כללי
עתירה המופנית כלפי אופן יישום החלטת ממשלת ישראל מיום 15.5.23, ובלשון העותרים תכלית העתירה כדלקמן:
מוגשת בזאת עתירה מנהלית בגדרה יתבקש בית המשפט הנכבד ליתן צו המורה למשיב ליישם את החלטת הממשלה מס' 511 מיום 15.5.23 (להלן: "החלטת הממשלה"), ולאפשר באופן מיידי לכל מוסדות החינוך המוכרים שאינם רישמיים אף שאינם בבעלות רשת מעיין החינוך התורני או רשת החינוך העצמאי – להכנס לתוכנית "אופק חדש" כבר משנת הלימודים תשפ"ד (2024).
תמצית טענות הצדדים
א. טענת העותרים
העותרים, עמותות המנהלות בתי ספר מכל גוני הקשת במדינת ישראל, אינם חולקים על עצם ההחלטה להחיל את "אופק חדש" על בתי הספר המוכשרי"ם. תמצית טענתם מגולמת בסעיף 5 של העתירה בו נכתב כהאי לישנא:
"... ההחלטה שלא להחיל את תכנית אופק חדש בשנת הלימודים תשפ"ד על כלל מוסדות המוכש"ר אלא רק על מוסדות שבבעלות הרשתות הגדולות נעשתה על ידי משלוח חוזר מטעם משרד החינוך לרשתות הגדולות בלבד, אשר במסגרתו, בשפה רפה ובשולי הדברים, ללא כל נימוק או הסבר – ומבלי שהוא הועבר בצורה פורמאלית למוסדות המוכש"ר האחרים –צוין כי עבור יתר המוסדות תיושם תכנית אופק חדש אך בשנת הלימודים הבאה (תשפ"ה)".
בטענה זו של העותרים, שהיא, למעשה, טענת הליבה בהליך זה, יורחב בהמשך, ועיקרה בטענה, שגם אם ההחלטה ליישם את תוכנית אופק חדש בהתאם ליכולת הבצוע של המשרד אינה בהכרח בלתי לגיטימית, גם לשם כך נדרשים תבחינים רלוואנטיים וענייניים, וההשתייכות לשתי הרשתות הגדולות בלבד, היינו למשיבות 2 ו- 3, אינה תבחין רלוואנטי, אינה תבחין כלל, ולמעשה אף לא ברור אם היא מוצגת כך. ומכל מקום, החלטת 18.7.23 אף אינה חותרת לנמק את הדברים בכך שעל הפרק תבחין עינייני ורלוונטי שהופעל ושרק בעקבותיו התכנס המשיב 1 להחלטתו.
...
נוכח כל האמור, נקבע בזה, שתקלה חמורה יצאה תחת ידי המשיב, והדרך בה בחר להלך – פגומה.
ואכן במקרים שונים, ולא בלב קל, הגיע גם בית המשפט העליון למסקנה, שמלבד הצהרה הולמת, יקשה עליו להעניק סעד מספק:-
"כאשר בית המשפט סבור כי נפל פגם בהחלטתה המנהלית – הרי שעקרון המעשה העשוי, יכול וצריך להתלבן גם במהלך או בתום הדיון המשפטי, במסגרת שאלת הסעד... מבחינה זאת, בידי בית המשפט נתונה הסמכות לשקול אם להעניק לעותר סעד הצהרתי בדבר הפגם שנפל במעשה המנהלי, וזאת תחת סעד אופרטיבי, המורה לשנות את המצב הקיים בשטח.. אציין כי פתוחה בפני המערערים הדרך להגיש תביעה אזרחית בגין נזקיהם, ככל שיוכחו, וכל טענותיהם שמורות להם" (עע"מ 2339/12 שוחט נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה כפר סבא, פסקאות 53-51 (19.8.2013)
וכן ראה -
"בשלב זה, מטעמים של מעשה עשוי, לא ניתן אפוא להורות על העברת העבודה מן המשיבה 2 לידיהם של גורמים אחרים... עם זאת, לשיטתי, דין הערעור להתקבל לפחות במובן זה שייקבע, במתכונת של סעד הצהרתי, שדין המרכז היה להתבטל" (עע"מ 3719/13 ש. מרדכי עבודות עפר בע"מ נ' משרד הבינוי והשיכון, פסקה 7 לפסק דינה של כבוד השופטת ד. ברק-ארז (6.9.2018).
סוף דבר
על יסוד כל האמור, ניתן בזה לעותרים סעד הצהרתי, כדלקמן:
החלטת המשיב להחיל את "אופק חדש" רק על המשיבות 2 – 3, ללא תבחינים, ומכח החלטה בלתי מנומקת, פגומה, ונגועה באי חוקיות.