בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 2454/08
בפני:
כבוד השופטת ע' ארבל
כבוד השופט א' רובינשטיין
כבוד השופט ח' מלצר
העותרים:
1. פורום משפטי למען ארץ ישראל
2. חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי
3. חיים פלק
נ ג ד
המשיבים:
1. פרופ' יולי תמיר - שרת החינוך
2. וועדת השופטים לפי תקנון פרס ישראל
3. פרופ' זאב שטרנהל
עתירה למתן צו על תנאי
תאריך הישיבה:
ט' בניסן תשס"ח
(14.4.08)
בשם העותרים:
עו"ד י' בם
בשם המשיבים 2-1:
עו"ד ד' זילבר
בשם המשיב 3:
עו"ד ג' שר, עו"ד א' קדרי, עו"ד נ' ווסטפריד
][]פסק-דין
טעמם של כל קבוצה ויחיד בציבור כלפי הענקת הפרס לפלוני או אלמוני יכול וצריך להתבטא בראש וראשונה בבקורת ציבורית, כפי שציין השופט (כתארו אז) מצא בפרשת ח"כ יהלום (בג"צ 2764/04 ח"כ יהלום נ' שרת החינוך, התרבות והספורט, פ"ד נח(4) 823 (עניין תומרקין)) שהזכירה חברתי, באמרו (עמ' 840), כי גם אם החלטה להענקת פרס "כימעט חסינה" מפני היתערבות מהותית בשיקולי השר ואף ביקורת שיפוטית, "אין היא חסינה מפני ביקורת ציבורית... היא פתוחה לביקורתו של הציבור הרחב". מכל מקום, עצם העובדה שעל פלוני נמתחה ביקורת כזאת או אחרת ואינו "קונסנסואלי", אינה צריכה ככלל לעמוד למכשול לזכייתו, למעט לדידי במקרים קצוניים, וכפי שציינתי באולם בית המשפט, גם על מרדכי היהודי שבמגילת אסתר נאמר "ורצוי לרוב אחיו" (אסתר, י', ג'), ומפרש ר' אברהם אבן עזרא במאה הי"ב, "כי אין יכולת באדם לרצות הכל, בעבור קנאת האחים", דברים היפים גם לדורנו; ואילו התלמוד הבבלי (מגילה ט"ז, ב') אומר "ורצוי לרוב אחיו" "ולא לכל אחיו, מלמד שפירשו ממנו מקצת סנהדרין", ומבאר רש"י "לפי שבטל (מרדכי – א"ר) מדברי תורה וניכנס לשררה". השררה עשויה להיות גם הזירה הציבורית במכלולה, והנכנס אליה פעמים נכוה ברותחין או לוקה בצוננין.
נוכח מציאות משפטית זו, אני רואה את מצב הדברים הראוי בסוגיה של הידרשות בג"ץ לעתירות בעניינים אלה, שיש בהם לעיתים משום "דואליות נורמאטיבית", כדלקמן (ובכך יש משום שוני מסוים לגבי האבחנות שנעשו בעבר):
(א) ככל שמדובר בהחלטות של ועדת השופטים לפי תקנון פרס ישראל (להלן – "ועדת הפרס") או של שר החינוך המאשר אותן – להעניק, או שלא להעניק את הפרס – ההכרעה העניינית בנושאים אלה איננה אמורה להיות נושא לדיון בבית המשפט, זאת מכוח הוראת סעיף 33 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973 (להלן – "חוק החוזים"), שיש להחילה כאן בהתאם לסעיף 61(ב) לחוק החוזים.
...
פשוט הוא, כי פרשת מאסלה לא נגעה כל עיקר לעמדותיו של מר שניצר ע"ה בעניינים השנויים במחלוקת ימין-שמאל בישראל, אלא לנושא הקשור בעליה מאתיופיה, ובסופו של דבר היתה קבלת הפרס או אי קבלתו תלויה בו עצמו, כך ניתן לומר, ולכן אין הנדון אף כאן דומה כלל לראיה.
סוף דבר, אף לדעתי אין מקום לקבלת העתירה.
מכאן גם יובן שככלל, אין אני סבור שדעותיהם "הפרטיות" והתבטאויותיהם של חתני וכלות הפרס, הם רלוונטיים למכלול זה שבפנינו, למעט אולי מקרים חריגים ונדירים ביותר, שדוגמאות מהם זכו להתייחסות בחוות דעתה של חברתי, השופטת ע' ארבל ושאותם ייתכן וניתן ללמוד בדרך אנלוגית מסעיף 7א לחוק יסוד: הכנסת.