בבית המשפט העליון
בש"פ 3382/15
לפני:
כבוד השופט א' שהם
העורר:
בר עובד
נ ג ד
המשיבה:
מדינת ישראל
ערר על החלטתו של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד, מיום 13.5.2015, במ"ת 55385-03-15, שניתנה על ידי כב' השופט מ' ברק נבו
תאריך הישיבה: א' בסיון התשע"ה (19.5.2015)
בשם העורר: עו"ד אבי כהן
בשם המשיבה: עו"ד סיון רוסו
החלטה
בתסקיר שירות המבחן תוארו נסיבות חייו של העורר, וצויינה העובדה כי הוא נדון בעבר לשתי תקופות מאסר ממושכות, בגין ביצוע עבירות רכוש, עבירות אלימות במשפחה, עבירות אלימות כלפי קטין, והפרה הוראה חוקית.
בפתח החלטתו, עמד בית משפט קמא על עקרי התסקיר המשלים שהוגש בעיניינו של העורר, אשר עולה ממנו כי "לאור הערכת הסיכון במצבו של המשיב [העורר], כאשר אין בידי המשפחה להציע חלופת מעצר מגובשת ומפקחים רלבאנטיים, לא בא שירות המבחן בהמלצה לשחררו". בית משפט קמא דחה את בקשת בא-כוח העורר לשלוח את מרשו, פעם נוספת, לשירות המבחן, במטרה לבחון חלופת מעצר חדשה, בציינו כי "אין מקום להמשיך ולהטריח את שירות המבחן, העמוס לעייפה, בבדיקת חלופות נוספות. כאשר המשיב [העורר] עצמו אינו עושה את המינימום הנידרש כדי לעזור לעצמו, הרי שאין מקום לבוא בטרוניה כלפי המערכת ולבקש הזדמנויות חוזרות ונישנות".
הערר על החלטת המעצר
בהודעת ערר, שהוגשה על-ידי עו"ד אבי כהן, בא-כוחו של העורר, נטען כי שגה בית משפט קמא שעה שסירב לבחון חלופת מעצר נוספת, ועל כן יש מקום להורות על שליחתו של העורר לשירות המבחן, לשם הכנת תסקיר מעצר משלים, אשר יבחן חלופת מעצר אחרת בעיניינו.
כפי שציינתי בבש"פ 5673/12 אטינגר נ' מדינת ישראל (6.8.2012):
"בנסיבות אלה, חל סעיף 21(א)(2) ל[חוק המעצרים](http://www.nevo.co.il/law/98568), שלפיו רשאי בית המשפט להורות על מעצרו של נאשם עד לתום ההליכים, מקום בו 'בית משפט צווה על מתן ערובה והערובה לא ניתנה להנחת דעתו של בית המשפט או שהופר תנאי מתנאי הערובה, או שנתקיימה עילה לביטול השיחרור בערובה'" (ההדגשה שלי – א.ש.).
יפים לעניין זה, דברי השופט י' זמיר בבש"פ 507/00 מזרחי נ' מדינת ישראל (6.2.200): "אם נאשם ניצל לרעה את השיחרור מן המעצר, והפר את האמון שבית המשפט נתן בו, אם בדרך של ביצוע עבירה נוספת, ואם בדרך אחרת, הוא הוכיח כי יותר אין הוא ראוי לאמון של בית המשפט".
אשר על כן, הערר נדחה בזאת.
...
דיון והכרעה
לאחר שעיינתי בחומר שהונח לפניי, ונתתי דעתי לטיעוני הצדדים, נחה דעתי כי דין הערר להידחות.
סבורני, כי מקום שבו הפר העורר את תנאי השחרור שנקבעו בעניינו, וכלל לא התייצב למעצר הבית, אלא עשה דין לעצמו במשך כעשרה ימים מבלי לפנות לסנגורו או לגורמי המשטרה והפרקליטות, אין כל סיבה ליתן בו אמון מחודש.
יפים לעניין זה, דברי השופט י' זמיר בבש"פ 507/00 מזרחי נ' מדינת ישראל (6.2.200): "אם נאשם ניצל לרעה את השחרור מן המעצר, והפר את האמון שבית המשפט נתן בו, אם בדרך של ביצוע עבירה נוספת, ואם בדרך אחרת, הוא הוכיח כי יותר אין הוא ראוי לאמון של בית המשפט".
אשר על כן, הערר נדחה בזאת.