מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לבג"ץ בנושא ועדת מאוימים ממלכתית

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

כן הודגש כי במכתבים ששלח העותר לחלק מן המשיבים 13-2, שהם בעלי תפקידים במשרד החינוך, השתמש בלשון אגרסיבית ופוגענית ואף מאיימת.
לעניין עילות הסף, המשיבים טוענים כי העתירה כורכת עניינים שונים שאינם קשורים זה לזה, וכבר מטעם זה דינה להדחות; בכל הנוגע לנושאים שהועלו בעתירה משנת 2013 חל מעשה בית דין; טענות הנוגעות לתכנית הלימודים החדשה בחטיבת הביניים בחינוך הממלכתי-דתי הן מוקדמות, משום שהיא טרם פורסמה; לעומת זאת, חל שהוי ביחס לטענות הנוגעות למתכונת בחינת הבגרות, שנוהגת מתחילת שנת 2015, במסגרת שינוי כולל במערכת החינוך שהוכרז עוד בשנת 2014.
המשיבים מוסיפים כי התכנית פותחה על ידי ועדה מקצועית שכללה אנשי אקדמיה ומורים, שלהם מומחיות מיוחדת בתחום הוראת ההיסטוריה; והוטעם כי בהתאם לפסיקתו של בית משפט זה, נידרשת חריגה קיצונית ממיתחם הסבירות על מנת להתערב בהחלטות ענייניות של רשויות חינוכיות, וכזו אינה קיימת במקרה דנן.
לעותר חילוקי דיעות מרובים עם משרד החינוך בנושאים מקצועיים, ואולם לא רק שהעתירה קושרת בכפיפה אחת נושאים שאינם ממין העניין, כמו גם סעדים שאין בידינו להעניק, אלא שאין היא מניחה כל תשתית משפטית לטענות (ראו והשוו: בג"ץ 3859/16 איתני נ' ראש ממשלת ישראל (17.5.2016); בג"ץ 8060/10 בוסקיס נ' יהודה ויינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה (1.8.2011)).
...
המשיבים טוענים כי דין העתירה להידחות, הן על הסף והן לגופה.
דיון והכרעה לאחר עיון בעתירה ובתגובה לה, באנו לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות על הסף.
לא מצאנו עילה להתערבות במדיניות משרד החינוך גם ביתר הנושאים המועלים בעתירה.
סוף דבר, העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

הועדה תגיש את ממצאיה ומסקנותיה, וכן המלצות ככל שתימצא לנכון, לרבות באשר לשפור תהליכי קבלת ההחלטות בעתיד של הדרג המדיני ושל ראשי מערכת הבטחון, ובכלל זה החומרים והייעוץ הניתנים לגורמים הנ"ל. נוכח הצורך החיוני בהיערכות מהירה ובהפקת לקחים מוקדם ככל האפשר מול תרחישי האיום הקיימים נגד מדינת ישראל, מתבקשת הועדה להגיש את דו"ח עבודתה בהקדם האפשרי; אם תמצא הועדה לנכון, היא תהא רשאית להגיש דו"ח ביניים או דו"ח חלקי, בנושאים בהם קיימת לדעתה דחיפות ביישום מסקנותיה והמלצותיה.
(ההדגשות הוספו- ד.ב) מינוי הועדה ואופן פעולתה היו נושא למספר עתירות בפני בית-משפט זה. נזכיר כי ביום 30.11.06 דחה הרכב מורחב של בית-משפט זה בדעת-רוב שתי עתירות עקרוניות שכוונו כנגד החלטת הממשלה להקים ועדת בדיקה ממשלתית ולא להורות על הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית לשם חקירת היתנהלות הדרג המדיני והבטחוני במהלך המילחמה (ראו: בג"ץ 7607/06, 6728 עמותת "אומץ" והתנועה לאיכות השילטון נ' ראש ממשלת ישראל (טרם פורסם, 30.11.2006)).
...
בהתחשב בכך, דינן של טענות אלה להידחות על הסף.
לפיכך, אף דינה של עתירה זו להידחות.
אשר על כן, ונוכח מכלול הטעמים שהובאו, העתירות נדחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2008 בעליון נפסק כדקלמן:

בנוסף, העותר פנה במספר הזדמנויות למנהלה הביטחונית לסיוע, המטפלת בסייענים שהוכרו כזכאים לשקום, ולמרכזת פניות הציבור במשרד ראש הממשלה בבקשה להסדיר את מעמדו בישראל, אך נענה כי אינו זכאי לטיפולה והומלץ לו לפנות לועדת המאוימים.
בהתייחס לקושי שהעלה העותר בקבלת שירותי בריאות משיבים הם כי העותר אינו בעל מעמד של תושב בישראל, המקנה לו בהתאם לחוק זכאות להיות מבוטח בביטוח בריאות ממלכתי וממילא אינו חבר בקופת חולים בישראל.
אשר לנושא המימון של טיפולים רפואיים, מעבר לכך שלא נתבקש כל סעד בעיניין זה בגדרה של העתירה, נפסק כבר כי "עיקרון התושבות הוא קריטריון מקובל להקצאת הטבות סוציאליות" (בג"ץ 494/03 עמותת רופאים לזכויות אדם נ' שר האוצר, פ"ד נט(3) 322, 331 (2004)).
...
בקשה לקבלת היתר העסקה לא הוגשה בעניינו של העותר ולכן סבורים המשיבים כי בהיבט זה העתירה מוקדמת ודינה להידחות.
משזו עמדת הגורמים המקצועיים, ומשהיא שבה ונבדקה ולא נמצא כי יש לשנות ממנה, לא סברנו כי בידינו להורות למשיבים להיעתר לבקשת העותר (והשוו: בג"ץ 6696/05 פלוני נ' ראש ממשלת ישראל – מר אריאל שרון (לא פורסם, 17.9.07)).
לטעמנו, המענה שהציגו המשיבים למצוקות אלה מניח את הדעת משהתחוור כי נושא התעסוקה ניתן להסדרה באמצעות הגשת בקשה מתאימה וכי אין כל מניעה מלרשום את ילדיו של העותר למסגרת חינוכית גם בלא מעמד של תושב קבע או אזרח.
סוף דבר, העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

לגישת העותרים, השב"כ, כארגון הבטחון המסכל של מדינת ישראל, מוסמך לבצע תפקידים בטחוניים בלבד ולפיכך, יש לפרש בצורה מצומצמת את סעיף 7(ב)(6) לחוק השב"כ המאפשר לממשלה, באישור ועדת השרות, להסמיך את השב"כ לבצע פעילות בתחום אחר לצורך שמירה וקידום של "אינטרסים ממלכתיים חיוניים אחרים לבטחון הלאומי של המדינה". לגישת העותרים יש לפרש סעיף זה באופן המתיר פעילות כאמור אך ורק לגבי איומים בטחוניים במובנם "הצר". לחלופין, טוענים העותרים כי אף אם תאומץ פרשנות רחבה יותר של סעיף 7(ב)(6) לחוק השב"כ, המאפשרת לשב"כ לפעול בתחומים לבר-בטחוניים, יש לעשות שימוש בהסמכה זו במקרי קיצון, שהמקרה דנן אינו נימנה עימם.
מנגד, המשיבים 7-1 בבג"ץ 2109/20, שהם גורמי הממשלה הרלוואנטיים לעניין (להלן: משיבי הממשלה), והמשיבים 9-8 בבג"ץ 2109/20 ובבג"ץ 2135/20 – הכנסת ויושב ראש ועדת השרות, חבר הכנסת גבי אשכנזי (להלן: משיבי הכנסת; והמשיבים יחד: המשיבים), טוענים כי התיבה "אינטרסים ממלכתיים חיוניים לבטחון הלאומי של המדינה" הקבועה בסעיף 7(ב)(6) לחוק השב"כ, מתפרשת על תחומים רחבים מבטחון במובנו הצר, לנוכח לשון הסעיף ותכליתו.
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הוסיף והעלה מספר דוגמאות לתחומים שעשויים להחשב כ"אינטרסים ממלכתיים חיוניים לבטחון הלאומי של המדינה" וציין במסגרת זו נושאים כלכליים כמו ריגול תעשייתי ופשיעה בין-לאומית וכן עבירות חמורות בין-לאומיות ו"דברים שנעשים ברחבי הגלובוס ושבהם יש יתרון יחסי מקצועי מסוים לגוף כמו שב"כ או גופים מקבילים על פני מישטרה שגרתית" (שם, בעמ' 40).
...
משכך אני סבורה כי יש להחילו ממועד מתן פסק הדין זה וכן ניתן לצפות כי הסדר ברוח זו יעוגן גם בחקיקה עתידית.
סוף דבר הימים אינם ימים כתיקונם.
דומני, כי עם כל חשיבותם של חופש העיתונות והחיסיון העיתונאי, הרי שבהיות הכלל של החיסיון העיתונאי (חיסיון יחסי, כידוע) מעוגן בפסיקה, נראה לי קשה לעגן את החריג לכלל בחקיקה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

ובחזרה להשתלשלות העניינים הנוגעת להענקת פרס ישראל לשנת תשפ"ד. כאמור, העותרות פנו לשר בבקשה לשקול בשנית את זכייתו של הרב יוסף בפרס, וביום 18.4.2024 היתקבל אצל העותרת בבג"ץ 3498/24 מכתב מטעם המחלקה המשפטית של משרד החינוך שבו צוין, בין היתר, כלהלן: "לעמדתנו, בהתאם למצב המשפטי, אמירה כנגד גיוס בני ישיבות לצבא ואף 'איום' בעזיבת הארץ, הגם שהנה חמורה ויש בה כדי לקומם, אינה נכללת ברשימת המקרים הקיצוניים המצדיקים היתערבות בהמלצה המקצועית של ועדת הפרס ובהחלטת שר החינוך לאמצה". על רקע זה הוגשו שתי העתירות שלפנינו, בגדרן התבקשנו, בעקרו של דבר, להורות על ביטול המלצת ועדת השופטים והחלטת השר להעניק לרב יוסף את הפרס; ולמצער להורות על דיון מחודש בזכייה בשל כך שבעת מתן ההמלצה לא היו מונחים בפני הועדה כלל הנתונים הרלוואנטיים בעיניינו של הרב יוסף.
לטענת העותרות, פרס ישראל הוא פרס ממלכתי, וקשה להלום כי יינתן למי שבדבריו קורא לחסידיו לרדת מהארץ אם יידרשו לתרום את חלקם ולהתגייס לצה"ל. עמדנו בתמצית שבתמצית על טיעוני העותרות, ונציין כי הכתובים אינם יכולים להעביר את הלהט והטיעון הנרגש של העותרות על רקע הימים הקשים שבהם נתונה המדינה, ועל כך שהעיטור הממלכתי הגבוה ביותר באמתחתה של המדינה יינתן למי שפגע "בציפור הנפש של החברה המדממת". עמדת המשיבים כפי שהובאה בפנינו בכתובים ובעל פה, היא כי בהתאם לפסיקתו העקבית של בית משפט זה בנושא פרס ישראל, העתירות אינן מגלות עילה משפטית לבטל את בחירתה של ועדת השופטים והחלטת השר לאשרה.
טענת העותרות כי האיום בעזיבת הארץ הוא בגדר נסיבה חדשה שבגינה על השר לעשות שימוש בסמכותו להחזיר את ההמלצה לועדה לבחינה מחדש, אינה עולה בקנה אחד עם הפסיקה לפיה "ככלל, התבטאויותיהם של מועמדים לפרס ישראל, בנושאים שאינם נוגעים במישרין לפועלם המקצועי, בגינו הם זוכים בפרס, אינם חלק אינטגראלי של השיקולים שעל ועדת השופטים להביא בין שיקוליה" (עניין שטרנהל, פסקה 10, הדגשה הוספה – י"ע).
...
תקוותם היא כי אולי הפעם ייקבע שהתבטאויות המועמד או המועמדת הן כה קיצוניות, עד שאין מנוס מהתערבות בהחלטת השר.
שוב ושוב – העתירות נדחות, תוך שאנו נדרשים לקבוע כי ההתבטאויות שעל הפרק אינן כה-קיצוניות עד שיהיה בהן משום הצדקה להתערבות בהחלטה על הענקת הפרס.
בכפוף לאמור, ואך מטעם זה, אני מסכים כי דין העתירות להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו