מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לביטול החלטת גניזת תיק פלילי בעילת "חוסר ראיות מספיקות

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 12.4.2010, החליטה פרקליטות מחוז תל אביב-יפו (להלן: פרקליטות המחוז) לגנוז את תיק החקירה שניפתח נגד העותר, בעילה של "חוסר ראיות מספיקות". העותר לא השלים עם עילת סגירת תיק החקירה בעיניינו, וביום 10.8.2010, הגיש ערר למחלקת העררים בפרקליטות המדינה (להלן: הערר), במסגרתו הוא ביקש כי תשוּנה עילת הסגירה של תיק החקירה בעיניינו ל-"העדר אשמה". במענה לעררו של העותר, הביעה פרקליטות המחוז את עמדתה, לפיה אין מקום לשנות את סיווג עילת הסגירה של תיק החקירה, שכן קיים בתיק חומר ראייתי, אשר משקלו מצדיק את סגירת התיק מחמת חוסר ראיות מספיקות, להבדיל מהעדר אשמה.
יפים, בהקשר זה, דברי השופט י' זמיר, בבג"ץ 4539/92 קבלרו נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד נ(3) 50, 54 (1996) (להלן: עניין קבלרו): "שמו הטוב של אדם הוא נכס יקר. חשד פלילי שהועלה נגד אדם הוא כתם שהוטל בשם הטוב. וכי מי לא ירצה להסיר כתם זה? לעניין זה, יש הבדל בין סגירת תיק בשל חוסר ראיות לבין סגירת תיק בשל חוסר אשמה, גם אם לא ניתן לכך פירסום ברבים. אפשר להבין לליבו של אדם, המשוכנע שהוא חף מפשע, כאשר הוא דורש כי חשד שהועלה נגדו ימחק לחלוטין, ובתיק שניפתח נגדו ירשם כי התיק ניסגר כיוון שהתברר כי אין הוא אשם". ככלל, מלאכת סיווגה של עילת הסגירה, מטעמים של חוסר בראיות מספיקות או העדר אשמה, נעשית על יסוד בחינת הראיות המצויות בתיק.
על-פי סעיף 1(ד)(1) לחוק המירשם הפלילי: "ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל או קצין מישטרה בדרגת סגן ניצב ומעלה שהוא הסמיך לכך (בסעיף זה – הגורם המוסמך), רשאי לבטל מרישומי המישטרה רישום בדבר החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין כאמור בסעיף 11א, לפי אמות מידה שקבע השר לבטחון הפנים [...]". בהתאם לתקנות המירשם הפלילי, התקופה שלאחריה ניתן למחוק את הרישום הנוגע לסגירת תיק חקירה בעיניינו של חשוד בעבירת פשע, שהנו בגיר, היא 7 שנים, מ"מועד הארוע נושא העבירה" (תקנה 1 לתקנות המירשם הפלילי).
...
לאור כל האמור, לא נבדק [העותר] בפוליגרף".
כפי שנאמר ברע"פ 5877/99 יאנוס נ' מדינת ישראל, פ"ד נט(2) 97, 118-117 (2004): "הגשת תלונה וכל הבא לאחריה, כרוכים בנכונות להיחשף ולשתף זרים בתחושות של פגיעה וכאב, ויש בה אף מעין-היתר לרשויות החקירה ולבית-המשפט לחדור אל תחומי פרטיותה של המתלוננת. לעתים מדמים ניסיון כואב וקשה זה ל'אונס שני', והניסיון מלמד כי יש שמתלוננת קורסת על דוכן העדים. בהגשתה של תלונה אפוא נוטלת מתלוננת על עצמה סיכון לא קטן של פגיעה נפשית, ולא אחת עדים אנו לרגשי נוחם שחשה מתלוננת על עצם הגשת התלונה ולנטייתה להאשים את עצמה במעשה שנעשה." סבורני, כי דברים אלו יפים גם לענייננו.
סוף דבר על יסוד הנימוקים המפורטים לעיל, אציע לחבריי לדחות את עתירתו של העותר, ולבטל את הצו על תנאי, אשר הוּצא במסגרתה, בכפוף לאמור בפסקה 21 לעיל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

סעיף 59 לחוק סדר הדין הפלילי מסדיר את השלב הראשון, העומד במוקד העתירה הנוכחית, וקובע כי – "נודע למישטרה על ביצוע עבירה, אם על פי תלונה ואם בכל דרך אחרת, תפתח בחקירה; אולם בעבירה שאינה פשע רשאי קצין מישטרה בדרגת פקד ומעלה להורות שלא לחקור אם היה סבור שנסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות לפתיחה בחקירה או אם היתה רשות אחרת מוסמכת על פי דין לחקור בעבירה". הפרמטר המרכזי שעל רשויות החקירה לבחון בשלב זה הוא, איפוא, ראייתי: חקירה תיפתח רק כאשר "נודע למישטרה" על ביצוע עבירה.
בה בעת, סעיף 59 לחוק סדר הפלילי מלמד כי המבחן הראייתי הכרחי – אך אינו תמיד מספיק.
המחוקק מעניק משקל לאינטרסים ושיקולים נוספים, אשר חסו בעבר תחת הכותרת "עניין לציבור" (ראו דברי ההסבר להצעת חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 82) (החלפת המונח "עניין לציבור" בעילה לסגירת תיק), התשע"ח-2017, ה"ח הכנסת 748, 56), ומורה לרשויות החקירה להפעיל את שיקול דעתן "בשים לב לתועלת הציבורית הגלומה בקיומה של חקירה או בהעמדתו של אדם לדין, מחד, ולנזק שהן עשויות לשאת עימן לאינטרסים הציבוריים, מאידך" (בג"ץ 10154/03 ארד נ' היועץ המשפטי לממשלה, פסקה 5 (2.12.2003); להלן: עניין ארד).
מאידך גיסא, היא מבהירה כי הבדיקה המקדימה מהוה אמצעי עזר "לצורך קבלת החלטה מושכלת אם לפתוח בחקירה או לסגור את התיק", אך אינה משפיעה על הרף הראייתי האחיד: גיבוש "תשתית ראייתית לחשד סביר" יביא לפתיחת חקירה פלילית – והיעדר תשתית כזו יביא לגניזת התיק (סעיף 4; ראו גם סעיפים 12 ו-15).
למעשה, מן המתוה החלופי שהציע העותר בכתב העתירה, עולה כי אף הוא אינו תומך בבטול מוחלט של מנגנון זה. בנסיבות אלה, ובהנתן התיקונים שבוצעו בהנחיה המעודכנת – פרי הערות העותרים והמותבים שדנו בתיק – נראה כי אין הצדקה בשלב זה אלא לאפשר את המשך התפתחות המנגנון, תוך שמירת זכויות וטענות.
היועץ המשפטי לממשלה (להלן: היועמ"ש) החליט בערר שהוגש בגין אי ההעמדה לדין, שלא לשנות מהחלטת מנהל המחלקה לחקירות שוטרים (להלן: מח"ש) לגנוז את תיק החקירה נגד השוטרים הנילונים מחוסר אשמה.
...
מסיבות אלו, ובשים לב לחשיבותה הציבורית של העתירה ולסוגיות המשפטיות כבדות-המשקל שהיא מעלה, בין היתר, בעניין שמירה על זכויות בהליך הפלילי, אני סבור כי יש מקום לדון בה וכי מוצדק לקבל הכרעה שיפוטית עקרונית בעניינה.
אני סבור כי המנגנון הכללי הקבוע בהנחיית הבדיקה המקדימה אינו חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות.
הערכה עתית סבירה של התשתית הראייתית הייתה מגבשת מסקנה לפיה יש פעולות נוספות שניתן לנקוט בהן כדי לקבל תשתית ראייתית מלאה ומקיפה (בסעיף 18 להנחיית הבדיקה המקדימה) [.

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2014 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

טענות המבקש המבקש עותר לביטול כתב האישום, בעילה של אכיפה בררנית של המשיבה.
על פי נוהל אגף תנועה מס' 02.233.13 (סעיפים 3 ו-4(ג) (להלן: "הנוהל") רשאי מוסמך לגניזה, בנסיבות אלה, להורות על פתיחת תיק בגין תאונת דרכים כאשר מדובר בנסיבות מיוחדות בלבד, וכאלה לא פורטו בכתב האישום דנן, מכאן כתב האישום הוגש בנגוד לנוהל.
תאונת הדרכים נגרמה כתוצאה מחוסר זהירותו של המבקש אשר לא שמר על רווח מספיק מהרכב שנסע לפניו, והיתנגש בחלקו האחורי, וכתוצאה נפגעו ונזקקו לטפול נהג הרכב ונוסעת מרכבו.
בע"פ 8551/11 יצחק כהן סלכגי נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו), חודדו הפרמטרים על בסיסם יבדוק בית המשפט אם מדובר באכיפה בררנית: "באופן עיקרוני את שאלת האכיפה הבררנית יש לבחון תוך היתייחסות לשלוש שאלות: השאלה הראשונה היא מהי קבוצת השויון שעמה נימנה מי שמעלה את טענת האכיפה הבררנית..., השאלה השנייה היא – באותם מקרים שאכן הרשויות לא אוכפות או לא אוכפות באותה מידה כלפי כל מי שנימנה עם אותה קבוצת שויון- כיצד יש לאבחן מצבים של אכיפה בררנית פסולה ממצבים רגילים ולגיטימיים של אכיפה חלקית מטעמים של מיגבלת משאבים וסדרי עדיפויות. השאלה השלישית היא מהו הנטל הראייתי המוטל על מי שמעלה טענה של אכיפה בררנית – באופן כללי, ובמשפט הפלילי בפרט. יודגש כי שלוש השאלות שהוצגו הם נפרדות, אך בחינתן צריכה להתקיים בזיקה הדוקה זו לזו." לגבי השאלה השנייה, נקבע בבש"פ 7148/12 כנאנה נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו), כי: "אכיפה היא בררנית, להבדיל מאכיפה סלקטיבית או חלקית, רק אם ההבחנה היא שרירותית וחסרת הצדקה." בע"פ (מחוזי ת"א) 15757-04-11 מדינת ישראל נ' גרינוולד (פורסם ביום 18.06.2012), נקבע: "בגדר העילות הפוטנציאליות להתערבות בית המשפט בשיקולי התביעה בהעמדה לדין מצוי עיקרון השויון שישומו המעשי עלול להיות הוראה על ביטול כתב אישום בשל אכיפה בררנית. בית המשפט הדגיש כי גם בנושא זה נוהג בית המשפט באיפוק רב ולא בנקל תהא היתערבות שמקורה באכיפה בררנית. בקליפת אגוז, ככלל, על החלטת התביעה להיות חפה מהפלייה. ביסוד עילה זו עומדת השאיפה לשמור על אמון הציבור ברשות המנהלית, ובעניינו ברשויות התביעה..." וכן: "אם ימצא כי התביעה הונחתה על ידי שיקולים זרים, פעלה בחוסר תום לב או שבית המשפט מגיע למסקנה, כי הבחירה את מי להעמיד לדין ולגבי מי להמנע מכך, חרגה בנסיבות הענין ממיתחם הסבירות - רק אז, תיתקבל טענת אכיפה הבררנית". בהתאם למבחנים שנקבעו בפרשת בורביץ, בשלב הראשון על בית המשפט לזהות את הפגמים שנפלו בהליך בעיניינו של הנאשם ולעמוד על עוצמתם, במנותק משאלת אשמתו או חפותו.
בשלב זה, מאזן בית המשפט בין האינטרסים השונים התומכים בקיום ההליך הפלילי (מיצוי הדין עם עבריינים, הוצאת האמת לאור, הגשמת מטרות הענישה, שמירה על ביטחון הציבור והגנה על זכויות הקורבן), לבין האינטרסים השונים התומכים בבטול ההליך (הגנה על זכויות היסוד של הנאשם, אי מתן לגיטימציה להתנהלות פסולה של הרשות והאפקט החינוכי הגלום בכך כלפי הרשות, שמירה על טוהר ההליך השפוטי ושמירת אמון הציבור בבית המשפט), הכל - בהיתחשב בנסיבות הקונקרטיות של התיק.
...
בנוסף, אני מקבל את טענת המשיבה, כי סמכות הגניזה נתונה לגורמים המפורטים בסעיף 5 לנוהל.
אשר על כן ולאור האמור לעיל, באתי לכלל מסקנה כי החלטת המשיבה הייתה סבירה ועניינית, לא נבעה משיקולים זרים והיא מצויה במתחם שיקול הדעת שמוקנה לה. השיקולים שפירטה ב"כ המשיבה הם שיקולים רלוונטיים ומוצדקים, ועל כן אין מדובר באכיפה בררנית.
משכך, דין הבקשה לביטול כתב האישום על נימוקיה - להידחות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2015 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

יודגש כי אין מדובר בסגירת התיק בתום החקירה בעילה של "חוסר עניין צבורי". מדובר בהחלטה של רשות חוקרת, לפיה החומר שהוגש בפניה לא מצדיק פתיחה בחקירה פלילית.
מכאן שהמחוקק קבע שתי עילות לסגירת תיק: העידר ראיות מספיקות ועניין צבורי.
בעניינינו, מעיון בכלל הראיות, ובעיקר מכתבי מח"ש לנאשם (להבדיל מהמכתב השגוי לתביעות), אין בהחלטה על גניזת התלונה כל אמירה מקוממת, שנאמרה בחלק ניכר מאישורי השפיטה בכתבי האישום שבוטלו, לפיה "אין עניין צבורי" בחקירת תלונתו של הנאשם נגד השוטרים.
...
כפי שציינתי לעיל, בתי המשפט כבר אמרו כי מדובר בניסוח לקוי ולא מתאים, ועל המחלקה לחקירות שוטרים להתנסח ביתר דיוק, אולם אין בכך כדי להביא למסקנה שונה.
למרות זאת, בנסיבות הקונקרטיות של התיק הנוכחי, לא מצאתי כי ההגנה הרימה את הנטל המוטל עליה, להוכיח כי התנהלותה של המאשימה פגומה, באופן כזה המחייב ביטול כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק, נוכח מכלול הנסיבות: הנאשם לא עשה דבר על מנת לקדם את תלונתו במח"ש ; הנאשם לא פנה להגיש תלונה מפורטת, כנדרש הן מהמכתב שנשלח אליו והן מהשכל הישר; הנאשם הגיש את התלונה המפורטת באיחור ניכר ורק לאחר שכתב האישום כנגדו הוגש ; מח"ש בחנה את כל החומר שבפניה והגיעה למסקנה שאין מקום לפתוח בחקירה פלילית.
כלל הנסיבות האמורות הביא אותי למסקנה, לפיה אין מקום לביטול כתב האישום בשלב זה מחמת הגנה מן הצדק.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לאור כל האמור עותר התובע לחיוב הנתבעת בסך של 500,000 ₪ בגין פירסומי לשון הרע ובגין הנזקים הגופניים והנפשיים שנגרמו לו. עיקר טענות הנתבעת 11 .
עיון בתשתית הראייתית מוביל למסקנה כי התובע לא עמד בנטל זה. ראשית, וכעולה מהודעה על סיום החקירה ראו: נספח י"א לתצהיר התובע , התלונה נגנזה בעילה של "חוסר ראיות". עילת סגירה מלמדת כי הייתה תשתית ראייתית כלשהיא, ואולם זו לא הבשילה לכדי הגשת כתב אישום על פי המבחן של סיכוי סביר להרשעה ראו: בש"פ 8087/95 שלמה זאדה 1996 ) ובמידת ההוכחה הנדרשת במשפט הפלילי ראו: סעיף 34 כב (א) 29 ) 133 ( נ' מדינת ישראל, נ( לחוק העונשין.
הדבר נכון ביתר שאת כאשר מדובר בתיק פלילי שניסגר בעילה של "חוסר ראיות מספיקות". שנית, מלבד האישור בדבר סגירת התיק הפלילי, התובע לא הביא ראיה נוספת כלשהיא.
ביטול ודחיית מפגשים עם בנו ונוהג באלימות מילולית ואיומים כלפי האם", עדות הנתבעת ראו: פרוט' עמ' 13 ש' - 30 , עמ' 14 ש' - רביעית, לאחר הגשת התלונה, התובע נעצר על ידי המישטרה והובא לפניי בית המשפט עם בקשה להאריך את מעצרו למשך 4 ימים.
עיון בנספח ד' לתצהיר התובע – – החלטת בית הדין מיום 11.09.12 מלמדת כי המפגשים הועברו למרכז הקשר בנסיבות כדלהלן: "לאחר שהאב הוזמן ולא הופיע, ביה"ד
...
לאור כל האמור עותר התובע לחיוב הנתבעת בסך של 500,000 ₪ בגין פרסומי לשון הרע ובגין הנזקים הגופניים והנפשיים שנגרמו לו. עיקר טענות הנתבעת 11 .
עיון בתשתית הראייתית מוביל למסקנה כי התובע לא עמד בנטל זה. ראשית, וכעולה מהודעה על סיום החקירה ראו: נספח י"א לתצהיר התובע , התלונה נגנזה בעילה של "חוסר ראיות". עילת סגירה מלמדת כי הייתה תשתית ראייתית כלשהי, ואולם זו לא הבשילה לכדי הגשת כתב אישום על פי המבחן של סיכוי סביר להרשעה ראו: בש"פ 8087/95 שלמה זאדה 1996 ) ובמידת ההוכחה הנדרשת במשפט הפלילי ראו: סעיף 34 כב (א) 29 ) 133 ( נ' מדינת ישראל, נ( לחוק העונשין.
בית המשפט אומנם לא נעתר לבקשה והורה על שחרור התובע בתנאים מגבילים לרבות מעצר בית מלא והרחקה מהנתבעת והקטין, אך ציין כי קיים חשד סביר שנסמך על תלונת הנתבעת וקיימת עילת מעצר הנוגעת למסוכנות ראו: נספח ט' לתצהיר התובע.
לאור כל אלה, כאשר לא הוכחה טענת התובע כי התלונה הייתה תלונת שווא וכאשר לא הוכח מי מהנזקים הנטענים, אין מנוס מדחיית התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו