מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לחיוב מתן היתר הפלגה לכלי שיט זר

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בחודש מאי 2010 הישתתף העותר במשט אשר כוּנה "משט המרמרה" – שבמסגרתו הפליגו ששה כלי שייט לעבר רצועת עזה, בשעה שמדינת ישראל הטילה על האיזור סגר ימי; ולאחר התקפה אלימה של משתתפי המשט נגד חיילי צה"ל שהונחתו על הספינה, שבעטיה נהרגו תשעה אנשים ואחרים ניפצעו – השתלט צה"ל על כלי השייט, ועצר את כל המשתתפים במשט (ראו: בג"ץ 4169/10 עדאללה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי ואח' נ' שר הבטחון ואח' (2.6.10), בפסקות 2-1; להלן – משט המרמרה).
בסמוך לאחר מכן הוצא נגד העותר צו הרחקה שלישי, ובו נכתב – בין-השאר – הן בעברית והן באנגלית: "צו ההרחקה יהיה בתוקף ל-10 שנים מיום הוצאתו ובהתאם לסעיף 13(ג) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן – חוק הכניסה לישראל), מי שניתן עליו צו הרחקה חייב לצאת מישראל ולא לשוב אליה כל עוד לא בוטל הצוו". ביום 21.2.13 פנתה העותרת באמצעות באת-כוחה לממונה על ביקורת הגבולות, בבקשה לשקול מחדש את כניסתו של העותר לישראל, זאת לנוכח חלוף הזמן מאז קבלת ההחלטה האחרונה בעיניין, וכן לאור גילה המתקדם של העותרת.
כפי שציינה המדינה, בנוהל המסדיר את "הטיפול במתן אשרות כניסה מסוג ב/2 (ביקור), בבקשות המוגשות בלשכות הרשות ממדינות המחוייבות באשרת כניסה" (נוהל 5.4.0001) קובע סעיף ב.2.1, בכל הנוגע לזרים ששהו בעבר בישראל: "זר שהורחק מישראל יוכל לשוב ולהכנס לארץ רק לאחר עשר שנים מיום יציאתו. במקרים חריגים בסמכות מנהל הלישכה לאשר כניסתו קודם לכן, וזאת לאחר היתייעצות עם מחלקת אשרות ברשות" (ההדגשות הוספו).
...
דיון והכרעה לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לדחות את העתירה.
סבורני, כי ההחלטה נושא העתירה באה בגדר מתחם הסבירות ולא קמה כל עילה להתערב בה. בקשותיה של העותרת לאפשר את כניסתו של בנה לישראל מתבססות על גילה המתקדם ומצבה הרפואי, אולם ניכר כי אלו אינם מונעים ממנה לטוס ולבקר את בנה בשוודיה, כפי שעשתה ארבעה חודשים עובר להגשת העתירה; וממילא, כפי שפורט בכתב-התשובה ולא נסתר על-ידי העותרים – העותרת ביקרה בחו"ל שש פעמים בחמש השנים האחרונות, מבלי שנטען כי מצבה הרפואי או גילה המתקדם מונעים את המשך יציאותיה מהארץ בעתיד.
התוצאה אשר על כל האמור לעיל – העתירה נדחית.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2017 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה ה"פ 4947-05-17 THREE D INVESTMENTS LTD נ' בית המכס - חיפה בפני כבוד השופט רון סוקול העותרת Three D. Investments Ltd חברה זרה מגיברלטר ע"י ב"כ עוה"ד אילן אורלי ושות' המשיבה רשות המיסים – מכס חיפה ע"י ב"כ עוה"ד ערן רזניק מפרקליטות מחוז חיפה החלטה
המבקשת אשר סברה כי אינה חייבת תשלום כלשהוא לרשות המיסים ואשר לא קיבלה עד אותו מועד שום דרישה לתשלום, פנתה לבית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה בבקשה למתן צו ביניים דחוף המורה למנהל הנמל לאפשר את הפלגתה ויציאתה מהארץ (בקשה מיום 4.5.2017).
בין היתר מוסמך מנהל הנמל למנוע יציאת כלי שיט אם קיים חוב מכס או בלשון הסעיף, אם לא שוכנע ששולם חוב מכס שחייב בו בעל כלי השיט.
למרות נוסחה הברור של הוראה זו הכירו בתי משפט גם באפשרותו של בעל דין, החולק על דרישת המכס שנשלחה אליו, ואשר אינו מבקש לשחרר את הטובין או שחולק על דרישה שנשלחה אליו לאחר שיחרור הטובין, לפנות גם בתובענה למתן סעד הצהרתי ולפיו אינו חייב במס או אפילו לפנות בעתירה לבית המשפט הגבוה לצדק כנגד ההחלטה לחייבו במס (ראו למשל ע"א 566/73 נאות הככר מסעות וטיולים בע"מ נ' מדינת ישראל, פ"ד כח(2) 128 (1974); ת"א (ת"א) 1599/94 אלקלעי אברהם סוכני מכס בע"מ נ' מדינת ישראל (7.11.1994); בש"א (י-ם) 3857/99 מדינת ישראל – אגף המכס ומע"מ נ' פוסידון תעשיות בע"מ, פ"מ התשנ"ט(ב) 736 (1999); ת"א (ת"א) 19118-12-13 ליקר מרקט (צ.י.מ.) בע"מ נ' מדינת ישראל אגף המכס והמע"מ (5.1.2014); ה"פ (חי') 21547-05-14 כהן נ' מדינת ישראל (6.11.2014)).
...
דומני כי לאור הגדרת הסעד המהותי מתחייבת המסקנה כי "הנושא" שבו עוסקת התובענה אינו סכום המס אותו נדרשה המבקשת לשלם אלא הנושא הוא הספינה, שלגביה עולה השאלה האם יובאה לישראל אם לאו.
גם טענה זו דינה להידחות, שכן המבקשת אינה תוקפת את החלטת מנהל הנמל ואינה תוקפת את שיקול דעתו.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל אני דוחה את הטענה בעניין הסמכות העניינית וקובע כי ההליכים יימשכו בבית משפט זה. הצדדים ישלימו את כל הליכי הגילוי והעיון במסמכים, עד ליום 1.9.2017.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

כיצד כך? על דרך הכלל, כך לטענת המדינה, ומכוחן של הוראות דין ואמנות בינלאומית, כולל הציוד הרפואי המותקן בכלי שיט זרים גם ארון תרופות שהוא "כמעין בית-מרקחת צף" המשרת את הימאים בלב ים; פקודת הרוקחים (בסעיף 10(א) בה; ראו עוד: סעיף 2 לפקודה) קובעת כי בית-מרקחת חייב שינוהל בידי רוקח; ומסקנה נידרשת משני אלה היא, כי רק רוקח רשאי ומוסמך לבדוק את ארון התרופות שעל כלי שיט, וממילא רק רוקח רשאי ומוסמך לבדוק את הציוד הרפואי כולו.
כללם של דברים אנו עושים את הצוו על-תנאי מוחלט במובן הבא: אנו מותירים על כנה את ההודעה לימאים מיום 27.1.2004, מס' MA1(a), ובה-בעת אנו מורים וקובעים כי חרף האמור בה רשאי העותר - כמימים ימימה - להמשיך ולעסוק בבדיקתו של הציוד הרפואי שעל כלי שיט זרים, ובמתן אישורי הפלגה לכלי שיט אלה ככל שהמדובר הוא בבדיקת הציוד הרפואי.
...
כיצד כך? על דרך הכלל, כך לטענת המדינה, ומכוחן של הוראות דין ואמנות בינלאומית, כולל הציוד הרפואי המותקן בכלי שיט זרים גם ארון תרופות שהוא "כמעין בית-מרקחת צף" המשרת את הימאים בלב ים; פקודת הרוקחים (בסעיף 10(א) בה; ראו עוד: סעיף 2 לפקודה) קובעת כי בית-מרקחת חייב שינוהל בידי רוקח; ומסקנה נדרשת משני אלה היא, כי רק רוקח רשאי ומוסמך לבדוק את ארון התרופות שעל כלי שיט, וממילא רק רוקח רשאי ומוסמך לבדוק את הציוד הרפואי כולו.
חיזוק לדעתנו זו מצאנו בפקודת הרוקחים, המייחדת הוראות שונות - ומקלות - לחדרי תרופות שאינם בתי-מרקחת, ואף מתירה מכירת תרופות אלו ואחרות ללא כל פיקוח ושלא בבית-מרקחת.
כללם של דברים אנו עושים את הצו על-תנאי מוחלט במובן הבא: אנו מותירים על כנה את ההודעה לימאים מיום 27.1.2004, מס' MA1(a), ובה-בעת אנו מורים וקובעים כי חרף האמור בה רשאי העותר - כמימים ימימה - להמשיך ולעסוק בבדיקתו של הציוד הרפואי שעל כלי שיט זרים, ובמתן אישורי הפלגה לכלי שיט אלה ככל שהמדובר הוא בבדיקת הציוד הרפואי.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העותר, שהוא אזרח ישראלי, הגיש בקשה לקבלת היתר להפלגה בכלי השיט בחופי ישראל.
צריך לזכור כי תקנות הנמלים (בטיחות כלי השיט) מבהירות בסעיף ההגדרות כי כלי שיט ישראלי כולל גם כלי שיט החייב ברשום לפי חוק הספנות, כלומר גם כלי שיט שהבעלות ביותר ממחציתו הוא של אזרח ישראלי הוא כלי שיט ישראלי ואינו כלי שיט זר. משמע, לכלי שיט ישראלי לא יכול להנתן היתר שיט על פי תקנה 53(א)(4) לתקנות העוסקת בכלי שיט זר. העותר מפנה גם לחוק הספנות החופית כמקור לקבלת היתר.
...
סוף דבר לאור כל האמור, עולה כי ככל והמבקש מעוניין לרשום את כלי השיט במרשם הישראלי, עליו לפנות בבקשה מתאימה על פי תקנות הספנות (סימון ורישום).
לאור כל האמור, העתירה הנוכחית דינה להידחות.
העותר ישלם למשיב הוצאות ההליך בסך של 4,000 ₪.

בהליך תביעת חפצא (ת"ח) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר הליכים משפטיים נוספים קבע בית המשפט המנהלי העליון בסופיה כי האישור להפלגת האנייה היה בלתי חוקי (נספח 30A למוצגי התביעה).
כדי לסייע בהתמצאות ובהבנת הטענות נרכז בטבלה את מועדי האירועים המרכזיים הנוגעים לענייננו: תאריך ארוע נספח 20/11/2017 מעצר האנייה על ידי בית המשפט לערעור נספח 1 לנספחי התובעת מיום 16/6/2021 (כרך פסקי הדין הבולגרים) 12/1/2018 צו למימוש השיעבוד ומינוי בעל תפקיד נספח 3 לנספחי התובעת מיום 16/6/2021 (כרך פסקי הדין הבולגרים) 29/1/2018 ביטול צו המעצר נספח 4 לנספחי התובעת מיום 16/6/2021 (כרך ראשי 1) 11/4/2018 מכירה פומבית על ידי בעל התפקיד 30/8/2018 צו העברת בעלות לחברה הבולגרית נספח 6 לתצהיר Vladimir Vladimirov 11/2/2019 מכירת האנייה למורגן נספח 4 לתצהיר גדיאל בלושטיין 18/2/2020 רישום האנייה במירשם הישראלי נספח 1 לתצהיר גדיאל בלושטיין 30/6/2020 הכרזה על בטלות צו המכירה נספח 41 לנספחי התובעת מיום 16/6/2021 (כרך ראשי 3) התביעה ביום 6/4/2020 הגישה התובעת את תביעתה בתיק זה. בתביעתה עותרת התובעת להורות על מחיקת רישומה של האנייה במירשם כלי השיט בישראל.
חוק הספנות מכיר בכלל הבנלאומי האוסר על רישום כפול של אניות, ועל כן מורה סעיף 9(א) כי "היה כלי שיט החייב ברשום, רשום ברשום-חוץ, חייב בעלו להשיג את ביטול רישום החוץ ולא יירשם כלי השיט לפני ביטול רישום-החוץ". סעיף 9(ב) מוסיף ומבהיר כי אם כלי שיט החייב ברשום, רשום במירשם זר, ונרשמה משכנתה עליו, לא ניתן יהיה לרשמו בישראל, אלא אם נפדתה המשכנתה או הושגה הסכמת הממשכן.
בין היתר נקבעו בתקנה 10(4) לתקנות הוראות בדבר הגשת מסמכים המעידים על ביטול רישום במדינת חוץ: כשכלי השיט היה רשום במדינת-חוץ - תעודה מאת רשם כלי שיט של מדינה זו שבמשרדו היה רשום כשצויינו בה פרטים אלה: (א) אישור שיכלי השיט היה רשום במשרדו; (ב) השם בו היה כלי שיט רשום כאמור; (ג) אישור שהרישום בוטל ותאריך הביטול; (ד) אישור שתעודת הרישום הוחזרה לרשם; (ה) פירוט המשכנתאות או השעבודים האחרים הרובצים על כלי השיט בשעת ביטול רשומו; נציין כבר כאן כי על מבקש הרישום להציג גם "אישור הנדסי", כלומר אישור שניתן על פי תקנות הספנות (כלי שיט) (בניה ורכישה של כלי שיט ומשכנתאות עליהם), התשס"ב-2012 (תקנה 10(8) לתקנות הרישום).
...
בסופו של דבר ביום 1/4/2022 קיבל בית המשפט לערעורים בסופיה את טענות הנתבעים, וקבע כי לבית המשפט בבולגריה אין סמכות שיפוט בינלאומית בכל הנוגע לזכות הקניין באנייה.
במחלוקת זו לעניין רישום האנייה, הגעתי למסקנה כי הדין עם התובעת וכי יש להורות על מחיקת רישומה של האנייה במרשם כלי השיט בישראל.
סוף דבר בשים לב לכל האמור, אני מקבל את התביעה ומורה על ביטול רישומה של האנייה (הרשומה תחת השם מרים ב' מס' רישום 9356426) ממרשם כלי השיט בישראל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו