מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לביטול צו הרחקה, ביטול ביטול אזרחות והשבת זכויות אזרחיות

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

טענות המבקש- האב עותר למתן צו עיכוב יציאה מהארץ נגד הקטין עד הגיעו לגיל 18 שנים ,ביטול זמני של צו העיכוב ייעשה בהסכמת הצדדים וכנגד הפקדת עירבון וביטחונות משמעותיים להשבת הקטין ארצה.
מאז הפירוד האם חוסמת האב בטלפון ובאפליקציית ווטספ , מאלצת תיקשורת באמצעות אחיה , מותירה האב לא מעודכן בנעשה עם הקטין ,לאם כוונות להרחיק או לנתק את הילד מאביו.
טענות המשיבה- יש לדחות את הבקשה ולבטל צו עיכוב היציאה נגד הקטין, משמדובר בהליך המהוה שימוש לרעה בהליכי ביהמ"ש. המשיבה הנה אזרחית ישראלית, זיקתה למדינה ברורה ,כל משפחתה מתגוררת בישראל, והיא מתגוררת ,עובדת עו"ד בישראל ומופיעה בפני ביהמ"ש כימעט באופן קבוע.
שנית, מדובר בטענה לחשש כללי וסתמי ולא מבוסס, לא הוכח כי כיום מיתנהל קשר זוגי בין המשיבה לבין אזרח זר, או כל בדל של ראיה לעניין השתקעות בחו"ל. צו עיכוב היציאה הזמני מהארץ לא ניתן לאור החשש ליציאה ממשוכת או לצמיתות, אלא ניתן בהתבסס על טענת המבקש כי הקטין הוצא מהארץ פעמיים, ללא ידיעתו וללא הסכמתו, כאשר האם החזירה את הקטין ששהה בחו"ל ישר לגן מבלי ליידע את המבקש.
שני הצדדים הפנו לקריטריונים ולשיקולים אשר נקבעו בפסק דינו של חברי כב' השופט א. זגורי מיום 13/7/2014 בתמ"ש 13612-06-14 , הכוללים ,בן היתר: גיל הקטין, זכות ההורים בתנועה לעומת זכות ההורה השני בשמירת הקשר עם הקטין, שיקולים של תום לב, האם קיימות ראיות לניסיון הגירה או יציאה ממושכת או לצמיתות, היסטוריה של נסיעות לחו"ל של הקטין והחזרתו, ביטול זמני או קבוע של הצוו, שיקולים של מידתיות בקביעת הערבויות וכו.
...
טענות המשיבה- יש לדחות את הבקשה ולבטל צו עיכוב היציאה נגד הקטין, משמדובר בהליך המהווה שימוש לרעה בהליכי ביהמ"ש. המשיבה הינה אזרחית ישראלית, זיקתה למדינה ברורה ,כל משפחתה מתגוררת בישראל, והיא מתגוררת ,עובדת עו"ד בישראל ומופיעה בפני ביהמ"ש כמעט באופן קבוע.
בנסיבות העניין , בחינת הקריטריונים הנ"ל אל מול טובת הקטין ואיזון בין זכויות הצדדים מביאה אותי למסקנה כי יש לבטל צו עיכוב היציאה בכפוף להפקדת ערבות מטעם המשיבה , על מנת להבטיח שהיא תיידע את האב ותקבל את הסכמתו בטרם הוצאת הקטין אל מחוץ לגבולות המדינה.
איני מקבלת טענת המבקש בחקירתו כי לא צריך לטלטל את הילד ואין שום דבר, בהול ודחוף שהילד יטוס ( עמ' 19 שורות 11-12), לא הובאה בפני כל אסמכתא כי הוצאת הקטין לחו"ל תפגע בקטין, בבריאותו או בנפשו.
סוף דבר- אני מורה על ביטול צו עיכוב היציאה מן הארץ כנגד הקטין בכפוף להפקדת סך 8,000 ₪ במזומן או בערבות בנקאית בקופת בית המשפט, לצורך הבטחת קיום חובתה של המשיבה להודיע לאב ולקבל הסכמתו בטרם כל נסיעה של הקטין לחו"ל. אני קובעת, כי על האם- המשיבה להודיע בכתב / דוא"ל לאב 14 יום לפני כל נסיעה של הקטין עמה לחו"ל. בהודעה יימסרו תקופת הנסיעה , ויעד הנסיעה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ובהמשך (פסקות 14-15 לפסק הדין): "כן נדמה היה כי אין עוד צורך לשוב ולשנות אחר חובתו של המשיב לפרסם את נהליו, ולא לקבוע 'נהלים למגירה' המשפיעים באופן ישיר על חייהם ורווחתם של אזרחי המדינה ומי שמצוי בה במעמד זמני, מבלי שאלו מודעים להם ויכולים לכלכל את צעדיהם... אף על פי כן מצא המשיב לקבוע הנחיה המשנה מהוראות נוהל חיים משותפים (באופן בו לא תידחה בקשת מי שאינו יכול להמציא מסמכים, והמשיב גם לא ימחל על אי ההמצאה, אלא יחול מנגנון כפי שנקבע בהנחיה), כאשר קשה לחלוק על כך שלהנחיה נגיעה ישירה לזכויות הפונים אל המשיב מכוח הנוהל (אזרחי ישראל ואזרחים זרים), תוך שמצא להעלים את ההנחיה מן הפונים". בית הדין הוסיף וקבע כי אף לגופו של עניין לא מצא שהחלטת הרשות ליתן למערער רישיון ישיבה מכוח סעיף 2(א)(5) לחוק הנה סבירה (פסקות 16-17 לפסק הדין): "גם לגופו של עניין, לא מצאתי כי החלטת המשיב ליתן לעורר רישיון ישיבה מסוג סעיף 2(א)(5) הנה סבירה, כאשר מדובר כאמור במי שכבר אחז ברישיון זה, ושהיה זכאי להמשיך ולאחוז בו בהתאם למדיניות הכללית העדכנית של המשיב בנוגע לאזרחי מדינת העורר, גם אלולא הטריח המשיב את העוררים להגיש בקשה למתן מעמד לעורר מכוח יחסיו עם העוררת. ודוק- בהתאם לנוהל חיים משותפים, נידרש אזרח זר המבקש לקנות מעמד בישראל להמציא מסמכים שונים, לרבות- דרכון, תעודות בדבר מצב אישי, ותעודת יושר. אין חולק לגבי זכותו של המשיב (ולמעשה- חובתו) לעמוד על המצאת מסמכים מזהים, ולהתנות מתן מעמד בישראל בהמצאת מיסמכי זהוי ומסמכים המתעדים את עברו הפלילי והמשפחתי של אדם". בית הדין עומד על כך כי ספק האם הנוהל הנוכחי הנו סביר (בפסקות 18-19 לפסק הדין): "האיזון בין הצורך לעמוד על המצאת תעוד הולם, לבין הבנת המשיב כי לא תמיד יכול כל מבקש מעמד להמציא את מלוא המסמכים הנדרשים, הוביל לכך שהמשיב, בעומדו על חשיבות הזכויות המתנגשות המוטלות על הכף, מצא לחרוג מעת לעת מנהליו תוך הפעלת שיקול דעת נקודתי, ולמחול על המצאת מסמכים מסוימים, מקום בו הוכח לפניו כי נעשו נסיונות כנים להמצאת המסמכים... אכן, רצונו של המשיב לעגן את המדיניות בהקשר זה במסגרת נוהל, הנו מבורך, וזאת לאור היתגברות המקרים הנדונים, והצורך בייעול התהליך והפיכתו לאחיד ושוויוני בכל הלשכות ובפני כל הפקידים. עם זאת, ברי כי נוהל מעין זה צריך כאמור להיות מפורסם (בין במסגרת תיקון לנוהל חיים משותפים, ובין בכל דרך ראויה אחרת), וספק גם אם הנוהל במתכונתו הנוכחית אשר לא פורסמה, במסגרתו נותרים מבקשי מעמד עם אותו מעמד לו היו זכאים גם ללא הוראות הנוהל, מעמד אשר בהתאם לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב- 1952, נועד "למי שנימצא בישראל בלי רישיון ישיבה וניתן עליו צו הרחקה – עד ליציאתו מישראל או הרחקתו ממנה" (תכלית הרחוקה עד מאוד מן השמוש שמבקש המשיב לעשות בו), יעמוד במבחן הסבירות .
את מציאות החיים של אזרחי סודאן בישראל תארה כב' השופטת עדנה ארבל בבג"ץ 7146/12 נג'ט סרג' אדם נ' הכנסת, סו(1) 717 (2013), בפיסקה 6 לפסק דינה (להלן: עניין אדם): "סודאן היא מדינה מוכת בצורת ורעב שבמשך שנים רבות סבלה מהפיכות צבאיות וממלחמת אזרחים קשה וממושכת. בעקבות המילחמה נאלצו מיליוני אנשים לעזוב את בתיהם, סבלו מרעב ומתת-תזונה, ומשירותי חינוך ובריאות לקויים ביותר. מלבד מלחמת האזרחים בין הצפון לדרום פרץ בשנת 2003 מרד נוסף בחבל דרפור שבמערב המדינה. על מנת לדכא את המרד חימשה הממשלה מיליציות אשר נלחמו במורדים. מאבק זה, שהפך למאבק אתני, אופיין באונס ובטבח המוני ויש הרואים בו רצח עם. בשנת 2011 הכריזה דרום סודאן על עצמאותה מהרפובליקה של סודאן. באמצע שנת 2011 עוד דווח על הפצצות שאינן מבחינות בין אזרחים ללוחמים; על התקפות נגד אזרחים מטעם כל הצדדים לסכסוך, כולל על ידי הצבא הסודאני; ועל העידר הגנה ממשלתית על האזרחים. ישנם דיווחים נרחבים על אלימות פיזית ומינית כלפי נשים, אם כי דווח גם על שיפור מסוים בטיפול הממשלתי והמשטרתי בסוגיה. גיוס וחימוש ילדים אף הם תופעה נפוצה בסודאן, אשר יש מאמץ כיום למגרה. הפרת זכויות האדם בסודאן כוללת אף מאסרים ומעצרים שרירותיים, ענוי עצירים והחזקתם בתנאים גרועים ...". נתיני סודאן אינם מורחקים מישראל במסגרת מדיניות זמנית של אי הרחקה (וזאת, בהתאם לעיקרון "אי ההחזרה" שלפיו אין להרחיק אדם למקום שבו נשקפת סכנה לחייו או לחירותו), ובעבר הוכרו נתיני סודאן שהגיעו לישראל כזכאים ל"הגנה זמנית" ולפיכך עוכבה הרחקתם מישראל והם קיבלו רישיונות ישיבה בישראל (על זכיות השוהים בישראל במסגרת הגנה זמנית ראו: עע"מ 8908/11 נסנט ארגיי אספו נ' משרד הפנים, החל בפיסקה 23 לפסק דינו של כב' השופט עוזי פוגלמן (פורסם בנבו, 2012).
הדברים יפים לעניין שלפניי: "חשוב לזכור כי אף שמזה זמן לא מבוטל נאלצת מדינת ישראל להיתמודד עם נתינים ותושבים ממדינות שונות באפריקה, כגון אריתריאה, צפון סודאן (ובעבר גם דרום סודאן וחוף השנהב) ועוד, המסתננים אליה מדרום בשל הסכנה הנשקפת לחייהם בארץ מוצאם, ואף שעם השנים צוברת תופעה זו ממדים של "הצפה", טרם הותקנו על ידי הגורמים המוסמכים לכך כללים מתאימים אשר יבהירו מהו אגד הזכויות שהמדינה מוכנה להכיר בו לגבי אנשים אלה.
הקביעה המתנה את שידרוג מעמד המערער לא/5 וסיום ההליך המדורג בהמצאת מסמכים על רקע האמור בדבר ההכרה בזכות לחיי מישפחה כזכות יסוד לאזרחי המדינה (זכות אשר בהתאם לפסיקה דלעיל עומדת כזכות חוקתית בודאי למערערת, שהנה אזרחית ישראל), יש לבחון את קביעת בית הדין אשר קבע כי על הרשות לאפשר למערערים לפתוח בהליך המדורג, תוך שהעותר יקבל אשרת ב/1, ללא המצאת כלל המסמכים הנדרשים בנוהל ידועים בציבור.
...
לאור כל האמור לעיל, אני מבטלת את קביעתו זו של בית הדין לעררים.
בית המשפט קבע כי מצב הדברים הקיים לפיו העותרים ממתינים שנים לדיון מדי שנה בפני הוועדה הבינמשרדית לעניינים הומניטריים, כאשר העותרת נמצאת בישראל ללא מעמד וללא זכויות סוציאליות עד שיסתיימו הליכי הגירושין-אין לו כל הצדקה, והוא פוגע באופן לא מידתי בבני הזוג הקשורים בקשר בלעדי של "ידועים בציבור". היות ואין חולק כי העותרים מנהלים מערכת יחסי משפחה כנה ובלעדית וכי הפרידה של העותר מאשתו בנפרד - אמיתית, נפסק כי דין העתירה להתקבל.
סוף דבר הערעור מתקבל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

במיוחד אמורים הדברים לאור הפסיקה שקבעה כי ביטול רישיונו של אדם יעשה רק במקרה בו קיימת סכנה בהמשך החזקת הנשק עע"מ 5878/11 ארז קלנטריה נ' פקיד רשוי לכלי יריה (28.1.2013) (להלן "ענין קלנטריה"); עוד טוען העותר כי בעת"מ 65106-07-18 האגודה לזכויות האזרח נ' משטרת ישראל הורה בית המשפט למשטרת ישראל לפרסם את ההנחיות שניתנו למחלקת החקירות ותביעות בדבר "תפיסה והחזרת נשק שנתפס במהלך חקירה". הנחיות אלה לא פורסמו והעותר אינו יכול להתייחס אליהן; בסעיף 3 לדו"ח הביטול נרשם כי מדובר באירוע "אלמ"ב" ללא פרוט או סיווג.
ההסכמה לביטול צו הרחקה נבעה משיקולים חקירתיים השייכים במהותם להליך הפלילי ואילו מערך השיקולים של גורמי הערכת מסוכנות לעניין רשוי נשק, מתבססת על תשתית מנהלית ואינה כרוכה בהליך הפלילי; במצב בו בני זוג מצויים בהליכי גירושין והסכסוך מסלים לכדי הגשת תלונה במישטרה, מדובר בארוע חריג בשל נסיבות מיוחדות המצדיק ביטול רישיונו של העותר.
אחת מתכליותיו של החוק היא לאזן בין האנטרס של הפרט להחזיק בכלי נשק וזאת בראש ובראשונה לשם הגנה עצמית, לבין האנטרס הצבורי לצמצם את מספר כלי הנשק הקטלניים, המוחזקים בידי אזרחים מן השורה "שיטת משפטנו איננה מכירה בזכותו של אדם להחזיק ברשותו כלי ירייה, והמדיניות העקרונית של המשיב בסוגיה זו היא מדיניות מצמצמת, היינו מדיניות השואפת להפחית את כמות כלי היריה המוחזקים בידי אזרחי המדינה" (עע"ם 389/13 קרינסקי נ' המשרד לבטחון פנים (1.10.2014); כן ראו עע"ם 3326/18 פלוני נ' מנהל רשוי כלי ירייה מחוז דרום (26.2.2019); עע"ם 3792/14 רופל נ' המשרד לבטחון פנים (23.3.2015) (להלן "ענין רופל").
...
ראשית, בניגוד לעמדת העותר אני סבורה כי הגדרת הארועים כאלמ"ב היא הגדרה נכונה.
סוף דבר מדובר בהחלטה סבירה שאין מקום שבית המשפט יתערב בה. כאמור בהמלצת הקצין הממונה, אם יפתר הסכסוך יוכל העותר לפנות פעם נוספת לפקיד הרישוי ולבקש רישיון לנשק וחזקה על פקיד הרישוי שיבחן את הבקשה לגופה.
הבקשה נדחית ניתן היום, כ"ב סיוון תשפ"א, 02 יוני 2021, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

מכל מקום, בסיפא לכתב התביעה עתר התובע לשלל סעדים - "1. לבטל את החקירה. לקבל את העתק מטופס החקירה. נוכחות עורך דין על פי החוק. 2. לבטל את כל ההליכים נגדי, כולל העברה לועדה המחוזית, ואם העבירו אז לבטל". 3.
להוציא צו מעצר נגד מפקח דולב בר-און, על היתנהלות פושעת נגדי, אזרח תמים.
הלכה היא, כי לא בנקל ייעתר בית המשפט לבקשה לסילוק על הסף ועליו לנהוג בזהירות בעת השמוש בסמכותו בסעד זה, שכן החלטה כזו שוללת מהתובע את זכותו להביא את עניינו לפני בית המשפט (ראה י. זוסמן, סדרי הדין האזרחי, מהדורה שביעית, 1995, עמ' 387).
הסעד צו ההרחקה של הנתבע ממושב מגדים ומתחם המועצה האזורית חוף הכרמל מרחיק לכת, אינו קשור בשום אופן לטענות בכתב התביעה והתובע לא זכאי לקבלו במסגרת הליך זה. אוסיף על כל אלה, כי כפי שטען הנתבע בכתב ההגנה, התובע הגיש נגדו תביעה נוספת, שנדונה במסגרת ת.א. 52627-07-20 בבית משפט השלום בחיפה.
במסגרת תביעה זו עתר התובע לסעדים דומים נגד הנתבע, לרבות השבת הסכומים ששילם לו. לאחר שנדחו בקשותיו של התובע לפסילת השופטת הדנה בתיק, ביקש התובע למחוק תביעתו.
...
סיכומו של דבר, לא מתקיימים התנאים להתיר תיקון של כתב התביעה, ועל אחת כמה וכמה תיקון שמהותו כלל לא הובהרה, וצפוי להעמיד בפני בית המשפט תביעה חדשה.
לאור האמור לעיל, אני מורה על מחיקת התביעה.
לאור התוצאה אליה הגעתי ובשים לב להוראות תקנות 150 - 153, 155 ו - 156 לתקנות סדר הדין האזרחי, ישלם התובע לנתבע מס' 2 הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 4,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בשתיהן התבקשו שלושה סעדים: ביטול החלטת השר; צו שיאפשר לאזרחי אתיופיה השוהים בישראל להגיש בקשות מקלט, גם אם בקשות שהגישו בעבר נדחו ובאחת העתירות התבקש מתן אשרות שהיה לאזרחי אתיופיה השוהים בישראל; פירסום התשתית העובדתית שעליה מבוססת החלטת השר, לרבות חוות-דעת משרד החוץ.
נטען כי ביטול הגנה זמנית לא פוטרת מהחובה לבחון את תחולת עקרון אי ההחזרה לגבי כל אחד על-פי נסיבותיו הפרטניות וכי בעבר אף הוכר הצורך במנגנון בחינה פרטנית.
כך לנוכח ההחלטה להפסיק את המדיניות הנטענת בדבר אי הרחקה בהתראה קצרה בלבד; ללא מתן זכות טיעון; ללא פירסום מלא של התשתית שעליה מבוססת ההחלטה; ללא פירסום בדבר האפשרות להגשת בקשות למקלט; תוך היתעלמות ממידע הסותר את הקביעה בדבר העדר סכנה לשבים לאתיופיה, לרבות המידע בסקירת היחידה לטפול במבקשי מקלט ובחוות דעת משרד החוץ; בהיותה מנוגדת לדיני הפליטים ולכללי המשפט המנהלי שלא לאפשר לאזרחי אתיופיה שאינם מטיגריי שבקשת מקלט שהגישו בעבר נדחתה, לפתוח בקשה חדשה ובשל העדר כל מנגנון לבחינה פרטנית של טענות אי הרחקה, שעל-פי הנטען, אף עומדת בנגוד לעמדת משרד החוץ.
בנסיבות אלו, אפילו אמנם הייתה מדיניות אי הרחקה כללית בעיניין כל אזרחי אתיופיה השוהים בישראל – אף שכאמור, מדיניות כזו מעולם לא נקבעה – היה בכך כדי לשמוט את הבסיס לטענתם העיקרית של העותרים, אשר עתרו לביטול הפסקתה של אותה מדיניות, שכאמור, כלל לא נקבעה.
...
(-) לסיכום, לנוכח המידע האמור ותוך שקילת עמדותיהן של מדינות ידידותיות תואמות השקפה (like-minded), עמדת משרד החוץ בחוות דעתו היא כי ניתן לאפשר החזרת אזרחי אתיופיה לאתיופיה, בכפוף לבדיקות פרטניות המאשרות כי לא נשקפת למוחזרים סכנה.
לבסוף, לאחר עיון מעמיק בסקירת היחידה לטיפול במבקשי מקלט ובחוות הדעת של משרד החוץ, אשר נערכה לאחר בחינה מעמיקה של המצב באתיופיה, הגעתי לכלל מסקנה כי אין מקום לטענה שלפיה נפל פגם בהחלטת השר בשל אי בחינת מלוא העובדות הדרושות קודם למתן החלטתו.
סיכום הדברים הוא אפוא, כי שתי העתירות נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו