כללי
האם אישור תכנית כוללנית לעיר הוד השרון (להלן: "העיר") אגב דחיית כ – 2,000 התנגדויות מקים עילה להגשת ערר למועצה הארצית מכוח סעיף 110(א) לחוק התיכנון והבנייה התשכ"ה – 1965 (להלן: "חוק התיכנון והבנייה" או "החוק") – זו הסוגיה המונחת ביסוד העתירה דנן.
דיון והכרעה
חזית המחלוקת
אלו הנושאים המצויים בחזית המחלוקת שבין הצדדים:
· כיצד משפיעה העברת הסמכויות מהועדה המחוזית לועדה המקומית, אגב הרחבה ניכרת של סמכויות הועדה המקומית, במסגרת תיקון 101 לחוק, ממנו נגזרת התכנית הכוללנית על השיקולים ביחס למתן רשות לערור למועצה הארצית?
· האם הליקויים עליהם הצביעו העותרים בתכנית הכוללנית ובהליך אישורה מצדיקים הגשת ערר למועצה הארצית, קרי, האם הם מאירים סוגיות עקרוניות בעלות ייחוד במישור הצבורי או רגישות ציבורית מיוחדת?
רקע נורמאטיבי
סעיף 110 לחוק התיכנון והבנייה, עוסק בערר על החלטה של ועדה מחוזית לאשר או לדחות תכנית.
...
לפיכך, דין טענתם להידחות.
בין נימוקיה קבעה:
"...על פי העקרונות שנקבעו בפסיקה, רשות הערר לפי סעיף 110 לחוק התכנון והבניה ניתנת כאשר לסוגיה הנדונה יש השלכה כלל ארצית, על מחוזית או במקרה בו מהות ההחלטה הינה עקרונית או חדשנית, או כאשר היא מעוררת שאלה בעלת עניין ציבורי מיוחד. לאחר שבחנתי את הבקשה הגעתי למסקנה כי הסוגיות בהן אתם מבקשים לערור בפני המועצה הארצית אינן עונות על קריטריונים אלה. עצם העובדה כי מדובר בתכנית כוללנית ליישוב לא מצדיקה לכשעצמה מתן רשות ערר. גם היקף ההתנגדויות שהוגשו שברובן המכריע חזר על עצמו, אינו מצדיק מתן רשות ערר. באופן דומה אני סבורה כי עצם ההתארגנות הארצית לא מחייבת מתן רשות ערר וכי על כל בקשה להיבחן בהתאם לנסיבותיה".
ככלל, נימוקי החלטת יו"ר הוועדה המחוזית מקובלים, בהסתייגות ביחס לסוגיה התחבורתית אשר בגינה מתקיימים, להשקפתי, התנאים הקבועים בהלכה הפסוקה להתרת הגשת ערר למועצה הארצית על ידי העותרים, מכוח סעיף 110 לחוק.
אשר על כן, בסוגיה התחבורתית בלבד העתירה מתקבלת.