ודוק: סעיף 15 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א 1970 (להלן: "חוק התרופות"), העוסק בפיצויים מוסכמים, קובע כי ביהמ"ש רשאי להפחיתם "אם מצא שהפיצויים נקבעו ללא כל יחס סביר לנזק שניתן היה לראותו מראש בעת כריתת החוזה כתוצאה מסתברת של ההפרה".
בנסיבות דנן, כאשר בזמן אמת ובמעמד חתימת הסכם המכר, התובעים ידעו שהנחלה כוללת מבנים שאינם בהיתר, זאת בנגוד גמור לנוסח ההסכם, ודאי שביחס להפרה מצד הנתבעים, הפצוי המוסכם (סך של 190,000 ₪) הוא ללא כל יחס סביר לנזק שיכלו הצדדים להסכם לראות במעמד חתימתו, ולמעשה, ידיעת התובעים על קיומן של חריגות, משמעותה שבמעמד חתימת הסכם המכר אותו "נזק" עתידי כבר היה ידוע להם, גם אם לא שיעורו המדויק, ויש לראות בהם כמי שהסכימו להיתקשר בהסכם המכר חרף ידיעה זו. לא זו אף זו, אילו היו התובעים פועלים כמצופה מהם, קרי משתפים את הנתבעים בידיעתם אודות חריגות הבניה, סביר להניח שהנתבעים לא היו מסכימים לחתום על הסכם המכר בנוסחו הקיים, הכולל הצהרה גורפת על העידר חריגות, ובמקרה כזה לא היו מפרים בעצמם את ההסכם.
עם זאת כפי שצוין לעיל, הסעיף הרלבנטי בהסכם המכר (סעיף 15) קבע למעשה מנגנון חלופי, הקובע שאם ימסרו הנתבעים לב"כ התובעים או לתובעים עצמם יפוי כוח, אישור על העידר חובות ארנונה והיטל השבחה, אישור פטור מתשלום מס שבח וכן יחתמו על שטרי העברת זכויות ובקשה לרישום מקרקעין, אזי יהא בכך משום מילוי חובותיהם בעיניין רישום הזכויות.
סעד האכיפה
כפי שצוין, לבד מן הסעדים הכספיים, התובעים עתרו לכך שביהמ"ש יכפה על הנתבעים בצו עשה את רישום הנחלה ע"ש התובעים ברשות מקרקעי ישראל.
...
לאור עמדת הנתבעים ונוכח התחייבותם בהסכם ולאחריו, החלטתי לתת צו מעין זה.
הערות נוספות
בשולי הדברים אציין כי לא נעלמה מעיניי הודעת ה"ווטסאפ" ששלחה הנתבעת לעו"ד פנר בשנת 2020, כשנתיים לאחר הגשת התביעה (נספח ד' לתצהיר עו"ד פנר), שהתובעים נתנו לה דגש מיוחד.
סוף דבר
תוצאת כל האמור היא שאני מקבל את התביעה בהיבטה הכספי, בחלקה הקטן, באופן שאני מחייב את הנתבעים, יחד ולחוד, לשלם לתובעים באמצעות בא כוחם, את הסך של 90,000 ₪.
בנוסף, כפי שפורט, אני מחייב את הנתבעים יחד ולחוד לעשות את כל שביכולתם, ובמהירות המרבית האפשרית להביא לרישום הזכויות על שם התובעים.