מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערר על קביעות שמאי מכריע בנוגע לפוטנציאל תכנוני

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ועדת הערר קבעה כי: "בכל הנוגע לתכנית המופקדת שהפקדתה בוטלה בעיניין אברמוביץ, לא הועלתה בפסק הדין כלל השאלה האם יש לראות באותה תכנית כחלק מההליך התיכנוני שהביא לאישורה של התכנית המשביחה, אם לאו. משכך, ממילא, פסק הדין אינו עוסק בשאלה שהונחה לפתחו של השמאי המכריע ולפתחנו...בעובדה שפסק הדין הנ"ל בעיניין אברמוביץ מאשר את ההתחשבות בפוטנציאל תיכנוני – אין כל רבותא למחלוקת שבפנינו. אם בכלל ניתן לראות בקביעה בפסק הדין משום תמיכה בעמדת הועדה המקומית, באשר פסק הדין מאמץ עמדה שלפיה לא נכון להביא בחשבון בהערכת שווי המצב הקודם, את מלוא הזכויות שנכללו בתכנית מופקדת שבוטלה הפקדתה, מאחר שבכך מופטרים בעלי הקרקע מתשלום היטל השבחה בשל עליית ערך כתוצאה מאותה תכנית, אך נהנים מעליית ערך זו שכן היא מופחתת מההשבחה שנוצרה בגין התכנית החדשה". טענות המערערת ומכאן העירעור.
המערערת טוענת כי אמנם הקף ההתערבות של בית משפט זה בהחלטות ועדות הערר הוא מוגבל, וכך גם הקף ההתערבות של ועדות ערר בהחלטת שמאי מכריע, אולם קביעה זו חלה רק על קביעות שמאיות ולא על קביעות משפטיות.
...
בחנתי את טענות הצדדים ואת קביעת השמאי המכריע ואני סבורה שיש ממש בטענות המערערת בעניין זה. משמעותה של הוראת הפטור בתוספת השלישית היא כי שטחי הממ"דים לא יחויבו כלל בהיטל השבחה ויש להוציא שטחים אלו מתחשיב היטל ההשבחה, באופן מלא.
מקובלת עלי, אם כן, טענת המערערת כי יש להפחית את השטח המוחלט, במ"ר, הנדרש לבניית הממ"דים, מהשטח הנלקח בחשבון להערכת שווי המצב החדש.
בנסיבות אלו, בהן טענות הצדדים בנושא זה כלל לא נשמעו בפני השמאי והוא לא דן בהן, וכאשר עולה חשש שהמערערת חויבה בגין חלק משטחי הממ"דים בניגוד להוראות הדין, אני סבורה שיש להחזיר הדיון בנקודה זו בלבד לשמאי המכריע אשר יערוך שומה מתוקנת, בשים לב להערות בפסק דין זה, לאחר שישמע טענות הצדדים ויקבל תחשיבים מטעמם.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה בעיניין וכט נדונה בין היתר שאלת אמת המידה הראויה לצורך בחינת בקשה להארכת מועד להגשת ערר על החלטתו של שמאי מכריע (בר"מ 2340/02 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, רמת השרון נ' אגא וכט, פ"ד נז(3) 385 (2003)).
אשר לטענה בדבר העידר עילת תביעה קבע השמאי כי "היות ומדובר בטענות במישור המשפטי, אני סבור כי היה זה ראוי שטענות אלו יישמעו בפני ועדת הערר המוסמכת להכריע בטענות משפטיות, ולא בפני בהליך זה, ומכאן שלא מצאתי מקום לידון בהן", ואשר לטענה בדבר העידר ירידת ערך בשל פוטנציאל תיכנוני במיתחם הקרקע במצב קודם קבע השמאי כי "מדובר בשאלה משפטית שהמקום לברורה אינו בהליך בפני, ככל שיוחלט כי יש להביא השפעה זו בחשבון על שווי המקרקעין הנדונים, הרי שהשפעה זו, כאמור, מעקרת את ירידת הערך". נדמה, שגם אין מחלוקת על סוגיה זו ((ר' ס' 71-76 לעיקרי טיעון המשיבים 2-3, שמתייחסים רק לכך שללא ערר לא ניתן לידון לגופו של עניין, ולא מכחישים את עצם קיומן של טענות משפטיות; המשיבים 4 כלל לא התייחסו לטענה בדבר טענות משפטיות).
בהקשר זה יודגש כי לא תמו כלל התביעות הנוגעות לתוכנית מושא העירעור, ואין מחלוקת כי קיימות 3 קבוצות תובעים שבעניינם כן הוגשו עררים על קביעות השמאי המכריע, כשלפחות קבוצה אחת (המיוצגת ע"י עו"ד דנוס) דומה לקבוצות התובעים דכאן (עמ' 4 ש' 16 לפרוטוקול).
...
נוכח האמור לא מצאנו לנכון לקבל את הבקשה".
אשר לטענה בדבר העדר עילת תביעה קבע השמאי כי "היות ומדובר בטענות במישור המשפטי, אני סבור כי היה זה ראוי שטענות אלו יישמעו בפני ועדת הערר המוסמכת להכריע בטענות משפטיות, ולא בפני בהליך זה, ומכאן שלא מצאתי מקום לדון בהן", ואשר לטענה בדבר העדר ירידת ערך בשל פוטנציאל תכנוני במתחם הקרקע במצב קודם קבע השמאי כי "מדובר בשאלה משפטית שהמקום לברורה אינו בהליך בפני, ככל שיוחלט כי יש להביא השפעה זו בחשבון על שווי המקרקעין הנדונים, הרי שהשפעה זו, כאמור, מעקרת את ירידת הערך". נדמה, שגם אין מחלוקת על סוגיה זו ((ר' ס' 71-76 לעיקרי טיעון המשיבים 2-3, שמתייחסים רק לכך שללא ערר לא ניתן לדון לגופו של עניין, ולא מכחישים את עצם קיומן של טענות משפטיות; המשיבים 4 כלל לא התייחסו לטענה בדבר טענות משפטיות).
סוף דבר הערעור מתקבל.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ועדת הערר שגתה כשקבעה, כי תכניות מתאר שונות רלוואנטיות, אינן מקנות פוטנציאל תיכנוני, וכי לא הוברר לה עד תום, מהן מיגבלות הבניה שהיו במצב הקודם, ועל בסיס קביעות אלו הורתה לשמאי המכריע לתקן שומתו כך: שלא יובא בחשבון הפוטנציאל בחלק המערבי של המקרקעין, וכי עליו לבחון טענות הצדדים לעניין מיגבלות הבניה הקודמות ובהתאם להחליט אם יש מקום לתקן שומתו.
ביום 13.4.2010 נערך דיון בשני העררים במאוחד, וביום 22.4.2010 ניתנה החלטת וועדת הערר לפיה, השאירה וועדת הערר את השומה המכרעת על כנה, והחזירה אותה לשמאי המכריע לצורך תיקון השומה כך שלא יובא בחשבון הפוטנציאל התיכנוני בחלק המערבי מבחינת השווי, וכן לצורך בחינת טענות הצדדים בנוגע למיגבלות הבנייה במצב התיכנוני הקודם.
כפי שיפורט בהמשך, גם העירעור של חב' החשמל וגם העירעור של החוכרים, נסבים בעיקר, סביב השגותיהם, על קביעות עובדתיות או מקצועיות, של השמאי המכריע ושל ועדת הערר.
...
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני מגיע למסקנה, כי דין שני הערעורים להידחות.
ראשית, יש לזכור כי שני המערערים, שערעורם נדחה, הם המשיבים, כל אחד, בערעור משנהו.
לאור האמור לעיל, אני מגיע למסקנה כי במקרה זה אין להשית הוצאות על המערערות ואני קובע, כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על השומה המכרעת הוגשו עררים על ידי הצדדים.
החלטות ועדת הערר דומות לקביעות השמאי המכריע בעניינינו, קביעות אשר לא נתקפו על ידי המערערת בעררה בפני ועדת הערר.
מפאת חשיבות הדברים, אביא אותם כלשונם (ההדגשות להלן אינן במקור): "סעיף 4(7) לתוספת השלישית קובע כי נקודת הייחוס לבחינת שווי המקרקעין 'במצב החדש' היא ערכם של המקרקעין בשוק החופשי בעת הרלוואנטית. זהו נתון אובייקטיבי השאוב אך מהתכונות הקרקעיות ומגורמים שיש בהם כדי להשפיע על המחיר שקונה סביר יהיה מוכן לשלם בעד המקרקעין בשוק החופשי ... יש להוציא מכלל זה את התנאים וההתחייבויות שנטל על עצמו בעל המקרקעין לצורך יצירת 'המצב החדש', בין מול גורמים פרטיים ובין מול רשויות התיכנון כבעניינינו. ערכם של מקרקעין נגזר איפוא משווי השוק שלהם ובנתון לאמת מידה אובייקטיבית בתוך השוק החופשי בנקודת זמן ספציפית 'ובהיתחשב בשימוש הטוב והיעיל ביותר בנכס' ... על כן, ההוצאות החיצוניות שהוציא בעל המקרקעין לקראת הליכי התיכנון שיצרו את 'המצב החדש' לא מהוות חלק משווי השוק של המקרקעין ... הווה אומר – מקום ששני בעלי מקרקעין השקיעו השקעות שונות בחלקותיהם (בהנחה שעל שתי החלקות חלה אותה תכנית משביחה ושהן בעלות מאפיינים זהים לחלוטין), מידת ההתעשרות השונה של כל אחד מהם – הנובעת מפעולות חיצוניות לתכנית שקדמו לארוע ההשבחה – אינה רלוואנטית לשווי השוק האובייקטיבי ולשומת ההשבחה ... החוק מורה במפורש כי יש לבחון את השבחת המקרקעין כפועל יוצא של התיכנון שאושר, ולפיכך היתחשבות בנתונים חצוניים שאינם תוצר של פעולה זו בעת שומת ההשבחה אינה מתיישבת עם הוראות החוק ... היטל השבחה איננו מס על הרווח שהפיק בעל המקרקעין כתוצאה מההשבחה, שעשוי להיות מושפע מגורמים שונים שאינם ממין העניין; כי אם תשלום הנגזר מההשבחה האובייקטיבית של המקרקעין כתוצאה מהפעולה התכנונית. ודוקו: אין לגזור גזירה שווה מחיובים חצוניים לתכנית שבהם התחייב בעל מקרקעין במסגרת משא ומתן לקראת הפעולה התכנונית, שככלל אין בהם כדי להשפיע על שוויים האובייקטיבי של המקרקעין, להוצאות או מטלות ציבוריות שונות המוטלות על היזם או על בעל המקרקעין כחלק בלתי נפרד מהוראות התכנית. בקטגוריה אחרונה זו, הנגזרת מפורשות מהוראות התכנית, יכול שביצוע הפעולות האמורות נידרש לשם מימוש מלוא הפוטנציאל של המקרקעין בהתאם להוראות התכנית ומכאן שיש בהן כדי להשפיע על שווי השוק שלהם. לכך יכול שיינתן ביטוי גם בעת שומת ההשבחה. בנגוד לחיובים חצוניים לתכנית כגון אלה הנובעים מכתב שיפוי, ערך המקרקעין 'במצב החדש' עשוי להיות מושפע איפוא מהוצאות שנידרש בעל המקרקעין או היזם להוציא בהתאם להוראות התכנית כדי לממש את יעדיה ולהביא למימוש מלוא הפוטנציאל של הנכס. לחיובים 'פנימיים' כגון אלה היתייחס בית המשפט המחוזי בהכרעתו, אלא שלא ניתן לגזור גזירה שווה בינם לבין חיובים 'חצוניים' שאינם מהוים חלק מהתכנית המשביחה. סיכומה של נקודה זו: מקום שעל יזם או בעל מקרקעין לשאת בעלויות הנובעות מהתכנית המשביחה ונדרשות לשם ממושה ניתן, בהתאם לנסיבות העניין, לקחתן בחשבון בעת שומת היטל ההשבחה. לעומת זאת, כל חיוב או הוצאה אחרת שהם חצוניים לתכנית ושאין בהם כדי להשפיע על שווי השוק של המקרקעין ככאלה, לא יילקחו בחשבון בעת עריכת השומה מקום שאין הוראות מתאימות בדין המאפשרות זאת" (שם, פס' 16 – 18).
השבחה בגין תוכנית 3897 המערערת טוענת כי ועדת הערר לא דנה בטענותיה בנוגע לקביעת השמאי המכריע בסוגיה זו. מנגד טוענת המשיבה כי מדובר בעיניין שמאי, שאין מקום לועדת הערר להתערב בו. אני סבורה כי דין העירעור להיתקבל גם בעיניין זה. מדובר בעיניין משפטי, אשר נוגע לפרשנות המשפטית ביחס למצב התיכנוני שחל על המקרקעין, ובפרט, האם תקנות התיכנון והבניה מאפשרות בניית מרפסות בנגוד להוראות התוכנית ומה היחס בין התקנות ובין התוכניות שחלו על המקרקעין.
...
אציין, כי אלמלא הייתי מגיעה למסקנה, כי יש להחזיר את השומה לפתחו של השמאי המכריע בעניין חישוב ההשבחה בפרויקט, הייתי רואה לנכון להכריע בסוגיה זו ישירות על מנת שלא לעכב עוד את ההכרעה בהליך.
אולם משעה שההכרעה בסוגיה העיקרית ממילא נדחית, יש להורות על מיצוי ההליכים כסדרם.
סיכומם של דברים, הערעור מתקבל, והסוגיה בדבר חישוב ההשבחה ביחס לתוכנית 3850 תשוב לפתחו של השמאי המכריע, שיחשב את היטל ההשבחה בהתאם למתודה שמאית מקובלת שאינה נוגדת את הוראות הדין, ואילו סוגית ההשבחה בגין תוכנית 3897 תשוב לפתחה של ועדת הערר, שתדון ותכריע בעניין.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר שעמד על הליכי קידומה של מח/11/8, שהופקדה על ידי מוסד התיכנון המוסמך לאשרה מבלי שהוגשו נגדה התנגדויות, דחה בית המשפט את ערעורה של הועדה המקומית על קביעות ועדת הערר בעיניינה ובפרט נגד הערכת הועדה כי ערב כניסתה לתוקף של תמ"מ 21/3 היה סיכוי ממשי כי היא תאושר.
אשר לערעור מטעם קבוץ געש, בית המשפט מצא כי ועדת הערר שגתה בהנחייתה לשמאי המכריע וקבע כי יש להבחין בין פוטנציאל תיכנוני כללי לצורך קביעה אם היתקיימה פגיעה במקרקעין מכוח סעיף 197 לחוק, לבין פוטנציאל תיכנוני כללי לצורך קביעת שווי הפגיעה במקרקעין מקום שבו קיימת פגיעה (וזאת בהמשך להכרעותיו של בית המשפט לעניינים מנהליים בפסקי דין אחרים, שעמדו במוקד ההליכים שנידונו לפני בית משפט זה בעיניין דלי דליה).
את טענותיה של הועדה המקומית בבקשה שלפניי למתן רשות ערעור על פסק הדין האמור ניתן לחלק, בעקרם של דברים, לשני ראשים: האחד נוגע לקביעות ועדת הערר ובית המשפט לעניין קיומה של פגיעה במקרקעין המשיבים כתוצאה מאישור תמ"מ 21/3 בדרך של פגיעה בפוטנציאל התיכנוני בהנתן קידום תכנית מח/11/8.
...
בעניין זה אני סבור כי נוכח קביעותיו של בית משפט זה בשאלת השווי בעניין דלי דליה יהיה זה נכון להחזיר את הדיון בהליך דנן בשאלה זו בלבד לבית המשפט לעניינים מינהליים, שיידרש לבחינה משלימה של דרך עריכת השומה להערכת הפגיעה במקרקעין במקרה דנן, בראי אמות המידה העקרוניות שנקבעו לכך בעניין דלי דליה.
אעיר כי טענתו של הקיבוץ שלפיה לכאורה קביעותיו של בית משפט זה בעניין דלי דליה בשאלת השווי הוגבלו רק למקרים שבהם נמצאה פגיעה במקרקעין שאינה פגיעה בפוטנציאל התכנוני אינה עולה בקנה אחד עם הגדרת השאלה כפי שנוסחה בפסק הדין והיא נדחית (וראו לעניין זה פסקה 92 לפסק הדין של השופטת ד' ברק-ארז: "[...] יש לבחון האם וכיצד יש מקום להתחשב במחיר השוק ככל שזה משקף את הפוטנציאל התכנוני הכללי של הקרקע (ללא קשר לתכניות שכבר הופקדו או אושרו). יובהר, כי לשאלה זו יש רלוונטיות רק באותם מקרים שבהם עלה בידי בעל המקרקעין להראות כי מתקיימת פגיעה במקרקעין (לרבות פגיעה בפוטנציאל תכנוני במתכונת המתוחמת שעליה עמדנו לעיל, או פגיעה אחרת שעומדת במבחנים הרלוונטיים לעניין זה)"; ההדגשות הוספו – ע' פ').
בסוגיה נקודתית זו בלבד החלטנו לדון בבקשת הוועדה המקומית כאילו ניתנה רשות, הוגש ערעור לפי הרשות שניתנה, ולקבל את הערעור בדרך של החזרת הדיון בהליך לבית המשפט לעניינים מינהליים, כמפורט לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו