מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לביטול החלטת מנהל בחירות שלא לאשר כינוי בפתק הצבעה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר זמן מה, בתאריך 23.12.2020 התפזרה הכנסת ה-23, וזאת לפי סעיף 36א(א) לחוק-יסוד: הכנסת, בשים לב לעובדה שהממשלה לא הניחה על שולחן הכנסת את תקציב המדינה לשנת 2020, ותקציב זה ממילא גם לא אושר עד לתאריך 23.12.2020, שהיה המועד הקובע לעניין זה (לפירוט בנושא זה והשלכותיו, עיינו גם ב-בג"ץ 5969/20 שפיר נ' הכנסת (23.05.2021) (להלן: בג"ץ התקציב)).
בנוסף, נטען כי התיקון לחוקי-היסוד משנה בדיעבד את משמעות ההצבעה בבחירות לכנסת זו, כך שמדובר ב"שינוי כללי המשחק", תוך כדי "המשחק". עוד הודגש כי הסעד המבוקש איננו מסוג של: "Reading in", או מתן הוראה לכנסת לחוקק, אלא שהעותרת מבקשת לקבוע כי החלת התיקון לחוקי-היסוד על הכנסת ה-23, לאחר שכבר נערכו הבחירות לכנסת זו, מהוה שימוש לרעה בסמכות המכוננת, ולפיכך תיקון מס' 8 צריך להתבטל למצער ביחס לכנסת ה-23, ולכנסת שמורה הזכות, אם תרצה בכך, לחוקק מחדש הסדר כזה, שיחול רק על הכנסת הבאה ואילך.
בהקשר זה נקבע כבר בעבר: "כאן עלינו להעיר כי העותר, בכללו בעקרי הטיעון שלו את הטענה (שלא בא זכרה בעתירה) כי תקנה 26 (לתקנות סוכני המכס, התשכ"ה-1965 – תוספת שלי – ח"מ) חורגת מהסמכות, חרג הוא עצמו מיגדרי המותר לפי תקנה 14א(ב) לתקנות סדר הדין בבית-המשפט הגבוה לצדק, תשכ"ג-1963. לפי תקנה זו רשאי כל צד לכלול בעקרי הטיעון שלו רק אותן הנקודות הנובעות מהצו-על-תנאי, המבוסס, כמובן, על היסודות והטענות שבעתירה." (בג"ץ 185/70 קבלו נ' מנהל המכס והבלו, פ"ד כד(2) 781, 783 (1970) (ההדגשות הוספו – ח"מ)).
ב) הסוג השני כונה במאמר הנ"ל: "התראת בטלות מרוככת", שהיא אמצעי דיאלוגי, בגדריו בית המשפט מורה על דחיית העתירה, תוך מתן הערת אזהרה לרשות השלטונית כי אם תמשיך לפעול באותו אופן – בית המשפט עשוי להעניק בעתיד סעד של בטלות.
כפי שכבר נזדמן לי להתבטא, "ראשיתו ואחריתו של מינוי ראש הממשלה הוא בהחלטת הבוחר המשלשל פתק לקלפי. תוצאות הבחירות מתורגמות באמצעות הסכמים קואליציוניים למציאות שלטונית קונקרטית ולכינונה של ממשלה. בתוך כך, כאשר רוב חברי הכנסת מבקשים את הטלת מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת מסוים, הם עושים כן כאמור מתוקף ייפוי הכוח שניתן להם בקלפי מאת הבוחרים. תוצאות הבחירות אף מייפות את ידי הכנסת להצביע אמון בממשלה ובעומד בראשה" (בג"ץ 2592/20 התנועה למען איכות השילטון בישראל נ' היועץ המשפטי לממשלה (27.5.2020), פסקה 5 לפסק דיני).
בשלוש העתירות שלפנינו נתבקש בית המשפט, בין היתר, להורות על ביטול חוק-יסוד: הממשלה (תיקון מס' 8 והוראת שעה) (להלן: תיקון מס' 8 או התיקון; וחוק היסוד), אשר במסגרתו נוסף סעיף 13א לחוק היסוד ועניינו כינון מוסד ממשלת החילופים.
...
השופט ג' קרא: אני מצטרף למסקנת חבריי – הנשיאה א' חיות והשופטים נ' הנדל, י' עמית, נ' סולברג, ד' ברק-ארז, ע' ברון וד' מינץ – כי דין העתירות להידחות.
בכל הנוגע לצו על תנאי הראשון, אני סבור, כדעת חברתי, השופטת ברק-ארז, כי הטענות שהועלו ביחס להסדר אי-האמון שבתיקון מס' 8 לחוק-יסוד: הממשלה, מופנות הלכה למעשה כלפי תכניו המהותיים ומצריכות, לשם בחינתן, להיזקק לדוקטרינת התיקון החוקתי הלא חוקתי (פסקאות 13-12 לחוות דעתה).
נוכח כל האמור, אני סבור כי דין העתירות להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת החלטה שניתנה באותו יום נתבקש המבקש לפרט "לאילו מחסנים מכוון הוא בבקשתו, דהיינו איזה מחסנים מכנה הוא "מחסני המבקש"".
כונסת הנכסים ציינה בסעיף 5 לבקשתה, בין היתר כי בנסיבות העניין ונוכח המחלוקת בין הצדדים "ומבלי לקבוע מסמרות בעיניין ולדון במשמעות המשפטית של ההסכם שנחתם להשכרת המחסן, זהות בעל הזכויות במחסן כמו גם נסיבות המקרה המיוחדות והמחמירות של המבקש... מתבקש בית המשפט להורות, כי עד ההכרעה בבקשת המבקש יופקדו כלל כספי השכירות מהמחסן, על פי הסכם השכירות, בחשבון נאמנות וההכרעה בבקשה תנתן גם בהתייחס לאותם כספים". ביום 31.12.18 הגיש התובע תגובה לבקשת כונסת הנכסים, בה נאמר בין היתר ובתמצית כי דין בקשה להדחות, לפי שבין היתר אין כל החלטה שיפוטית המתייחסת למחסני המבקש או מזהה אותם כמחסנים שיש לפנותם לטובת התובעים (ר' סעיף 4).
עו"ד מזור (ב"כ המשיבים 4–10) טען בדיון בין היתר כי הגיעה השעה למחוק את העתירה, כי זו מתייחסת לשלושה נושאים עקריים: "העתירה שלהם היא למסור להם את החזקה בדירות ועתירה שנייה שיינתן פסק דין הצהרתי שיקבע נגד כלל המשיבים שאנחנו מייצגים, שיקבע שכל העיסקאות שנעשו עם הקבלן על פי ההסכם בטלות ומבוטלות בהיותם על בסיס יפוי כוח מזויפים ושהם לא ידעו ואין להם תוקף משפטי. אמר חברי ברוב הגינותו שהעתירה השנייה מתייתרת" (עמוד 11, שורות 5–23).
בסעיף 24 לכתב ההגנה נטען בין היתר כי בסעיף 3 לכתב התביעה טוען התובע "טענות עובדתיות חלופיות מקוממות ביותר כאשר הסעד שנתבע בתביעה ההצהרתית, הוא כי בית המשפט הנכבד יקבע ויצהיר כי התובע הוא הבעלים של מלוא קומת המרתף – המחסנים [...] כיצד מיישב התובע את טענתו מחד כי מלוא הבעלות במחסנים שלו [...] ומאידך טענתו כי הסכם הקומבינאציה המקנה לו לשיטתו את זכות הבעלות [...] מקנה לנתבעים זכויות במחסנים????". בסעיף 25 לכתב ההגנה נטען בין היתר כי טענות התובע (בסעיף 3 לכתב התביעה) "...במשולב עם פסק הדין בה"פ 29029-02-16 שהצדדים לו הנם בין היתר הנתבעים והתובע (בהיותו מיוצג) שהורה על פינוי המחסנים והוסיף וציין את סוגיית תפיסת ובניית מחסנים ויחידות שלא דין כמו גם את מסירת תשלום דמי השכירות שהתקבלו, ככל שטרם שולמו, במועד פסק הדין, למשכיר [...] אלו מצביעים על הקיצוניות במופרכות ההליך דנן...". בסעיף 38 לכתב ההגנה נטען כי בעוד שהתובע טען בהליך הסעד הזמני כי הוא אינו יודע כלל שישנה קביעה שהשימוש שהוא עורך במחסנים הוא בלתי חוקי, הרי שהראיות מדברות בעד עצמן ובהן: "38.1 החלטת בית משפט קמא, במסגרת ה"פ (ת"א) 29029-02-16 בפסק הדין מיום 18.7.17 אשר קבע: "3.
בסעיף 23 לכתב התביעה נטען בין היתר כי בעקבות בירור שעשה ב"כ התובע עם הנתבעת 23 (עו"ד מ' שוורצמן), נודע לו כי בכוונתה "לפגוע בזכויות התובע במחסני התובע ולפעול לפינוי מחסני התובע, למרות שאין ב-ת"א 41278-11-15 או ב-ה"פ (מחוזי ת"א) 29029-02-16 הנ"ל כל החלטה שיפוטית המתארת את המחסנים כדי אפשרות לזהות אותם, את מיקומם ואת גבולותיהם בבניין, ומורה על פינויים". בסעיף 44 של כתב ההגנה המתייחס לסעיף הנ"ל (23), נטען כי התובע נעדר זכויות במחסנים, ובהתייחס "להחלטה שדורש התובע המסמנת את המחסנים ובהתעלם מכך שבהיעדר כל זכות במחסנים הרי שהתובע כלל לא יכול להעלות טענה זו [...] כאשר נשתכח מליבו של התובע, שבאותו הליך, התובע היה צד מיוצג [...] וזה אישר את פסק הדין שקבע בהסכמת הצדדים שישנן יחידות שניבנו שלא כדין וכי יש לפנות את המחסנים ולמסור את החזקה בהם לנתבעים. כיום לאחר שפסק הדין הפך חלוט [...] מנסה התובע להעלות טענות מן הגורן ומן היקב הכל רק לא לפעול לפינוי המחסנים". בסעיף 54 בסיפת כתב ההגנה טענו המבקשים כי "הצדדים כבר ניהלו ביניהם הליך משפטי קודם, בו עומת התובע, עם הבעייתיות העולה מטענותיו בהכירו את קשייו, בחר התובע להמשיך ולטעון בעלמא לבעלות במחסנים, גם הפעם, על סמך שני נספחים פנימיים שלכאורה נחתמו בינו לבין הנתבעת 11 (טל ברק השקעות ובניין בע"מ – ד"ח), שכבר הוצגו בפני בית המשפט הנכבד משל לא היתקיים כלל ההליך המשפטי הקודם ונידונה מופרכות אותם הנספחים ממש". יצוין כי בתצהיר גילוי המסמכים הכללי והספציפי אשר הוגש מטעם המבקשים על ידי מר גדעון גדסי מיום 3.8.20, ציין הוא כי בחזקתו או בשליטתו מצויים המסמכים כדלקמן, הנוגעים לעניינים השנויים במחלוקת במשפט זה: 2.1 כתבי בית דין על נספחיהם לרבות כתבי בית דין על נספחיהם בת"א 41278-11-15 ובה"פ 29029-02-16 (אבהיר כי בנוגע להליכים בתיקים אלו אשר לא התנהלו בעבר עם באת כוחי הנוכחית, בידי, אך ורק המסמכים שאיתרה עוה"ד מטעמי בתיקים אלו המפורסמים בתיקים אלו במערכת נט המשפט.
בזיקה להחלטת בית המשפט מיום 20.3.17 בה"פ 29029-02-16 (ר' סעיפים 16, 35, 41 ו־42 לעיל), בגדרה הורה על מחיקת עתירות 3 ו־4, כמפורט בתובענה המקורית, המתייחסות למשיבים 4–9 (המשיב כאן הוא המשיב 4 בתובענה הנ"ל), יצוין כי בשתי עתירות אלו נתבקש בית המשפט להצהיר כי: הסכמי המכירה של הדירות בבניין הרשום כחלקה 65 בגוש 6182, רח' הירדן 34 רמת גן, שנערכו בין המשיבה 2 לבין המשיבים 4–9 וכן הסכמי המכר של חלקים מהרכוש המשותף שנערכו בין המשיבה 2 לבין המשיבים 6–7, 9 ו־10 בטלים ומבוטלים ובהתאמה ההערות שנרשמו בלישכת רישום המקרקעין ביחס להסכמים אלו, יימחקו.
...
באתי לכלל מסקנה – לצורכי בקשה מקדמית זו – כי לא עלה בידי המבקשים לעמוד בנטל ובדרישה כי גם אם יוכחו מלוא הטענות בכתב התביעה, לא יוכל התובע לקבל את הסעד המבוקש (ר' פרשת צוקית הכרמל, פסקאות יב–יג; רע"א 410/11 סלאלום פיתוח והשקעות בע"מ נ' רו"ח ברדיצ'ב (פורסם בנבו, 3.10.11), פסקה 34).
אשר על כן ובהינתן כל האמור לעיל, מצאתי לדחות את הבקשה.
הנני מחייב את המבקשים לשלם למבקשים הוצאות בקשה זו בסך כולל של 9,000 ₪, אשר ישולמו בתוך 30 ימים מהיום.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

תחיקה זו כוללת, בין היתר, את הצוו בדבר ניהול מועצות מקומיות (יהודה והשומרון) (מס' 892), התשמ"א-1981 (להלן: צו ניהול המועצות המקומיות) וצו בדבר ניהול מועצות אזוריות (יהודה והשומרון) (מס' 783), התשל"ט-1979 (להלן: צו ניהול המועצות האזוריות).
קרית ארבע כבר אינה עשויה מעור אחד ויש בה מיעוט לא מבוטל של תושבים שמבקשים רחצה משפחתית מעורבת או נכונים להכיר בזכותם של אחרים לעשות כן. ודוק: אין מדובר בעותר אחד או במיעוט בטל בשישים שמבקש לנכס לעצמו שעות בריכה על חשבון הציבור כולו.
בהקשר זה הצביעו העותרים על כך ששניים מתוך תשעת חברי המועצה המקומית הם בין העותרים, והם זכו בבחירות האחרונות, שבהן עמד גם נושא הבריכה על סדר היום, ב-692 קולות מתוך 3,200 מצביעים (כ-22%), וכן נאספו כ-500 חתימות בעצומה שהביעה תמיכה בעתירה.
כפי שנמצאנו למדים מתגובת העותרים, המועצה המקומית אפילו לא טירחה לנהל עימם מו"מ בשבעת הימים שהוקצו לשם כך כאמור בהחלטתנו מיום 10.9.2020.
גם העיר ירושלים ידעה מחלוקת שנסבה על שחייה מעורבת בבריכה, ועם פתיחתה של הבריכה העירונית בשנת 1958 התנהלו הפגנות סוערות של מתנגדים שטענו כי הדבר פוגע בצביונה ובקדושתה של העיר, והבריכה קיבלה את הכינוי "בריכת המריבה". אל מול הבריכה בקרית ארבע בעלת הצביון "הדתי" נעמיד את המקוה בכפר ורדים בעל הצביון "החילוני" והדברים ידברו בעד עצמם (עע"מ 662/11 סלע נ' ראש המועצה המקומית כפר ורדים (9.9.2014) (להלן: עניין כפר ורדים)).
...
כפי שנמצאנו למדים מתגובת העותרים, המועצה המקומית אפילו לא טרחה לנהל עמם מו"מ בשבעת הימים שהוקצו לשם כך כאמור בהחלטתנו מיום 10.9.2020.
סוף דבר שאנו מקבלים את העתירה ומורים כי בכל יום בו הבריכה פתוחה לציבור, יוקצו שעתיים לרחצה משפחתית מתוך שעות הפעילות הרגילה של הבריכה כלהלן: בימים א, ג, ה, ו – בשעתיים האחרונות בהן הבריכה פתוחה; בימים ב' ו-ד' – בשעתיים הראשונות בהן הבריכה פתוחה.
סיכומו של דבר, הדרישה לרחצה בהפרדה מגדרית היא דרישה הטומנת בחובה מניה וביה הבחנה מטעמי מגדר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הרקע לעתירה וטענות הצדדים: לפני עתירה שהוגשה לפי סעיף 42 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), תשכ"ה – 1965 (להלן: "חוק הבחירות"), במסגרתה מבוקש לבטל את החלטת המשיבים 1 – 2 מיום 27.09.23, האוסרת על העותרת להשתמש באות "ד" כאות של הרשימה במסגרת היתמודדות בבחירות לרשויות המקומיות בחיפה, האמורות להערך ביום 31.10.23.
בקשת העותר להוספת האות הערבית בפתק ההצבעה גם אם האות העברית לא תהיה "ד": העותרת מבקשת כי גם אם יקבע כי עליה להשתמש לצרכי הבחירות באות עברית שאינה ד' יותר לה לרשום מתחתיה את האות הערבית "". סעיף 51(ב) לחוק הבחירות קובע כי "רשימת מועמדים רשאית להוסיף לאות הרשימה ולכינויה העבריים את האות ואת הכינוי הערביים שמנהל הבחירות בהסכמת ועדת הבחירות אישר כמקבילים לאות ולכינוי העבריים, והבוחר רשאי להשתמש בפתק הצבעה בעברית בלבד או בעברית עם תירגום לערבית" (ההדגשה הוספה.
בעניינינו, כאמור, המשיב פעל בהחלטתו בהתאם לדין ולהוראות מפקח הבחירות על מנת לצמצם ולהפחית את הסיכון לטעויות וכדי לסייע לניהול תקין ומהיר של הליכי הבחירות ללא ויכוחים מיותרים בנוגע לפתקים שיירשמו בכתב יד. בנסיבות אלו החלטת מנהל הבחירות שבבסיסה החובה למנוע אפשרויות לטעויות בעת ספירת פתקי ההצבעה היא החלטה נכונה.
...
דיון והכרעה: לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ואת המסמכים שהוצגו לעיוני הגעתי למסקנה כי יש לדחות את העתירה שכן לא נפל כל פגם המצדיק התערבות של בית משפט מנהלי בהחלטת המשיב.
בסופו של דבר העותרת שם הסכימה לצרף אות נוספת וכך נפתרה הבעיה.
על כן, בכפוף להערה דלעיל והאפשרות שדחיית הבחירות תאפשר את קבלת האישור מהמפלגות בכנסת לשימוש באותיות המרכיבות את השם בלד כאותיות הפתק, דין העתירה להידחות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לדידו של אמרוסי יש יסוד סביר להניח, כי מעטפות אלו, הן מעטפות של מצביעים במועצת מגדל, אשר נכתב עליהן בשוגג "מגדל העמק" במקום "מגדל". על פי אמרוסי פניותיו למנהלת הבחירות ולמפקח הארצי על הבחירות במשרד הפנים, לתיקון הבחירות, על דרך ביטול פסילתם של שלושת הפתקים מהם נשמט שמו האמצעי כמפורט, וכן דרישתו לאתר ולהביא את כלל המעטפות הכפולות לספירה חוזרת בועדת הבחירות, בדגש למעטפות שאותרו במגדל העמק ומג'דל שמס, נדחו כולן, ללא הצדקה.
עוד מובהר כי למנהלת הבחירות לא הייתה סמכות לתקן בדיעבד את התוצאות, כפי דרישת אמרוסי, כאשר הסמכות בנידון נתונה לבימ"ש בלבד, במסגרת ערעור בחירות.
אשר למעטפה הכפולה של תושב מגדל שאותרה במג'דל שמס, טוענים המשיבים כי אין מקום להתיר פתיחתה של מעטפה זו, שעה שזו הנה מעטפה יחידה, ולאור החשיבות העליונה שבשמירה על עיקרון חשאיות ההצבעה בבחירות, ומניעת פגיעה בו. המשיבים מוסיפים וטוענים כי תצהירי החיילים שצורפו לעתירה חסרי משקל ראייתי כלשהוא, בין השאר, שעה שהם כלל לא נחתמו כנדרש.
ליבת העירעור שלפניי, מיתמקדת כנגד החלטת ועדת הבחירות, שניתנה במסגרת ספירת המעטפות הכפולות שנכתבו בכתב יד, לפסול 3 פתקים בהם נכתב שם המערער – כמועמד לראשות המועצה, על דרך ציון השם "רוברט אמרוסי", בעוד השם אותו אישר מנהל הבחירות ביחס למערער כלל את השם "רוברט קנדי אמרוסי". כפי שאפרט ואנמק, אני סבור כי דין העירעור בסוגיה הנ"ל להיתקבל וכי פתקים אלו מהוים קולות כשרים הצריכים להיכלל במניין המצביעים לטובת המערער.
לדוגמה, רישום בכתב יד הכולל שם פרטי אחר מזה שאישר מנהל הבחירות (דוגמאת שם כינוי או שם נוסף של המועמד המוכר אצל הבוחרים והמזוהה עמו ואינו מאוזכר בשם שאישר מנהל הבחירות).
...
סוף דבר לאור מכלול המפורט בפסק דין זה, אני קובע כי ההחלטה לפסילת 3 הפתקים בכתב יד עליהם נכתב "רוברט אמרוסי" הינה החלטה שגויה וכי פתקים אלו מהווים קולות כשרים אשר יש לסופרם לטובת המערער.
יתר טענות המערער בערעורו ובעתירתו נדחות.
משעה שנמצא כי בצירוף 3 הקולות שהוכשרו לטובת המערער, יש שוויון קולות בין המערער למשיב במועמדותם לראשות המועצה מגדל – אני מורה כי במועצה מגדל ייערכו בחירות חוזרת לראשות המועצה, במועד קרוב אותו יקבע הגורם המוסמך במשרד הפנים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו