(1) לא מומשו, עד יום הפירסום, הזכויות במקרקעין שעליהם חלה התכנית באופן האמור בפיסקה (3) להגדרה 'מימוש זכויות' שבסעיף 1(א) לתוספת השלישית לחוק העקרי, יחולו הוראות אותה תוספת כנוסחן בחוק זה;
(2) מומשו הזכויות במקרקעין כאמור בפיסקה (1) לפני יום הפירסום, יחולו הוראות התוספת השלישית לחוק העקרי, כנוסחן ערב הפירסום; ואולם אם לא שולם היטל לפי שומה סופית שנערכה בשל מימוש זכויות כאמור, יחולו הוראות אלה:
(1) החייב בהיטל בשל אישורה של התכנית הכוללנית, רשאי לבקש כי השומה תערך רק לאחר אישורה של תכנית נוספת החייבת בהיטל, אף אם הומצאה לו כבר השומה או שננקטו לגביה הליכים לפי סעיף 14 לתוספת השלישית לחוק העקרי לפני יום הפירסום;
(2) ביקש החייב בהיטל כי עריכת השומה תערך במועד כאמור בפסקת משנה (א), ישולם ההיטל לא יאוחר מהמועד שבו מומשו הזכויות במקרקעין לאחר אישורה של תכנית נוספת החייבת בהיטל; לעניין זה - 'מימוש זכויות' - כהגדרתו בסעיף 1(א) לתוספת השלישית.
בפיסקה (א) נאמר כי החייב "רשאי לבקש כי השומה תערך רק לאחר וכו'", ואילו פסקה (ב) מתחילה במילים "ביקש החייב בהיטל כי עריכת השומה תערך וכו'".
נמצא כי הברירה הנתנת לנישום שאמנם מכר את מקרקעיו לפני פירסום תיקון מס' 126 אך טרם שילם היטל לפי שומה סופית, היא בין (א) להמשיך בהליכי השומה ולשלם בהווה את ההיטל שייקבע בסיומם; או (ב) להפסיק את הליכי השומה (ערר או ערעור), להיות משוחרר מתשלום בהווה, ולהיות חייב בהיטל בשל התוכנית הכוללנית רק בעתיד (במועד הקבוע בפיסקה (ב) הנ"ל).
ויוזכר כי עמדתם של המערערים היא כי אין מועד סופי כלל לעשיית הבחירה, וגם שנים לאחר פירסום תיקון מס' 126 ניתן "להשאיר את כל האופציות פתוחות".
ודוק: אין כאן עניין של מתן אפשרות לנישום "לכלכל את צעדיו": המקרקעין כבר נמכרו, וזאת עוד לפני פירסום תיקון מס' 126, בתקופה בה תוכנית כוללנית כגון תא/5000 הייתה בבחינת "תוכנית" הגוררת חבות בהיטל השבחה וכל מה שנותר לעשות הוא לקבוע את גובה החיוב בהיטל (והשוו סעיף 4(4) לתוספת השלישית, לפיו ניתן לבקש עריכת שומה בטרם מימוש).
...
לאחר שקילת הדברים הגעתי למסקנה כי יש ממש בעמדת המערערים בנושא זה.
כאמור, בשעת מתן השומה המכרעת, שומה מטעם המערערים הייתה מונחת בפני השמאי המכריע.
אלא מאי? השמאי המכריע הסתפק באמירה כי "אני סבור כי השימוש המיטבי הינו השארת המבנה הקיים וכו'". אין התייחסות לתוכן תחשיביו של השמאי מטעם המערערים, והשמאי המכריע איננו מגלה אם הוא מסתייג מן ההערכה הכספית בחלופת ההריסה לפי תמ"א 38 ומדוע.
דומה כי ככלל, בחינת "השימוש המיטבי" או "השימוש הטוב והיעיל" (highest and best use) תבוא לידי ביטוי, בסופו של דבר, בהשוואה כספית של שווי שוק בין חלופות שימוש שונות (כאשר השימוש הטוב והיעיל הוא "השימוש הסביר וההגיוני בקרקע פנויה או בנכס מושבח אשר הינו ישים מבחינה פיסית ותכנונית, כדאי מבחינה כלכלית ונותן את השווי הגבוה ביותר"; ראו, בין היתר, ד"ר בועז ברזילי, תורת השמאות (2013), בעמוד 43 ואילך, ואהרון נמדר, היטל השבחה (2011), בעמוד 171 ואילך).