הגשת העירעור והעלאת השאלה המשפטית העומדת במוקד הדיון
המערער הגיש ערעור על פסק הדין.
לצד אמצעי האכיפה נגד החייב במזונות חוקק כבר בשנת 1972 חוק המזונות, "שמטרתו לספק מזונות, אוויר לנשימה, למשפחתו של חייב מזונות שאינו עומד בתשלומים, אם בהעדר יכולת ואם משנמלט או נעלם החייב ואיננו" (עניין פלוני.
פסקה כ"ב; להרחבה בסוגיה ולתיקון בחוק בכל הקשור למאסרם של חייבים במזונות, ראו: ורדה שוורץ מזונות – הליכי גבייה בלשכות ההוצאה לפועל (2014)), נהנה המוסד מכוח סעיף 14(ב) לחוק מכל שאר "זכויות היתר" של הנושה בגין אי תשלום מזונות, מאחר שחוק המזונות "אינו מיועד לשמש כאמצעי מילוט אשר בעזרתו יוכל החיוב להעביר את חובו הפרטי אל הקופה הציבורית" (עניין קצקה.
הנמקת בית הדין האיזורי
בית הדין האיזורי דחה בפסק הדין את טענת המערער לפיה לא ניתן לקזז מהגימלה סכומים כלשהם מעבר לחיוב החודשי הנקוב בצו התשלומים אשר משולם כנטען ישירות באמצעות ההוצאה לפועל, וקבע כי המוסד רשאי לגבות את חוב המזונות הן באמצעות ההוצאה לפועל והן באמצעות קזוזו מגימלאות המשולמות לחייב על ידי המוסד:
"במקרה כגון דא, סעיף 14 לחוק המזונות (הבטחת תשלום), תשל"ב- 1972 (להלן - חוק המזונות) מאפשר לנתבע את הרשות לבצע קזוז כספי חייב גם בעת בה קיים הסדר תשלומים במסגרת תיק הוצאה לפועל. שכן "חוק המזונות נועד להבטיח אמצעי מחיה לאשה ולילדים שזכו בפסק דין למזונות ואינם מצליחים לגבות אותם במסגרת הליכי הוצאה לפועל, בדרך של תשלום המזונות על ידי המוסד, בהתקיים התנאים הקבועים לכך בחוק. עם זאת, חוק המזונות לא נועד לשחרר את החייב מחיובו לשלם את המזונות, וקבע כי למוסד עומדות דרכים לגביית חוב המזונות – הן באמצעות הליכי הוצאה לפועל, שאז המוסד עומד בנעלי האשה הזכאית לתשלום מזונות, והן באמצעות קזוז מגימלאות המגיעות לחייב" (עב"ל (ארצי) 68896-06-17 יוסף אביב קובס- המוסד לביטוח לאומי (מיום 3.7.2019) (להלן- עניין קובס); עב"ל (ארצי) 391/06 אליהו עמר- המוסד לביטוח לאומי (מיום 10.6.2008); עב"ל (ארצי) 271/08 חיים ארי ברוכים- המוסד לביטוח לאומי (מיום 21.5.2009).
קזוז החוב, על אף ההלכה בעיניין פולדי [דב"ע (ארצי) לט/0-57 המוסד לביטוח לאומי – פולדי, פד"ע יא 76 (1979) – ר.פ], עומדת, ככלל, על 10% בלבד מגובה הקצבה, כך שבידי החייב נותר סכום הגבוה משמעותית מגימלת הבטחת הכנסה.
המוסד שולל את טענת השהוי הן בהיבט המשפטי והן בהיבט העובדתי.
בין לבין סכום קצבת הנכות עלה בהדרגה מסכום של 3,321 ש"ח בשנת 2020 ועמד במועד הגשת סיכומי המוסד בחודש מאי 2,023 על 4,063 ש"ח. המערער לא דיווח להוצאה לפועל על הגידול בהכנסתו וממילא שיעור התשלום החודשי, שלא בוצע כלל על ידי המערער בחלק הארי של התקופה שמעת מתן צו החיוב בתשלומים, לא עודכן.
...
הנה כי כן דין הערעור בסוגיה המשפטית העקרונית של היחס בין צו חיוב בתשלומים לפי החלטת רשם ההוצאה לפועל לבין זכות הקיזוז של המוסד לפי סעיף 14(ג) לחוק המזונות להידחות, וכך אף נדחה הערעור לעניין מתכונת יישומו של הקיזוז בעניינו של המערער.
בנסיבות המיוחדות של העניין, בהן לא הוצגה התמונה העובדתית לאשורה על ידי התובע הלא מיוצג בפני בית הדין האזורי ועובדות לכאוריות מסוימות התבררו לראשונה במהלך הדיון בערעור מצד אחד ולנוכח מאמצי השיקום של המערער העולים מהמסמכים הלא רבים שצורפו להליך, מהצד האחר, מצאנו לנכון להחזיר לפנים משורת הדין את הדיון בסוגית השיהוי המנהלי (בלבד) לבית הדין האזורי ולאפשר למערער להגיש כתב תביעה מתוקן בטענה כאמור, וזאת עד לא יאוחר מיום 30.11.2023.
סוף דבר - הערעור בסוגיה המשפטית העקרונית של היחס בין צו חיוב בתשלומים לפי החלטת רשם ההוצאה לפועל לבין זכות הקיזוז של המוסד לפי סעיף 14(ג) לחוק המזונות ומתכונת יישומו של הקיזוז בעניינו של המערער נדחה.