תקנה 99 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב – 1991 (להלן: תקנות בית הדין לעבודה) קובעת את האפשרות להגיש ערעור שכנגד, וזו לשונה: "היה בדעת המשיב לטעון בשעת הדיון בעירעור שהחלטת בית הדין קמא טעונה שינוי, יגיש על כך הודעה לבית הדין שלערעור, בפירוט הנימוקים, תוך עשרה ימים מהיום שבו הומצא לו כתב העירעור כאמור בתקנה 98, אולם לא יאוחר מאשר חמישה ימים לפני התחלת הדיון בעירעור, והעתק ההודעה יומצא לכל אחד מהמשיבים".
במאמר מוסגר נעיר, כי תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ח-2018 (להלן: תקנות סדר הדין האזרחי החדשות), אשר ניכנסו לתוקף ביום 1.1.2021, אינן כוללות עוד את מוסד 'העירעור שכנגד' אשר היה קיים במסגרת תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד - 1984 (להלן: תקנות סדר הדין האזרחי 1984).
...
המערערים טוענים, כי משחלף המועד להגשת ערעור על פסק הדין, אין לאפשר הגשת ערעור שכנגד ברכיבים שמקומם להתברר בערעור עצמאי מטעם המשיבה.
יישום אמות המידה שנקבעו בהלכה הפסוקה על נסיבות העניין מבסס את המסקנה, שמתקיימת זיקה עניינית בין הערעור העיקרי לערעור שכנגד, באשר לחלק מרכיבי הערעור שכנגד, כפי שיבואר:
(1) זכאות המערערים לתוספת מחלקתית על פי ההסכם הקיבוצי הכללי 1972 -
המערערים משיגים בערעור העיקרי על דחיית תביעתם לפיצוי על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה בשל העסקתם בתנאים פחותים בהשוואה לאלה של העובדים המאורגנים במשיבה.
(2) השבת הסכומים שנוכו מהשכר האחרון של המערערים – לאחר עיון בטיעוני הצדדים ובתיק בית הדין שוכנעתי, שמתקיימת הזיקה הנדרשת בין רכיב זה לבין הערעור העיקרי.
סוף דבר
תוצאת הדברים היא, שהערעור שכנגד מתקבל לרישום באופן חלקי בלבד, והוא ידון בהתייחס לרכיב התוספת המחלקתית ולרכיב ניכויי השכר בלבד.