התובעים טענו שעיריית חיפה שהבניין ניבנה בתחומה היתה עדה יחד עם הועדה המקומית משלבי התיכנון שקדמו לבנייה לכוונת היזם לבנות ביניין דירות חרף ההיתר שהוענק לו וחרף הוראות התב"ע, והתירה לו שלא כדין לעשות כן. עריית חיפה ידעה שהיזם רכש קרקע שייעודה בנייה מלונאית ולא דירות מגורים, ואם ירצה לבנות דירות מגורים כפי שהחל להסתמן במחצית השנייה של שנות ה-90', יהיה עליו לבצע קודם לכן שינוי התב"ע, תשלום היטל השבחה וקבלת היתר בנייה חדש.
לאחר מכן, כדברי הנתבעות 1,2 בסיכומיהן, קבוצה של דיירים באמצעות בא כוחם עו"ד יונאי הגישה עתירה מנהלית כנגד החיוב בהיטל השבחה (עת"מ 76964-07-19 אומסי נ' הועדה המקומית לתיכנון ובנייה מיום 31.7.19), אשר הסתיימה ב-21.4.21 בהסכם פשרה.
העידו על ידיעת חובה זו גם התובעת 23, וגם התובעת 45, שהביעה את צערה על כך שעורך הדין שייצג אותה לא תיקן זאת, וגם התובע 19 ובנה של התובעת 2, יהודה נירנפלד שהתרשמתי שהוא אחד משני הפעילים ביותר מבין התובעים בניהול התביעה, אשר אישר את קיום סעיף 8.02 וחיוב היטל השבחה על הרוכש בהסכמי הרכישה, בין היתר במילים "אני יודע, זה סעיף סטנדרטי בכל חוזה".
הסעד היחיד שתבעו התובעים בתביעתם כלפי הנתבע 4 היה הסעד שהוגדר "לחלופי חלופין" בסעיף 97.15.1.
לטענתם, גם מי שאינו מייצג את הרוכשים חייב בחובות זהירות כלפיהם משום שהוא עורך דין, כפי שנקבע בע"א 8124/18 יורשי המנוח אלקנה ביישיץ נ' יעקב ז'רוט (נבו 04.08.2020) "על חובת הזהירות בה חייב עורך דין בנסיבות דומות, עמדתי בע"א 7485/10 פנטהאוז רחמני נכסים (1997) בע"מ נ' עו"ד פפר [פורסם בנבו] (27.2.2012) (להלן: עניין רחמני). גם באותו מקרה היה מדובר במתחזה שמכר מקרקעין, גם שם היה מדובר במקרקעין בנתניה, וגם שם נעלם המיתחזה המתוחכם אל תוך הצללים לאחר ביצוע התרמית. אביא מדבריי שם שאוזכרו גם בפסק דינו של בית המשפט המחוזי: "חובת הזהירות של עורך הדין כלפי לקוחו היא מן המפורסמות שאינן צריכות ראיה ואין צורך להרחיב על כך את הדיבור. הפסיקה אף הרחיבה את חובת הזהירות של עורך הדין גם כלפי צדדים שלישיים שאינם לקוחותיו של עורך הדין. עורך דין הוא 'מונע נזק' יעיל וזול, אך לא ניתן להטיל עליו חובה אבסולוטית למנוע נזק. עורך דין אינו בלש או חוקר פרטי, לא עומדים לרשותו אמצעים טכניים מיוחדים לגילוי מעשי זיוף והתחזות, וגם עורך דין זהיר ומיומן עלול ליפול קרבן לנוכל מיומן. השאלה האמיתית והעיקרית הצריכה לענייננו היא אחת: האם בפני עורכי הדין, או מי מהם, עמדו 'סימני התראה' שצריכים היו לעורר את חשדם". המקרה שלפנינו אינו מצריך להגדיר או לגדר או חובת הזהירות של עורך הדין כלפי מי שהוא אינו לקוחו טענות הצדדים בערעורים שלפנינו היתמקדו בשאלת קיומה של רשלנות, ובכך יתמקד גם דיוננו.
כלומר, אפילו הפרו הרוכשים את החיוב לשלם היטל השבחה, שזה מעשה או מחדל בנגוד לחוזה, כדי שהנתבעת 3-התובעת שכנגד תהא זכאית לפצוי המוסכם, היה עליה לטעון ולהוכיח אחת משתיים: הפרה זו היתה יסודית, דהיינו הפרה שניתן להניח לגביה שאדם סביר לא היה מתקשר באותו חוזה אילו ראה מראש את ההפרה ואת תוצאותיה, או שהפרה זו אינה יסודית אך התובעת שכנגד נתנה לרוכשים ארכה לקיום בתוך זמן סביר, ומשלא תוקנה ההפרה בתוך זמן סביר, היא זכאית לבטל את החוזה.
...
כמו כן, דין התביעה שכנגד להידחות.
לפיכך, אני דוחה את התביעה ואת התביעה שכנגד.
לפיכך, בהתאם לתוצאות התביעה והתביעה שכנגד, ובמיוחד ההתנהלות הדיונית של הנתבעים 3,4 ודחיית התביעה שכנגד שהגישו, ועל פי תקנה 153, אני מחייב את התובעים לשלם לנתבעים שכ"ט עו"ד כדלקמן:
לנתבעות 1,2 – 100,000 ₪.