מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה להחכרת קרקע חקלאית של מינהל מקרקעי ישראל

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

][] עתירה לקיום דיון נוסף בפסק-דינו של בית-המשפט העליון, ובו נקבע כי עסקה שנקשרה בין חוכר קרקע חקלאית לבין מינהל מקרקעי ישראל (להלן: המינהל), בעקבות שינוי ייעודה של הקרקע המוחכרת לאדמת ביניין, מהוה ארוע מס לעניין חוק מסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), תשכ"ג-1963 (להלן: חוק מסוי מקרקעין).
...
עם זאת, אין בידי לקבל כי ההלכה שנפסקה מגלה קשיות מן הסוג המצדיק לסטות מן המדיניות השיפוטית הנקוטה בידינו, ולפיה אין מורים על קיום דיון נוסף אלא במקרים נדירים (ראו למשל: דנ"א 4335/03 בנבנישתי נ' כונס הנכסים הרשמי, תק-על 2003(2), 1646).
העתירה נדחית.
העותרת תשלם למשיב שכר-טרחת עורך-דין בסך 50,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2001 בעליון נפסק כדקלמן:

החלטה מס' 717 (מיום 20.6.95) מאפשרת ליישובים חקלאיים החוכרים קרקעות ממינהל מקרקעי ישראל (להלן-המינהל), לפתח בתחום המקרקעין שהוקצו להם, פעילויות כלכליות שאינן חקלאיות על-פי התנאים שנקבעו בהחלטה.
העותרים אינם חולקים על כך כי בגין שינוי הייעוד זכאי החוכר החקלאי לפצוי הוגן וראוי, אך החלטות אלה של המינהל מפצות את החקלאים באופן המפלה מגזרים אחרים בחברה הישראלית.
...
לאור זאת, אנו קובעים כי תוקפו של צו ביניים זה לא יחול על שטחי הקרקע הנקובים בהוראות המעבר של דו"ח מילגרום.
אנו קוראים לתוך החלטתנו זו את הוראות המעבר של הדו"ח, ורואים אותן כחלק בלתי נפרד מהחלטתנו זו. אנו מורים להנהלת מינהל מקרקעי ישראל לשלוח הודעה בכתב, לכל מי שמעוניין להתקשר בעסקה לפי אחת מהחלטות המינהל האמורות, בה יאמר כי שאלת חוקיות ההחלטות תלויה ועומדת בפני בית משפט זה, וכי ניתן בעניין זה צו ביניים המקפיא את תוקפן עד להחלטה בעתירה, בכפוף לאמור לעיל.
לפיכך אנו מורים כך: (א) ניתן בזאת צו ביניים בבג"ץ 244/00 לפיו הליך יישום החלטות המינהל מס' 717, מס' 727 ומס' 737 יופסק עד להכרעה בעתירות שלפנינו או עד להחלטה אחרת של בית המשפט.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2002 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר מכן אציג את המדיניות כפי שעוצבה על ידי מועצת מקרקעי ישראל להחכרת קרקעות חקלאיות, כולל תנאים בעלי חשיבות בחוזי החכירה המתייחסים לשימוש זה. על רקע התשתית הנורמאטיבית ומדיניות המינהל כאמור אציג את שלוש ההחלטות אשר במוקד עתירות אלה.
במסגרת האמנה הסכימו הצדדים על הקמתו של מינהל מקרקעי ישראל, אשר ירכז את "ניהול הקרקעות, שהם אדמת המדינה, או אדמת רשות הפיתוח, או אדמת הקרן הקיימת לישראל בין אם נרכשו בעבר ובין אם ירכשו להבא, בידי המדינה". עוד הוסכם, כי "מקרקעי ישראל יתנהלו לפי החוק, לאמור על פי העקרון כי אדמה אינה נמכרת אלא נמסרת בחכירה בלבד". הסכמות אלה בין המדינה לבין הקרן הקיימת לישראל, מצאו ביטוי בחקיקה.
...
הגענו לכלל מסקנה, כי לא נוכל לעשות כן. ראשית, הוראות המעבר של דו"ח מיגרום נועדו להכין את הקרקע לאימוץ החלטות חדשות על פי הדו"ח. מהחומר שלפנינו אין זה ברור אם יאומץ הדו"ח על ידי מועצת מקרקעי ישראל.
לנוכח טענות אלה מצאנו לנכון לצמצמן ביחס להחלטה מס' 737 ביום 14.11.2001.
הוראות המעבר כפי שנקבעו בצו הביניים עליו החלטנו ביום 14.11.2001 ימשיכו לעמוד בתוקפן עד שמועצת מקרקעי ישראל תגבש הוראות מעבר חדשות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1996 בעליון נפסק כדקלמן:

. משרד החקלאות ימליץ על הקצאת 'התיישבות בודדים' עבור העותר מס' 1, במידה שהעותר יפנה בבקשה מתאימה, וכן בתנאי שיעמוד בכל הקריטריונים של מינהל מקרקעי ישראל ושל רשות המרעה למשרד החקלאות.
לאחר מכן פנה העותר בבקשה כי תוקצה לו "קרקע להתיישבות בודדים לשם גידול מקנה", ולבקשתו זו צירף מפה ועליה סימון השטח שהוא מבקש לחכור.
...
גם טענה זו אינה מקובלת עלינו.
העותר לא עלה בידו להצביע על עילה המזכה אותו במבוקשו, וממילא דין העתירה כי תדחה.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

המערער עתר לבית המשפט לעניינים מינהליים לקבלת הסעדים הבאים: להורות לועדה המחוזית לשנות את החלטתה בנוגע לתכנית הר/26, באופן שייעודה של החלקה יהיה חקלאי למחצה ללא מיגבלת זמן; לחילופין, ליתן למערער רשות לערור על החלטת הועדה המחוזית לפני המועצה הארצית לתיכנון ובניה; ולחילופי חילופין, לבטל את החלטת הועדה המחוזית ולהורות לה לקיים דיון חוזר בהתנגדות המערער לתכנית.
החלטת הועדה המחוזית מאזנת בין בקשותיו של המערער שלא לפגוע בייעוד החקלאי של חלקתו, לבין הצורך בתכנון כולל של המיתחם הגדול המיועד למגורים, וניצול מושכל של משאב הקרקע בהתאם למגמות התיכנון הארצי והמחוזי, ובהתאם לתכנית המחוזית החלה.
לטענתה, ההסדר המקובל לגבי החכרת מקרקעין לשימוש חקלאי על ידי מינהל מקרקעי ישראל צפה מראש את האפשרות כי ייעודם של המקרקעין ישתנה ויחדל להיות ייעוד חקלאי, וקבע כי המקרקעין ישובו למינהל מקרקעי ישראל, בכפוף לפצוי כספי.
...
טענות המערער לטענת המערער, המקרה דנן מצדיק את התערבות בית המשפט בהחלטת הרשות התכנונית, וזאת מן הטעמים שיפורטו להלן.
אין בידינו לקבל טענה זו. עיון בהוראותיו הרלוונטיות של חוק התכנון והבניה מלמד כי על פי סעיף 100 לחוק התכנון והבניה, רשאי להגיש התנגדות לתכנית, בין היתר, מי שרואה את עצמו נפגע על ידי התכנית.
משלא נמצא כי הוועדה המחוזית נתנה משקל לא ראוי לאינטרס כלשהו או התעלמה מאינטרס זה או אחר, המסקנה היא כי החלטתה נופלת במתחם הסבירות ואין מקום שבית משפט זה יתערב בה. הבטחה שלטונית המערער טוען כי ההחלטה מיום 8.9.2004, שבה ציינה הוועדה המחוזית כי היא שוקלת לקבל את ההתנגדות, בצירוף ההסכמות שאליהן הגיע עם הוועדה המקומית בכתב, מהוות הבטחה שלטונית מחייבת שהמשיבות לא היו רשאיות לחזור בהן ממנה.
בנוסף, אף שהמערער ניסה לשוות לטענותיו נופך "עקרוני" (בדבר הפרשנות הראויה של סעיף 106 (ב) לחוק התכנון והבניה) כפי שראינו לעיל, לשונו של סעיף זה ברורה, ואין ולא הייתה הצדקה כי הוועדה הארצית תדון בטענותיו של המערער בהקשר זה. סיכום סיכומו של דבר, אציע לחבריי לדחות את טענותיו של המערער ולקבוע כי דין הערעור להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו