מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערר על סירוב להעניק אשרת עבודה למומחית זרה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 23.6.03 נשלח מכתב מהלישכה המשפטית במשרד העבודה והרווחה למינהלת ההגירה, ולפיו התבקשה המינהלת שלא לבצע פעולות אכיפה לגבי עובדים זרים המועסקים בענף הבניין "וזאת עד למתן תשובות בעררים של הקבלנים והסדרה כללית של נושא העסקת עובדים זרים בענף הבניין לשנת 2003". ביום 19.10.03 עצרה משטרת ההגירה אחד מעובדיה של התובעת נוכח העידר אשרת שהייה.
כך, לטענת התובעת, שירות התעסוקה סירב לתת היתרים להעסקת עובדים זרים לפרויקטים באילת בטענה כי יש לגייס עובדים ירדניים, ואילו משרד הפנים לא אפשר כניסתם של העובדים הירדניים לישראל.
ביחס לחוות דעתו של המומחה מטעם המדינה נטען, כי גם בה נפלו פגמים רבים ומהותיים: כך נטען, כי המומחה אינו עוסק בלווי פרויקטים של בנייה, לווי בנקאי או תנאי מימון, ועל כן לא ניתן ללמוד מחוות דעתו בעיניין זה; כמו כן, המומחה אישר בחקירתו כי לא בדק את הוצאותיה של התובעת, לא בדק את המועדים בהם ניתנו היתרים בפרויקטים השונים ומה היו תוכניות הבצוע; כן לא ציין בחוות דעתו את נושא הקצאת העובדים בפועל לתובעת, ומטעמים אלו אין לאמץ את חוות דעתו.
לטענת המדינה, בעקבות הבג"ץ שהגישה התובעת הוחלט לאשר לה 9 עובדים נוספים, לא מתוך טעות או התרשלות, אלא לפנים משורת הדין, ובהיתחשב בהיתר הבנייה הנוסף שהגישה התובעת (על שטח של 1,493 מ"ר) רק לקראת הערר, ואשר בדיון בערר הוחלט שלא להיתחשב בו. עוד לטענת המדינה, במסגרת הליך זה מכלילה התובעת בחישוביה פרויקטים בגינם אף לא סברה בזמן אמת כי מגיעים לה עובדים נוספים, והיא אף לא הגישה ערר על ההקצאה שניתנה לה בחלק מאותם פרויקטים.
...
לטעמי, על אף הביקורת שנשמעה לא פעם על התנהלות מסורבלת של המדינה וחוסר תיאום בין משרדים שונים שעוסקים בתחומים משיקים ואשר פעמים רבות תלויים זה בזה, ישנם שיקולים כבדי משקל על מנת שלא להחיל חובת זהירות על המדינה במקרים כגון דא. במקרה זה לא מצאתי לנכון לקבוע מסמרות בשאלת ההתרשלות מאחר ואני סבור, כי אף אם הייתה התרשלות של המדינה בהתנהלותה בהקצאת ההיתרים עצמם (להבדיל מקביעת מדיניותה הכללית בנושא), הרי שלא הוכח הנזק, ולא הוכח כי קיים קשר סיבתי בין ההתרשלות הנטענת לבין הנזק.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ביחס לחוות דעתם של המומחים, ולאחר שהתרשמתי מעדויות המומחים, החלטתי לאמץ בעיקרון את חוות דעתו של מומחה בית המשפט, בסייג שיפורט להלן.
סוף דבר מכל האמור עולה – דין התביעה להידחות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ערר פנימי על החלטה זו נדחה גם הוא (10.12.15, מ' כהן, מנהלת תחום אשרות וזרים).
ערעור שהוגש על פסק דין זה היתקבל, באופן שהעניין הוחזר לבית הדין לעררים על מנת שישלים את פסק דינו (עמ"נ 68399-09-16, 23.4.17).
בכל הנוגע להתערבות בהחלטות משרד הפנים בעינייני מעמד, פסק בית המשפט העליון כי "בהפעילו את סמכותו למתן אשרות ורישיונות ישיבה בישראל מכוח חוק הכניסה לישראל מסור למשיב 1 [שר הפנים – ע.ש.] שיקול דעת רחב ... קל וחומר שרחב הוא שיקול הדעת המסור לו לצורך קבלת החלטה בדבר מתן אשרה או רישיון מטעמים הומנטאריים חריגים. בהתאמה, יהא גדר ההתערבות של בית המשפט בהחלטות ממין זה מצומצם ויוגבל למקרים יוצאי דופן בהם נפל פגם חמור בהחלטה הנוגעת למתן אשרה או רישיון מטעמים הומנטאריים, כגון שיקול זר או פגם חמור אחר היורד לשורש העניין" (בג"ץ 2629/03 איבשין נ' שר הפנים (28.9.2008), בפיסקה 8 לפסק דינה של כב' השופטת א' חיות; ראו גם עע"ם 3919/14 ברנט נ' רשות האוכלוסין וההגירה (18.6.2015)).
בחוות הדעת מחווה המומחה את דעתו כי המתואר בה עולה בקנה אחד עם דפוסים מוכרים של עבודת ילדים כפויה; סחר בבני אדם בזימבבווה; היתייחסות השלטונות במקום לסחר כאמור.
בית הדין הוסיף וציין, כי הצהרתו של המערער כי הוא חפץ לצאת למדינה שלישית, אינה עולה בקנה אחד עם סרובו להמשיך בהליכים לאחר שנימסר לו כי בקשתו לצאת למדינה שלישית אושרה.
בדיון שהתקיים בפניי, ובתגובה שהוגשה על ידו היום, ביקש העותר כי אם יועבר עניינו לועדה הבינמשרדית, אורה על מתן אשרת עבודה עד להחלטת הועדה בעיניינו.
...
במצב זה, ובשים לב לפעולות בהן נקט המערער, עליהן עמדתי לעיל, לא היה די בנימוק זה על מנת לקבוע כי יש לדחות את בקשת המערער, ומה גם בלא העברתה לוועדה הבינמשרדית.
דין בקשה זו להידחות, בהתחשב בפרק הזמן הממושך בו שוהה העותר בישראל, בלא אשרה כאמור; בעמימות הנוגעת למשפחתו; בפרק הזמן הצפוי למיצוי ההליך בפני הוועדה הבינמשרדית; ובכך שבשלב זה, כל שנקבע הוא, כי בקשתו של העותר למעמד מטעמים הומניטריים, מגלה סיכוי מסוים.
התוצאה של כל האמור הוא, כי הערעור מתקבל.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בהתאם, במהלך שנת 2015 סורבו לראשונה בקשות מצד המבקשים להארכת אשרת תייר, משום חשש להשתקעות בישראל ועבודה שלא כדין בארץ (אף שבסופו של דבר הוחלט לקבל ערר פנימי שהוגש בנידון, וניתנה למבקשים אשרת תייר לשנה נוספת).
ערר על החלטה אחרונה זו היתקבל בפסק דין של בית הדין לעררים מיום 5.12.2017 (הדיין מ' פשיטיצקי, (ערר י-ם) 2979-17).
בית המשפט דחה את העתירה תוך שנקבע כי "אין בעתירה טענות או תשתית המלמדת כי ההחלטה חורגת ממיתחם הסבירות, במידה העשויה להצדיק היתערבות בה" וכי "לא נסתרה קביעת משרד התיירות, כי ישראלים יכולים למלא את תפקיד מנכ"ל החברה". בהקשר זה צוין כי טענות המבקשים בעתירה לעניין כישוריה הייחודיים של אמנדה בלווי רוחני של קבוצות, אינם מצדיקים היתערבות בהחלטה בדבר מתן היתר להעסקתה כמנכ"ל החברה; זאת בפרט מקום שטענות אלה לא קיבלו ביטוי בבקשה להיתר העסקה, ובהנתן שהמבקשים לא ביססו מומחיות ייחודית שאינה בנמצא בישראל, בהתייחס לתפקיד מנכ"ל החברה.
נוסף לזאת, נדחו טענות המבקשים כלפי המדיניות "החדשה" של המשיבה ביחס אליהם; ובהקשר זה נאמר כי לא נסתרה טענת המשיבה שלפיה אין מדובר בשינוי מדיניות כי אם באכיפת הדין הקיים המחייב מתן אשרת עבודה לנתינים זרים המבקשים לעבוד בישראל.
...
לאחר עיון בטענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות, ואבאר.
מעבר לכך, גם לא מצאתי כי יש בנזק הנטען בבקשה משום הצדקה להעתר לה. ביטול סיורים שנקבעו מראש (ככל שהדבר אכן אירע או יארע) נושא בקרבו מטבע הדברים פגיעה כלכלית למבקשים, ולא מן הנמנע כי לביטולים כאלה נודעת השלכה על המוניטין שצברו המבקשים לאורך השנים.
סוף דבר, הבקשה נדחית.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 7.3.2018 סירבה המשיבה להעניק למבקשת את האשרה המבוקשת, משום שלפי הנוהל המתאים יש להזמין מומחה זר בעודו בארץ מוצאו.
המבקשת הגישה ערר על כך. לצד הערר ביקשה המבקשת צו ביניים שעניינו הענקת אשרת עבודה ב/1 למבקשת, ולחלופין הוראה שלא לנקוט נגדה הליכי אכיפה עד לתום ההליכים בערר.
...
המשיבה טוענת כי יש לדחות את הבקשה על הסף בשל חוסר ניקיון כפיים ועשיית דין עצמי ומשום שאין מדובר במקרה חריג שמצדיק רשות ערעור ב"גלגול שלישי".
לאחר שעיינתי בבקשה, בתשובה ובנספחיהן, באתי למסקנה כי דין הבקשה להידחות.
הבקשה נדחית אפוא.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נוכח אי חוקיות השהות של מרגריטה בישראל סירב משרד הפנים לבקשתה ולבקשת אביבה ובני משפחתה (שני העותרים הנוספים שהם אחים לאביבה) לתת בידי מרגריטה היתר שהות בישראל למטרת עבודה כעובדת סיעודית בשירות אביבה.
סבירות שיקול הדעת של משרד הפנים – ההחלטות של גורמי משרד הפנים (החלטת הסרוב הראשוני, החלטת הסרוב בערר והחלטת הסרוב בעיון נוסף שנערך בעקבות הדיון המקדמי בבית המשפט) מבוססות על בחינת עניינה של מרגריטה.
בפסקי דין אלה הורו בתי המשפט להעניק אשרות עבודה בישראל לעובדים סיעודיים, לפנים משורת הדין, במקום שנוצרה תלות בין האזרח הישראלי הזקוק לטיפול לבין העובד הזר בעל היכולת להעניק את הטיפול [ראו: עת"מ (ת"א) 1208/05 לוקרטה נ' שר הפנים (השופטת גדות); עת"מ (ת"א) 1298/05 מאטהאילומיניטה נ' משרד הפנים (השופטת ד"ר פלפל); עת"מ [ת"א 2681/04 קדאונג נ' מ"י (השופטת רובינשטיין); עת"מ [ת"א] אייבשיץ נ' משרד הפנים (השופטת קובו).
בדידן מתברר (באמצעות חוות דעת מומחים) שהפסקת הקשר הטיפולי בין אביבה למרגריטה עלול להחמיר את מצבה הבריאותי (בעיקר הנפשי) של אביבה ולפי חוות דעת אחת הדבר עלול אף לסכן את חייה.
...
הבהרה זו מקובלת עליי שכן העותרים לא הראו שאביבה סובלת מבעיה ייחודית שרק מרגריטה יכולה לטפל בה (במישור הסיעודי).
אם הם כך שָלַמה אקשיח אני את לבבי? אלא שלעתים ההכרעה השיפוטית אינה יכולה להיתחשב בהמיית לב. משהגעתי לכלל מסקנה שהחלטת משרד הפנים מעוגנת בדין וסבירה מצד אחד ומן הצד השני מימוש ההחלטה אינו יוצר עבור אביבה מציאות שלא ניתן להיתמודד עמה, לא אוכל לומר שמתקיים בעניין זה שיקול הומניטארי מיוחד אשר הכרח בעטיו לסטות משורת הדין וטרוף את קלפי ההחלטה מחדש.
התוצאה מכאן אני מגיע אל התוצאה המעשית של פסק הדין שביטויה בשלושה אלה: העתירה נדחית; ב. הרשות המוסמכת תתיר את ישיבתה של מרגריטה בישראל למטרת טיפול סיעודי באביבה עד סוף השנה האזרחית (31.12.06); ג. יינתן לאביבה היתר להעסקה מקבילה של עובד סיעודי זר שתוגבל למטרות הישתלבות שתכליתה להחליף את מרגריטה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו