אין מחלוקת שהמשיבה העוסקת בהפעלת חניוני רכב, הנה השוכרת של חלקה 64 בגוש 6940, חלקה 9 בגוש 6907, וחלקה 19 בגוש 7465, כאשר המשיבה הגישה ב-2008 בקשה לשימוש חורג לצורך הפעלת חניון בחלקות הפנויות הנ"ל וקיבלה מהמערערת אישור לשימוש חורג עד 31/12/13.
בגין אישור השמוש החורג הנ"ל נדרשה המשיבה לשלם היטל השבחה בהתאם לשומת שמאי המערערת כאשר המשיבה הגישה שומה אחרת מטעמה והיות והצדדים לא הגיעו להסכמה מונה השמאי המכריע שעל שומתו הוגש העירעור בבית משפט קמא.
דיון
לאחר ששמענו את הצדדים ועיינו בהודעת העירעור ובעיקרי הטיעון, אמליץ לחברי להרכב לקבל את העירעור ולקבוע כי אכן, כטענת המערערת, היה מקום לחיוב המשיבה בתשלום היטל השבחה בגין שימוש חורג בחלקות וזאת מכיוון שהייתה במקרה דנן השבחה של המקרקעין.
כאמור, גם השמאי המכריע קבע במקרה דנן שישנה הנאה למשיבה משימוש הביניים לחניון בדרך של קבלת הכנסות שוטפות בתקופת השמוש החורג, תוך הוון הכנסות לחישוב ההשבחה ולכן קבע בדין שמבחינה מקצועית הייתה השבחה, ולא היה מקום להתערב בקביעה שמאית זו.
המשיבה היא זו שביקשה מהמערערת היתר לשימוש חורג וזאת כדי למקסם את התוצאה והרווח שלה מהמקרקעין בתקופת הביניים שבה לא יכולה להפיק מהם את השמוש לפי היעוד המיטבי של מגורים ומסחר, כאשר בגלל השמוש החורג הייתה הנאה כלכלית והשמאי הוא שיכריע האם במקרה הספציפי הושבחו המקרקעין בגלל אותה הנאה, כפי שהוכרע במקרה דנן.
כל זאת, מעבר לכך, שלמעשה יש ממש גם בטענת המערערת שעל המשיבה היה להגיש ערר לוועדת הערר המחוזית על קביעת המערערת שמדובר בשימוש חורג הדורש היתר לשימוש חריג ולא בדרך של ערעור על שומת השמאי המכריע, שלמעשה מהוה ניסיון לעקוף את דרך המלך של הגשת ערר, כפי שקבע למעשה גם בית משפט קמא.
...
המשיבה תשלם למערערת שכ"ט עו"ד בסך של 20,000 ₪.
ד"ר קובי ורדי, שופט
השופט ישעיהו שנלר-אב"ד:
השמאי המכריע קובע כי ההנחה השמאית העומדת בבסיסה של חוות הדעת השמאית שנערכה מטעם המשיבה, אינה מקובלת עליו, בציינו "שום בעל קרקע הפועל רציונלית לא ישתמש בקרקע בשמוש נחות כלכלית, אשר מכניס לו לשנה, רק חלק קטן מהתשואה שהוא יכול לקבל עבור מלוא הפוטנציאל בנכס.
לרבות לאור המפורט לעיל, מצטרף אני לדברי חברי השופט ד"ר ורדי, ולתוצאה אליה הגיע, לפיה יש לקבל את הערעור.