מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעורים על אישור הסכם פשרה בנכס הקדש

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט א' שטיין: לפנינו שני ערעורים שהדין בהם אוחד: ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו שניתנה ביום 5.9.2017 בתיק פש"ר 1125/09 (השופט נ' שילה).
החלטה זו, שהיא כפסק דין לפי מהותה, אישרה לנאמן לחתום על הסכם פשרה בנוגע לנכס הקדש הנוגע להליך, אשר נדון בת.א. 25973-09-11 (מחוזי מרכז-לוד), כמתואר באותו הסכם שאושר.
הסכם הפשרה עליו נסובה ההחלטה קמא מושא העירעור הראשון בוטל ואיננו עוד.
...

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

(ג) צדדים שונים, שלא היו מרוצים מן ההסכם, הגישו ערעור על אישור ההסכם בבית הדין הרבני, לבית הדין הרבני הגדול; וכמו כן הוגשו ערעורים על פסק הדין שקבע כי ההקדש בטל, לבית המשפט העליון.
עיקריו של הסכם הפשרה הם כי ההקדש יעמוד בתוקפו; שמואל ירכוש את חלקו של המשיב 2 (להלן: יואל) וחלקיהם של משיבים נוספים בנכסים מן ההקדש; וממילא, הסדר הנושים יצא אל הפועל.
...
קביעתו של בית המשפט המחוזי בדבר ההיתכנות לקיום הסדר הנושים היא עובדתית בעיקרה, וככזו ניצבת לפני המבקשים משוכה גבוהה בניסיונם לשכנע את ערכאת הערעור להתערב במסקנה זו. עיון בבקשה מלמד כי המבקשים אינם עומדים בכך.
לאור המכלול, הבקשה נדחית.
ממילא נדחית גם בקשת רשות הערעור העוסקת בעיכוב ביצוע החלטת בית המשפט המחוזי.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

בית הדין מורה לנאמני ההקדש לבחון כפעולה ראשונה ובאופן מיידי את המשך קיומם של אירועים במתכונתם הקיימת בבית הכנסת ואת המשך ההיתקשרות עם חב' "חתונה אחרת". התובע – הנאמן מיכאל כהן הגיש ערעור על החלטה זו, ערעור בתיק בית הדין הגדול 1051175/1, בכתב עירעורו הוא מערער על עצם החלטת בית הדין למנות נאמנים נוספים (למרות האמור בהחלטה שהמינוי הוא על דעת הנאמנים הישנים), אך עיקר עירעורו הוא טענות מן הגורן ומן היקב מדוע בית הדין האיזורי לא היתייחס בפסק דינו לטענותיו נגד הנאמנים האחרים, שלטענתו השכירו את הנכס שלא כדין ומאחורי גבו.
עורכי הדין שמונו כמנהלים מיוחדים של ההקדש החלו בפעולותיהם לכנוס נכסי ההקדש והגישו תביעה לביטול הסכם עם "חתונה אחרת", נערכו בחירות על ידי המתפללים שבהן מונו מחדש שלושת הגבאים – יוסף פנחס, זאב מנצור ובנימין תורג'מן. עורכי הדין דיווחו על פעולותיהם לבית הדין וקיבלו את אישור בית הדין לפעולות אלו, יש לציין שהנאמן מיכאל כהן הגיש השגות על חלק מהפעולות וחזר והתלונן שבפועל לא השתנה דבר והשמוש הלא־ראוי בבית הכנסת נמשך.
בית הדין אכן אישר את ההסכם וכן ראוי היה לעשות, שהרי כידוע לנו, כדיינים, לא תמיד יש לנו לומר "ייקוב הדין את ההר". עם זאת אין אנו יכולים אלא להביע תמיהה, על היתנהגות הנאמנים: תלונותיהם כנגד עו"ד שוב היו על ניסיונו להגיע לפשרה ובדרכי שלום, ההצעה שאושרה בסופו של דבר הייתה ההצעה שהציע עו"ד שוב חודשים רבים קודם לכן, הצעה שהייתה מביאה לפינוי מוקדם (עוד לפני מועד הסכם הפשרה שאושר לבסוף), תמהים אנו על "מלחמת הקודש" שקידשו הנאמנים על עו"ד שוב, שעל פי החומר שבתיק, דבריו בפרוטוקול הדיון ובתגובותיו מורים שטובת ההקדש עמדה לנגד עיניו, ולא כפי שהאשימוהו הנאמנים.
בדיון היום בקשה עוה"ד שושנה שפיגלמן לעבור על הסכמי השכירות לאולם העליון והתחתון ולהביע את עמדתם בטרם תנתן החלטה על אישור ההסכמים, בית הדין נעתר לבקשה, ומורה לבא כוח ההקדש להעביר ליחידת הרישום והפיקוח את הסכמי השכירות והתרומה עוד היום, לקבלת עמדת יחידת הרישום והפיקוח עד ליום כ' בתמוז תש"ף (12.7.20).
...
יש לציין שעיקר התעוררות התובע לשינוי המצב בשל פגיעה בקדושת בית הכנסת והפעולות שפעל באמצעות בא כוחו טו"ר חנניה צפר הם נכונות, מוצדקות ובאות ממקור טוב, ואכן הנתבעים לא חלקו על עיקר טענותיו ובסופו של דבר הצטרפו לתביעתו, גם בית הדין הסכים עקרונית שהתביעה לתיקון המצב צודקת.
השכרת המקום הביאה תקלות חמורות וחילול קדושת בית הכנסת, ולכן אנו מצפים שלא ישכירו את המקום אלא לצורך גדול, לאחר שבית הדין יבחן את חוזה ההשכרה, לאחר שבחוזה יוכנס סעיף שבית הדין יכול, באופן חד־צדדי וללא קיום דיון הוכחות וכו', לבטל את חוזה השכירות, וכן לאחר שהשוכר יפקיד בבית הדין ערובה בסכום גבוה ביותר, ובית הדין יוכל לחלט את כספי הערובה לפי שיקול דעתו הבלעדי, אם השוכר או מי מטעמו, ינהגו באופן שאינו מכבד את קדושת בית הכנסת! בנוסף – סעיפים א–ד במסקנות הנ"ל חלים לאלתר, וכן סעיף ט למסקנה הנ"ל. באשר לסעיף ז הנ"ל – הואיל והנאמנים מסיימים את תפקידם במאי 22, דהיינו עוד מספר חודשים, ולאור האמור לעיל, איני מוצא מקום להעבירם מתפקידם כעת.
בנוגע להצעת הגר"צ בן יעקב כי נוכח הקלקולים שאליהם הביאה הגישה שעשתה את מיצוי הרווחים – ולו גם למטרות טובות – עטרה לראשה, על חשבון ייעודו המרכזי של בית הכנסת ועל חשבון שמירת קדושתו, יש להקפיא למשך שלוש שנים כל עיסוק ממין זה: סבורני כי במישור העקרוני יש טעם בדבר, כדי לרפא את החולי הקיים עתה בהתייחסות לבית הכנסת כאל משאב נדל"ני ועל דרך דברי הרמב"ם (הלכות דעות פרק ב הלכה ב) בעניין מי שנטה באחת מן הדעות לדרך רעה, שאף שהדרך הבינונית היא הטובה, מכל מקום זה שנטה ממנה צד אחד "ירחיק עצמו לקצה השני וינהוג בו זמן רב עד שיחזור בו לדרך הטובה". אך עם זאת איננו יכולים לקבוע קביעה קטגורית כאמור שכן איננו יכולים לשלול את החשש והאפשרות שהוצאות וחובות שישנם או שייווצרו יביאו לידי כך שאם לא יושכרו חלקים מן ההקדש – יקרוס ההקדש ובית הכנסת כולו, או כי אי־מיצוי זכויות בנייה יביא לנזק בלתי־הפיך להקדש.
לפיכך סבורני כי האיזון הראוי הוא כי כל החלטה בדבר השכרה של חלק זה או אחר מנכסי ההקדש תתקבל – אם תתקבל – במשך שלוש שנים אלה רק אם יסכימו לה כל נאמני ההקדש פה אחד או שתאושר על ידי בית הדין לאחר שיבחן אותה לגופה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בפסק הדין נושא הבקשה דנן דחה בית המשפט המחוזי ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בירושלים (השופטת מ' הירשפלד), מיום 12.10.2022, בת"א 11134-08-19, במסגרתו דחה בית משפט השלום את תביעת המבקשת להורות על ביטולו של הסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין נוכח טענתה כי ההסכם נחתם תחת איומים ותרמית.
לחלופין, האגודה טענה כי אם תידחה טענתה כי הסכם הפשרה נחתם בעושק ובכפייה בעקבות האיומים, כי אז יש לקבוע כי הוא נחתם בעקבות טעות והטעיה: נטען כי מי מטעמו של אחיעם הטעיה את האגודה לסבור כי יתייצב לצדו של אחיעם ויעיד כי אחיעם זכאי להחזיק בדירה מכח הסכם בינו לבין האגודה, שהנכס נימסר לה כהקדש למגורים עבור מיעוטי יכולת כגון אחיעם.
השאלה העקרונית שלטענת האגודה מתעוררת בנסיבות העניין – האם ניתן לבטל פסק דין המאשר הסדר פשרה מחמת כפייה או עושק, אף אם אלו לא נעשו על ידי הצד השני או אחר מטעמו? – איננה מצדיקה מתן רשות ערעור ב-"גילגול שלישי", מהטעמים שאפרט להלן: ראשית, שאלה זו לא הייתה חיונית להכרעה במחלוקת בין הצדדים.
...
יוער כי אחיעם לא השיב לבקשה לעיכוב ביצוע, אך מתשובתו לבקשת רשות הערעור ניתן להסיק, מטבע הדברים, כי הוא מתנגד גם לה. לאחר עיון בבקשת רשות הערעור ובתשובה לה, על נספחיהן, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות, וממילא נדחית אפוא גם הבקשה לעיכוב ביצוע.
בפסק דינו קבע בית משפט השלום, על בסיס הראיות שהוצגו בפניו, כי: "בעניננו לא הוכח כי נפל פגם מן הפגמים ברצון בהסכמת [האגודה] להסכם הפשרה", וכי: "התרשמתי כי [האגודה] מתחרטת, פשוטו כמשמעו, על ההסכם אליו הגיעה עם [אחיעם], לאחר ששקלה בשנית את צעדיה ובאה למסקנה, בדיעבד, כי עשתה מקח טעות, או בלשון המשפטית עשתה 'טעות בכדאיות העסקה'". העולה מקביעות אלו, אשר אושררו בפסק דינו של בית המשפט המחוזי נושא הבקשה דנן, הינו כי אף אם התשובה לשאלה העקרונית שמציגה האגודה הייתה נענית בחיוב, לא היה בכך כדי לשנות את התוצאה.
סיכומו של דבר: מן הטעמים המפורטים לעיל דין הבקשה להידחות, ועמה ממילא נדחית גם הבקשה לעיכוב ביצוע ומבוטל הצו הארעי אשר ניתן בהחלטתי מיום 11.5.2023.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב -יפו רע"א 65890-01-24 עטר ואח' נ' חבר ואח' לפני כב' השופטת אביגיל כהן, סגנית נשיא המבקשים 1. הנרי עטר 2. יניב יצחק עטר 3. עמית עטר ע"י ב"כ עו"ד יעקב אברמוביץ המשיבים 1. ארז חבר, עו"ד בתפקידו ככונס נכסים לזכויות ההקדש איסקנדר עוואד במקרקעין הידועים כחלק מחלקות 4, 5, 6 ו-7 בגוש 7017 בפנית הרחובות רזיאל 17 ביפו ורחוב שמעון בן שטח 2. אקרו עסקים בנדל"ן שותפות מוגבלת ע"י ב"כ משרד עוה"ד עמית פולק, מטלון ושות' החלטה
כמו כן הגישו המבקשים בהליך שלפני "בקשה דחופה לעיכוב ביצוע הליכי פינוי עד להכרעה בעירעור". כיוון שאין זכות ערעור על החלטת ביניים של בית משפט השלום, הוריתי לשנות את סיווג התק לבקשת רשות ערעור (רע"א).
נקבע בפסק הדין במפורש, כי כונס הנכסים (עו"ד חבר) רשאי לפתוח בהליך פינוי המיתחם בלישכת ההוצל"פ. נקבע כי גם אם נניח שהמבקשים – התובעים לא ידעו על פסק הדין בעירעור, אזי לפחות מאפריל 2023, אז הוגשה נגדם תביעת המשיבים לדמי שימוש ראויים, הם יודעים על הטענה של המשיבים ולפיה הם פולשים למקרקעין ללא היתר במשך שנים רבות.
בסעיף 22 להחלטה נקבע: "אני סבורה כי טענות המבקשים כי הם לא ידעו שעליהם לפעול כדי לבסס את זכויותיהם בנכס, או כי נודע להם על הליכי הפינוי נגדם רק ב- 11.9.23, נטענות בחוסר תום לב מובהק. המבקשים היו מודעים לחרב הפינוי שמעל לראשם כבר לפחות מאז הגשת תביעת דמי השמוש הראויים נגדם באפריל 2023, אם לא קודם לכן, כאשר כונו כ"מתנגדים" להסכם הפשרה, שהוגש לבית המשפט לפני שנה, בספטמבר 2022, ובו הצהרה כי הובהר להם שעליהם לפעול להוכחת זכויותיהם במקרקעין.
יצא מנקודת מוצא שגויה ולפיה הם ידעו על פסקי הדין שניתנו כנגד בני מישפחה אחרים וכי ידעו על סעיף 7 להסכם הפשרה שקבל תוקף של פסק דין בעירעור.
...
בסעיף 22 להחלטה נקבע: "אני סבורה כי טענות המבקשים כי הם לא ידעו שעליהם לפעול כדי לבסס את זכויותיהם בנכס, או כי נודע להם על הליכי הפינוי נגדם רק ב- 11.9.23, נטענות בחוסר תום לב מובהק. המבקשים היו מודעים לחרב הפינוי שמעל לראשם כבר לפחות מאז הגשת תביעת דמי השימוש הראויים נגדם באפריל 2023, אם לא קודם לכן, כאשר כונו כ"מתנגדים" להסכם הפשרה, שהוגש לבית המשפט לפני שנה, בספטמבר 2022, ובו הצהרה כי הובהר להם שעליהם לפעול להוכחת זכויותיהם במקרקעין.
דין בקשת רשות הערעור להידחות אף ללא צורך בתשובת המשיבים לבקשת רשות הערעור וזאת מהנימוקים כדלקמן: 1) ערכאת הערעור אינה נוטה להתערב בשיקול דעת רחב הנתון לערכאה הדיונית בהחלטות הנוגעות למתן סעדים זמניים, למעט במקרים חריגים.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, נדחית בקשת רשות הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו