רקע
לפני עתירת העותרת, חברה ממשלתית המופקדת על הקמת הקו האדום של הרכבת הקלה (להלן: "הרק"ל") במטרופולין תל אביב, להורות על ביטול דרישת המשיבה לתשלום היטל תעול והיטל סלילה לשתי תחנות תת קרקעיות של הרק"ל ברחובות ביאליק ואבא הלל העומדות להיות מוקמות בתחומי העיר רמת גן ובסכום כולל של 10,495,493 ₪.
המשיבה הדגישה, כי השטחים שחושבו לצורך חיוב היטלי הפיתוח בקומת הרציפים אינם כוללים את שטחי המסילה והרציפים הסמוכים למסילה, אלא רק את השטחים שאינם חלק מהרציפים והמסילות עצמן, חדרים נפרדים ובהם משרדים, חדרי שירותים וכיו"ב. לבסוף הדגישה, כי נפח הבניה שחושב ע"י העותרת בעתירתה כימעט זהה לנפח הבניה כפי שהנו מצוי אצל המשיבה.
המונח "דרך" כולל כאמור לעיל גם את המונח "מסילת ברזל" וגם את המונח "מבנה דרך".
העותרת טענה כי בהגדרת מסילת ברזל נכללים "תחנות, משרדים, מיגשות, בתי מלאכה" (כפי המופיע בהגדרת המונח מסילת ברזל בסעיף 2 לפקודת מסילות הברזל) ולפיכך, הם מהוים חלק מהדרך ולכן גם חלק מהרחוב ואין לחייב בגינם בהיטל כלשהוא.
מעבר לאמור, בחינת הצעת החוק בכל הקשור עם "תחנה לתחבורה ציבורית" מלמד כי כוונת העידכון נועדה לאפשר הליך מהיר יותר למתן היתר בניה, ללא קשר בהכרח להגדרת המונח דרך במסגרת ה"רחוב", וכלשון דברי הצעת החוק:
"להגדרת 'מבנה דרך' – מוצע להוסיף גם תחנה לתחבורה ציבורית כהגדרתה המוצעת (כשהכוונה לתחנה משמעותית יותר מהתחנות הרגילות הפזורות לאורך קו התחבורה הציבורית, הנותנת שירותים מעבר להעלאת והורדה של נוסעים) וכל ביניין אחר הדרוש במישרין לצורך הקמתה של דרך או השמוש בה, כפי שקבע שר הפנים בהתייעצות עם שר התחבורה והבטיחות בדרכים. הרחבת ההגדרה גם למבנים אלה תביא להחלת הליך רשוי מצומצם יותר (הליך הרשאה למבנה דרך) גם על המבנים האמורים" (ההדגשה שלי א.ב. ר' ה"ח 793, כ"ב אב התשע"ג, 29.7.13)
מעבר לאמור, בפסה"ד בעיניין בר"מ 4700/18 רכבת ישראל בע"מ נ' עריית מודיעין ומכבים רעות (9.9.19), (להלן: "פרשת מודיעין") שניתן לאחר תיקון 101 לחוק התיכנון והבניה, קובע כב' הש' פוגלמן מהם אותם חלקים בתחנת הרכבת בגינם יינתן פטור מארנונה עירונית וכפועל יוצא גם מהיטלי פיתוח ומציין זאת כך:
"בכל הנוגע למסילות הרכבת, ביקש המחוקק להצר את גבולות ההגדרה ואת השטחים הנכללים ב'רחוב'. סעיפים 2(1) ו-2(2) לפקודת מסילות הברזל נוגעים למסילה גופה, ואילו סעיף 2(3) עוסק במתקנים שהם פריפריאליים למסילה ואינם חלק מהמסילה עצמה. סעיף 2(3) מונה מתקנים מסוימים הקשורים להפעלת הרכבת (משרדים, בתי מלאכה וכו'), וכן את ההגדרה הכללית של 'שאר מיתקנים שהוקמו לצורך מסילה או בקשר אליה'. עיון בסעיף 269 לפקודת העיריות, מעלה כי מסילת הברזל כוללת גם 'מיתקנים לצורך מסילת הברזל או בקשר אליה, המהוים חלק בלתי נפרד ממנה'. כלומר, ההשוואה בין ההגדרות מלמדת כי סעיף 269 מצמצם את הפטור רק למתקנים שהם חלק בלתי נפרד מהמסילה. דברים אלה מתיישבים גם עם סעיף 2(1) לפקודה, התוחם את המקרקעין המשמשים למסילה". (ההדגשה שלי א.ב.).
...
במצב דברים זה אין מנוס כאמור מדחיית הטענה על אתר ובנסיבות טוב היה לולא נטענה.
אמנם ייתכן כי קיימת חריגה מגודל המבנה או שטחי הקרקע במועד עריכת החשבון, אך אין בכך כדי למנוע את עצם החיוב והתשלום הנדרש (ר' לעניין זה הוראות סעיפים 9(ג) לחוקי העזר לפיהם "אין בפגם שנפל בדרישת תשלום כדי לגרוע מחובת בעל נכס בתשלום היטל סלילת כביש" או בנוסח חוק העזר תיעול "בתשלום היטל תיעול" ור' כמו כן ע"א 1842/97 עיריית רמת גן נ' מנחמי, פ"ד נד(5) 15 (2000) פסקה 5 שם קובע כב' הנשיא ברק כי: "בפרשה שבפנינו הפרה העירייה את חובתה לשלוח 'דרישת תשלום'. האם הפרה זו היא מהותית? לדעתי התשובה היא בשלילה. החלטתה של העירייה לא הייתה משתנה אילו שלחה דרישת תשלום כנדרש. לחברה לא נגרם כל נזק. נהפוך הוא: הייתה זו החברה שביקשה מהעירייה לפעול כפי שפעלה. בנסיבות אלה נראה לי כי אין זה ראוי שהסעד על הפרת חובתה של העירייה יהא בביטול החלטתה").
סוף דבר
העתירה נדחית.