אברהם הללי, עו"ד – חבר הוועדה:
מהות הערר וטענות העוררים
זהו ערר שהוגש על ידי סולאפה עונאללה וסמיר עונאללה, (להלן: "העוררים") על החלטת מנהל מסוי מקרקעין בנצרת (להלן: "המשיב" או "המנהל") שניתנה ביום 26/3/2012 בהשגה שהוגשה למשיב בתאריך 18/5/2011.
...
חברי עו"ד אברהם הללי הכריע במחלוקת שבין הצדדים בעניין זה וצידד בעמדת המשיב, לפיה תיקון מס' 5 חל וכי מכח תיקון מס' 5 זה יש לחייב את העוררים בתוספת מס, ציינתי כבר שגם דעתי כדעתו של חברי אולם מבקש אני להוסיף מספר דברים משלי בעניין זה ואשר יש בהן כדי לחזק את המסקנה אליה הגיע חברי בחוות דעתו.
טענה נוספת אותה העלה ב"כ העוררים, באשר למה שנכתב בהסכם, הייתה כי המשיב אינו צד להסכם, על כן אין הוא יכול להסתמך על האמור בו, אין בידי לקבל טענה זו. צדק ב"כ המשיב בטענתו כי המשיב, לעולם אינו צד להסכמים שעניינם עסקאות מקרקעין ואף על פי כן הוא בוודאי רשאי להסתמך על האמור בהסכמים כדי לקבוע את מהות העסקה, ועל סמך כך לקבוע באם העסקה חייבת במס אם לאו, להבדיל מביסוס עצם החיוב במס על האמור בהסכם שבין הצדדים לעסקה החובה לתשלום מס לעולם מבוססת על הוראת הדין, כך שגם אם נכתב בהסכם בין הצדדים בדומה לענייננו כי הרוכשים מתחייבים לשלם תוספת מס, אין המשיב יכול לחייב את העוררים לשלם מס רכישה.
ב"כ העוררים הפנה אותנו להוראות לביצוע מיסוי מקרקעין מספר 7/2009 שהוציאה רשות המסים בישראל בעניין תיקון מס' 5 – התנאים למתן אישור מסים:
בעיקר הפנה אותנו ב"כ העוררים לסעיף 1(ב) להוראות לפעולה הנ"ל:
"מקרה בו בעלי זכויות כנ"ל (שנרכשו עד יום 22.8.63) העבירו זכויותיהם לצד ג' אחר כלשהוא מבלי שרשמו קודם לכן את הזכויות על שמם בפנקסי המקרקעין – לא יותנה מתן אישורי המסים לצד ג' בתשלום מס רכישה של אותם בעלי הזכויות שרכשו זכויותיהם לפני 22.8.63."
ב"כ העוררים מבקש להסיק מהוראת ביצוע זו של רשות המסים פטור או העדר חבות של העוררים מתשלום תוספת מס. איני רואה עין בעין את המסקנה שב"כ העוררים מבקש להסיק מהוראה זו. ראשית ההוראה מדברת על נושא מתן אישור לצד שלישי שאותו בעל הזכות שנרשמה עוד לפני 22.8.63 מכר לו, ומורה שלא להתנות מתן אישורי מסים בתשלום מס רכישה של רוכש הזכויות כאמור.