מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לבג"ץ בדרישה להורות על העמדה לדין

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד קודם למתן המלצת הועדה הנ"ל והחלטת המפקד הצבאי, כנזכר בפסקה 6 שלעיל, הוגשה עתירה לבית משפט זה על-ידי העותר (בג"ץ 6584/18), במסגרתה הוא עתר למתן צוים שיורו על השבת הרכב וטען, בין השאר, כי אף שנתפס רכב מסוג פולקסווגן – מיסמך התפיסה דיבר ברכב מסוג מרצדס.
לטענת המשיבים, קיימות ראיות מנהליות מבוססות, מהן עולה חשד כי העותר היה מעורב בפעילות של טירור עממי, וכי הרכב (מסוג פולקסוואגן) שימש אותו לשם ביצוע פעילות זו. מכאן ובהתאם להוראות הצוו בדבר הוראות בטחון, הרי שבסמכותו של המשיב 1 להורות על החרמת הרכב, אף מבלי שהעותר הועמד לדין פלילי בגין ביצוע של אותן עבירות.
נותרנו, אפוא, עם טענות העותר בדבר ההחלטה הפרטנית שהתקבלה בעיניינו, ומכיוון שהדיון שהתקיים בעתירה נסוב גם על החלטתו הסופית של המפקד הצבאי להורות על חילוט הרכב – לא נדרש לטענות המשיבים שהיה מקום להורות על מחיקת העתירה על הסף, שכן זו הוגשה טרם ההחלטה הסופית.
...
כך, בעניין אבו עלאן מצא בית המשפט הצבאי כי בהתאם להסדרים שנהגו באותה העת, יש להתיר ביקורת שיפוטית של בית המשפט הצבאי לא רק על החלטות של המפקד הצבאי בדבר החרמת הטובין לצמיתות (הכוונה באותה פרשה היתה לחילוט שלאחר מתן פסק דין סופי בהליך פלילי), אלא אף על החלטות מטעמו הניתנות לזמן קצוב, או עד לסיום ההתדיינות המשפטית, וכך נאמר שם בהקשר זה: "כאשר המחוקק קבע בסעיף 80ב [שהופיע בנוסח הצו טרם התיקון בשנת 2010 – הערה של הח"מ] כי ניתן לפנות לבית המשפט ביחס לטובין שחולטו, אין הכרח לפרש כי כוונתו רק למקרים בהם הופקעה זכות הבעלות לצמיתות. [...
הנה כי כן, לאחר שעיינו בחומר המודיעיני הסודי ששימש יסוד להמלצת הוועדה, מצאנו כי ההמלצה, כמו גם החלטת המפקד הצבאי, לא חרגו ממתחמי הסמכות והסבירות, שכן אלו התבססו על תשתית ראייתית מספקת הקושרת את הרכב לביצוע עבירות טרור משמעותיות, אשר הביאו אפילו לסיכון חיי אדם (עיינו והשוו לחוות דעתי ב-בג"ץ 3023/15 ‏אקס אוברסיז נ' מדינת ישראל משרד הביטחון (30.05.2016)).
נוכח כל האמור לעיל – דין העתירה להידחות ודין הצו הארעי שהוצא, כאמור בפיסקה 13 שלעיל – להתבטל, וכך אציע לחברי שנורה.

בהליך דנ"פ (דנ"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

כך פעלה דוקטרינת הסבירות במתכונתה המסורתית והמצומצמת; כך היא עוגנה בפסק דינו של המותב אשר העמיד את הילכת דפי זהב; וטוב נעשה, אם נמשיך להפעילה במתכונת זו במסגרת הליכי בג"ץ. הדין המצוי: ערכאות דיוניות אינן מוסמכות לקיים ביקורת שיפוטית על העמדה לדין פלילי מטעמי "אי סבירות" ו"שיוריות" הנני סבור שהוראות החוק בדבר העמדה לדין פלילי וסגירת תיקים, כפי שנוסחו בסעיף 62 לחסד"פ ובתוספת השביעית לחוק, אינן מאפשרות אי-העמדה לדין ובטול אישומים מטעמי "אי סבירות" ו"שיוריות".
בפסק דין זה נאמרו הדברים הבאים: "[...] לא מן הנמנע כי במסגרת הליך פלילי תדרש אף הערכאה הפלילית לבקר את חוקיות פעולותיהן של רשויות האכיפה בעת העמדה לדין פלילי. זאת, בפרט כאשר הנאשם עותר לביטולו של כתב האישום, בין אם בשל העדר סמכות להגיש את כתב האישום, בין אם מחמת פגם שנפל בהליך החקירה או הגשת כתב האישום, בין אם בשל פסול בשקול הדעת ובין אם משום שעומדת לו "הגנה מן הצדק". [.
...
כפי שבית משפט זה דחה בעניין נוה את "דוקטרינת חופש המידע בפלילים" (רענן גלעדי "דוקטרינת חופש המידע בפלילים – בעקבות עע"מ 2668/15 מ"י נ' הלל וייס" הסניגור 230 עמ' 4 (5/2016), כך דינה של דוקטרינת הביקורת המינהלית בפלילים להידחות.
עם זאת, ועל אף שאני סבור כי הביקורת על שיקול דעת התביעה אינה זרה לדין הפלילי, שותף אני לדעתו של חברי, המשנה לנשיאה השופט נ' הנדל, כי השימוש בעילת הסבירות כעומדת על רגליה שלה, אין בה תועלת של ממש ונזקה עולה על תועלתה.
לסיכום.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 3699/20 לפני: כבוד השופט נ' הנדל כבוד השופט נ' סולברג כבוד השופטת ד' ברק-ארז העותר: המרכז הרפורמי לדת ומדינה – התנועה הרפורמית – יהדות מיתקדמת בישראל נ ג ד המשיבים: 1. היועץ המשפטי לממשלה 2. פרקליטות המדינה 3. מיכאל בן ארי עתירה למתן צו על-תנאי בשם העותר: עו"ד אורלי ארז לחובסקי, עו"ד אורי נרוב בשם המשיבים 2-1: עו"ד יונתן נד"ב בשם המשיב 3: בעצמו ][]פסק-דין
המשיבים טענו עוד כי פתיחה בחקירה היא שלב הכרחי שנידרש לצורך החלטה אם יש מקום להורות על העמדה לדין, ועל כן יש מקום להמתין למיצוי החקירה.
מכל מקום, נוכח הודעת המדינה כי חקירה בעיניינו של בן ארי ניפתחה כאמור בחודש אוגוסט האחרון וזו עודה מיתנהלת, ממילא אין מקום בעת הזו להורות על מתן הסעד שהתבקש בעתירה – העמדה לדין.
...
המשיבים טענו כי על רקע התפתחות זו דין העתירה להימחק – בין בשל כך שהתייתרה ובין בשל היותה מוקדמת.
דיון והכרעה לאחר עיון במכלול טענות הצדדים הגענו לכלל דעה כי דין העתירה להידחות.
לצד זאת, לא מצאנו כי יש מקום בעת הזו להשאיר את ההליך "פתוח", כפי שביקש העותר.
סוף דבר: העתירה נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ואף על פי כן, וחרף הזמן הרב שעמד לרשות הנאשם מאז הגשת כתב האישום נגדו, הוא לא פנה בעתירה לבג"ץ להורות על בטלותן של ההוראות.
ב"כ הנאשם הפנה לשלושה כתבי אישום בלבד שהוגש נגד נאשמים יהודים, שאחד מהם ניסגר לאחר חזרה של התביעה מכתב האישום, ותיק אחר הוגש רק לאחר מספר תלונות והגשת עתירות בעיניין לבג"ץ בדרישה להעמיד את הנאשם לדין.
המאשימה טענה מנגד, כי ביקורת שיפוטית של בית משפט על החלטות בדבר העמדה לדין היא חריג שבחריגים, כי טענות הנאשם אינן מבססות קיומו של פגם הצולח את המבחנים שנקבעו בהלכה הפסוקה לקבלת טענת הגנה מן הצדק, כי הוא אינו מצביע על קבוצת שויון רלבאנטית, שכן נתוניו האישיים ייחודיים וספציפיים, וכי חלק מהמעשים המיוחסים לו היתרחשו בתקופה ייחודית שהתאפיינה במתיחות גבוהה, מעבר לרגיל.
...
לפיכך, הבקשה לקבוע כי העבירות בגינן הועמד הנאשם לדין אינן חוקתיות - נדחית.
בהקשר זה אינני מקבלת את הטענה כי עבירות של הסתה לגזענות, בפרט כאשר מדובר במספר רב של פרסומים, אינן בנות השוואה לעבירות שבהן מואשם הנאשם.
סוף דבר סיכומם של דברים, הטענות המקדמיות נדחות, בכפוף לאמור בסעיף 31 לעיל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

באשר לאופיין ומהותן של נסיבות ייחודיות אלה, נקבע כי: "שני שיקולים עקריים עשויים להצדיק המנעות מהפעלת סמכותו של השר לחתום על צו ההסגרה: האחד – עניינו מדיני בתחום יחסי החוץ; והאחר – עניינו פרסונלי-הומניטרי. בקוים כלליים, במסגרת שיקולים אלה יש לבחון האם נוצרו נסיבות חדשות אשר לא נשקלו על-ידי בית המשפט כאשר בחן את העתירה להורות על המבוקש כבר-הסגרה, או האם ישנם נתונים בדוקים אשר לפיהם ההסגרה תהא בלתי צודקת בעליל" (בג"ץ 3459/16 גרוזובסקי נ' שרת המשפטים, פסקה 12 (31.7.2016) (להלן: עניין גרוזובסקי).
בתוך כך, יילקחו בחשבון שיקולים מדיניים חדשים, שלא עמדו בפני ערכאות השיפוט בעת בחינת עתירת ההסגרה, ככל שישנם כאלה, ובמישור הפרסונלי-הומנטארי תדרש הצגתם של "נתונים בדוקים, יוצאי דופן וכבדי משקל, אשר לפיהם תהיה הסגרה, בנסיבות המקרה, בגדר מעשה בלתי צודק בעליל או תעלה לכדי מעשה של היתעמרות קשה במבוקש" (ראו מני רבים: עניין אלוני, בעמ' 46; עניין גרוזובסקי, בפיסקה 12; בג"ץ 1898/22 קאזרו נ' שר המשפטים, פסקה 14 (31.7.2022)).
סעיף זה מורה כך: "נמצא בישראל אדם שנדון בחוץ לארץ בפסק דין חלוט, על עבירה שחלים לגביה דיני העונשין של ישראל ולא נשא שם את העונש כולו, רשאי היועץ המשפטי לממשלה, במקום להעמידו לדין, לבקש מבית המשפט שיורה שהעונש שהוטל בחוץ לארץ או החלק ממנו שטרם בוצע שם, יבוצע בישראל, כאילו הוטל העונש בישראל בפסק דין חלוט [...]" (יוער, כי סמכות זו של היועץ המשפטי לממשלה הואצלה לפרקליט המדינה ולמנהלת המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה מכוח התוספת השלישית לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 והחלטת היועץ המשפטי לממשלה מיום 24.3.2008).
...
שנית, יש משום טעם לפגם בכך שהעותרת העלתה את הטענה להחלתו של סעיף 10(א) לחוק העונשין רק בתום ההליכים המשפטיים הנוגעים לצו ההסגרה שהוצא בעניינה – הליכים ממושכים שנפרשו על פני שנים, ושבמסגרתם ניתנו לעותרת מספר רב של הזדמנויות להעלות את טענתה זו. אכן, ישנו חשש של ממש כי העותרת מנסה "לעקוף" את ההחלטות השיפוטיות והמנהליות שניתנו בעניינה על דרך של הגשת עתירה לבג"ץ, תוך התעלמות מעיקרון סופיות הדיון ושימוש מיותר במשאבי השפיטה הציבוריים, ולכך אין בידינו להיעתר (ראו והשוו: בג"ץ 1430/21 הוכהאוזר נ' שופט בית המשפט המחוזי, פסקה 8 (11.4.2021); בג"ץ 3164/22 עזרן נ' מקמלאן, פסקה 3 (15.5.2022)).
מכל מקום, גם טענה זו של העותרת נבחנה על ידי הפרקליטות ונדחתה, ולא מצאנו כל טעם מבורר להתערב בכך.
סוף דבר: העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו