דיון והכרעה
ערעור על החלטת הועדה לעררים בעיניין שירותים מיוחדים מוגש מכוח סעיף 213 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1955 (להלן: החוק), ובית הדין מוסמך לידון במסגרתו בשאלות משפטיות בלבד.
המבחנים להענקת השירותים אלה, לרבות שיעור הגימלה, פורטו בתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח נכות) (מתן שירותים מיוחדים), התשל"ט - 1979, (להלן: תקנות שר"מ), והזכאות מותנית, בעיקרה, בכך שהנכה תלוי בעזרה רבה של הזולת ברוב שעות היממה, בבצוע רוב פעולות היומיום, הכוללות לבישה, אכילה, שליטה בהפרשות, רחצה וניידות עצמית בבית והקשור בהן, או שהוא זקוק להשגחה מתמדת.
ראשית, אשר לעילת ההשגחה, תקנה 1 לתקנות שר"מ מגדירה "השגחה" כ"השגחה ופקוח על הנכה למניעת סכנה לעצמו ולאחרים", ועל פי הפסיקה אין הכרח כי ההשגחה תדרש בכל רגע נתון בשל אי יכולת לתפקד לחלוטין, אלא מדובר בהשגחה ופקוח הנדרשים למניעת סכנה מיוחדת[footnoteRef:1].
[2: דב"ע נד/0-154 לבל נ' המוסד לביטוח לאומי, פד"ע כז(1) 474; עב"ל 10082/97 שלמה שיה נ' המוסד לביטוח לאומי (22.6.1999)]
אשר לסעיף הרחצה, המערער טען בפני הועדה כי הוא "יושב במקלחת על הכסא ומישהו בא ורוחץ אותי", ובנו הוסיף כי "יש לנו מישהו שמגיע כל יום לקלח אותו". הועדה לא שללה טענות אלה על יסוד ליקוייו של המערער, ואף קבעה כי המערער זקוק לעזרה מלאה בהלבשה וקבעה כי הוא תלוי לחלוטין בעזרת הזולת בבצוע פעולות אלה הדומות במהותן לפעולות הרחצה.
משכך, ומאחר שהמערער אף לא ציין בפני הועדה כי הוא מסוגל לבצע פעולת רחצה כלשהיא בעצמו, יש קושי להיתחקות אחר הלך מחשבתה של הועדה בקביעתה כי המערער זקוק לעזרה רבה ברחצה, ולא לעזרה מלאה, ויפה לעניין זה פסיקת בית הדין הארצי לעבודה כי, "יכולת מינימאלית וזניחה אין משמעה כי לא מתקיימת תלות מוחלטת בזולת, אך מנגד מקום בו מבוטח יכול ללבוש לבדו פריטי לבוש שונים שאינם זניחים (למשל – בבחינת דוגמה קיצונית, כפפה או כובע) לא ניתן לקבוע כי הוא תלוי בזולת לחלוטין"[footnoteRef:3].
...
אקדים ואציין, כי לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ועיינתי בכל התיעוד שהוגש לתיק בית הדין השתכנעתי, כי דין הערעור להתקבל בחלקו, מן הטעמים שיפורטו להלן.
לפיכך, יש לקבל את הערעור אף בעניין זה.
אשר ליתר טענות המערער, בהתייחס לסעיפי האכילה, ההיגיינה האישית והטיפול התרופתי מסקנתי שונה, ואינני סבורה כי נפלו פגמים בהחלטה בסעיפים אלה, לא כל שכן פגמים המצדיקים את התערבותו של בית הדין.
[4: דב"ע (ארצי) נא/99 – 91 משה רוזנברג– המוסד לביטוח לאומי,(2.3.1991); דב"ע שן/01-28 המוסד לביטוח לאומי – חיים קטוע (20.5.1991)]
סוף דבר, הערעור מתקבל בחלקו, ועניינו של המערער יוחזר אל הוועדה לעררים (שירותים מיוחדים), בהרכבה הנוכחי, על מנת שתשקול בשנית את קביעותיה בסעיפי ההשגחה, הרחצה והקניות, תוך התייחסות מנומקת לטענות המערער ולתיעוד רפואי רלוונטי (ובלבד שמועדו מוקדם ליום 23.5.2022).