בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו
בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
בפני כבוד השופטת רחל ברקאי, סגנית הנשיא 29 מרץ 2023
עת"מ 47894-04-21 מופרי בע"מ ואח' נ' מועצה מקומית איזור
העותרות:
1.מופרי בע"מ
2.אברהם אלקיים נכסים בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד דרור יצחקי
המשיבה:
מועצה מקומית איזור
ע"י ב"כ עו"ד מנחם אברהם
פסק דין
בעניינינו, לאחר ששבתי והפכתי בטענות הצדדים לא ראיתי לנכון לקבל את טענת העותרות כי במקרה דנן חיובן נוגד את חוקי ההקפאה, שכן אין המדובר בשינוי סיווג או סוג של נכס המחייב שינוי צו הארנונה, כי אם בחיוב שטח החניות שבבניין לאחר שבמשך שנים ארוכות לא חוייבו וזאת בשל טעות או מנהג מוטעה.
על כן, לא נדרשה המשיבה לקבלת אישור השר (ראו לעניין זה עניין סלע)
צו הארנונה של המשיבה - האם ניתן להשית חיוב בארנונה בהיעדר הגדרה בצו הארנונה
האם צו הארנונה של המשיבה מתיר הטלת ארנונה על החניות?
צו הארנונה של המשיבה לשנת 2020 כולל סווגם ותעריפים שונים, כגון:
· "עסקים" – הסווג בו חוייבו החניות בעניינינו, והתעריף בגינו עומד על סך של 117.84 ₪ כאשר מדובר במעל 40 מ"ר. סיווג זה מוגדר בצו הארנונה כ"עסקים, חנויות, משרדים ושירותים, לרבות גלריות, מחסנים, מרתפים וסככות המשמשים אותם וכל עסק אחר שלא פורט בצו";
· "חניונים בתשלום" – למעשה אין מחלוקת כי בעניינינו לא מדובר בחניון בתשלום (ובכל מקרה התעריף בגינו דומה לתעריף עסקים);
· "קרקע תפוסה" המחריגה מתוכה במפורש שטחים המשמשים לחניית מכוניות;
· "שטח חצר בבניין שאינו למגורים" המתייחס ל"כל שטח שאינו מקורה ואינו משמש למגורים ועיקר שימושו עם המבנה לשימושים, כגון: חניה שלא בתשלום, פריקה וטעינה.
האם פעלה המשיבה בסבירות כאשר סיווגה את החניות כשטח עקרי וחייבה אותן בתעריף המלא של "עסקים"?
בעניינינו כאמור, לאחר שנים בהן לא חוייבו חניות המבנה המסחרי של העותרות בארנונה ולא נכללו בחישוב שומת הארנונה, ועל כך אין חולק, חייבה המשיבה את העותרות בארנונה על שטחי החניות והשטחים המשותפים של שטחי החניה, הכל לפי סיווג ותעריף "עסקים".
טענת העותרות הנה, כי התעריף בו חוייבו החניות – על פי סיווג "עסקים" והן העידר קיומו של סיווג ספציפי מתאים לחניות מקורות הצמודות למבנה מסחרי ואינן פתוחות לציבור, בתעריף נמוך יותר מהתעריף החל על מקום העסק - אינם סבירים באופן קצוני, ומשכך בטלים.
...
כמו כן מגדיר צו הארנונה "שטח משותף בבניין שאינו למגורים" כדלקמן:
"...כל שטח המשמש לצורכי עזר של דיירי הבניין ואינו למגורים כגון: מעליות, שטחי מעבר, מדרכות, שירותים, חדרי חשמל וכיו"ב. אם הבניין בבעלות אחת או מחזיק אחד, יחויב הבעלים/המחזיק בשטח כולו. אם הבניין משותף לכמה נכסים ומחזיקים, יחולק השטח המשותף למחזיקים באופן יחסי לגודל הנכסים של כל מחזיק ויחויב בארנונה לפי סווג אוו מחזיק בבניין".
בהינתן הוראות אלו, אין בידי לקבל את עמדת העותרות בעניין זה. צו הארנונה נוקט במפורש במילה "כגון", דהיינו, מונה דוגמאות המלמדות על כוונתו ואין לומר כי מדובר ברשימה סגורה שתעיד כי בהעדר הגדרה של סיווג חניות מעיד הדבר על העדר חיוב בארנונה.
לאור כל האמור, והגם שקבעתי כי החלטת המשיבה עומדת במתחם הסבירות ואינה נגועה בפגם מהותי אשר יצדיק התערבות בית המשפט הרי שבנסיבות העניין, בהן סברה המשיבה אף היא כי יש לקדם תיקון צו הארנונה על דרך של קביעת תעריף לחניה לעסקים (הפחתה של 40%) מן הראוי כי תבצע בחינה מחודשת של הסיווגים הקיימים בצו הארנונה שלה שמא מחייב הדבר עדכונים והתאמות לנהוג ברשויות מקומיות אחרות דומות.
סוף דבר
לאור כל האמור, העתירה נדחית.