הערר הוגש על החלטות המשיב מיום 9.3.22 בהשגות שהגישו העוררים על שומות מס שבח ומס רכישה שקבע המשיב.
סעיף 1 לחוק מגדיר שווי של זכות כדלקמן: "הסכום שיש לצפות לו ממכירת אותה זכות על ידי מוכר מרצון לקונה מרצון, ובילבד שבמכירות שנעשו בכתב ושבהן שוכנע המנהל כי התמורה בעד הזכות במקרקעין או בעד זכות באיגוד נקבעה בתום לב ובלי שהושפעה מקיום יחסים מיוחדים בין המוכר לקונה, בין במישרין ובין בעקיפין – התמורה כאמור".
אם כן הכלל הוא, כי שווי המכירה לצורך חישוב מס נקבע לפי מחיר השוק.
על פי הוראות חוק מסוי מקרקעין, היוצא מהכלל הוא, שהשווי נקבע לפי התמורה החוזית זאת, אם המכירה נעשתה בכתב ורשויות המס שוכנעו שהחוזה נעשה בתום לב וללא השפעה של יחסים מיוחדים בין המוכר לקונה (ראה לעניין זה עמ"ש (מחוזי חיפה) 5138/99 חנוביץ יצחק נ' מנהל מס שבח מקרקעין חדרה).
במסגרת עמ"ש (מחוזי חיפה) 5138/99 חנוביץ יצחק נ' מנהל מס שבח מקרקעין נקבע, כי "העובדה שהמנהל לא קיבל את המחיר הנקוב בהסכם הנ"ל כבסיס לשומת המס, אלא העריך את שווי המכירה בסכום העולה עליו באופן ניכר, הכפילו, היא הנותנת שלא שוכנע בכך שהמחיר הנקוב בהסכם הנ"ל נקבע בתום לב ומבלי שהושפע מקיום יחסים מיוחדים. פער גדול שכזה בין המחיר שבהסכם והערכת המנהל מונע שיכנוע בקיומו של תום לב."
כאמור, על העוררים הנטל להוכיח, כי אין ביניהם יחסים מיוחדים וכי פעלו בתום לב. העוררים לא עשו דבר לשם הרמת נטל זה. אציין, כי אף אם הייתה מתקבלת טענתם בדבר העידר יחסים מיוחדים לא היה די בכך ומוטל עליהם להוכיח את שני התנאים על מנת שהשווי המוצהר יאומץ על אף הפער המשמעותי בינו לבין שווי השוק.
אציין עוד, כי בנגוד לאמור בדווח שהגישו למשיב, העוררים העידו, כי מס השבח וכל המסים בעיסקה מוטלים על העורר (ראה לעניין זה עדות סלימאן בעמ' 2 ש' 15-23 ועדות עודתאללה בעמ' 16 ש' 27-29).
...
לא שוכנעתי, כי העוררים לא היו מודעים לתכנית האמורה ולשינוי העתידי של ייעוד הקרקע וכי לא לקחו עובדה זו בחשבון בעת קביעת שווי העסקאות.
בנסיבות אלו סבורני, כי יש לחייב את העוררים בהוצאות המשיב בסך 35,000 ₪ שישולמו בתוך 30 ימים ממועד המצאת פסק הדין.
לאור כל האמור לעיל, אף אני סבור, כי דין הערר להידחות.