בקשת התובעים למתן רשות לערער על ההחלטה שלא לפטור אותם מתשלום אגרה, נדחתה על ידי בית המשפט המחוזי בבאר שבע (רע"א 62866-02-19), אשר קבע כי ההחלטה שניתנה היא ההחלטה המתבקשת נוכח הנסיבות.
לאחר שנדחתה בקשה התובעים לביטול ההחלטה, ולאחר שקבלו התובעים הארכת מועד להפקדת הסכום, הגישו התובעים ביום 13.4.2019 כתב תביעה מתוקן, ממנו נמחקו הנתבעים 6 - 18.
דיון והכרעה
עיון בבקשה זו מעלה, שבדומה לבקשות הקודמות שהגישו התובעים, גם בבקשה זו לא הונחה התשתית העובדתית הנדרשת להוכחת מצבם הכלכלי, או בצורך בדחיית המועד לתשלום האגרה שיש לשלם בהליך, ובפרט כך כאשר חלפו עבור למעלה מ- 7 חודשים מאז ניתנה, בהסכמת התובעים, ההחלטה בדבר תשלום האגרה, אך הם לא הראו כי ביצעו נסיון כלשהוא לשלם את האגרה ולו לשיעורין.
אך מעבר לכך, הטענות בדבר מצב כלכלי יפות לבקשה למתן פטור מתשלום האגרה, וכפי שפורט לעיל, בקשותיהם בעיניין זה נדחו, ולא אחת, על-ידי הרשמת הבכירה א' רוזן, היות והתובעים לא הניחו את התשתית העובדתית בעיניין זה.
גם הבקשה לפני, כמו גם הבקשות שהוגשו לרשמת הבכירה א' רוזן, נעדרות תימוכין במסמכים ביחס להעדר יכולת כלכלית.
...
לפיכך, משלא שילמו התובעים את האגרה, אף שניתנו להם הזדמנויות רבות לעשות זאת, ואף שבקשות שונות ורבות שהגישו בעניין זה נדחות, אין עוד מנוס בנסיבות המקרה אלא להורות על מחיקת התביעה מחמת אי תשלום האגרה המתאימה.
בהעדר תשתית ראייית תומכת, דין הבקשה להידחות על-כן. יפה לעניין זה האמור בע"א 10537/03 מדינת ישראל נ' יש-גד תעשיות לתשתיות (1993) בע"מ (6.9.2004):
"משלא הונחה תשתית ראייתית לחוסר יכולתם של המשיבים לעמוד בתשלום מלוא האגרה, נקודת המוצא לדיון היא כי המשיבים יוכלו להשלים את סכום האגרה הנדרש ולהמשיך בניהול ההליך. אם ברצונם לקבל פטור מתשלום המחצית השנייה של האגרה, הדרך לנקוט הליך לעניין זה פתוחה בפניהם כקבוע בתקנות האגרות. רק אם לא יעלה בידם של המשיבים לשלם את המחצית השנייה של האגרה, ולא יינתן להם פטור מכך, תימחק תביעתם. ואולם אם כך יהיה, לא יוכלו הם להלין אלא על עצמם על שהגישו תביעה בלי להיות בטוחים די הצורך כי יעמדו בתשלום האגרה עבורה."
כך גם הדברים שנאמרו בע"א 409/13 שידורי קשת בע"מ נ' שימעון קופר (11.4.2013):
"כבר נפסק כי בהיעדר תשתית עובדתית מספקת לא יוכל בית המשפט להכריע בבקשה לפטור מאגרה (למשל, בר"ם 9439/11 רוטנשטרייך נ' עיריית תל-אביב-יפו [פורסם בנבו] (2.1.2012)). ..... להשלמת התמונה יוער כי אי-תשלום אגרה מספקת מהווה עילה למחיקת תובענה על הסף, לפי תקנה 100(4) לתקנות סדר הדין האזרחי."
אמנם, סילוק תובענה על הסף, בין בדרך של מחיקה ובין בדרך של דחייה, הוא אמצעי שאינו ננקט כדבר של מה בכך, וכי בדרך-כלל יעדיף בית-המשפט, במידת האפשר, שלא לנקוט את האמצעי הדרסטי של שליחת התובע מעל פניו בטרם דיון ענייני בתובענה (ראו ע"א 2452/01 אורן נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ (9.3.2003); ע"א 693/83 שמש נ' רשם המקרקעין תל-אביב-יפו (10.7.1986)).
לפיכך, לאור האמור לעיל, בחלוף מעל לשנתיים מתחילת ההליך, אני קובע מורה על מחיקת כתב התביעה בהתאם להוראות תקנה 41 לתקנות סד"א החדשות, ובהתאם לתקנה 2 לתקנות האגרה.
בשל העובדה כי אני מורה על מחיקת ההליך, אינני נדרש להכריע בבקשה לעיכוב ההליך בשל "הליך תלוי ועומד".
התובעים ישלמו לנתבעים 1 - 3 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 30,000 ₪, ובנוסף ישלמו לנתבעים 4 – 5 הוצאות משפט בסכום כולל של 2,500 ₪.