מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על שיעור פיצויים לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבניה

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט א' שטיין: לפנינו ערעור על פסק הדין שניתן ביום 8.5.2018 על ידי בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים בעת"מ 67102-12-15 (השופט י' שינמן, ס"נ), אשר דחה את עתירת המערערים נגד החלטתה של הועדה להשגות על שומות מקרקעין במשרד המשפטים, אשר פועלת במסגרתה של פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943 (להלן: פקודת הקרקעות).
הם הגישו לבית משפט קמא עתירה מינהלית בה ביקשו לבטל או לשנות את ההחלטה כדי להגדיל את שיעור הפיצויים.
לית מאן דפליג, כי פוטנציאל אמיתי להשבחת מקרקעין הוא בר-פיצוי הן במסגרת הליכי ההפקעה לפי פקודת הקרקעות (ראו ע"א 8717/17 מדינת ישראל נ' עיזבון המנוח איסמאעיל מוחמד איסמאעיל אחמד ז"ל (23.7.2019), פסקות 35-29 לפסק דיני והאסמכתאות המובאות שם (להלן: עניין איסמאעיל)) והן בהליך לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה-1965, שעניינו פיצויים בגין פגיעה בערך המקרקעין עקב תוכנית (ראו בר"מ 10212/16 דלי דליה נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה הרצליה (1.4.2020); וכן ע"א 483/86 בירנבך נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה תל-אביב-יפו, פ"ד מב(3) 228 (1988)).
...
לפיכך, דין הערעור להידחות בהתאם לאמור בתקנה 460(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, ובתקנה 34 לתקנות בתי משפט לעניינים מינהליים (סדרי דין), התשס"א-2000.
סבורני כי בקשה זו תלויה על בלימה וכי עלינו לדחותה יחד עם הערעור כולו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העירעור הראשון הוא ערעור המבקשים בבקשה לפני שהם, בעלי זכויות בבניין מגורים הממוקם ברחוב בורוכוב 1 בגבעתיים, אשר לטענתם נפגעו כפועל יוצא מאישורה של תכנית מתאר גב/380/א (להלן: "תכנית המתאר") ומשכך הוגשה על ידם בתחילה תביעה לפסיקת פיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה – 1965 (להלן: "חוק התיכנון והבנייה"), בהמשך לכך ערר לועדת הערר ולבסוף – העירעור אשר נדון לפני.
בערעורם ביקשו המבקשים לבטל או לשנות ההחלטות דלעיל, באופן שבסיכומו של דבר יפסקו לטובתם פיצויים בשיעור הגבוה יותר מזה אשר נקבע על ידי ועדת הערר.
במסגרת פסק הדין אשר ניתן על ידי בית המשפט העליון ביום 2/9/21, מפי כבוד השופט פוגלמן, נדחתה בקשתם של המבקשים למתן רשות ערעור על ההחלטה.
...
ביום 9/6/21, ניתנה על ידי החלטה בבקשה לטעות סופר, במסגרתה נדחתה הבקשה, תוך שנקבע כי: "ומכאן למקרה דנן, בו – כפי שהקדמתי וציינתי – אין לטעמי תחולה להוראת סעיף 81 לחוק בתי המשפט וזאת, בהינתן שהמחדל מפסיקת הפרשי הצמדה וריבית אינו נובע מטעות סופר או פליטת קולמוס, אלא שבפסק הדין אין כל התייחסות לנושא זה מפאת שניים עיקריים – ראשון, הואיל והלכה למעשה במסגרת פסק הדין לא נפסקו פיצויים ולא קיימת הכרעה באשר לפסיקת הפיצויים גופה, אלא שבפסק הדין נבחנו החלטות ועדת הערר ובסיכומו של דבר הוחלט לדחות את הערעורים עליהן, הואיל ולא סברתי כי נפלה בהן טעות המצדיקה התערבות של ערכאת הערעור. רוצה לומר – כל שנעשה בפסק הדין הוא אימוץ החלטות ועדת הערר הא ותו לא. שנית – (המתקשרת גם לראשון) – ועדת הערר אמנם לא קבעה קביעה ולפיה יש להוסיף הפרשי הצמדה וריבית על הסכום כפי שנקבע על ידי השמאי, משכך – ככל שיש ממש בטענות המבקשים ואינני קובעת מסמרות בנושא זה – הרי שהמקום להעלות טענות אלו בדבר טעות בפסיקת ועדת הערר היה במסגרת ערעור המבקשים. דא עקא, הפוך והפוך בזה וגלה כי לא קיימת בו כל טענה הנוגעת למחדל וועדת הערר מפסיקת הפרשי הצמדה וריבית. קל וחומר שאין במסגרת הערעור טענות לגופם של דברים, קרי טענות בגדרן מוסבר מדוע המחדל מפסיקת הפרשי הצמדה וריבית במקרה דנן, מהווה טעות אשר על ערכאת הערעור להתערב ולתקנה. " על החלטה זו הוגשה על ידי המבקשים בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון, אשר נדונה בבר"מ 4766/21.
בכל הנוגע לפסיקת הפרשי הצמדה וריבית כדין מהמועד הקובע ועד למועד התשלום בפועל, נחה דעתי כי במקרה דנן יש לקבל באופן חלקי את טענות המבקשים כך שלסכום יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כדין בהתאם להוראות סעיף 2 לחוק ריבית והצמדה וזאת, עד למועד התשלום בפועל.
לסיכום, לאור קביעותיי לעיל, הנני מורה כי בתוך 7 ימים תוגש לחתימתי פיסקתה בהתאם להתוויות כדלקמן: סכום הפיצוי לתשלום יחושב לפי שער דולר של 4.337 ש"ח ל – 1$.
המזכירות תדוור החלטתי לצדדים.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בעקבות אישור התכניות הגישו המערערים, בשנת 2004, תביעות לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן: "החוק") לועדה המקומית לתיכנון ובניה מצפה אפק (שבנעליה נכנסה המשיבה 1 - הוועדה המקומית גבעת שמואל), ולמע"צ החברה הלאומית לדרכים בע"מ (כיום נת"י).
החלטת ועדת הערר נשוא העירעור ועדת הערר קיבלה את מרבית קביעות השמאי המכריע והחליטה שסכום הפצוי שישולם למערערים יעמוד על שיעור ירידת הערך שקבע השמאי המכריע בהתאם לטבלה שצורפה למסמך ההבהרות ולעמודה שהתבססה על הנוסחה של השמאי הממשלתי, וללא התוספות בגין כביש שני, התקרבות כביש/ רמפה, פגיעה בפרטיות, מיגון דירתי ומיזוג אוויר.
"להבדיל מהחלטתו של בורר אשר את פסק דינו ניתן לבטל אך בשל עילות מצומצמות הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות, הרי שהחלטת השמאי המכריע ניתנת להשגה בפני ועדת ערר ללא כל מיגבלות הקבועות בחוק. לא זו אף זו, על החלטת ועדת הערר ניתן לערער בשאלה משפטית בלבד בפני בית המשפט לעניינים מנהליים (סעיף 198(ח) לחוק התיכנון והבניה וסעיף 20(5) לחוק בית המשפט לעניינים מינהליים, התש"ס - 2000). נראה כי בהסדר זה ביקש המחוקק לסטות מאמות המידה של דיני הבוררות ולאמץ הסדר שונה לעניין העירעור על החלטות השמאי המכריע לפני ועדת הערר.
...
סבורני כי חרף העובדה שועדת הערר היהתה מודעת לעובדה ששכר טרחת השמאי מגולם כבר בשכר הטרחה אותו התייחבו המערערים לשלם לבא כוחם, היא לא נתנה את הפרשנות הנכונה לנתון זה ולא נתהת לו את הביטוי ההולם בקביעת שכר הטרחה.
בנסיבות אלה אני סבורה כי יש להתערב בשעור שכר הטרחה ולהעמידו על 20%.
סוף דבר הערעור לגופו נדחה למעט בנושא שכר הטרחה שיעמוד על סך של 20% מסכום הפיצוי שישולם.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת ועדת ערר לעינייני תיכנון ובנייה מחוז מרכז (להלן: "ועדת הערר"), מיום 20.6.2022, בגדרה נדחה ערר שהגישו המערערים נגד החלטת הועדה המקומית לתיכנון ובנייה כפר סבא (להלן: "הועדה המקומית"), שדחתה תביעה לפיצויים בגין ירידת ערך, שהגישו המערערים מכוח סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה–1965 (להלן: "חוק התיכנון והבנייה").
בסיכומו של דבר צוין על ידי ועדת הערר כי, העוררים לא הרימו את הנטל להוכיח את קיומה של פגיעה במקרקעין לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה; צוין על ידי הועדה כי: "95. לא רק שלא שוכנענו כי השינוי שהביאה לעולם התכנית הנדונה גרם לפגיעה בחלקת העוררים, אלא שבשומה שהוגשה מטעמם נפלו פגמים מהותיים שדי בהם כדי לדחות את הערר: אי הנחת תשתית ראייתית לראשי הנזק הנטענים; העדר ניתוח השלכות המצב התיכנוני הקודם של שווי מקרקעי העוררים והשפעת קיומו של השטח הצבורי הגובל בהם ממזרח; והעדר מסד נתונים התומך בשעורי הפגיעה". תמצית טענות המערערים לטענת המערערים, טעתה ועדת הערר כאשר לא הפעילה את סמכויותיה למינוי שמאי מטעמה, בהתאם לסמכותה הקבועה בסעיף 198(ו)(2) לחוק התיכנון והבנייה.
מקובלת עליי עמדת המשיבה, שלפיה טענת המערערים (המוכחשת על ידה) כי המשיבה אינה מסתפקת בבריכה טיפולית אלא מעמידה את המקום לכלל הציבור, אינה יכולה לשמש נימוק לתביעת פיצוי לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה, וזאת משום שהסעיף מתייחס לפצוי בגין פגיעה על ידי תכנית ולא בגין מיטרד שאינו תוצאה של התכנית, אלא תוצאה של הפרת התכנית, ואשר אמורה להיות מטופלת על ידי גורמי הפיקוח והאכיפה, בהתאם לדין.
...
בסיכומו של דבר צוין על ידי ועדת הערר כי, העוררים לא הרימו את הנטל להוכיח את קיומה של פגיעה במקרקעין לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה; צוין על ידי הוועדה כי: "95. לא רק שלא שוכנענו כי השינוי שהביאה לעולם התכנית הנדונה גרם לפגיעה בחלקת העוררים, אלא שבשומה שהוגשה מטעמם נפלו פגמים מהותיים שדי בהם כדי לדחות את הערר: אי הנחת תשתית ראייתית לראשי הנזק הנטענים; היעדר ניתוח השלכות המצב התכנוני הקודם של שווי מקרקעי העוררים והשפעת קיומו של השטח הציבורי הגובל בהם ממזרח; והיעדר מסד נתונים התומך בשיעורי הפגיעה". תמצית טענות המערערים לטענת המערערים, טעתה ועדת הערר כאשר לא הפעילה את סמכויותיה למינוי שמאי מטעמה, בהתאם לסמכותה הקבועה בסעיף 198(ו)(2) לחוק התכנון והבנייה.
סוף דבר.
הערעור נדחה.
אני מחייב את המערערים לשלם לכל אחת מהמשיבות הוצאות משפט בסך של 10,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לפני ערעור מינהלי על החלטת ועדת הערר לתיכנון ובניה פיצויים והיטלי השבחה מחוז צפון (להלן – ועדת הערר), אשר דחתה ערר שהגישו המערערים על החלטת המשיבה – והעדה המקומית לתיכנון ובניה מבוא עמקים (להלן – המשיבה) לדחות את תביעת המערערים לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה – 1965 (להלן – החוק).
עיון בכתב הערר הלאקוני שהגישו המערערים לועדת הערר, כמו-גם בחווה"ד השמאית מטעמם, מעלה כי צדקה הועדה בקביעתה ביחס להיעדר ביסוס לכאורי מספק לפגיעה נטענת במקרקעין ושיעורה.
...
אשר לטענה נגד חוו"ד שמאית המשיבה בשל ניגוד עניינים, הרי שאף היא דינה להידחות.
במסקנה זו אינני מוצאת עילה להתערב.
סיכומם של דברים; על יסוד כל המקובץ, הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו