מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערר על דחיית תביעה לפיצויים נגד הועדה המקומית

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 8.4.16 הגישו העותרים תביעה כנגד המשיבה לפצוי לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן "החוק"), בגין הפגיעה הנטענת במקרקעי העותרים בעקבות אישור התכנית.
ב"כ המשיבה טען כי פניית העותרים למינוי שמאי מכריע נעשתה שלא כדין, שכן המשיבה דחתה את תביעת הפיצויים שהגישו העותרים כליל ועל פי הקבוע בסעיף 198 ה(1) לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן "החוק") פנייה לשמאי מכריע תעשה רק מקום בו מתקיימים שני תנאים מצטברים – הסכמת הצדדים ושהועדה המקומית קבעה כי התובע זכאי לפצוי בסכום השונה מהסכום הנתבע וקיימת מחלוקת על גובה סכום הפצוי.
יש באמור כדי ליתן תשובה לשתי השאלות שהעלו ב"כ הצדדים: אכיפת פסיקת השמאי המכריע אינה בסמכותו של בית משפט זה אלא בסמכות ועדת הערר בלבד, ולפיכך , ממילא יש לדחות על הסף את העתירה להורות למשיבה לשלם את הפצוי שנקבע על ידי השמאי.
בהערת אגב אציין כי העירעור לבית המשפט המנהלי בעניינים של השומה , הוא רק על פי תקנה 198 (4)(א) לתקנות התכנין והבניה לפיה : "על החלטתו של השמאי המכריע כאמור בפיסקה (3) יכולים הועדה המקומית, התובע או המשיב לערור לפני ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה בתוך 45 ימים מיום המצאת ההחלטה של השמאי המכריע; יושב ראש ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה רשאי להאריך את התקופה האמורה מטעמים מיוחדים שיירשמו;
...
דיון לאחר שעיינתי בטיעוני הצדדים, נחה דעתי כי מדובר בעתירה מוקדמת.
לפיכך, אני מורה על מחיקת העתירה בהיותה מוקדמת.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

על כן הגישה תביעה לפיצויים כנגד הועדה המקומית בהתאם לסעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה-1965.
הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה דחתה את תביעתה של המערערת לפיצויים ועל כך הוגש ערר לועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה.
...
סוף דבר הדיון בערעור זה התמקד אך ורק בשאלה האם אישור תכנית התשתיות וסימונו של המבנה להריסה מהווה "פגיעה" במקרקעין במובן הוראת סעיף 197 לחוק התכנון והבניה.
על כן אני דוחה את הערעור.
המערערת תשלם לכל אחת מן המשיבות הוצאות בסך של 4,000 ₪.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בגדרה של התכנית, הוגדר ייעוד המקרקעין "חקלאי עם הנחיות מיוחדות"; ובהוראות התכנית נקבע כי "בקרקע חקלאית עם סימון להנחיות מיוחדות לא תותר כל בניה, לרבות הקמת מבנים חקלאיים". המשיב הגיש תביעה לפצוי נגד הועדה המקומית לתיכנון ולבניה מחוז חדרה (היא המבקשת; להלן: הועדה המקומית) בגין פגיעה על ידי תכנית, לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: חוק התיכנון והבניה) וזו נדחתה.
ביום 14.9.2017 דחתה ועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה במחוז חיפה והצפון (להלן: ועדת הערר) ערר שהגיש המשיב על החלטת הועדה המקומית וקבעה, בין היתר, כי טרם אישור תכנית 2020 חלה על איזור העיר חדרה תכנית מתאר מקומית חד/1 של הועדה המקומית לבניה ולתכנון ערים חדרה "תכנית מתאר מקומית חדרה" (1940) (להלן: התכנית הקודמת), שלא כללה הוראה תכנונית כלשהיא לגבי ייעוד המקרקעין או זכויות הבנייה עליה; וכי תכנית 2020 קבעה לראשונה את ייעוד המקרקעין.
...
נוכח האמור, בא בית המשפט לכלל מסקנה שהמשיב עמד בנטל להוכיח, באופן ראשוני, כי נגרמה פגיעה במקרקעין במידה המצדיקה להחזיר את הדיון לוועדת הערר לצורך מינוי שמאי מכריע (הוא למעשה שמאי מייעץ לפי סעיף 198(ו)(2) לחוק התכנון והבניה).
לאחר עיון בבקשה ובצרופותיה, באתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
טענות המבקשת נוגעות בעיקרן לפרשנות שניתנה על ידי בית המשפט להיקף תחולתה של התכנית הקודמת ולהשלכות שיש לכך על המסקנה אם נגרמה פגיעה במקרקעין.
הבקשה נדחית אפוא.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בפני ערעור על החלטת וועדת הערר המחוזית לתיכנון ובניה – פיצויים והיטלי השבחה (מחוז מרכז) (להלן: ועדת הערר) מיום 29.09.2021, אשר דחתה שלושה עררים שהוגשו בעקבות דחיית תביעות לפיצויים מכח סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן: החוק), על ידי הועדות המקומיות "רמלה", "חבל מודיעין" ו"גזר" בעקבות אישורה של תת"ל/45/א (ערר רמ/9011/1120, ערר חמ/9004/1120 וערר גז/9002/1120 ולהלן: העררים, התכנית הפוגעת, ו-הוועדות המקומיות).
בעתירה מבוקש לבטל את החלטת ועדת הערר, לקבוע כי מכח זכויותיהם של המערערים 2-7 (להלן: הבנקים) במקרקעין שבתחום התכנית הפוגעת הם נמנים על מי שזכאים להגיש תביעה לפיצויים מכח סעיף 197 לחוק, ולהורות על החזרת הדיון לועדת הערר על מנת שתורה על מינוי שמאי מייעץ.
עקר הוראות המסמכים בטרם אפרט את החלטת ועדת הערר וטענות הצדדים להלן הסעיפים הרלוואנטיים במסמכים: ההסכם המתקן: סעיף 7.5.3: "הבנקים הרלוואנטיים שלטובתם שעבודים צפים או קבועים, יוותרו על השעבודים הקבועים וכן יאשרו כי השעבודים הצפים לא יחולו על זכויות הקבוץ בקרקע לשיווק ויודיעו לממ"י על ביטול התחייבויותיו כלפיהם בגין קרקע זו למעט התחייבויות על פי הסכם זה, ויסכימו להשבת הקרקע הנ"ל לממ"י כשהיא נקיה מכל זכות של בנקים אלה (אם יש צורך בהסכמה זו), כאשר בד בבד עם הסרת השיעבוד – ואם אין שיעבוד קבוע, בד בבד עם מתן האישורים ו/או ההודעות כאמור לעיל – תרשם בלישכת רישום המקרקעין הרלוואנטית הערת אזהרה כאמור בסעיף 7.6 להלן; נוסח הוויתור וההסכמה יהוו נספח כ"א להסכם". סעיף 7.5.4: "הממשלה וממ"י ימסרו לבנקים את כתב ההיתחייבות שעל פיו מאשרר ממ"י את הסכמתו להשבת הקרקע אליו ומתחייב לשווק את הקרקעות לשיווק רק לאחר שינוי יעודן כנגד קבלת תמורה במזומן וזאת רק במיכרז פומבי לכל המרבה במחיר.....
...
דין הערעור להידחות.
סיכום הערעור נדחה.
המערערים ישלמו למשיבים את הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 80,000 ₪ (30,000 ₪ למשיבות 1-3 ו- 30,000 ₪ למשיבה 4).

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

המשיבות מדגישות כי עסקינן בעררים כנגד החלטות הנוגעות לתביעה לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק, אשר המחוקק ראה לקצוב לגביה תקופת היתיישנות של 3 שנים, זאת על מנת שהועדה המקומית והרשויות האחרות ידעו לכלכל את הקופה התקציבית שלהם, לרבות ובעיקר להיבטים של שמירה על מקור תקציבי לתשלום כספים שיכול ויחויבו לשלמם.
כאן המקום להבהיר ולהדגיש, כי עררי המערערים נדחו על ידי ועדת הערר מהנימוקים שפורטו בהחלטות מ- 4/22 ו- 11/22, אף טרם שהמשיבות נדרשו לטעון כנגד תביעת המערערים לגופה.
...
ועדת הערר הדגישה בהחלטתה כי "קבלת בקשה זו כמוה כערעור על החלטת ועדת הערר מיום 10.4.22. אשר אינו בסמכותנו ולא נוכל להיעתר לבקשה ולו מטעם זה בלבד". ועדת הערר דחתה את הבקשה גם לגופה בנימוק לפיו הבקשה אינה מגלה כל הצדקה לקיים דיון בעררים, בשל השיהוי הניכר שחל בהגשתה.
לאור המקובץ, אנו סבורים כי אין מקום לעיון חוזר בהחלטה מיום 10.4.22, כפי שנדרש למעשה בבקשה זו, וממילא אף בקשה זו אינה מגלה עילה לחידוש הדיון בעררים" כמפורט, ועדת הערר יכולה הייתה בנסיבות ענייננו להסתפק בנימוק הסף לדחיית הבקשה, לפיו ועדת הערר איננה יושבת כערכאת ערעור על החלטותיה (ובענייננו ההחלטה מ- 4/22), זאת מבלי להתייחס לבקשה גופה ולמסמכים שצורפו לה. ועדת הערר פעלה מעבר לנדרש עת נימקה את נימוקיה לדחיית הבקשה לגופה, נימוקים אותם כשלעצמם מצאתי כראויים ומוצדקים, גם הם; כאמור, המערערים לא פירטו ולא נימקו על שום מה לא פנו לוועדת הערר משך לפחות למעלה מעשור שנים, בבקשה לחידוש הדיון בעררים.
מהמקובץ עולה כי גם אם הייתי נעתר לבקשה לצירוף פרוטוקול ישיבת הוועדה מ- 04/13 כראיה מאוחרת בערעור, לא היה בכך כדי לשנות מתוקף ההודעה לפיה בקופת הוועדה המקומית לא שמורים כספים כלשהם המיועדים לטובת תביעת המערערים, בניגוד לטענתם.
התוצאה לאור מכלול המקובץ בפסק דין זה, אני מורה על דחיית הערעור תוך חיוב המערערים בהוצאות המשיבות בסך של 7,500 ₪ לכל אחת מהמשיבות (הוועדה המקומית ונתיבי ישראל) ובסכום כולל של 15,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו