה.
חיוב המשיבים בהקמת "ועדת חריגים" הוא ביטוי למסקנה, שלפיה קביעת הקריטריונים מבלי שלצידם מנגנון של טיפול בחריגים, היא בגדר מדיניות בלתי סבירה שראוי להתערב בה. איני שותף למסקנה זו. אכן, בצד החיוב שביצירת אפיק בחינה נוסף של בקשות הכניסה לישראל, עליו מצביע חברי השופט רובינשטיין, אין להתעלם מהקשיים הכרוכים בכך, ובהם הקושי עליו עומדת חברתי המשנָה לנשיא נאור והקושי עליו הצביעו המשיבים, הוא הקושי לבחון בחינה פרטנית כל בקשה ובקשה במצב של עימות מזוין והימצאות המבקשים ב"שטח עוין" (כאמור בהחלטה ב/34 של ועדת השרים לענייני בטחון לאומי).
בסופו של דבר, עניין הוא למעצבי המדיניות המוסמכים לענות בו. להם מסור שיקול הדעת, ולא ראיתי כי נפל פגם באופן בו הופעל שיקול דעתם לעניין חוסר האפשרות לקיים בחינה פרטנית של כל בקשה.