בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 5361/22
לפני:
כבוד השופט י' אלרון
כבוד השופט א' שטיין
כבוד השופט ח' כבוב
העותר:
משה גרין
נ ג ד
המשיבים:
1. אלי ברכה - ראש המועצה האזורית חוף השרון
2. הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה חוף השרון
3. המועצה האזורית חוף השרון
4. משרד הפנים
5. בית יהושע
6. בנדא מגנטיק בע"מ
7. בצרה כפר שיתופי להתיישבות חקלאית בע"מ
8. ועד מקומי בצרה
9. רשות מקרקעי ישראל
עתירה למתן צו על תנאי
בשם העותר:
עו"ד עפרה לוי-גרין; עו"ד חמי בן-נון
][]פסק-דין
ראשית, מלבד טענה כללית ל"פגיעה קיצונית בכללי הצדק הטבעי", העתירה נעדרת מסד משפטי רלוואנטי (בג"ץ 5300/22 פלונית נ' בית הדין הרבני האיזורי פתח תקווה, פסקה 2 (7.8.2022); בג"ץ 2305/20 חברת שוזפו סחר בע"מ נ' ראש הממשלה, פסקה 3 (16.4.2020)).
בכלל זה בגוף העתירה מתואר כי בשנת 2009 העותר היתמודד בבחירות לראשות המועצה מול המשיב 1; כי במפגש בין העותר למשיב 1 פרץ סיכסוך במסגרתו "המשיב אלי ברכה רגז וצעק, העותר לא הבין מה רצונו, ואמר לו: כי הוא ראש המועצה הוא האדם החזק ואין צרך לצעוק"; וכי לצד סעדים שעניינם תיכנון ובניה מבוקש כי בית משפט זה ייתן "...צו על מנת לחקור מה קרה במשך 10 השנים שבהם משמש ברכה כיו"ר המועצה". למעשה, העתירה רוויה בעניינים שונים שאינם מוצגים באופן מבורר וסדור אשר אינו מאפשר לבית המשפט לידון בעתירה לגופה (בג"ץ 8060/10 בוסקיס נ' יהודה ויינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה, פסקה 3 (1.8.2011)).
חמישית, מלבד האמור, סעיף 5(1) לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התש"ס-2000 (להלן: החוק) מקנה לבית המשפט לעניינים מינהליים סמכות לידון, ככלל, בעתירה מנהלית "נגד החלטה של רשות או של גוף המנוי בתוספת הראשונה בעיניין המנוי בתוספת הראשונה". בהתאם, סעיף 10(א) בתוספת הראשונה לחוק מעגן את סמכות בית המשפט לעניינים מינהליים בכל הנוגע להליכי תיכנון ובניה, וזו לשונו:
תיכנון ובניה – (א) עניני תיכנון ובניה לפי חוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965, למעט לפי פרק י': פקוח, אכיפה ועונשין, ולפי חוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור (הוראת שעה), התשע"ד-2014, ולמעט החלטות שענינן תכנית מיתאר ארצית או מחוזית והחלטות שר הפנים או שר האוצר.
...
]השופט י' אלרון:
לטענת העותר – חבר אגודת בצרה שבתחום המועצה האזורית חוף השרון, הוא אינו מצליח ליזום הליכים תכנוניים בקרקעותיו "בשל מניעים ושיקולים זרים מצד ראש המועצה והפועלים תחתיו", ואף נמנע ממנו לפעול בשטחים השייכים למועצה אשר יש לו בהם זיקה קניינית מאחר שאלו "נמכרו בדרך לא ברורה לגורמים שלישיים".
בעתירה, העותר מבקש באריכות רשימת סעדים, ובכללם, כי "בית המשפט מתבקש להוציא צו שאוסר על כל שינוי בשטח לאור המחדלים והחריגות ולהורות למשטרה לבצע חקירה בנושא זה"; "צו שיורה ללהב 433 לחקור את העברת השטח בבית יהושע..."; "צו שיורה למשיבה 2 להכניס את תכנית חש/מק/126 לתכנית המתאר הכוללנית...".
דין העתירה להידחות על הסף, ממספר טעמים.
העתירה נדחית אפוא על הסף.