מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על קביעת קשר גרימה בין שירות צבאי לאפילפסיה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2007 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת ועדת הערעורים (בראשות כבוד השופטת עינת רביד) מיום 12.6.03 בע"נ 500/99, אשר קיבלה את ערעור המשיב על החלטת קצין התגמולים, וקבעה כי קיים קשר בין מחלת האפילפסיה ממנה הוא סובל ובין שירותו הצבאי.
לפיכך קיבלה הועדה את ערעור המשיב וקבעה קשר של גרימה בין שרותו הצבאי ובין מחלת האפילפסיה שפרצה תוך כדי שרותו.
...
לא מצאנו להתערב בקביעה זו ואף אנו סבורים כי על פי אמות המידה המשפטיות, השונות מאלו הרפואיות, נסיבות המקרה מתיישבות יותר עם המסקנה כי מחלתו של המשיב פרצה עקב השירות.
סוף דבר אשר על כן, אנחנו דוחים את העירעור.
המערער ישלם למשיב שכ"ט עו"ד בסך 8,000 ₪ ומע"מ. המזכירות תשלח עותק מפסק הדין לצדדים, בדואר רשום.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת ועדת הערעורים (בראשות כבוד השופטת עינת רביד) מיום 11.12.03 בע"נ 501/99 אשר קיבלה את ערעורו של המשיב על החלטת המערער וקבעה כי מחלת האפילפסיה של המשיב נגרמה תוך ועקב שירותו הצבאי.
לטענת המערער אין הצדקה לקביעת קשר סיבתי בין מחלת האפילפסיה שבה לקה המשיב ובין שרותו הצבאי.
...
בנסיבות המקרה שלפנינו, כאשר אין חולק כי לאחר ההתקף האפילפטי הראשון לא לקה המשיב בהתקף נוסף אלא בחלוף כ-9 חודשים, ולנוכח חוות דעת המומחים אשר עמדו לבפני הוועדה, לא מצאנו כי הוכח קשר סיבתי בין מחלתו של המשיב ובין השירות הצבאי.
לנוכח כל האמור, אין אנו נדרשים לבקשה להגשת ראייה נוספת בערעור, שממילא אין בראייה זו כדי להוסיף על חוות דעתו של פרופ' שדה אשר עמדו בפני הוועדה.
סוף דבר אשר על כן, הערעור מתקבל והחלטתה של הוועדה מתבטלת.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת המשיב, אשר דחה את בקשת המערער להכרה בנכותו וקבע כי לא הוכח קשר סיבתי בין תנאי שרותו הצבאי לבין התקף אפילפטי בודד בו לקה ומחלת האפילפסיה ממנה הוא סובל.
המשיב הפנה את המערער אל מומחית לנוירולוגיה, ד"ר אילנה שלזינגר, אשר בדקה אותו ובחוות דעתה מיום 19.10.2014 קבעה שההתקף בעת חסך השינה במהלך האימון לא גרם למחלת האפילפסיה, ולפיכך אין קשר של גרימה או החמרה בין שרותו הצבאי של המערער לבין מחלת האפילפסיה ממנה הוא סובל (להלן: חוות דעת שלזינגר).
...
"האסכולה הזאת שאומרת seizures do beget seizures , אומרים: צריך להתחיל מיד לטפל, כי אם אתה מתחיל מיד לטפל, אתה תמנע את העובדה שההתקפים יחזרו. ויש אסכולה שאומרת: לא נורא, תן לזה, נראה איך קורה, נראה מה קורה, כי התקפים לא גורמים להתקפים חדשים". המומחה אף הסביר מדוע עקב ההתקף האפילפטי שנגרם בעקבות חסך השינה, נגרמו למערער אף התקפים נוספים: "אין לי ספק שהאיש הזה הוא איש עם סף נמוך, הוא איש עם נטייה לפתח אפילפסיה". "באנשים שהם אינהרנטית צפויים לפתח אפילפסיה, זאת אומרת מחלה, ההתקף הראשון הזה הוא בא על קרקע פורייה. זאת אומרת, הוא, השינוי שהוא גורם הוא יכול להיות מין מצב שבו הוא גורם לכך שיבואו התקפים נוספים. באנשים שהם לא צפויים לזה, כנראה לא יקרה כלום". "עובדה שיש שם פלוגה שלמה שכולם עברו את אותם הדברים ורק אדון ח' (המערער - א"ג) הוא היחיד שהיה לו התקפים אפילפטיים. זאת אומרת, אני מקבל את הדבר הזה שהיה לו סף נמוך, אבל אני אומר שיכול להיות שהיה עובר את חייו ללא התקפים במידה ולא היה נקלע לתנאים הקיצוניים שבהם הוא נקלע קודם בתוך שירותו". "... בגלל שהאיש הזה היה כבר בעל פוטנציאל להפוך להיות אפילפטי, הוא הפך להיות אפילפטי". "חסך שינה ... במקרה הזה גרם להתקף אפילפטי, אבל הוא נפל על אדם שהתקף אפילפטי הפך אצלו לאפילפסיה". המומחה הסביר את תופעת kindling הקושרת בין התקף אחד להתקפים שאחריו: "יש תופעה .. שקוראים לה kindling , זאת אומרת משהו נוצר במוח, או מין משהו מדבק כזה, שהופך את ההתקף הזה, שהוא מדליק את ההתקפים שיבואו אחריו". * חוות דעת שלזינגר (מטעם המשיב) ד"ר שלזינגר, המומחית מטעם המשיב, הסבירה בחוות דעתה כי האטיולוגיה של אפילפסיה אודיופתית אינה ידועה, והליקוי הינו פגם מולד אשר גורם לסף אפילפטי נמוך.
ברע"א 43/15 פלוני נ' קצין התגמולים (פורסם בנבו, 20.3.2016) הדגישה השופטת ברק-ארז את רוחב השיקולים של ועדת ערעור בבואה להכריע בין חוות דעת של מומחים רפואיים, והתייחסה למשקלם של נתונים שהופיעו במאמרים רפואיים: "בסופו של דבר, הערכאה המבררת נדרשת להכריע בין חוות דעת רפואיות שונות, ואף סותרות, של המומחים שמציגים הצדדים, וזאת על סמך מגוון רחב של שיקולים שאינו מתמצה בנתונים כלליים הנלמדים מן הספרות הרלוונטית בתחום (ראו והשוו: ע"פ 8277/14 פלוני נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] פסקאות 32-24 (23.2.2016))". והשופט רובינשטיין הוסיף: "לדעתי אכן ניתן לחלץ מתיק זה גם תובנה כללית, ברוח דברי חברתי: שיקולים סטטיסטיים כבודם במקומם, ויש מקום להביאם בחשבון, אך גדולתה של הרפואה היא ביחס האינדיבידואלי לכל מטופל וחולה. דעת לכל נקל, כי הגוף האנושי אינו מגיב בהכרח באופן זהה בכל מקרה, גם כשהנתונים הבסיסיים דומים, ודבר זה אינו טעון ראיות הרבה.
כמו-כן, הננו מחייבים את המשיב לשלם למערער שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 7,000 ₪ וכן את הוצאותיו בגין התשלום למומחה מטעמו.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת המשיב, אשר דחה את בקשת המערער להכרה בנכותו, וקבע שאין קשר בין ההתקף האפילפטי בו הוא לקה בתקופת השרות הצבאי לבין תנאי שרותו.
המשיב הפנה את המערער לד"ר אילנה שלזינגר, מומחית לנוירולוגיה, אשר בחוות דעתה מיום 26.8.2013 (להלן: חוות דעת שלזינגר 1) קבעה כי אין קשר של גרימה או החמרה בין ההתקף האפילפטי הבודד לבין שרותו הצבאי.
...
ברע"א 43/15 פלוני נ' קצין התגמולים (פורסם בנבו, 20.3.2016) (להלן: עניין פלוני) הדגישה השופטת ברק-ארז את רוחב השיקולים של ועדת ערעור בבואה להכריע בין חוות דעת של מומחים רפואיים, והתייחסה למשקלם של נתונים שהופיעו במאמרים רפואיים: "בסופו של דבר, הערכאה המבררת נדרשת להכריע בין חוות דעת רפואיות שונות, ואף סותרות, של המומחים שמציגים הצדדים, וזאת על סמך מגוון רחב של שיקולים שאינו מתמצה בנתונים כלליים הנלמדים מן הספרות הרלוונטית בתחום (ראו והשוו: ע"פ 8277/14 פלוני נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] פסקאות 32-24 (23.2.2016))". והשופט רובינשטיין הוסיף: "לדעתי אכן ניתן לחלץ מתיק זה גם תובנה כללית, ברוח דברי חברתי: שיקולים סטטיסטיים כבודם במקומם, ויש מקום להביאם בחשבון, אך גדולתה של הרפואה היא ביחס האינדיבידואלי לכל מטופל וחולה. דעת לכל נקל, כי הגוף האנושי אינו מגיב בהכרח באופן זהה בכל מקרה, גם כשהנתונים הבסיסיים דומים, ודבר זה אינו טעון ראיות הרבה.
מאחר והאפשרות ההיפותטית להתרחשותם של התקפים נוספים בהמשך השירות הצבאי בתנאים דומים, במידה והמערער לא היה מקבל טיפול תרופתי נוגד פרכוסים מיד לאחר ההתקף האפילפטי הראשון, הינה אפשרות סבירה ומתקבלת על הדעת (לאור ממצאי MRI שהעידו על ליקוי מולד שגרם לסף אפילפטי נמוך), יש מקום לפעול על-פי הגישה המקלה לפרשנות חוק הנכים שנקבעה בעניין אביאן (בעמ' 743), ואין לשלול את המסקנה שהמערער סובל מאפילפסיה אידיופטית שהתפרצה בשירות הצבאי רק מהטעם שלא זוהו התקפים נוספים.
כמו-כן אנו מחייבים את המשיב לשלם למערער שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 7,000 ₪ וכן את שכר המומחה הרפואי מטעם המערער (לרבות שכרו בגין הופעתו בפנינו), בהתאם לקבלות שיוצגו.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2016 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

רקע ותמצית מסקנה מדובר בעירעור על החלטת קצין התגמולים מיום 19.03.09 לפיה אין קשר סיבתי בין מחלת האפילפסיה שסימניה הופיעו עוד טרם הגיוס, לבין תנאי השרות הצבאי, וכי התקפי האפילפסיה חלפו ולא הותירו נכות כלשהיא הקשורה לתנאי שרותו הצבאי של המערער.
למצער הרים המערער נטל זה הרובץ עליו, לאור המחשה משכנעת של הקשר הרפואי בין חסך השינה תולדת שרותו לבין ההתקף הראשון (שארע במהלך שינה בתכוף לחסך שינה), ולאור קביעת ההלכה שיש לראות בפרוץ המחלה הקונסטיטוציונלית בשל גורם הקשור בשירות, בבחינת גרימה מלאה של המחלה.
...
רקע ותמצית מסקנה מדובר בערעור על החלטת קצין התגמולים מיום 19.03.09 לפיה אין קשר סיבתי בין מחלת האפילפסיה שסימניה הופיעו עוד טרם הגיוס, לבין תנאי השירות הצבאי, וכי התקפי האפילפסיה חלפו ולא הותירו נכות כלשהי הקשורה לתנאי שירותו הצבאי של המערער.
חווה"ד של מומחה הועדה מקובלת עלינו בתחום מומחיותו היינו בפן הרפואי – ונזכיר המעמד הקנוי לחוו"ד מומחה מטעם ביהמ"ש. אך על פי קביעותיו של המומחה עצמו יש לקבוע בפן המשפטי קשר ממן הגרימה המלאה.
לסיכום: יש לקבל אפוא הערעור במלואו, בחלופה של חסכי שינה שגרמו להתקף הראשון.
אנו מקבלים הערעור וקובעים שהשירות הוא שגרם באופן מלא למחלת האפילפסיה של המערער.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו