אסיר נוסף, אבראהים גנימאת (להלן: אבראהים) שפוט למאסר עולם ועוד 16 שנות מאסר במצטבר, וזאת, בין היתר, בגין ביצוע עבירות של אינוס ורצח, ואף הוא ריצה את עונשו באגף הביטחוני בכלא "שקמה". מחמד עמור (להלן: מחמד) הוא אסיר השפוט לעשר שנות מאסר, על רקע ביצוע עבירות כנגד ביטחון המדינה, והוא ריצה את מאסרו באגף הביטחוני בכלא "שקמה".
בכתב האישום נטען, כי במהלך חודש ינואר 2012, נפגשו השלושה בכלא וקבלו על כך שהם לא שוחררו במסגרת "עסקת שליט", ובעקבות כך, הם קשרו קשר להביא לחטיפת חייל ישראלי נוסף, כדי שהדבר יוביל לשיחרור אסירים ביטחוניים נוספים, במסגרת עסקת חליפין.
ברכה הבהיר כי מדובר בנסיעה שתתקיים ביום 15.5.2012 ביחד עם נוספים, העולים לרגל למכה, במועד זה. רמזי הסכים וברכה הדריך אותו להירשם לנסיעה, ביחד עם קבוצת העולים לרגל, ולדאוג כי יהיו ברשותו תעודת זהות ודרכון בתוקף.
החסיון חל על רשימת החומר והמידע החוסים תחת תעודה זו, לרבות כל פרט מזהה לגביהם ו/או אשר יש בו כדי להעיד על מהותו, הקפו וכמותו של החומר החסוי ולמעט העובדה כי מדובר במידע מודיעיני וחומר חקירה חסוי.
באמצעות החומר החסוי, כך נטען, מבקש העותר לעורר ספק סביר במיוחס לו, ולהוכיח כי "לא נשקפה לרגע אחד כל סכנה קלה או כבדה לביטחון", שכן מהרגע הראשון כל המהלכים המתוארים בכתב האישום, היו "חשופים וגלויים בפני רשויות הביטחון".
בדיון שהתקיים בנושא, אישרה עו"ד צמל כי נימסרו לה 3 פרפרזות מהחומר החסוי.
העתירה נדחתה, לאחר שהמשיבה הצהירה כי רמזי לא ידע "מהו זיהויו האירגוני או הרקע הביטחוני האסור של ברכה", וכן הסכימה, כי לא נימסר לרמזי במפורש "מה היתה מטרת היציאה לסעודיה". אשר לשיחות שהתקיימו בין המעורבים בפרשה, הרי שהתשתית הראייתית מבוססת על הודעות גלויות שנמסרו על-ידם, וכמובן שניתן לעשות שימוש בראיות אלה.
עתירה לגילוי ראיה חסויה – הבסיס הנורמאטיבי
בהחלטה שניתנה על-ידי בעיניין דומה (בש"פ 5965/12 פלוני נ' מדינת ישראל (18.10.2012)), עמדתי בהרחבה על העקרונות שנקבעו על-ידי בית משפט זה, ככל שהדבר נוגע לעתירות לגילוי ראיה חסויה, המוגשות בהתאם לסעיף 44 לפקודת הראיות, שעניינו "חסיון לטובת המדינה".
העיקרון הבסיסי שנקבע בהלכה הפסוקה, הוא כי במקום שבו מדובר בראיה החיונית להגנתו של הנאשם, ובעיקר כאשר יש בה פוטנציאל ראייתי לעורר ספק סביר בדבר אשמתו, כי אז יש להעדיף, ככלל, את גילויה של הראיה, על פני חסיונה.
...
כמקובל בעתירות מעין אלה, ובהסכמת באת כוח העותר, קיבלתי לעיוני את מלוא החומר החסוי ושמעתי הסברים אודותיו, מאת באת כוח המשיבה ונציגי השב"כ. כפי שיובהר בהמשך, לא מצאתי כי ניתן לחשוף פרטים כלשהם המצויים בחומר החסוי, מעבר לפראפרזות שנמסרו, לאחר שהגעתי למסקנה כי חשיפת המידע, כולו או חלקו, עלולה לפגוע בבטחון המדינה.
דיון והכרעה בעתירה
לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים ועיינתי בחומר החסוי, הגעתי, כאמור, לידי מסקנה כי מדובר בחומר שגילויו עלול לפגוע בבטחון המדינה, ומנגד לא מצאתי כי יש בחומר זה כדי לתרום להגנתו של העותר.
לאור האמור, הגעתי למסקנה כי יש לדחות את העתירה.