בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
לפני כב' סגן הנשיא י' נועם
עמ"נ 2164-09-17 ברג'ות ואח' נ' משרד הפנים - רשות האוכלוסין וההגירה
עמ"נ 2352-09-17 אבו רזק ואח' נ' משרד הפנים - רשות האוכלוסין וההגירה
המערערים בעמ"נ 2164-09-17
המערערים בעמ"נ 2352-09-17
אחמד צאלח רשיד ברג'ות ואח'
חלימה אחמד יוסף אבו רזק ואח'
כולם על-ידי ב"כ עו"ד אהרון גבע
המשיב
משרד הפנים - רשות האוכלוסין וההגירה
על-ידי פרקליטות מחוז ירושלים
פסק דין
עמ"נ 2164-09-17; עמ"נ 2352-09-17 ; ברגות נ' מדינת ישראל
הערעורים
לפניי שני ערעורים מנהליים שהדיון בהם אוחד בעיניין פסק-דינו של בית-הדין לעררים לפי חוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952, שלפיו נדחו עררים שהגישו המערערים על החלטת משרד הפנים לדחות על הסף את בקשת המערערים – שהם תושבי שכונת עין ג'ויזה (בכפר וולג'ה) – לקבלת מעמד בישראל.
תושבי איזור יהודה ושומרון (להלן – האיזור) שהתפקדו במפקד שנערך באיזור, קיבלו ת"ז של האיזור; ואילו תושבי מזרח ירושלים שהתפקדו במפקד במזרח ירושלים קיבלו רישיון ישיבת קבע בישראל וניתנה להם תעודת זהות (בג"צ 282/88 מוברק עווד נ' יצחק שמיר, ראש הממשלה ושר הפנים, פ"ד מב(2) 424 1988)).
לפיכך, מי מהם שהוכיח, ברמת הראיה המינהלית, ועל-יסוד ראיות אובייקטיביות ח-משמעיות, כי התגורר בתחומי העיר ירושלים עובר למפקד האוכלוסין בשנת 1967, זכה למעמד של תושב קבע.
בפסק-דינו קבע בית-הדין, כי דין העררים להדחות, זאת מן הטעם "שהחלטת הממשלה קבעה מיגבלת זמן להגשת הבקשות, בה העוררים לא עמדו". יוער, כי בעיניין זה שגה בית-הדין, שכן החלטת הממשלה קבעה מיגבלת זמן להגשת בקשות בעילה של שהייה בישראל משנת 1987 ואילך, כאשר בניית גדר הבטחון באיזור ירושלים, פגעה באופן ממשי במירקם חייו של מבקש המעמד, במובן של מניעה או הכבדה קשה לקיים קשר עם שטחי איו"ש; זאת שעה שהמערערים לא הגישו בקשה לקבלת מעמד בשל שהייה בישראל משנת 1987 והכבדה שיוצרת גדר הבטחון, אלא בקשה לקבלת מעמד נוכח שהייה בירושלים ברצף משנת 1967.
...
כל הבקשות שהגישו המערערים נדחו על הסף בהחלטות המשיב שבהן צוין, כי הבקשות לקבלת רישיון ישיבת קבע נדחות, הואיל "ובהתאם להחלטת הממשלה 2492 מיום 28.10.07 לא ניתן להגיש יותר בקשות למעמד מכוח רצף מגורים משנת 1967". עררים פנימיים שהגישו המערערים למשיב נדחו על-ידי המשיב; ולפיכך הגישו המערערים עררים לבית הדין לעררים.
בפסק-דינו קבע בית-הדין, כי דין העררים להידחות, זאת מן הטעם "שהחלטת הממשלה קבעה מגבלת זמן להגשת הבקשות, בה העוררים לא עמדו". יוער, כי בעניין זה שגה בית-הדין, שכן החלטת הממשלה קבעה מגבלת זמן להגשת בקשות בעילה של שהייה בישראל משנת 1987 ואילך, כאשר בניית גדר הביטחון באזור ירושלים, פגעה באופן ממשי במרקם חייו של מבקש המעמד, במובן של מניעה או הכבדה קשה לקיים קשר עם שטחי איו"ש; זאת שעה שהמערערים לא הגישו בקשה לקבלת מעמד בשל שהייה בישראל משנת 1987 והכבדה שיוצרת גדר הביטחון, אלא בקשה לקבלת מעמד נוכח שהייה בירושלים ברצף משנת 1967.
בנוסף מדגישים הם, כי "הסדר 1987" בחלקו השני, שאִפשר הגשת בקשות בתקופת ביניים בזיקה לגדר ההפרדה, לא יכול היה להועיל להם, שכן אין ליד בתיהם גדר הפרדה המכבידה על מעברם לאיו"ש.
תמצית טיעוני המשיב
המשיב טוען, כי דין הערעור להידחות, הואיל ועל-פי החלטת הממשלה לא ניתן עוד להגיש בקשות למעמד מכוח טענה לרצף מגורים בירושלים עובר לשנת 1967; ומכל מקום נוכח עשרות השנים שחלפו קיים קושי רב בבחינת בקשות לקבלת מעמד מכוח טענת רצף מגורים מאז שנת 1967.