לכן, הערר היתקבל ונקבע כי הבקשה המתוקנת תוחזר לועדת התו"ב, אשר תידון בגרמושקה "החדשה" רק אם יחתמו עליה בעלי הדירות או שתחזור ותידון בגרמושקה החתומה "המקורית".
ביום 5.7.2015, ניתנה החלטה נוספת בביהמ"ש השלום בקריות ובמסגרתה ניתן צו מניעה האוסר על המשך עבודות הבנייה מטעם היזם ועל סילוקו מהאתר (להלן: "ההחלטה על סילוק היזם").
היזם הגיש בקשת רשות ערעור לגבי החלטה זו (רע"א (מחוזי חיפה) 59216-07-15) אך במהלך הדיון ברע"א זו (בפני כב' השופטת קראי-גירון), ביום 17.8.2015, הודיע היזם כי אין בכוונתו להמשיך בבצוע הפרויקט, וביום 17.10.2015 נדחתה רשות העירעור.
אני סבורה כי ההערכה לגבי שני נושאים אלו לגבי הפרויקט הספציפי בו מדובר, בשלב שהוא נמצא, קשה עד מאוד, ואפנה בהקשר זה לע"א 434/07 פרינץ נ' אמירים מושב עובדים (14.6.2009), שם נבחנה האפשרות לפסיקת פצויי קיום בעקבות הפרת תום הלב בשלב המשא ומתן, וכך הבהיר בית המשפט לעניין אופיים של פצויי הקיום (המכונים פיצויים חיוביים), במובחן מפיצויי הסתמכות (פיצויים שליליים), לאמור:
"...פסיקת פיצויים חיוביים מצריכה זהירות רבה. אכן, בנסיבות מסוימות תחושת הצדק והמסכת העובדתית נוטה אליהם, ברם בפסיקתם יש קשיים עיוניים ומעשיים. מן הצד העיוני, ניתן לראות בהם משום כפיית חוזה ... גם באופן מעשי, פסיקת פיצויים חיוביים אינה פשוטה. הערכתם מתבססת על השערות ספוקלטיביות ואומדנות בנוגע להשתכללות החוזה, ומחייבת הכרעה ביחס לנסיבות עובדתיות עמומות."
השבה הדדית –
היזם דורש לחלופין, פיצוי מכוח חובת ההשבה המנויה בסעיף 1 לחוק עשית עושר שלא במשפט, תשל"ט-1979 (להלן: "חוק עשית עושר"), המורה כך:
"מי שקבל שלא על פי זכות שבדין נכס, שירות או טובת הנאה אחרת (להלן – הזוכה) שבאו לו מאדם אחר (להלן – המזכה) חייב להשיב למזכה את הזכיה, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – לשלם לא את שוויה".
לשיטת היזם, בעלי הדירות זכו "בתוספת משמעותית לדירותיהם ובזכויות בניה על פי היתר הבניה וכן בהחלטת וועדת התיכנון והבניה לתיקון היתר הבניה, אשר התקבלה לאחר השקעה ועמל" של היזם (סעיף 19 לסכומים וכן בהמשך, בסעיפים 145 ואילך).
המהנדס פרמינגר בחקירתו הנגדית אישר שבפרויקט שכזה עבודות היציקה והיסודות מורכבות ויש לבדוק את תכניות הבצוע באופן מדויק, והוא לא היתעלם מהעובדה שעסקינן בפרויקט תמ"א 38 ולא בבניה חדשה.
...
השתלשלות האירועים ועמדות הצדדים -
על מנת להבין את טענות הצדדים ואת הכרעתי, אין מנוס אלא לסקור באריכות את המאורעות על פי סדר כרונולוגי.
אין חולק כי המדובר בעלויות נכבדות אלא שהן צפויות, ניתן היה לברר מבעוד מועד מה הן דרישות העיריה, ניתן היה להעריך עוד במועד קבלת ההיתר את העלויות הצפויות, וצריך היה לקחת את העלויות בחשבון עוד לפני כריתת החוזה, ולמצער – ביום שהעירייה העלתה את אותה דרישה, ולהציג את הדברים בפני בעלי הדירות כבר אז. לכן, אינני מקבלת את דבריו של עו"ד בירמן, במהלך פגישת 11/2014, כאשר הוא מתייחס להקמת הגדר ואומר כי: "העירייה העלתה דרישות בעניין המגרש וכן הלאה. קורה, בפרויקטים, שנדרשים דברים כאלו אבל הדבר לא היה צפוי". הדבר היה צפוי, ובכל מקרה, לא יתכן להעלותו רק באוקטובר 2014 לראשונה.
בדומה לדברים שנכתבו מעלה לגבי הדירות האחרות – אני סבורה כי פיצוי ראוי הינו רק לגבי תקופה של 11 חודשים לכל היותר, ולגבי הפסד בשיעור של 2,000 ₪ לחודש לכל היותר (ויש לראות כי לא שוכנעתי שמצבה של הדירה היה גרוע עד כדי אי היכולת להשכיר אותה, ולא שוכנעתי שאי אפשר היה להשכיר אותה כפי שהושכרה דירת דנציגר).
הדרישה לגבי פריט זה נדחית אף היא.
ההודעות כלפי הצדדים השלישיים ששלחו בעלי הדירות כנגד הקבלן והמתכנן – נדחות.