בעתירתם המוגשת כנגד המשיבה מס' 1 – הועדה המקומית לתיכנון ובנייה עירון (להלן: "הועדה") וכנגד עריית באקה אל גרבייה (להלן: "הערייה"), מבקשים העותרים להורות על ביטול הפקעת חלק מהזכויות בחלקה שיועדו לצרכי ציבור לפי תכנית מתאר מקומית ענ/125 שפורסמה למתן תוקף ביום 29.01.1995 (להלן: "התכנית הראשונה"), ובהתאם לתכנית ענ/במ/361 שפורסמה למתן תוקף ביום 14.05.2000 (להלן: "התכנית המאוחרת").
"כשמבקש בעל המקרקעין שהופקעו לבטל את ההפקעה (שנעשתה כדין) בדיעבד (טרם שתפס שר האוצר חזקה בהם, וטרם שהוקנו לו המקרקעין), מן הטעם כי ארעו בנתיים נסיבות חדשות המחייבות עתה את הביטול, עליו הנטל להראות כי אותן נסיבות קיימות וכי יש בהן לערער את היסודות שעליהם הייתה מושתתת ההחלטה מלכתחילה. בכך למעשה מתריס הוא כנגד שר האוצר על שאינו מפעיל, עקב שינוי נסיבות, את סמכותו לפי סעיף 14 לפקודה, ולפיה רשאי הוא (בתנאים המפורטים בסעיף) לחזור בו מרכישת הקרקע" (דנג"ץ 4466/94 נוסייבה נ' שר האוצר, פ"ד מט (4) 068 (1995) (להלן: "עניין נוסייבה")).
טענת השהוי במימוש ההפקעה שני פנים לה: הפן הראייתי, לפיו שהוי ניכר כשלעצמו יכול להוות ראיה לזניחת הרשות את מטרת ההפקעה, ובמקרה זה מוצדק לבטל את המעשה המינהלי; והפן המינהלי- המהותי, שמקורו בפגם במעשה המינהלי של הרשות, ובהפרת חובתה לפעול באופן סביר ובשקידה ראויה למימוש מטרת המעשה המינהלי (ראו לעניין זה פסק דינה של כבוד השופטת ארבל בעיניין וייס; כן ראו: בג"ץ 10784/02 קרן קיימת לישראל נ' אתרים בחוף ת"א חברה לפיתוח אתרי תיירות בתל אביב יפו, פ"ד נח (3) 757 (2004)).
לעניין הפקעת מקרקעין שיועדו לצרכי ציבור בתכנית מתאר עירונית, ראו הדברים שנקבעו בעע"מ 1182/11 זיסלמן נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה (16.08.2012) (להלן: "עניין זיסלמן"):
"גם אם חל שהוי מסויים במימוש ההפקעה יש כאמור להמשיך ולבדוק את מאזן הנזקים שבין הצדדים... לגבי הנזק הנשקף לאנטרס הצבורי קבעתי במקרה מסויים בו הועלתה טענה בעיניין זניחת מטרת ההפקעה, כי אין לשלול את הנימוק של שמירת עתודה של שטחים לטובת הציבור כאשר יש בהם פוטנציאל שלא מומש במלואו (..) אכן, לדעתי, מותר לרשות בתכנון שטח להביא בחשבון גם צורכי פיתוח עתידיים שהרי 'מערכת תיכנון אמורה להיות גמישה ודינמית' (..) תכנית, כפי שכבר נקבע, צריכה שתהיה לה את האפשרות 'להתאים את עצמה למציאות המשתנה, המתחדשת, ולעתים קרובות – גם הבלתי צפויה' (..). ומן הכלל אל הפרט: אכן, מהנתונים שלפנינו עולה כי לרשות המקומית לא אצה הדרך, אם לנקוט לשון המעטה, להשתמש בחלקות המופקעות. גם אין לפנינו תמונה רחבה על שימוש הדרגתי שכן נעשה בקרקעות הסמוכות לשטח ההפקעה (כמו בפסקי הדין בעיניין מזרחי ובעניין בונשטיין). ועם כל זאת, וכפי שבואר, בית המשפט חייב לשקול גם את האנטרס הצבורי. לא תמיד התקציב העומד לרשות הרשות המקומית מאפשר פיתוח השטחים המופקעים תוך הזמן הקבוע בתוכנית. במיוחד יש לתת את הדעת לדעתי לנימוק של הועדה המקומית שסרבה לאשר את התוכנית שהציעה המערערת – הנימוק שבקירבת המיתחם קיים חסר בשטח צבורי, זאת על פי בדיקה שנעשתה במסגרת הכנת תוכנית המתאר לחדרה. את שאלת השבת הקרקע לבעליה עלינו לראות לא רק באספקלריה של יחסי הרשות המפקיעה והנפקע, אלא בראיה כוללת, במסגרתה יש להביא בחשבון, לעתים, גם עתודות לשימוש לשטח צבורי, במיוחד כאשר מדובר בשטח יחסית קטן בשכונה מבונה. אכן, גם אם אין היום עדיין צורך בגן ילדים הטענה שצורך כזה יעלה בעתיד מתקבלת מאד על הדעת".
מן הכלל אל הפרט
לאחר שעמדתי על הכללים המנחים לשם בחינת ההפקעה הנדונה, את טענת השהוי כאינדיקציה לזניחת מטרת ההפקעה ואף הטענה לגבי "שקידה בלתי סבירה" מצד הרשות, איבחון טענת העותרים.
...
סוף דבר:
לאור האמור לעיל, לא התקיימו התנאים לביטול ההפקעה.
העתירה נדחית אפוא.
העותרים ישלמו לכל אחת מן המשיבות הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 6,500 ₪.