השופטת עדי חן-ברק:
ערעור הנאשם על הכרעת הדין וגזר הדין של בית המשפט השלום לתעבורה בחיפה (כב' השופט שלמה בנג'ו) שניתנו ביום 26/2/18 וביום 13/9/18 בהתאמה בתיק 1477/6/15, במסגרתם הורשע המערער בעבירות של גרם מוות ברשלנות, ונסיעה לאחור ללא נקיטת אמצעים דרושים בנסיבות העניין כדי למנוע פגיעה, כאשר נגזרו עליו: 6 חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות, 4 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, 5 שנים פסילת רישיון, 6 חודשי פסילה על תנאי למשך 3 שנים, תשלום פיצוי בסך 15,000 ₪ לעזבון המנוח וצו מבחן למשך שנה וחצי.
במהלך הנסיעה לאחור לא הבחין המערער במנוח, פגע בו עם חלקה האחורי של המשאית, הפילו ארצה ועלה עם הגלגלים האחוריים השמאליים של המשאית על גופו של המנוח.
כמו כן לא נבחנו סימני הדריסה על בגדי המנוח ולא בוצעה נתיחה לאחר המוות.
לאור דברים אלה, הסתמכותו של המערער על בדיקתו השטחית של פרי, מנקודה בה לא היה לו שדה ראייה מלא לגבי השטח המת, כאשר המערער מודע לכך שהמקום בו עומד פרי אינו מאפשר לו לראות את האיזור האחורי שמאלי של המשאית, מה גם ובעיקר כי נסיעתו לאחור כשפרי עומד בחוץ הסתכמה ב - 2 מטרים בלבד, כאשר לאחר מכן פרי עולה לרכב, והמערער ממשיך בנסיעה לאחור ללא מכוון כלל - מהוה רשלנות חמורה מצד המערער, וצדק בית המשפט קמא כשדחה טענותיו לפיהן עשה כל שנידרש ממנו טרם הנסיעה: בדק שאין נוסע מאחורי המשאית ולאחר מכן נסע לאחור כשמכוון עומד בצד המשאית ומכוון אותו.
יחד עם זאת בכל הנוגע לענישה המתייחסת לתקופת פסילת רישיון הנהיגה אומר כי בשים לב לנתוני המקרה, ובכלל זה רשלנות המנוח שעבר מאחורי משאית חונה, בתוך מיגרש חניה, ולא במעבר מסודר להולכי רגל (כאשר ברור כי רשלנות המנוח אינה פוטרת או מנקה את המערער מאחריותו לתאונה הקשה, אך יש בה כדי להשפיע על מידת העונש שייגזר), ובפרט נוכח המשקל שיש לתת לעובדה כי המערער חווה וחווה משבר נפשי קשה כתוצאה מהארוע: פוסט טראומה שבגינה הוא זקוק לטפול נפשי, לעובדה כי חדל לנהוג על משאית ממועד הארוע ואולם בעבודתו היום הוא זקוק לרישיון לרכב פרטי, כאשר מדובר במערער נורמאטיבי, אשר הביע חרטה כנה וצער על מות המנוח, מערער שעובד כ - 30 שנה כנהג מקצועי, ושמעולם לא נשלל רישיונו ואף לא נפסל על תנאי, ראוי להורות על קיצור עונש הפסילה באופן הבא:
ככל שהדבר נוגע לנהיגת משאית יוותר עונש הפסילה כפי שקבע בית המשפט קמא (5 שנים), ואולם ככל שהדבר נוגע לנהיגת רכב פרטי, תקוצר הפסילה לפסילת המינימום בחוק ותעמוד על 3 שנים.
...
באשר לעונש נטען כי מדובר בענישה מתונה ביותר שאין מקום להתערב בה.
דיון והכרעה:
לאחר שבחנתי ושקלתי טענות הצדדים, עיינתי במלוא חומר הראיות שהונח בפני בית המשפט קמא, ושהוגש לעיוננו, סבורה אני כי יש לדחות את הערעור ככל שהוא נוגע להכרעת הדין, שכן אין בנסיבות העניין מקום להתערב בהכרעת דינו של בית המשפט קמא – הכרעה המבוססת ברובה על קביעת ממצאי מהיימנות ועובדה, וכן על מסקנות משפטיות ראויות ונכונות, שאין לי אלא לאמץ כפי שיובהר בהמשך.
וכך גם אם מגיע בית המשפט למסקנה כי גזר הדין נוטה לחומרה אך אינו חורג חריגה קיצונית ממתחם הענישה –ע"פ 3652/14 מוחמד כנעני נ' מ"י ניתן ביום 28/12/15.
כדי שהספק באשמה יהיה כזה המוביל לזיכוי "...אין מדובר בספק שההסתברות בדבר קיומו היא תיאורטית בלבד, אלא ספק ממשי שיש לו עוגן ואחיזה בחומר הראיות. הספק צריך להיות בעל משקל כזה שיש בו כדי לזעזע את המערך העובדתי-נסיבתי כפי שהוצג על-ידי התביעה, עד שמערך זה לא יוכל עוד לעמוד על רגליו, ולהניב מסקנה חד-משמעית בדבר אשמת הנאשם [...]לצורך כך, אין די בהצבעה על קיום אפשרות חלופית לנסיבות המצביעות על אחריות, אלא נדרשת הוכחת אפשרות שהסתברותה סובסטנטיבית [...]. ספק סביר מתקיים כאשר ניתן להסיק מהראיות מסקנה המתיישבת עם חפות הנאשם שהסתברותה אינה אפסית אלא ממשית [...]" [דברי השופט פרוקצ'יה בע"פ 6295/05 וקנין נ' מדינת ישראל, פסקה 49 (25.1.2007).
בהתאם, ובמקרים המתאימים, מובילים שיקולי שיקום אל המסקנה כי יש מקום לצמצם את הפגיעה בכושרו של האדם לחזור ולהשתלב בחברה וזאת בדרך של צמצום תקופת שלילת רישיון הנהיגה.