מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על צו עשה ומניעה בתביעת שכנים בבית משותף

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בתגובתו לבקשה, טען הנתבע לחוסר סמכות עניינית, שכן המדובר בסכסוך שכנים בבית משותף, לגבי ביצוע תיקונים והשבת המצב לקדמותו בנכס, עניינים המצויים בסמכותו הייחודית של מפקח המקרקעין, בהתאם לסעיף 72(א) לחוק המקרקעין .
בנוסף, אומנם המדובר בתביעה הנה לצוו עשה, צו מניעה וכוללת גם תביעה נזיקית כספית בגין נזקים שנגרמו לחצר ולרכוש התובעים, הוצאות, טירחה ועוגמת נפש, וכאשר מדובר בתביעה נזיקית כספית, אין המדובר בתביעה המצויה בסמכות המפקח; אולם, מאחר ולצורך הכרעה בתביעה הכספית נידרשת הכרעה בתביעה לצוו עשה, המפקח יוכל לידון בנזקי הרכוש הנטענים.
הדבר דורש הכרות עם דקויות בהחלטה שניתנה, עם "רוחה" של ההחלטה ועם הרקע לה , כולם פרי יצירתו של נותן פסק הדין, המפקח על רישום המקרקעין: "בית-משפט זה אינו יושב כערכאת ערעור על החלטותיה של כבוד המפקחת. הדרשותו לבקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט לא תוכל לשמש כר לעיון בתוכנו של פסק-הדין, במידת התאמתו לסוגיות המשפטיות הנדונות ולהלכה שנקבעה בהן וכיוצא באלו שאלות של ערעור. זאת, ממש כשם שבית-המשפט, בהידרשו לבקשה לפי פקודת-הביזיון, לא יוכל לשוב ולהרהר במידת התבונה שבה נתברך פסק-דין שלו-עצמו" (ה"פ (שלום תל אביב-יפו) 36602-03-14 נציגות הבית המשותף ברחוב לוינסקי 5 בתל אביב-יפו נ' גנמור (פורסם ביום 12.10.14)).
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה, אני קובע כי הסמכות העניינית לדון בבקשה נתונה למפקח על רישום המקרקעין שנתן את פסק הדין מושא הבקשה, כמפורט להלן.
אני מודע להחלטות בהן הגיעו בתי המשפט למסקנה שונה, ואולם לטעמי, על בית משפט זה לילך בדרך אותה התווה לאחרונה בית המשפט המחוזי בהרכב תלתא בפסק דינו (ע"פ (נצ') 37276-07-19 אלי אלעד נ' נאוה מלכה ברסלב (פורסם ביום 3.6.20), לאחר שסקר את פסיקת הערכאות הדיוניות בנושא, והצביע על שיקולי המדיניות המשפטית ועל תכלית החקיקה המובילים כולם למסקנה אליה הגיע : "1. לתפקיד המפקח על רישום מקרקעין מתמנה על פי הוראות החוק מי שכשיר להתמנות כשופט בית משפט השלום (ראו סעיף 117(א) לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969), ומוקנות לו כל הסמכויות הנתונות לשופט שלום הדן בתביעה אזרחית (ראו סעיף 74 לחוק זה);

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ערעור על פסק דין המפקחת על רישום מקרקעין (כב' המפקחת הבכירה א. ארפי מוראי) בתיק 6/48/2020 מיום 31.8.20.
רקע: המערער והמשיבה הם שכנים בבית משותף.
ההליך נושא העירעור הוא ההליך השלישי בין הצדדים, שניפתח בבקשה דחופה למתן צו עשה זמני שהגישה המשיבה ביום 23.1.20.
פסק הדין: בפסק הדין כב' המפקחת הבכירה דחתה את טענת המערער לפיה מאחר שהמומחים מונו במשותף, לא ניתן להכריע בתביעה שעה שהתגלעו ביניהם חילוקי דיעות.
היתעלמות מדיני ההשתק, מעשה בית דין ותנאי סף לסעד זמני: המערער טען כי כב' המפקחת טעתה בכך שמלכתחילה לא מנעה את קיום ההליך בשל דיני ההשתק ומעשה בית דין, לאור ההליכים שקדמו להליך נושא העירעור, שבהם ניתנו פסקי דין מוסכמים שאף בוצעו.
...
אני דוחה את טענות המערער בסוגיה זו. טענות המערער סותרות את חוות דעת המהנדס רון, שקבע במפורש שעם תחילת ההצפה, ניכרה ירידה במפלס המים, דבר המצביע על היעדר איטום.
אני דוחה את טענות המערער, באשר פסק הדין מנומק היטב בסוגיה זו, מסתמך על הראיות שהוגשו ולא נפל בו פגם משפטי.
סיכום: הערעור נדחה.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי וההליכים אשר התנהלו בין הצדדים: הצדדים לסכסוך, הנם שכנים בבית משותף הכולל 5 דירות, וממוקם ברח' יערות 28, חיפה, הידוע כגוש 10785 חלקה 106.
בחלוף הימים, בשנת 2013, הגישה המשיבה כנגד המערער בפני המפקחת על הבתים המשותפים בחיפה תביעה למתן צו עשה (הריסה/ התאמה להיתר; תיק מס' 280/13) בטענה, כי המערער ביצע עבודות שלא בהתאם להיתר ת/2 שניתן לו וללא הסכמת שאר הדיירים.
אין לקבל מצב שבעל דירה בבית משותף יבצע שינויים מהותיים ברכוש משותף ויבצע עבודות בניה הטעונות היתר ללא היתר, תוך הישתלטות על חלק מהרכוש המשותף ויכפה על אחרים מציאות שלא הסכימו לה. אין בנספח ה' להסכם שנתחם בין הצדדים וגם בתוכנית שאושרה על ידי הועדה המקומית ת/2 כל זכר לבצוע עבודות חפירה, בניית קירות ובניית משטחי בטון וריצופם, לכן כל העבודות שביצע המערער מנוגדות להסכם ואינן תואמות את ההיתר שקבל והן בוצעו ללא נטילת הסכמת יתר הדיירים.
בעקבות מתן פסק הדין שלעיל, הגיש המערער בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון (רע"א 552/16) במסגרתה טען, כי בית המשפט המחוזי שגה בכך שלא דן בטענותיו לשהוי והתיישנות בהגשת התביעה מצד המשיבה, ובכך שהשית על המערער הוצאות בשתי הערכאות על אף שהמפקחת על הבתים המשותפים לא השיתה הוצאות על הצדדים.
אמנם, בפסיקה נקבע שחוסר יכולת לבצע חיוב שבפסק דין משמש הגנה במסגרת הליכי ביזיון בית משפט, אולם, לא כך הם פני הדברים בעניינינו וטענה מעין זו (קרי – חוסר יכולת לבצע חיוב שבפסק דין) לא עוגנה ולא זכתה לביסוס כלשהוא ולא הונח מסד עובדתי ו/או אחר שמלמד על מניעה שכזו.
...
השאלה היא, האם תכליתו ואופיו של סעיף 6 לפקודת הביזיון, מובילים למסקנה, כי ההליך שננקט הוא ההליך הנכון שמתאים לעריכת בירור שכזה והאם במסגרת אותו הליך כלום מוסמכת הייתה המפקחת להורות על קיום חלקי של פסק הדין ו/או ליתן הוראות נוספות עליו? כאמור, מטרת סעיף 6 לפקודת הביזיון הינה אכיפתית.
כן, אין די באכיפת חלק מהוראות פסק הדין תוך התעלמות מחלק אופרטיבי אחר הקיים בו. אמנם, סבורני, כי הצדדים יכולים להגיע להסכמות ביניהם, אף במסגרת הליך לביזיון, אולם, אין להצדיק תוצאה (של הליך בזיון) שיש בה כדי לכרסם/לשנות/לגרוע/להוסיף ו/או לבטל פסק דין שניתן כדין, אף אם הדבר נוגע רק לחלק מרכיביו המהותיים.
ברם, אין בעובדה זו לבדה כדי לנווט לקראת מסקנה שונה.

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בקשת רשות העירעור על פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים, הועברה לעיוני לשם מתן החלטה בבקשותיו של המבקש לפטור אותו מתשלום אגרה ומהפקדת ערבון.
הצדדים הם שכנים בבית משותף, בעוד דירת המבקש מצויה מעל דירת המשיבים.
הסעדים שנימנו בסעיף 60 לחוק בתי המשפט מוציאים מגדר סמכותו את הכוח להעניק סעד הצהרתי (ראו: בר"ע 2347/06 אטיאס נ' בן אלי (13.8.07)) צו מניעה, וכן צו עשה שאינו צו להחלפת מצרך (ראו: טל חבקין ויגאל נמרודי, התביעה הקטנה (2017) עמ' 113).
...
לאחר עיון בפסק דינו של בית המשפט קמא, הגעתי לכלל מסקנה כי בפסק דינו חרג בית המשפט הנכבד קמא מסמכותו.
בנסיבות אלו דומה כי לא רק שישנה הצדקה להיעתר לבקשותיו של המבקש לפטור מתשלום אגרה ומהפקדת עירבון, אלא דומה כי יהיה זה נכון ויעיל לקבל כבר בשלב זה את בקשת רשות הערעור (גם אם לא מטעמיה) ולהורות על ביטול פסק הדין.
לפיכך ומהטעמים שיפורטו להלן, מבוקשת עמדת המשיבים בעניין האפשרות האמורה, שאותה יגישו כאמור בסופה של החלטה זו. בקשת רשות הערעור הנדונה הוגשה בעניין פסק-דינו של בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים (כבוד הרשם הבכיר אהרן אורנשטיין) בת"ק 46808-10-19 מיום 22.9.2020.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

רקע כללי ותמצית טענות הצדדים: בזמנים הרלוואנטיים לתביעה היו הצדדים שכנים בבית משותף ברחוב נחלת צבי 32 בפתח-תקווה.
לתמיכה בטענותיהם, צרפו התובעים לכתב התביעה (המקורי והמתוקן) חוות דעת שנערכה על-ידי המהנדס יגאל ברגמן ביום 22/4/20 ובה עמד על מוקדי וממצאי הרטיבות בתיקרת ביתם של התובעים ובכלל זה במטבח ובחדר הסמוך לו. על רקע האמור, עתרו התובעים לסעד של צו עשה (במסגרת סעד זמני) אשר יורה לתובעים לתקן באופן מיידי את כל הכשלים, הנזילות ומוקדי הרטיבות, ובכלל זה ייבוש החול והחלפת הצנרת הדרושה.
ביום 6/12/20 ניתן פסק דין ברע"א 34875-11-20 – בקשת רשות ערעור שהגישו התובעים על החלטתי מיום 29/9/20 בה דחיתי כאמור את בקשתם לסעד זמני.
בסעיף 2.2 לחוות הדעת נכללו המלצות לבצוע תיקון הממצאים הנ"ל. בהחלטתי מיום 21/4/21 נעתרתי לבקשת התובעים לצרוף "וועד הבניין" כצד נוסף להליך וזאת על רקע האמור בחוות הדעת של חברת "אינפרטק" ולפיו אותרו מוקדי רטיבות גם בחלקים של הרכוש המשותף בבניין (מעטפת/קיר חצוני), כשבנסיבות אף ציינתי כי צירוף הגורם אשר רלוואנטי לאחריות התיקון של מוקדים אלה – יאפשר לבית המשפט לידון ולהכריע ביעילות ובאופן מלא במכלול המחלוקות ושאלת האחריות לתיקון הליקויים, וכן יהיה בצרוף זה כדי למנוע היתדיינות נוספת בעיניין זה. ביום 28/5/21 הגישו התובעים את כתב תביעתם המתוקן במסגרתו נכלל "וועד הבניין" כנתבע 3, כשבמסגרת טענותיהם של התובעים כנגדו נטען, בין היתר, כי מחוות הדעת של המומחה מטעם "אינפרטק" נמצא בנוסף שקיימת חדירת מים מחור במעטפת החיצונית שבגבול דירת התובעים ועל-כן זהו נזק שבאחריות הנתבע 3.
...
לתמיכה בטענותיהם, צירפו התובעים לכתב התביעה (המקורי והמתוקן) חוות דעת שנערכה על-ידי המהנדס יגאל ברגמן ביום 22/4/20 ובה עמד על מוקדי וממצאי הרטיבות בתקרת ביתם של התובעים ובכלל זה במטבח ובחדר הסמוך לו. על רקע האמור, עתרו התובעים לסעד של צו עשה (במסגרת סעד זמני) אשר יורה לתובעים לתקן באופן מיידי את כל הכשלים, הנזילות ומוקדי הרטיבות, ובכלל זה ייבוש החול והחלפת הצנרת הדרושה.
לאור כל האמור, הנני מוצאת כי הוכח בפני בית המשפט שמקורם של חלק ממוקדי הרטיבות שהיו בזמנים הרלוונטיים בדירתם של התובעים, הינם בדירת הנתבעים.
סוף-דבר: לאור כל האמור, דין התביעה כנגד הנתבעים 1 ו-2 להתקבל באופן חלקי.
הנני מחייבת את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לידי התובעים פיצוי בסך 30,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו