מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על פסק דין שניתן ללא סמכות

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ראשית, בשים לב לכך שלמרכז אין סמכות לגבות ערבות צד ג' ולכן לא ניתן להבטיח את תשלום סכום הפצוי באמצעות ערבויות.
כידוע, הלכה היא עמנו כי בית משפט זה ייעתר לבקשת רשות ערעור על פסק דין שניתן בעתירת אסיר במקרים חריגים בהם מתעוררת שאלה משפטית עקרונית או סוגיה בעלת חשיבות כללית, החורגת מעניינם הפרטני של הצדדים להליך (רע"ב 7/86 וייל נ' מדינת ישראל (26.06.1986)).
...
בתום הדיון סוכם כי שב"ס יודיע, בתוך 14 ימים, אם הוא מוכן להיעתר לבקשת המבקש בכפוף לחתימת ערבים כאמור.
לאחר עיון בבקשה ובנספחיה סבורני כי דינה להידחות.
הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בע"א 382/89 ענצ'י נ' הסוכנות היהודית (פ"ד מד (4) 4) הוגש ערעור על פסק דין שניתן בהיעדר הגנה ונדחתה הבקשה לבטלו.
." (הדגשה שלא במקור, עניין ענצ'י, פסקה 5). מכאן ניתן להסיק שהגבול העליון להגשת כתב הגנה הוא המועד שבו בית המשפט דן ו/או החליט בבקשה. רוצה לומר, כל עוד לא נדונה הבקשה על ידי בית המשפט הרי עדיין עומדת לנתבע הזכות להגיש את הגנתו חרף חלוף המועד שנקבע, וסוגיית ההוצאות תישקל על ידי בית המשפט, מקום בו סבור כי יש להטיל הוצאות. בעיניין ענצ'י, דחה בית המשפט את ערעור הנתבעת, הסוכנות היהודית, שהגישה את כתב הגנתה לאחר שבית המשפט דן בבקשת התובע לקבל פסק דין, אך משמדובר בתביעה שלא על סכום קצוב, החליט בית המשפט לזמן אליו תחילה את הצד השני ובהמשך לקיים דיון במעמד שני הצדדים. בין לבין, הגישה הסוכנות היהודית את כתב הגנתה. בית המשפט קבע שכתב ההגנה הוגש לאחר שבית המשפט דן בבקשה והחליט לזמן את ב"כ התובעים. בית המשפט דחה את טענת הנתבעת בעירעור לפיה היא הייתה זכאית להגיש את הגנתה כל עוד לא ניתן פסק הדין. אמנם עדיין לא ניתן פסק דין בדיון הראשון של בית המשפט בבקשת לפסק הדין בהיעדר, אך משדן בית המשפט בבקשה זהו הגבול העליון להגשת כתב הגנה. כב' הנשיא שמגר מצטט את כב' השופט ברק (כתוארו אז) בעיניין נחושתן - "אם השופט פועל כדין ומקבל את התביעה או העירעור, ולאחר מועד זה מוגש כתב הגנה .. אין מתחשבים בהם, שכן הוחמץ המועד....ובמקום שבו, בשל טעות, לא ניתן פסק הדין שצריך היה להנתן, יש לידון בבקשה לפי המצב שהיה קיים ביום בו הגיעה הבקשה לראשונה לעיונו של השופט ..." (ההדגשות שלא במקור, עניין ענצ'י , פסקה 4).
משכך, אני מוצאת לנכון להשית הוצאות על הנתבע על מנת להעתר לבקשתו להארכת מועד, כאשר גם אם יוכרע כי אין לבית משפט זה סמכות לידון בתובענה או כי קיים הפטר על החוב מושא התובענה, החלטה זו עומדת בעינה נוכח מחדלו של הנתבע באי הגשת כתב ההגנה במועד והטרחת התובע להגיש בקשה למתן פסק דין בהיעדר הגנה והבהרה עת הבקשה להארכת מועד הייתה אמורה להיות מוגשת לא יאוחר מיום 1.5.23 והוגשה ביום 28.8.23 (היינו בארבעה חודשים איחור).
...
על כן, יצוין כבר עתה, כי איני נעתרת לבקשה שלא לבחון את טענת הנתבע בהזדמנות הראשונה לדחייה על הסף בשל העדר סמכות עניינית וקיומו של הפטר, כל שכן בית המשפט העלה זאת במסגרת החלטתו בבקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה.
יובהר, כי בענייננו חלה פקודת פשיטת הרגל נוכח אותה תקופה שבה ניתן ההפטר אולם ניתן לראות כי גם לפי חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי, תשע"ח -2018 התוצאה היא זהה משחוב בר תביעה מוגדר סעיף 4 כחוב ודאי או מותנה בין שהגיע מועד פרעונו ובין שטרם הגיע, עת החוק מתייחס בבירור גם לחובות עבר.
סיכומו של דבר, מקום בו ההלוואה ניתנה לפני שהנתבע נכס להליך של פשיטת רגל, כאשר במועד צו הכינוס שהוא המועד הקובע לגבי חובות שהם בני תביעה או לא (והוא גם המועד לעיכוב ההליכים של תובענות משהתנהלות בעוד לפי החוק החדש במועד צו פתיחת הליכים), הרי שהחבות הזו – בין אם זה חוב מותנה בדרישה עתידית ובין אם זה חוב שפרעונו עתידי ודאי אבל עתידי – הייתה ידועה וקיימת.
על כן, דומה כי אין מנוס אלא לקבוע כי החוב הוא בר תביעה ומשכך לא ניתן לפעול לגבייתו נוכח צו ההפטר.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי דחה את העירעור וקבע ביחס לתחום הנפשי, כי השגות המבקש המתייחסות להחלטת הועדה מדרג ראשון אשר דחתה את חוות הדעת הפסיכיאטרית מבלי שישב בועדה מומחה מתחום הנפש אינה בסמכות בית הדין.
עניינה של הבקשה שלפני הוא ערעור על פסק דין שניתן בעיניין החלטת ועדה רפואית לעררים בקשר לארוע השני, שהוא ארוע הפגיעה מיום 22.11.2020.
מעבר לנדרש אציין, כי אין זה מסמכותו של בית הדין לידון בערעורים על החלטת ועדה מדרג ראשון ובהתאם לחוק הדרך לערער על החלטת ועדה מדרג ראשון ביחס לארוע הראשון, היא על ידי הגשת ערר אשר ידון על ידי הועדה לעררים (בר"ע (ארצי) 16042-08-16 יחיא – המל"ל (5.10.2016)).
...
כמו כן היועץ לוועדה תמך את מסקנתו בממצאי בדיקה שנערך ד"ר לוי למבקש ביום 9.5.2021 ובממצאי בדיקה שנערך ד"ר שי אהרוני למבקש שבהן צויין "שאין רגישות ללחץ בנקודות האופייניות של פיברומיאלגיה". כל אלו הובילו למסקנה לפיה "מדובר ב- LONG COVID ולא בפיברומיאלגיה". לא מצאתי כי נפל פגם משפטי באימוץ חוות הדעת של היועץ לוועדה משזו הייתה מנומקת ומבוססת.
אין בידי לקבל את טענות המבקש בתחום הנוירולוגי לפיהן הוועדה לא נימקה את המסקנה לפיה לא נמצא חסר נוירולוגי המקנה נכות למבקש.הוועדה לא נתנה דעתה לתיעוד הרפואי שהונח בפניה ובכלל זה לבדיקת EMG מיום 4.1.2021 המלמד על מגבלות נוירולוגיות מהן סובל המבקש, שכן מסקנת הוועדה נקבעו לאחר שהמבקש נבדק על ידי הוועדה ובהתבסס עליהן.
סוף דבר – הבקשה נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

ולעצם העניין, הטיעון העקרי בבקשת עיכוב הבצוע, שאינה נסמכת על טיעונים מתחום 'מאזן הנוחות' כמקובל, הוא כי נוכח טענות הפסלות יש לראות את פסק הדין כראוי להיבטל מעקרו, וכמו כן מאחר שהמערער הודיע לבית הדין קמא כי בכוונתו לערער על החלטתו שלא לפסול עצמו וממילא על פי הוראות סעיף 19א(ח) לחוק הדיינים היה על בית הדין להמנע מלהמשיך בהליך עד למתן הכרעה בעירעור זה ולא ליתן פסק דין, ומשכך "חל עיכוב ביצוע על פסק הדין". דברים אלה – תמוהים הם, שלא לומר מופרכים.
עיכוב ביצוע אינו "חל" מעצמו לעולם, אף לא כשלדעתו של אחד הצדדים פסק הדין שגוי, ניתן שלא בסמכות או בנגוד לחוק (ומה גם שכאמור פסק הדין ודאי לא ניתן בנגוד לחוק).
...
אינני אומר כי לעולם תידחה טענת פסלות בשל שיהוי בהגשתה אך בפירוש אומר כי יש שאכן די בכך כדי לדחותה וכי גם כשאין היא נדחית על הסף בשל השיהוי, יש בשיהוי כדי להביא את בית הדין להתייחס אליה בחשדנות מוגברת ואף כדי להניח, בהקשר של ערעור, כי סיכוייה להתקבל אינם מן הטובים.
איננו יכולים לקבוע כעת, טרם דיון בערעור העיקרי, אם יתקבל טיעון זה, שגם עליו ולרבות בנוגע לבסיסו העובדתי יש תשובות לכאוריות לפחות בדברי המשיבה, אך גם אם יתקבל רב המרחק בין קביעה כי טעה בית הדין בשיקול דעתו לבין המסקנה כי טעות זו נובעת מהיות דעת בית הדין מוטה מלכתחילה.
נוכח כל האמור אני קובע: בקשת עיכוב הביצוע נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

כן ראו את הדברים אשר נאמרו לפני ימים בודדים בלבד, במסגרת החלטה הדוחה בקשת רשות ערעור, אשר הוגשה על החלטה הדוחה בקשה למתן פסק-דין בהעדר הגנה (באותו עניין, היה זה בשל ספק בדבר המצאת התביעה אל כלל הצדדים הנוגעים בדבר): "סמכותו של בית המשפט ליתן פסק דין בהעדר הגנה נקבעה בתקנה 130 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: תקנות סדר הדין האזרחי או התקנות). על פי הקבוע בתקנה האמורה, סמכות זו נועדה למצבים שבהם הנתבע לא הגיש כתב הגנה במועד או כאשר כתב ההגנה שהוגש מטעמו נמחק. במקרים אלה רשאי בית המשפט 'לידרוש מהתובע הוכחה מספקת של התביעה, כולה או מקצתה, או לתת פסק דין על יסוד כתב התביעה בלבד'. הפסיקה עמדה על כך כי מתן פסק דין בהעדר הגנה הוא מהלך דיוני חריג בו מתקבלת הכרעה שיפוטית לגופו של עניין במעמד צד אחד, מבלי שנשמעה עמדתו של הצד השני. לפיכך, ניהול ההליך השפוטי תוך מתן היזדמנות לשני הצדדים לקבל את יומם ולהציג את טענותיהם לפני בית המשפט, הוא בהכרח המסלול המועדף (רע"א 7173/11 קוי אשראי לישראל שירותים פינאנסיים משלימים בע"מ (בפרוק) נ' United Kingsway Ltd, פסקה 6 (31.1.2012); רע"א 1473/00 ס.ט.ס. אלקטרוניקה בינלאומית בע"מ נ' BLOMBERG - WERKE GMBH, פסקה 3(ד) (1.8.2000) (להלן: עניין אלקטרוניקה)). עם זאת, מקום בו ניתנה לבעל הדין שכנגד מלוא ההזדמנות להישתתף בהליך, וזה בחר שלא להיתגונן, 'אין לתת בידו את הכוח להכשיל את ההליך הדיוני' וניתן לתת פסק דין בהיעדרו (עניין אלקטרוניקה, שם)" (ההדגשות אינה במקור) (עניין קירש, פסקה 10).
בשל הספק בדבר ההמצאה ותוך הדגשת חריגות ההליך של מתן פסק-דין בהעדר הגנה, נקבע כי לא היה מקום למתן פסק-דין בהעדר הגנה; עניין קירש (פסקה 10) – בהחלטה זו וכמובא לעיל נקבע, כי הסמכות לתת פסק-דין בהעדר הגנה בהתאם לתקנה 130 בתקנות החדשות היא סמכות רשות; ע"א 1232/22 קייזמן נ' טרגטמץ בע"מ (27.8.2023)‏‏ (כבוד השופטים י' עמית, ע' גרוסקופף וי' כשר) – פסק-דין קצר, הדוחה ערעור על פסק-דין שניתן בהעדר הגנה, ללא כל אמירה בעיניין הסמכות לתת פסק-דין בהעדר הגנה; ע"א 8527/22 לבקוביץ נ' Damian Andres Bekerman (12.7.2023)‏‏ (כבוד השופט י' עמית) – פסק-דין קצר הדוחה ערעור על פסק-דין שמחק תביעה מחמת חוסר מעש, אשר כלל אינו עוסק במתן פסק-דין בהעדר הגנה; בר"ע (מחוזי חיפה) 1692/07 פלוני נ' אלמונים (16.4.2007)‏‏ (כבוד השופטת י' וילנר, פסקות 11-10) – ההחלטה דנה בתקנה 97(א) בתקנות הקודמות ומכל מקום, העניין הוחזר אל בית משפט השלום לשם נימוק דחיית הבקשה למתן פסק-דין בהעדר הגנה.
...
דיון והכרעה כאמור בפתח הדברים, דינה של בקשת רשות הערעור להידחות, אף ללא צורך בקבלת תשובה מטעם מי מהמשיבים.
כך אמנם נקבע אגב דחיית בקשת רשות ערעור על החלטה הדוחה בקשה למתן פסק-דין בהיעדר הגנה: "הוראת בית המשפט המחוזי נועדה לקדם את בירור התביעה... לאור כל האמור, ובשים לב להלכה הפסוקה ולפיה ערכאת הערעור לא תתערב ככלל בהחלטות הערכאה הדיונית, שמשמעותן המעשית היא המשך בירור ההליך לגופו, אין מקום לקבל את בקשת רשות הערעור" (רע"א 7653/23 קירש נ' יצחק אמר - חברה לבניה והשקעות בע"מ (28.1.2024)‏‏, כבוד השופטת ג' כנפי-שטייניץ, פסקה 13 והפסיקה הנזכרת שם (להלן – עניין קירש)).
מכל הטעמים האמורים, בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו