בית דין איזורי לעבודה בתל אביב - יפו
סע"ש 1387-11-14
סע"ש 35079-10-14
05 אוקטובר 2016
לפני:
כב' השופטת אסנת רובוביץ - ברכש
נציג ציבור (עובדים) מר יעקב גרינברג
נציג ציבור (מעסיקים) גב' אהובה גנור
התובעת:
1. **** שדה
ע"י ב"כ: עו"ד שי בבאי ועו"ד אהרון שוורץ
הנתבעים
1. משרד החינוך/האגף לכוח אדם בהוראה
2. זהבה טראובה
ע"י ב"כ: פרקליטות ת"א באמצעות עו"ד **** פסי
3. פזית נייבידל
ע"י ב"כ: עו"ד אופיר ארגמן ועו"ד יורי לוין
פסק דין
זה המקום לציין כי עיון בחקירתה הנגדית של התובעת במהלך דיון ההוכחות מעלה כי הודתה כי אכן כתבה פעמיים שהיא לא מוכנה להפגש אלא באמצעות עו"ד וזאת לטענתה בהתייחס לסוגיה של לשון הרע והוצאת דיבה" ר' עמ' 21 שורות 2-4.
עיון בכתב התביעה מעלה כי עילת התביעה בגין לשון הרע:" לא יכול להיות ולו צל של ספק כי ההשמצות הפראיות אשר הופנו על ידי הנתבעות כלפי התובעת ואשר דבר הוצאתן התפשט כמו שריפה בשדה קומים בקרב מורים, תלמידים והורים בבית הספר הן בגדר לשון הרע ,כהגדרתה בחוק."
בהקשר לחובת הפרוט המוטלת על תובע בתביעה בגין פירסום לשון הרע נקבע בפסיקה כי -
"כאשר מדובר בהוצאת דיבה, המילים (או המעשה, לפי העניין), מהוות את הבסיס העקרי להקמת העילה ובלעדיהן אין. על כן, כבר נקבע, כי התובע על פי החוק אינו יכול להסתפק בטענה שהנתבע הוציא את דיבתו, ועליו לציין בכתב תביעתו "את פירוט המילים, בכתב או בע"פ, בהן השתמש הנתבע", ואשר מולידות לטענתו את עילת התביעה (ע"א 594/66 אהרוני נ' בנק י.ל פויכטונגר ב"ע, פ"ד כא (1) 160, 163 (1967); המר' (מחוזי י-ם) 688/66 119/53 היועץ המשפטי לממשלת ישראל נ' קול העם בערבון מוגבל, פ"מ ח 396 (1953) בפס' 5 לפסק דינו של השופט ב. הלוי; אורי שנהר דיני לשון הרע 420 – 421 (1997); .
בכל הנוגע לעילות התביעה כנגד הנתבעות 2-3 משנדחה רכיב התביעה בגין לשון הרע ומשמדובר בנתבעות שביצעו את הדברים במסגרת עבודתם לא שוכנענו כי יש עילת תביעה כנגדם.
תוצאת הפגם תלויה בנסיבות המקרה ונתונה לשיקול דעתו של בית המשפט, כדברי השופט י' זמיר בפסק הדין בעיניין ד"ר ג'ובראן:
"כיום הפסיקה מבחינה בין הכלל המחייב רשות מינהלית לנהוג בדרך מסוימת, לבין התוצאה הנובעת מהפרת הכלל. התוצאה הנובעת מהפרת הכלל תלויה בנסיבות המקרה: מהות הכלל שהופר; הנזק שניגרם כתוצאה מהפרת הכלל והנזק שייגרם כתוצאה מביטול ההחלטה המינהלית; השאלה מי תוקף את ההחלטה המינהלית, באיזה מועד ובאיזו דרך; ועוד. זוהי, על רגל אחת, תורת הבטלות היחסית. תורה זאת מבקשת לשקלל את הגורמים הנוגעים לעניין, כדי להגיע לתוצאה שיש בה איזון ראוי של גורמים אלה. לעתים התוצאה היא שההחלטה המינהלית בטלה מעיקרה; לעתים ההחלטה תהא בטלה רק כלפי אדם מסוים, בהליכים מסוימים, ולא תהא בטלה כלפי אנשים אחרים; לעתים ההחלטה תהא ניתנת לביטול ממועד מסוים; לעתים היא תעמוד בתוקפה על-אף הפגם שנפל בה; ועוד, לפי נסיבות העניין" (בג"צ 3081/95 ד"ר ג'ובראן רומיאו נ' המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל, פ"ד נ(2) 177 וכן ראו בג"צ 3486/94 סלימאן ג'בר מסאלחה נ' ועדת התיכנון והבניה פ"ד מח(5), 291).
הלכה פסוקה היא כאשר לא ניתן סעד של אכיפה, תשלום פיצוי על פיטורים שלא כדין יבוא תחת סעד האכיפה שביצועו בפועל לא הסתייע (ר' עניין רבקה אלישע, פסקה 31;דב"ע נו/31-3 מדינת ישראל - ד"ר ארנון בונה, לא פורסם (1996); עתירה לבג"ץ נדחתה בבג"צ 8505/96 ד"ר ארנון בונה נ' בית הדין הארצי לעבודה, לא פורסם (1998)) .
...
לטעמנו, הפגמים שפרטנו במסגרת פסק דין זה אכן מזכים את התובעת בפיצוי אולם משקבלנו גם חלק מטענות הנתבעת אנו סבורים כי פיצוי בגובה של 6 משכורות, הִנו הולם בנסיבות העניין.
( ר' נספחים לתצהיר גב' בקר)
התוצאה איפוא כי הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך של 64,104 ₪.
כמו כן ישלם הנתבע1 לתובעת הוצאות שכר טרחת עו"ד בסך 10,000 ₪ בצירוף מע"מ כדין.