מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לביטול העברת קצין משטרה מתפקידו

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט ע' פוגלמן: עניינה של עתירה זו בבקשת העותרת כי נורה למשיבים 3-1 ליתן טעם מדוע לא תבוטל ההחלטה להשאיר את ניצב רוני ריטמן בתפקידו כמפקד יחידת להב 433 במשטרת ישראל.
נטען כי בנסיבות המקרה הנוכחי ובהן בעייתיות מסוימת בחומר הראיות; העובדה כי תלונת העותרת לא בוררה במסגרת הליך פלילי או משמעתי; חלוף הזמן מאז האירועים הנטענים ועד הגשת התלונה; אופי המעשים שיוחסו למשיב 4; עברו עתיר הזכויות במישטרה; והעובדה כי לא הוגשו תלונות נוספות בעיניינו, מצא המפכ"ל כי אין מקום להעביר את המשיב 4 מתפקידו או לחלופין – לפטרו, והשר לבטחון פנים קיבל את עמדתו בנושא.
אכן, כפי שציינו מעלה, החלטה בדבר פיטורין או העברה מתפקיד של קצין בכיר במישטרה טעונה ראיות מוצקות, שמשקלן הראייתי ניכר (כך גם דורשות, למצער לגבי פיטורין, הוראת המישטרה ופקודת הקבע, ונוכח מסקנתי בדבר הסעד המתאים כמפורט להלן, איני רואה לקבוע מסמרות בדבר הצעד המינהלי או הפיקודי המתאים בנסיבות העניין).
...
מפאת חשיבותם, נעמוד על עיקרי הדברים בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה כלשונם: "לאחר בחינת חומר הראיות שנאסף בחקירה שהתנהלה נגד ניצב ריטמן, הגעתי לכלל מסקנה, בהתאם להמלצת פרקליט המדינה, כי נסיבות המקרה בכללותן, כפי שהן עולות מהראיות, אינן מתאימות לניהול הליך פלילי. [...] מכלול הנסיבות, לרבות בעיות מסוימות במסכת הראייתית, הוביל למסקנה שפורטה לעיל. במצב דברים רגיל, היינו שוקלים להמליץ בפניך להגיש קובלנה משמעתית נגד ניצב ריטמן בגין אירועים שכאלה, בכפוף כמובן לבחינת חומר הראיות על ידי המשטרה ולקיום שימוע בטרם קבלת החלטה. אלא שעבירות משמעתיות מתיישנות בחלוף שלוש שנים ופרק זמן זה חלף זה מכבר, ועל כן לא ניתן לנהל כיום הליך משמעתי בפרשה זו. בנסיבות אלה החלטתי להעביר את חומר הראיות לעיונך, על מנת שתשקול אם ואילו צעדים מינהליים יש לנקוט בנדון. מובן מאליו כי אם תסבור שיש מקום לנקוט צעדים במישור המינהלי, יש לערוך לניצב ריטמן שימוע קודם לקבלת החלטה סופית". יובהר כבר עתה כי החלטת היועץ המשפטי לממשלה שלא לפתוח בהליך פלילי נגד ריטמן לא הועמדה לביקורת שיפוטית של בית משפט זה, ואף בעתירה שלפנינו לא מבוקש להשיג עליה.
מצאנו כי ההחלטה בדבר הימנעות מנקיטת צעדים מינהליים נגד ריטמן איננה מתייחסת לנתונים ענייניים מהותיים שנכללים בתשתית העובדתית בעניין שלפנינו, מן העבר האחד, ונותנת משקל לא ראוי לשיקולים אחרים, מן העבר השני.
מטעם זה אני סבור כי אין מקום שניעתר בשלב הנוכחי לבקשת העותרת בהליך זה להורות על פיטוריו של ריטמן או על העברתו מתפקידו וכי יש להחזיר את ההחלטה בעניינו לפתחם של המפכ"ל והשר, לצורך קבלת החלטה חדשה בדבר הצעדים המינהליים הפיקודיים הנדרשים, שתיתן מענה לסוגיות שעליהן עמדתי.
בצד האמור, ומבלי שאטע מסמרות לגבי הסעד ההולם בנסיבות העניין, עמדנו על כך שפקודת המטא"ר קובעת אפשרות לנקוט "הדרכת מפקד" מקום שאין הצדקה להעמיד לדין משמעתי וזאת ללא תנאי מקדים שלפיו השוטר הודה בכתב בהתנהגות המיוחסת לו. כן נמצאנו למדים כי לשיטת המשיבים 3-1 הם אינם מוגבלים אך לאמצעים המנויים בפקודה זו, ויש ביכולתם לנקוט צעדים מינהליים פיקודיים מקבילים מכוח הסמכות הטבועה של מפקד להדריך את פקודיו.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת ההחלטה צויין כי הבקשה הועברה לעיונו של קצין מישטרה בכיר שנתן המלצתו כדלקמן: "ענינו של העורר נדון פעם נוספת, ולאחר שקילת מלא השיקולים הנדרשים המלצתו היא להמשיך להיתנגד למתן רישיון נשק לעורר-
כנגד העורר מס' עבירות אלימות ורכוש שהאחרונה מהם מ-2016 למרות שלא התבקש ביטול הרישיון ע"י המישטרה לאורך השנים, רצף האירועים והתיק האחרון מ-2017 מגבירים את מסוכנותו של העורר מלהחזיק כלי ירייה.
הוא חוזר על כך שהוא שימש בתפקידים מבצעיים ופיקודיים ביחידות מיוחדות בצה"ל בשב"כ ובמשטרה.
עיון ברשום עשרות רבות של תלונות שהגיש העותר במישטרה במהלך השנים אכן תומך בעדותו בדבר גרימת נזק לגדר, גניבות בקר חוזרות ונישנות, פלישה של בקר לשטחו, הצתת מתבן וחבילות קש, שריפת מחפרון ועוד.
...
ולבסוף קבע הממונה כך: "החלטתי לדחות את בקשת הערר. לאחר שבחנתי את עמדת המשטרה, המלצתה סבירה בנסיבות העניין לפיה במידה והעורר יישא ירייה יהיה בכך סכנה לשלום הציבור וביטחונו. לאחר שעיינתי בטענות העורר מחד, ובחומר המשטרתי לרבות ההמלצה העדכנית מאידך, החלטתי להכריע את הכף לטובת האינטרס של שלום הציבור ולא לתת רישיון לנשיאת כלי ירייה בידי העורר." 1.6.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בהחלטה צוין, כי הערר הועבר להתייחסות הקצין הממונה במשטרת ישראל, אשר ציין כי עניינו של העותר נשקל פעם נוספת, וכי לאחר שקילת מלוא השיקולים, המלצת משטרת ישראל הנה להיתנגד למתן רישיון הנשק, זאת בגין קיומו של תיק של תקיפה הגורמת חבלה של ממש בבן זוג אשר ניסגר מחוסר ראיות; כאשר צוין כי ההיתנגדות עומדת בעינה שכן: "מעורבות העורר בעבירות המיוחסות לו מגבירים את מסוכנותו של העורר להחזיק כלי ירייה"; וכי החלטת הממונה התקבלה לאחר עיון בחומר שהוצג בפני הממונה (ראה ההחלטה שצורפה כנספח 1 לעתירה).
לדעת העותר, קצין המישטרה עיין בפלט המתייחס לעברו הפלילי, ועובדה זו היא שהשפיעה על החלטתו להמליץ על ביטול הרישיון.
העותר הדגיש, כי שירת בצה"ל בסדיר ובמילואים, מהם כ-15 שנה כמילואימניק מיתנדב; בתפקידו האחרון שימש כרב סמל פלוגתי בצה"ל למשך 15 שנה וכי על אף הלחץ הכרוך בתפקיד ועל אף היותו אוחז אז בנשק, לא נהג מעולם בכל אלימות, ועובדה זו לא הגבירה את מסוכנותו.
...
לאחר שבחנתי את כל טענות העותר, את החלטת הממונה, את המלצת המשטרה, ולאחר שעיינתי בתיק החקירה וכלל החומר המצוי בו, באתי לכלל מסקנה כי אין מקום להתערב בהחלטת המשיבים, שהינה סבירה בהיותה מבוססת על ראיות מנהליות ברמה מספקת אשר יש בהן כדי להעיד על מסוכנותו של העותר.
שכן די בראיות המינהליות הקיימות, כדי להוביל למסקנה שהחלטת המשיבים מצויה במתחם הסבירות.
סיכום נוכח כל המקובץ ומכל הטעמים שפורטו מצאתי, כי החלטת המשיבים הינה סבירה ואין מקום להתערב בה. אשר על כן, אני דוחה את העתירה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עוד צוין כי הערר הועבר להתייחסות הקצין הממונה במישטרה.
בהחלטת בית המשפט (נספח ג' לעתירה) נאמר כך: "שמעתי את דברי הסנגור, חזקה על הגוף הרלוואנטי שיבחן את הבקשה להשיב לנאשם את רשיון הנשק והציד, שיקח בחשבון גם את העובדה שכתב האישום נגד הנאשם בוטל ואת האמור לעיל מפי הצדדים". בפנייתו למשיב פירט ב"כ העותר את העובדות ביחס לביטול כתב האישום כך שעובדות אלו אכן היו מונחות בפני המשיב.
בפסק דינו של כב' השופט פוגלמן נקבע כך (בסעיף 20 לפסק הדין): "בהתאם למבחן הראיה המינהלית, בהקשר בו עסקינן אין הרשות נידרשת להתבסס על ראיות ברמת שיכנוע מעבר לספק סביר, אלא די בראיות שרשות סבירה היתה מסתמכת עליהן ורואה בהן כבעלות ערך הוכחתי ראוי ומספיק בנסיבות המקרה". עוד נקבע בפסק הדין, שם, כי: "לפי הוראות החוק, להמלצת המישטרה משקל ניכר בגיבוש ההחלטה". בעניינינו, בכל הנוגע לעובדות התיק הפלילי, העותר מציין בעצמו כי ירה לכיוון התיקרה בתוך חדר סגור שהיו בו אנשים, שעה שנימצא עם אנשים שנפגש עמם במסגרת תפקידו.
...
במכלול הנסיבות שפורטו, לא שוכנעתי שיש להתערב בהחלטת הממונה, אשר תכליתה למנוע סיכון לשלום הציבור ולביטחונו.
אוסיף, כי החלטתי זו לא סותמת את הגולל על כך שבחלוף זמן, יוכל העותר לשוב ולפנות בעתיד בבקשה לרישיון נשק שתיבחן על ידי הרשות המוסמכת כנדרש.
לנוכח האמור, העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בהחלטה נדחה הערר שהגיש העותר וצוין בה, בין היתר, כי הערר הועבר לתגובת הקצין הממונה במישטרה אשר על פי תגובתו המליץ "להמשיך ולהתנגד למתן רישיון לעותר", זאת נוכח מידע חסוי הקושר את העותר לעבירות הונאה וכן קיום "סיכסוך פעיל עם אחרים". על כן טען קצין המישטרה כי נשקפת מסוכנות מהחזקת כלי ירייה על ידי העותר.
טענות המשיבות מתשובת המשיבות עולה כי רישיונו של העותר בוטל לאחר קבלת עמדת משטרת ישראל ולאור מידע מודיעיני הקושר את העותר לעבירות הונאה וקיומו של סיכסוך פעיל עם אחרים ונקבע על ידי המישטרה כי יש לדחות את הערר שהעותר הגיש על ההחלטה לביטול רישיונו, מטעמי שלום הציבור ובטחונו.
על פי הפסיקה, להמלצת המישטרה תפקיד ממשי ומרכזי בהחלטת פקיד הרשוי והממונה בערר.
...
העותר השיב להודעה זו כי עמדת המשיבות אינה מקובלת עליו וכי ניתן ללמוד מהודעת המשיבים כי אין המדובר ב"מידע" סביר ו/או מבוסס אלא בקונספירציה נעדרת בסיס עובדתי ומשפטי אשר לא ניתן על פיה לבטל רישיון קיים (בהבדל מרישיון חדש), של העותר להחזקת כלי ירייה.
בחנתי היטב את המידע החסוי ואת דברי קצין המודיעין בדיון במעמד המשיבות בלבד ושוכנעתי כי יש בהם כדי להצדיק את ההחלטה בדבר ביטול הרישיון וכי הם עומדים בנטל המיוחד המוטל על הרשות בבואה לבטל רישיון קיים, כפי שנקבע בבג"ץ 799/80 שללם נ' פקיד הרישוי לפי חוק כלי הירייה, פ"ד לו(1) 317, 328 ו-330 (1981).
לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את העתירה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו