מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לביטול החלטת מועצה בדבר זוכה במכרז פסולת

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ככלל, במקרה של פגם בהליך המיכרז יש לבחון "...האם הפגם ניתן לתיקון על ידי החזרת העניין להחלטה מחודשת או שמא אין מנוס מלהורות על ביטול המיכרז כולו משום שאין אפשרות למעשית להחזיר את העניין לועדה או משום שהדבר כרוך בפגיעה בעקרונות היסוד של דיני המכרזים" (עע"מ 4529/15 אורט ישראל נ' המועצה המקומית דלית אל כרמל (24.8.15)), אלא שבמקרה זה מסתבר, כי הנסיבות שחלו לאחר ביטולו של המיכרז אינן מאפשרות להעניק את הסעד המבוקש, דהיינו לקבוע כי ההחלטה בדבר ביטול המיכרז בטלה, וכי על המשיבה להיתקשר בהסכם עם העותרת לבצוע עבודות המיכרז - כאמור, ועדת המכרזים החליטה על ביטול המיכרז, ונימקה זאת בפגם אשר נפל בהתנהלות חברת מובילי הר הנגב והעותרת, ובעובדה שיתר המציעות במיכרז לא הביעו כל עניין במיכרז.
כך, בתשובות ההבהרה מיום 2.12.18 נימסר כי "המימון של הערייה באמצעות תקציב ממשלתי ייעודי. ללא העברת התקציב לא יתקיים הפרויקט"; בהחלטת ועדת המכרזים מיום 8.1.19 להכריז על חברת מובילי הר הנגב כעל זוכה במיכרז צוין: "בכפוף לתנאי המיכרז – מותנה בקבלת כספים מגורם מממן". והינה, בתשובתה לעתירה זו הודיעה המשיבה – לראשונה – כי העתירה כיום היא עתירה תיאורטית, שכן המיכרז בוטל ואין לו תקציב.
עוד הוצג מכתב מיום 22.6.20 מאת ד"ר רננה אילן, מנהלת תחום תשתיות, המשרד להגנת הסביבה-מחוז דרום אל מר דודי אוחנונה, שלפיו "למיטב ידיעתי, נכון ליום כתיבת מכתבי זה, אין קול קורא פתוח של המשרד להגנת הסביבה לצורך תיקצוב פעולת שקום של תא הטמנה סגור במטמנת פסולת פעילה". מנגד, לטענת העותרת, המשיבה עצמה גרמה לביטול התקציב בהחלטתה על ביטול המיכרז, בשל פסילת הצעת העותרת.
...
אכן, עולה חשש משמעותי מהיעלמותה התמוהה של חברת מובילי הנגב ממכרז שעליו עמלה וטרחה, אולם נראה שלא ניתן לקבוע ברמת ההוכחה הדרושה לענייננו, כי הייתה כוונה לקנוניה, וכי העותרת וחברת מובילי הר הנגב תכננו מראש את פסילת הצעתה של חברת מובילי הר הנגב בשל אי-עמידה בתנאי הסף או את היעלמותה של חברת מובילי הנגב, אם כי לא ניתן לשלול אפשרות כזאת;  נוכח האמור לעיל, סבורני, כי נפל פגם בהליך השימוע אשר הביא את ועדת המכרזים למסקנה בדבר פסילת הצעתה של העותרת בהיותה הצעה תכסיסנית.
ככלל, במקרה של פגם בהליך המכרז יש לבחון "...האם הפגם ניתן לתיקון על ידי החזרת העניין להחלטה מחודשת או שמא אין מנוס מלהורות על ביטול המכרז כולו משום שאין אפשרות למעשית להחזיר את העניין לוועדה או משום שהדבר כרוך בפגיעה בעקרונות היסוד של דיני המכרזים" (עע"מ 4529/15 אורט ישראל נ' המועצה המקומית דלית אל כרמל (24.8.15)), אלא שבמקרה זה מסתבר, כי הנסיבות שחלו לאחר ביטולו של המכרז אינן מאפשרות להעניק את הסעד המבוקש, דהיינו לקבוע כי ההחלטה בדבר ביטול המכרז בטלה, וכי על המשיבה להתקשר בהסכם עם העותרת לביצוע עבודות המכרז - כאמור, ועדת המכרזים החליטה על ביטול המכרז, ונימקה זאת בפגם אשר נפל בהתנהלות חברת מובילי הר הנגב והעותרת, ובעובדה שיתר המציעות במכרז לא הביעו כל עניין במכרז.
מטעם זה, העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עתירה להורות על ביטול החלטת המועצה המקומית בדבר זוכה במיכרז.
בהקשר זה עוד יוער כי גם מנהל המשיבה 2 נישאל אודות המחיר הנמוך בו נקב בהצעה, אך הסברו כן היה מקובל על חברי ועדת המכרזים, וראו כי הוא הסביר שהמחיר הנמוך נובע מכך שהמשיבה 2 מספקת למועצה שירותים לגבי פסולת מסוג אחר ולכן כבר קיימות מבחינתה תשתיות בשטח, וכדבריו: "... אנחנו, קודם כל נגיד שאנחנו נותנים את השרות הזה בהרבה מאוד רשויות של פינוי כתומים, קרטונים, נייר ועוד וגם כאן. התחשיב נעשה פשוט כי אנחנו נמצאים בשטח, אנחנו מכירים את השטח, מכירים את חריש ויש לנו אנשים ומשאיות וציוד שאנחנו לא נצטרך להביא. רק הציוד לכל המקומות האלה שקיימים ולכל הדברים שאתם נמצאים נותנים לנו את האפשרות להוזיל את המחיר. אם לנו זה עולה פחות אז גם הרשות יכולה ליהנות מזה. זו הסיבה שזה עולה פחות. ... מנהלים גם יש לנו עוד, אפשר לגבות אם יש תקלה. יש לנו רכבים שם, ציוד שם. כשיש בעיה תמיד אנחנו בשטח. זה לא סתם, ברגע שאתה לוקח דבר חדש ואתה מתחיל מההתחלה אז באמת המחירים שלכם צריכים להיות כמו האומדן ואין ויכוח על זה. אבל, ברגע שיש תשתיות בשטח ואנשים כבר קיימים בשטח ומכירים את הכול אז לא צריך להגזים במחיר, אפשר לעשות הנחה ... אנחנו התחלנו לעבוד בחריש כשהיו מעט מאוד בתים ועבדנו תקופה ארוכה מאוד בהפסד ולמרות זה לא עצרנו ולא ביקשנו ולא כלום. עד שלא יצא המיכרז החדש שבו [...] עשינו ביצענו את העבודה בצורה מכובדת ויפה עד הסוף." הסבריו של הבעלים של משיבה 2 הניחו את דעתה של וועדת המכרזים, להבדיל מהסבריו של מנכ"ל העותרת – והכרעה זו אשר הונחה לפתחה של וועדת המכרזים הנה מסוג ההכרעות שבית המשפט ימנע מלהתערב בהן, אלא אם שוכנע כי המדובר בהחלטה בלתי סבירה בבירור או החלטה שמונעת ממניעים זרים ופסולים – ולא כך הם פני הדברים במקרה הנוכחי.
...
" בהמשך, נשאל מנכ"ל העותרת על ידי אחת מחברות המועצה, כיצד המועצה תוכל להיות בטוחה שלא יקרה שוב אותו התרחיש בו העותרת תדרוש מחיר גבוה יותר מהמחיר עליו סוכם במכרז, אם שוב יהיה "שפל מחירים" כפי שנטען שהיה, ותשובת המנכ"ל הייתה שחשוב לעותרת שלא להיות בהפסד, ולכן נאלצה לבקש במסגרת ההתקשרות הקודמת מחיר גבוה יותר על מנת שלא להפסיק את השירות למועצה, וכך אמר: "... המחיר העולמי זה מחיר שנקבע ומדינת ישראל היא מדינה מאוד קטנה ביחס לשוק הקרטון העולמי. יש בו מסחר במיליוני טונות ולכן המחיר של הקרטון, בין היתר, מושווה למחירי היצוא, אוקיי? ככל אלטרנטיבה, בניגוד אולי לאמניר שעושה את הכל לשימוש בתעשייה המקומית, יתר החברות יש להן חלופה ליצוא וכשהמחיר הוא גבוה אז מייצאים וכשהמחיר הוא נמוך אז אנחנו רואים תופעות אחרות. מכיוון שאני מניח שבסיכומו של דבר קבלן לא יפסיד כדי לתת מחיר לרשות כזו או אחרת אנחנו מעולם, אמניר, ב-50 שנותיה לא יצאה והפסידה, יצאה ממכרז או הפסיקה שירות לרשות למרות או גם אם זה לא היה כלכלי. באנו בבקשה לשנות את המחיר, באותו זמן זה היה לגיטימי". לאחר האמור, סיכם יו"ר ועדת המכרזים את התייחסותו לדברים מעלה, לאמור: "טוב, אני חושב שבנושא של המחיר אנחנו קיבלנו תמונה. אתם רוצים להתייחס בבקשה לנושא של השירות? אני לא מוכן להמשיך על הנושא של המחיר. בנושא של המחיר, עם כל הכבוד, לא תואם את ההתכתבות של מה שקורה פה ויתרה מכך, אני גם לא מצליח להבין את ההסבר שלך, מה שאתה מנסה להציג כיתרון של אמניר הוא חיסרון לפי מה שאני מבין, אם יש תנודות במחירים. כי לאחרים יש אמצעי ייצוא ולך אין, אז אני לא רואה את מה שאתה ניסית להציג כיתרון כיתרון אלא כחיסרון ...". כלומר שחברי ועדת המכרזים לא השתכנעו שיש הסבר מניח את הדעת למחיר הנמוך יחסית שהציעה העותרת, לא השתכנעו שהעותרת תוכל לעמוד במחירים שיקבעו לאורך כל משך חיי ההתקשרות ולא השתכנעו שהיא לא תדרוש העלאת המחיר במידה ויחולו שינויים בשוק במחיר הקרטון (כפי שהיה בעבר).
אלא שכאן, שקלה וועדת המכרזים את הנתונים ואת ההסברים ולא מצאה שיש מקום לקבל את ההצעה כפיש הוגשה, ובאספקלריה של מידת ההתערבות של בתי המשפט בהחלטות כדון דא – מצאתי שלא להתערב בה. סיכום – נוכח האמור במצטבר, העתירה נדחית.
העותרת תשלם למועצה ולמשיבה 2 הוצאות משפט בסך 6,000 ₪ (הסכום כולל מע"מ) לכל אחת.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

העתירה שבכותרת מופנית כנגד החלטת ועדת המכרזים של המשיבה 1 (להלן: "עריית עפולה או "הערייה"") מיום 22.10.20, לפסול את הצעת העותרת, וכפועל יוצא מכך לחזור בה מהמלצתה להכריז על הצעת העותרת כזוכה במיכרז שפירסמה הערייה למתן שירותי איסוף ופינוי אשפה ופסולת בתחומי הערייה, ולהמליץ תחתיה על הצעת המשיבה 2 (להלן: "י.ר.א.ב.") כהצעה הזוכה במיכרז (להלן: "ההחלטה מ- 22.10").
עוד טוענת העותרת, כי החלטת ראש העיר לא לאשר את המלצות ועדת המכרזים, לרבות זו מיום 11.10.20- להכריז על הצעת העותרת כזוכה, חייבה אותו כמצוות סעיף 148 לפקודת העיריות להביא את החלטתו לאישור המועצה, מהלך מתחייב שלא נעשה בעניינינו.
סוף דבר ממכלול המקובץ לעיל, אני רואה לקבוע כי החלטת ועדת המכרזים מ-22.10 - המבטלת החלטות קודמות להמליץ על העותרת כזוכה במיכרז, הפוסלת את הצעת העותרת ומכריזה על י.ר.א.ב. כזוכה במיכרז, דינה בטלות.
...
הדגשת ב"כ י.ר.א.ב. בדיון שהתקיים כי למעשה ללא התיקון שביצעה י.ר.א.ב. בנוסח ערבותה לא היה לערבות על פי הנוסח במסמכי המכרז תוקף, רק מהווה חיזוק למסקנה כי נוסח הערבות שיצרה י.ר.א.ב. היא בגדר ערבות מיטיבה בהשוואה לערבויות שהגישו המציעים האחרים, על ההלכות המחמירות החלות בעניין בהלכה הפסוקה.
סוף דבר ממכלול המקובץ לעיל, אני רואה לקבוע כי החלטת ועדת המכרזים מ-22.10 - המבטלת החלטות קודמות להמליץ על העותרת כזוכה במכרז, הפוסלת את הצעת העותרת ומכריזה על י.ר.א.ב. כזוכה במכרז, דינה בטלות.
לאור התוצאה, אני מחייב את כל אחת מהמשיבות לשלם לעותרת הוצאות משפט בסכום של 15,000 ₪ (סך הכל 30,000 ₪).

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בתשובה לשאלת הבהרה נוספת השיב מר אבנר גבאי במכתב מיום 25.11.2019 (חלק מנספח 3 לכתב העתירה), כי "השיקלול יחושב לפי מס' המכולות ברשימה כפול המחיר המוצע. הרשות תבחר את ההצעה הזולה לפי שיקלול זה". משמעות האמור לעיל שמסמכי המיכרז כללו סעיף תמורה, לפיו הקבלן יגבה תמורת עבודתו בגין הובלת פסולת, פינוי מכולה והשבתה למקום לפי משקל הפסולת, כאשר מונחת בפניו רשימה של כל המכולות, מספרן, מקומן ותכולתן ובהתאם לסעיף תמורה זה אמור היה המשתתף להגיש הצעתו.
במכתב ב"כ המועצה מיום 15.01.2020 המופנה לב"כ העותרת (נספח 23 לעתירה), טענה המועצה, כי ההחלטה על פירסום מיכרז חדש באה לאחר "בחינה מחודשת של מכלול הנתונים". בין היתר מעלה המעוצה, כי ברכיב המחיר של המיכרז שבוטל, לא פורטו מספר הפינויים הנדרשים בפועל של כל אחת מסוגי המכולות ועל כן "אין אפשרות למעשה להכריע בין ההצעות". על טיעון זה חזרה המועצה במכתב ב"כ מיום 30.01.2020 (נספח 28 לכתב העתירה), שם נטען כי כי על-פי הצעות המחיר במיכרז , אין אפשרות לחשב את עלותן בפועל של העבודות לקופת המועצה, ולא ניתן להכריע בין ההצעות.
העתירה: בעתירה, טוענת העותרת, כי ההחלטה לבטל את המיכרז דינה להתבטל, ויש להכריז על העותרת כזוכה במיכרז, מאחר והצעתה היא הזולה ביותר.
קושי נוסף מתעורר, מקום שלאחר ביטול המיכרז באה החלטה לפרסם מיכרז אחר תחתיו; במקרה זה הצעות המציעים גלויות למתחרים והדבר עלול להציב את המשתתפים בעמדה נחותה; שנית ביטול מיכרז ופירסום אחר במקומו עלול לפתוח פתח לשחיתות, על-ידי בחירת ההצעה הנוחה לרשות; ושלישית הדבר פוגע באימון הציבור בהליך המיכרז (לעניין זה ראו עומר דקל מכרזים כרך שני 185-187 (2006) (להלן: "דקל").
...
סוף דבר: מצאתי כי במכרז נפלו פגמים מהותיים המצדיקים ביטולו.
העתירה נדחית אפוא.
העותרת תשלם לכל אחת מן המשיבות הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 12,500 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

זהו פסק דין בשתי עתירות מנהליות שאוחדו, שבמסגרת בקשו העותרות לבטל את החלטות ועדת המכרזים של המשיבה מס' 1, ואת זכיית המשיבה מס' 2 במיכרז להקמה ולהפעלה של אתר פסולת בתחומי המשיבה מס' 1.
ממכלול נימוקים אלה עתרה העותרת בני וצביקה לסעד של ביטול זכייתה של קבוצת טלאור כראדי וביטולו של חוזה ההיתקשרות של קבוצת טלאור כראדי עם המועצה; לבטל את החלטת ועדת המכרזים לפסול את הצעתה של העותרת בני וצביקה; להשיב את הדיון בהצעות לועדת המכרזים; ולחלופין להורות על ביטול המיכרז.
שנית, העותרות עוד הפנו לסעיף 13.2 להוראות המיכרז, תחת הכותרת "פגמים במיכרז", הקובע: "13.2 קבע בית משפט מוסמך כי נפל פגם יסודי בהחלטת ועדת המכרזים או בהליכי המיכרז האחרים וכתוצאה מפגם זה זכה המציע ולא מציע אחר שהיה זכאי לכך, מתחייב המציע שזכה, מיד עם הודעת המועצה, לפעול בהתאם להוראות המועצה לרבות להפסיק את עבודתו עפ"י החוזה שנחתם עמו עפ"י המיכרז ולאפשר למועצה למסור את המשך ביצוע העבודה למציע שאמור היה לזכות במיכרז עפ"י קביעת בית המשפט המוסמך". הוראת סעיף זה מלמדת, כי המועצה דאגה להבטיח לעצמה גמישות, והותירה אפשרות להפסיק את העבודות ע"י מי שהוכרז זוכה במיכרז ולמסור את המשך ביצוע העבודה למציע שאמור היה לזכות במיכרז לולא פגם, על פי קביעה שיפוטית.
  התניה בסעיף 2.4 להוראות המיכרז – סעיף 2.4 להוראות המיכרז מורה:"מובהר בזה למציע מפורשות, כי עיכוב בתחילת ביצוע העבודות והשלמתן עלול לגרום נזק למועצה. לפיכך, אם יחליט המציע לנקוט בהליך משפטי כנגד המועצה בקשר לכל עניין שנעשה או שלא נעשה בהליכי המיכרז, ו/או בתקופת ביצוע העבודות בהתאם לחוזה ונספחיו לרבות עבודות התפעול, יוכל לבקש מבית המשפט סעדים כספיים על נזקים שייגרמו לו (אם ובמידה והיו כאלה), אך לא 'צו עשה' ולא 'צו לא תעשה', זמני או קבוע". בהקשר זה ניתן להפנות גם לסעיף 13 להוראות המיכרז, תחת הכותרת "פגמים במיכרז", הקובע: "13.1 קבע בית משפט מוסמך כי נפל פגם יסודי בהחלטת ועדת המכרזים או בהליכי המיכרז האחרים וכתוצאה מפגם זה לא זכה מציע במיכרז ובמקומו זכה מציע אחר, יהיה זכאי המציע לקבל מהמועצה, עקב אי זכייתו, אך ורק פיצויים עבור הוצאות מוכחות שהוציא בפועל בגין הערבות הבנקאית ורכישת טפסי המיכרז...". לטענת העותרות, נוכח היתנהלות ועדת המכרזים שלא יידעה במועד את העותרת נגב אקולוגיה בדבר קיום הדיון הנוסף והחלטתה, אין היא רשאית להאחז בהוראות סעיף 2.4 למסמכי המיכרז.
...
בסופו של דבר סיכום כל הניסיון המצטבר, בהפעלה עם רישיון עסק, לא הספיק לעמידה בתנאי הסף, ועל כן בדין נפסלה הצעתה בהקשר זה. הטענה נגד פסילת הצעת העותרת בני וצביקה בשל אי הצגת ניסיון מספק בהקמת אתרי קליטה – טענת העותרת בני וצביקה היא כדלקמן – בתנאי סף זה היה על המציעים להציג ניסיון בהקמת אתרים לקליטת פסולת, בהיקף כספי מצטבר של 15 מיליון ₪.
סבורני, כי לא נפל פגם גם בקביעתה זו של ועדת המכרזים.
לפיכך, העתירות נדחות.העותרות תישאנה, יחד ולחוד, בהוצאות המשיבות – המועצה וקבוצת טלאור כראדי, בסך 25,000 ₪ לכל אחת מהן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו