ככלל, בנייה מעבר לקו ביניין, כלומר קו שנקבע בתכנית כגבול לבנייה במיגרש (בחזית, בצדדים או לאחור), תיחשב לסטייה ניכרת מתכנית (בהתאם לקבוע בתקנות 2(5) עד 2(7) לתקנות התיכנון והבניה (סטייה ניכרת מתכנית), תשס"ב- 2002; "תקנות סטייה ניכרת").
ועדת הערר סברה כי שיפור תיכנון לא מיתקיים בכל מצב בו מבוקש לחרוג מקוי הבניין לפי התמ"א לצורך בניית הממ"דים, אלא רק כאשר ניתן היה לבנות את הממ"דים במסגרת קוי הבניין לפי התמ"א ללא בקשת הקלה ("מקובל על ועדה זו כי יתכנו מקרים בהם תחול חובת תשלום היטל השבחה כתוצאה מאישור הקלה בקוי ביניין, אשר אפשרה הקמת ממ"דים. זאת מקום בו ניתן היה להקים את הממ"דים ללא צורך בהקלה בתחום קוי הבניין כאמור ....").
- עמ"נ 69224-12-19 (נאות הרצליה): ראו השומה המכרעת מאת גב' שושי שרביט, עמוד 14: "... במקרה הנידון ניתן לנצל את מלוא זכויות הבנייה (עקרי+שירות) תחת מיגבלות קוי הבנייה לתמ"א 38 ללא מתן הקלה [ו]ללא צורך בהריסת / ביצוע שינויים בשטחים העקריים בנויים שבהתאם לבינוי הקיים". ועדת הערר הטעימה כי "ההקלה שיפרה את תיכנון מימדי הממ"ד באופן שיש בו כדי להפכם לחדר תיקני, הניתן לשיווק ככזה, ולא כחצי חדר. על כן המדובר בשיפור תיכנוני המחייב לטעמנו תשלום היטל השבחה"(סעיף 54 להחלטה).
בדומה לבניינים ישנים רבים מאותה תקופה, הבניינים מושא ערעורים אלה כוללים מרפסת מקורה הסגורה משני צדיה בקירות (באופן שמבחינה חיצונית המרפסת נראית כחלק אינטגראלי של הבניין), אולם בחזית המרפסת (שהנה חזית הבניין) אין היתר לבניית קיר או חלונות והמרפסות ניסגרו בתריסים.
יתרה מזו, השמאי המכריע בעמ"נ 69671-12-19, מר יפה, אשר סבר כי אין להטיל היטל השבחה בגין פעולת הסבת המרפסות, ציין בשומתו, בין היתר, כי:
"המרפסות ניבנו במקור כמרפסות סגורות בשלוש הפאות הפונות אל שאר חלקי הדירה ובפאה הרביעית הפונה אל מחוץ לבניין, היא סגורה בתריס. ... המרפסות סגורות מכל עבריהן, כך שהמושג 'סגירת מרפסת', מתייחס להסרה של המחיצה המפרידה בין שטח המרפסת לשטח הדירה. ... הסרת המחיצות הייתה פעולה סבירה ומתבקשת מבחינה תכנונית, וזאת לנוכח העובדה שעם הסרת המחיצה, נוצרה בדירה רווחה גבוהה יותר ולעיתים הסרה זו אפשרה יצירת חדר שינה נוסף." (עמוד 37 לשומה)
יוער כי סעיף 145(א)(2) לחוק קובע כי אדם חייב לקבל היתר לצורך "הוספה לבניין קיים וכל תיקון בו, למעט שינוי פנימי בדירה". נקבע כי לצורך הסעיף "'שינוי פנימי' - שינוי שאינו נוגע לצד החצוני של הבנין, אינו פוגע בחזיתו....ואינו משנה את שטחה של הדירה למעט תוספת של שטח מרפסת שניסגרה כדין או את מספרן של יחידות הדיור". כלומר, כל שינוי במרפסת והוספתו לשטח העקרי בדירה (לרבות הסרת כל מחיצה שהפרידה במקור בין הסלון לבין המרפסת), דורש היתר וממילא שינוי שיש בו כדי להוסיף לשטח הדירה אינו יכול להחשב שינוי פנימי.
...
סוגיה זו היא שמאית במהותה וככלל בית המשפט לעניינים מינהליים יימנע מהתערבות בה.
אינני יכול לקבל את טענת המערערות לפיה העובדה שהמרפסות נבנו עם הקמת הבניין כמקורות וסגורות באמצעות תריסים (כלפי חוץ) מובילה למסקנה כי לא קיימת כל הפרדה בין השטח העיקרי של הדירה ובין שטח המרפסות.
אשר לאמירת השמאית המכריעה בתיק נאות הרצליה (עמ"נ 69224-12-19) לפיה "השטח המבוקש [שטח עיקרי על פי תמ"א] קטן מהשטח הקיים בהיתר בפועל עם תוספת הזכויות בגין תמ"א 38" (סעיף 11.1 לשומה המכרעת), הרי מקובלת עלי עמדת הוועדה המקומית כפי שהיא הובאה בסעיף 64 להחלטת ועדת הערר: האמירה הנ"ל יוצאת מנקודת מוצא כי שטחי המרפסות כבר נחשבים כשטח עיקרי (ואינם על חשבון התוספת המתאפשרת לפי תמ"א 38) והיא מניחה את המבוקש בסוגיית הטלת היטל השבחה על עצם הסבת שטחי המרפסות לשטח עיקרי.
לסיכום
הערעורים נדחים, פרט לעמ"נ 38773-11-19 ועמ"נ 69224-12-19 המתקבלים בנושא ההקלה לבניית ממ"ד (בלבד).