מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערר על דחיית תכנית לשינוי קווי בניין

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 4.2.18 החליטה הועדה המקומית להפקיד את התכנית בתנאים ובין היתר קבעה כי התכנית לא תערך לפי סעיף 23 לתמ"א 38 אלא תיכלול אך ורק הוראות בעיניין איחוד וחלוקה בהסכמת בעלים, לפי סעיף 62א(א)(1) לחוק התיכנון והבניה התשכ"ה – 1965 (להלן: "החוק") ושינוי קוי בנין לפי סעיף 62א(א)(4) לחוק, וזאת על אף שבבסיס התכנית היתה כוונה לממש זכויות לפי תמ"א 38, הרי שעל פי הבקשה שהוגשה לועדה המקומית, מבקשת העותרת לתכנן בניה של בנין מגורים אחד על שתי החלקות האמורות וזאת במקום שני בניינים נפרדים כפי שקיימים היום על החלקות.
כי החלטת הועדה המקומית לדחות את התכנית בשל השפעה מיקרו אקלימית על בנין המתנגדים, דינה להדחות על הסף בשל חריגה מסמכות ובפרט בהיעדר כל חוות דעת מומחה המבססת את טענת המתנגדים באותם היבטים של הצללה וחסימת אוויר.
ד י ו ן לאחר שחזרתי והפכתי בטענות הצדדים, אין חולק כי החלטת ועדת הערר מושא העתירה היא החלטה המצויה בלב לבו של שיקול הדעת התיכנוני של מוסד התיכנון, כאשר בנסיבות העניין מבקשת העותרת לקדם תכנית שעניינה איחוד מגרשים והקטנת קוי הבניין, כאשר הכוונה העתידית, עליה גם לא חלקה העותרת, היא להקים מבנה אחד במרכזו של המיגרש, בן 9 קומות, בתכסית גדולה יותר מזו הקיימת היום, תחת שני הבניינים הקיימים היום והמרוחקים אחד מן השני.
...
עניינה של עתירה זו נוגעת להחלטת ועדת הערר לתכנון ובניה מחוז תל אביב, מיום 11.9.19, במסגרת ערר שמספרו רג/1028/0319 ולפיו, נדחה הערר שהגישה העותרת כנגד החלטת הוועדה המקומית שלא לאשר תכנית מפורטת שמספרה 506-0536961 מטעמים תכנוניים.
נמצא, אפוא, כי מדובר בסוגיה תכנונית המצויה בתחום מומחיותה של הוועדה המקומית ויועציה ואינה מצריכה כל חוות דעת חיצונית ועל כן גם אין בידי לקבוע כי החלטת הוועדה המקומית כמו גם החלטת הוועדה המחוזית, המאשרת החלטת הוועדה המקומית בנדון, התקבלו בחוסר סמכות.
וכדברי בית המשפט שם : "טענה נוספת בפי העותר היא, כי אין בידי המשיבות לכרוך לדיון בבקשה, שכל כולה נוגעת לאיחוד חלקות, גם את תכניתו של המבנה שיבנה על החלקה החדשה, וכי אין בידן להתנות את האיחוד בקיום דרישות הנוגעות לתכנית הבינוי. שעתו של הדיון בתכנית הבנין היא, לטענת העותר, בעת שיגיש תכנית כזאת למשיבה 2, לקבלת היתר בניה, ועליה בלבד יהא להחליט בדבר. גם טענה זו אין בידי לקבל. אכן, אין על המשיבות להחליט בשלב זה אלא בבקשה לאיחוד החלקות, אולם אין לראות את ההחלטה בבקשה זו כעומדת בפני עצמה וכמנותקת מהשלב הבא, שבו יבקש העותר לבנות בנין למלון על החלקה המאוחדת. שהרי לא באה בקשת העותר לאיחוד אלא להכשיר את הקרקע (תרתי משמע) לבניית בנין אחד על שתי החלקות – דבר הנמנע ממנו עתה. יש לראות, על כן, את ההחלטה בבקשת האיחוד כחלק מתהליך שלם, ואין כל פסול כך ששיקול דעתן של המשיבות צופה, כבר בשלב זה את פני העתיד". אך מובן כי בשלב אישור תכנית לאישור וחלוקה לא נדרשת הוועדה לבחון תכנון פרטני של המבנה אלא אך לבחון את האופי הארכיטקטוני של המבנה שיבנה והשתלבותו בסביבה, בדיוק כפי שפעלה הוועדה המקומית וועדת הערר בנסיבות העניין.
לאור כל האמור לעיל דין העתירה להידחות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בהמשך מגה אור הגישה תוכנית מפורטת למגרש המאוחד לשינוי קוי בנין והגדלת תכסית.
לאור היתנגדות העותרת, דחתה הוועדה המקומית ביום 2.12.12, בקשה זו. לקראת מחצית 2013, הגישה מגה אור בקשה שניה לשינויים, אשר נדחתה על ידי הוועדה המקומית, היא הבקשה נשוא הדיון שבפני.
למגה אור ניתן היתר בניה לאחר שחזרה מבקשתה לבנות בקוו אפס, כאשר כיום הבקשה שהונחה לפתחה של ועדת הערר היא לאשר את השינוי, עליו ויתרה מלכתחילה, ואין מדובר בטעות אלא בתכנון מראש של חריגות הבניה.
...
היא מגישה תכנית של בניה על קו אפס, כשמתברר לה שלא ינתן אישור, מגישה תוכנית מתוקנת בה אין בניה בקו אפס, אבל בפועל מתעלמת מהיתר שניתן, ובונה על קו אפס בסטיה מהיתר ומתוך הלך רוח, שעבירות הבניה בסופו של דבר יוכשרו.
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

התכנית הוגדרה: "תכנית מפורטת בגוש 10297 חלקה 27 איחוד וחלוקה ללא הסכמת בעלי הקרקע, שינוי בגודל מיגרש מינימלי ושינוי בקוו בנין –שפרעם". (להלן: "התוכנית הפוגעת").
אולם בהמשך דבריו, הגיע השופט סוקול למסקנה, כי טבלאות האיזון אינן מחייבות את הצדדים: "ככל שנאמץ את הגישה ולפיה טבלאות האיזון מחייבות את הצדדים גם בנוגע לשומת ההשבחה או שומת הפגיעה יהיה בדבר משום עקיפת הליכי הערר על השומה והדבר יביא לפגיעה בזכויות בעלי המקרקעין להשיג על השומות. בשים לב לאמור, דומה כי אין לקבל את העמדה ולפיה הצדדים כפופים לטבלאות האיזון ואינם רשאים לסטות מהערכים שנקבעו בהן במסגרת שומות הפגיעה או ההשבחה. עמדה כזו אינה ישימה בשל המועדים השונים. בעמדה זו יש משום פגיעה בבעלי הזכויות במקרקעין אשר לא יוכלו להשיג על השומות בגדרם של הליכי ההשגה והערר הקבועים בדין בתביעות פיצויים ובדרישות להיטל השבחה. זאת ועוד, הקביעה כי טבלאות האיזון יחייבו את הצדדים גם לצורך שומות הפגיעה וההשבחה תיגרום לדיונים רבים ולהתנגדויות לתכנית כבר בשלב אישורה של התכנית רק כדי להמנע מהשפעת הטבלאות על שומות הפגיעה וההשבחה. כאשר מדובר במספר רב של בעלי זכויות, הדבר יסרבל ויעכב את הליכי התיכנון". באשר לשאלה השנייה נקבע בעיניין אשרי: "משהגענו למסקנה כי טבלאות האיזון אינן מחייבות את הצדדים, נותר לבחון האם ועדות התיכנון מושתקות ומנועות מהצגת שומה שונה לצורך ההליכים בתביעה בגין פגיעה או במסגרת שומת ההשבחה. ניתן לטעון כי משקיבלה הועדה החלטה לאשר את טבלאות האיזון, המבוססת על הערכות שווי המקרקעין, היא מנועה מלשנות את החלטתה ולקבוע שווי אחר לצורך הליך נפרד. בעיניין זה נזכיר כי הלכה היא שהגם שרשות מינהלית מוסמכת לשנות את החלטותיה הרי ששינוי כזה ייעשה רק בנסיבות מתאימות תוך עריכת איזון בין האינטרסים השונים (ראו ע"א 975/97 המועצה המקומית עילבון נ' מקורות חברת המים בע"מ, פ"ד נד(2) 433, 450 (2000); עע"מ 7749/09 אורט ישראל חברה לתועלת הציבור נ' הממונה על מחוז ירושלים במשרד הפנים (30.11.2011); ד' ברק ארז משפט מנהלי כרך א' 371 ואילך (2010)).
הנה כי כן, כפי שהראינו ועדת הערר בחנה את תכנית החלוקה היטב ומצאה כי זו אינה פוגעת כלל במערערים אלא מטיבה עמם ולפיכך דין העירעור להדחות.
...
הטענה כי מדובר בתכנית משביחה (המשיבה) ובמניעות המשיבה מלטעון לתכנית משביחה (המערערים) סבורני, כי שעה שהגענו לאן שהגענו, פטור אני מלדון האם מדובר בתכנית משביחה, לצורך הטלת היטל השבחה.
המערערים מאריכים לטעון לעניין שאלות משפטיות נוספות ומשמעות הפסיקה לעניין שבפנינו (עניין חברת החשמל, מרקין, איראני ועוד (ראה סעיפים 92 - 95 לסיכומיהם) ואולם, לאור המסקנה אליה הגעתי אין רלוונטיות לטענות אלו, שכן ובענייננו וכמפורט לעיל, העובדה המכרעת היא כי לטעמה של הוועדה, וכך סבור גם אני, התכנית לא פגעה כלל בזכויות המערערים ופגיעה אם הייתה, הייתה כבר בתכניות הקודמות והיה על המערערים להגיש אז את תביעתם כשם שהיה עליהם לתקוף את טבלת האיזון והחלוקה, אשר לטענתם לא שיקפה אל נכון את זכויותיהם.
סיכום דין הערעור להידחות למעט, פסיקת ההוצאות אשר הושתו על המערערים בסעיף 38 להחלטת ועדת הערר, אשר אותן יש לבטל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

העתירה שבפני מכוונת כנגד החלטת ועדת הערר המחוזית לתיכנון ובניה מחוז מרכז (להלן "ועדת הערר"), מיום 23.2.16, בה נדחה הערר שהגישו העותרים והוחלט לאשר את תכנית הצ/מק/5/267- 1 (להלן "התכנית").
המשיבים 5-7 יזמו את התכנית שחלה על חלקות 193 ו- 19 ומטרתה "איחוד וחלוקה בהסכמת בעלים, הגדלת מספר יחידות הדיור מ- 2 ל-3 (תוספת 1 יח"ד) שינוי קוי בנין אחורי, שינוי הוראות בניה והוראות בינוי – שינוי תכסית ללא תוספת שטחים עקריים. כל השינויים יהיו בתא שטח 100 בלבד וללא שינוי בתא שטח 102". ביום 3.10.13 פורסמה התכנית להפקדה (ילקוט פרסומים 6667 עמ' 450) וביום 31.10.13 הגישו העותרים היתנגדות לועדה המקומית לתיכנון ובניה "שרונים" בתחומה מצויים המקרקעין (להלן "הוועדה המקומית").
עוד נקבע בעיניין רוט כי על מנת להעביר את הדיון לועדה המחוזית, היה על העורר לפנות לועדה המחוזית ולבקש ממנה להמשיך את הדיון ואם היה נוכח לדעת כי הוועדה המחוזית נמנעת מלקבל על עצמה את המשך הדיון יכול היה לעתור לבית המשפט שיחייב אותה לעשות כן. הצעדים בהם נקט רוט – פניה בכתב לועדה המקומית ולועדה המחוזית מבלי שהועדה המחוזית נקטה כל פעולה – לא הפקיעה את הסמכות מידי הועדה המקומית.
...
העתירה שבפני מכוונת כנגד החלטת ועדת הערר המחוזית לתכנון ובניה מחוז מרכז (להלן "ועדת הערר"), מיום 23.2.16, בה נדחה הערר שהגישו העותרים והוחלט לאשר את תכנית הצ/מק/5/267- 1 (להלן "התכנית").
בהתאם, אני סבורה כי סמכות הועדה המקומית אינה פוקעת באופן אוטומטי, אך משפנו העותרים וביקשו להעביר את הדיון לוועדה המחוזית חובה היה על הוועדה המקומית לפעול בהתאם.
לאור האמור, אני דוחה את הטענה כי יש להורות על ביטול החלטת ועדת הערר שדחתה את הטענה החלטת הועדה המקומית התקבלה בחוסר סמכות.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל אני דוחה את העתירה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

שתי עתירות מנהליות, שהדיון בהן אוחד, נגד החלטת ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתיכנון ובניה (להלן: "ועדת העררים"), הדוחה את הערר, שהגישה הוועדה המקומית לתיכנון ובניה קריית מלאכי (להלן: "הוועדה המקומית"), ערר אליו הצטרפה העותרת חברת שפץ (להלן: "חברת שפץ"), על החלטת הוועדה המחוזית לתיכנון ובנייה מחוז דרום (להלן: "הוועדה המחוזית"), אשר דחתה על הסף את תוכנית מתאר מס' 92/102/02/18 (להלן: "תוכנית 92"), אותה הגישה חברת שפץ, שנועדה לחול על פרויקט בניה "לב הפארק" בעיר קריית מלאכי (להלן: "הפרויקט" או "פרויקט לב הפארק"), אף מבלי להורות על הפקדתה להתנגדויות.
עוד על פי תוכנית זו, התבקשו חלוקה ואיחוד של מגרשים, שינוי קוי ביניין, וחלוקת זכויות הבנייה לפי מגרשים חדשים.
כשברקע דברים אלה, אבחן את החלטתה של ועדת העררים ביחס לשתי הסוגיות העומדות על הפרק: האחת, הנה החלטתה של ועדת העררים שלא לקבל את הערר שהגישה הוועדה המקומית על החלטת הוועדה המחוזית לדחות את תוכנית 92, מבלי להפקידה להתנגדויות, כאשר נפקותה האופרטיבית של החלטה זו הנה אי הכשרת 2.5 הקומות שניבנו בבנין 2ב ללא היתר בניה והיעדר אפשרות להרחיב את החנייה.
...
דברים אלה מקבלים משנה תוקף לאור החלטתי דלעיל בדבר הכשרת הבניה שנעשתה על פי היתר הבניה של הועדה המקומית.
לפיכך, אני מורה על החזרת הדיון אל הועדה המחוזית על מנת שתבחן את תוכנית 92 בשנית.
בנסיבות העניין אני קובעת כי כל צד ישא בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו