בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
ע"ו 42544-03-14
לפני:
כב' סגן הנשיאה יצחק ענבר, השופטת יהודית שבח, השופט שאול שוחט
המערער
יוסף בן בסט
ע"י ב"כ עו"ד דורון עצמון ודוד ידיד
המשיבה
הרשות המוסמכת לפי חוק נכי רדיפות הנאצים
ע"י ב"כ עו"ד שרה שהם ושילי תורן-קרבצ'יק
פסק דין
השופטת יהודית שבח:
ערעור על פסק דינה של ועדת העררים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, תשי"ז-1957, בראשות השופטת בדימוס רחל גרינברג, מיום 18.2.14 לפיה הוכרה זכאותו של המערער לתגמולים רק החל מיום הגשת ההצהרה המפרטת את עילת התביעה, להבדיל מיום הגשת טופס התביעה.
...
ביום 4.1.09 שלחה המשיבה למערער מכתב שהוכתר בנדון לו כ"אישור קבלת מסמכי תביעה", בו ציינה המשיבה כדלקמן:
"אנו מאשרים קבלת מסמכי התביעה על פי החוק שבנדון, ופתחנו תיק תביעה שמספרו 249542. מועד זכאותך לתגמולים, אם תמצא/י זכאי/ת לתגמול, יהיה יום קבלת מסמכי התביעה דהיינו 28.12.09 והתגמולים ישולמו לך החל מתאריך זה. בכל פנייה אלינו, נא ציין/י מס' תיק".
חודשיים לאחר מכן, ביום 24.3.09, שלחה המשיבה למערער מכתב נוסף שבו התבקש להמציא לה את המסמכים הבאים: טופס הצהרה על תגמול ממקור נוסף; טופס הצהרה; מסמכים רפואיים; החלטה מגרמניה בגין שלילת חירות; וטופס בקשה להכרה בפגימה לפי החוק.
הוועדה הוסיפה וקבעה כי אף לו הצליח המערער להוכיח את קיומו של הנוהג, לא היה בכך לשנות את התוצאה הסופית מש"לא הניח כל תשתית עובדתית המעידה על הסתמכות על נוהג המשיבה ולנזק שנגרם לו עקב כך", שכן הוברר כי בעת הגשת טופס התביעה "לא היו בידו עובדות היסוד המהוות את עילת התביעה, לא ברור איזה נזק ואי צדק נגרם לו".
לאחר דחיית טענת הנוהג, נפנתה הוועדה לבחון את היבטה המשפטי של טענת המערער לפיה מועד הזכאות נקבע כבר ביום הגשת טופס התביעה, ודחתה אף אותה, משלטעמה נוסח התביעה לתגמול, כפי שנקבע בתקנות הינו "...נוסח פורמאלי המכיל את הנתונים הדרושים למשיבה לשם קבלת החלטה וביניהם כמובן עילת הנרדפות הנדלית מסיפור קורותיו של התובע בתקופת השואה והיא בסיס בלעדיו אין להשתכללות התביעה... אנו מקבלים את דברי המשיבה כי רק במקרים אלה ולאחר השלמת התביעה כנדרש מועד התשלום ייקבע מיום הגשת הטופס הנ"ל".
כפועל יוצא נקבע "כי הטופס החלקי שהגיש העורר בדצמבר 2008, ללא פירוט עילת נרדפות, לא היה בגדר תביעה עד להשלמתה ביוני 2011".
הטענות בערעור
גם בטיעונו לפנינו השתית המערער את טיעוניו על אותם שני אדנים מרכזיים: האחד – הסתמכות על נוהג, שהוכח לשיטתו כדבעי בעדויותיהם של עו"ד שפיר ושל עו"ד פורת.
בהינתן שהתביעה המתוקנת התקבלה לגופה בסופו של יום, אין לאפשר למשיבה לפקוד על התובע את עוון הגשת התביעה באופן פגום, על דרך "קיצוץ" בסעדיו והגבלת זכאותו רק למועד התיקון.
(רע"א 2620/07 הרשות המוסמכת נ' סטלה ארלזוב ואח')
וכן דברי כבוד השופט שוהם בפסק דין מימון:
"ראוי אף להידרש לאמרת האגב של השופט א. רובינשטיין בעניין ארלזוב בעניין מועד הזכאות לקבלת התגמולים, ולפיה אם יתקבלו ערעורי המבקשים, בהתאם להלכה החדשה בעניינם, הללו 'לא יזכו בפיצוי למפרע ממועד התרחש העוולות הקשות אלא ממועד הגשת התביעות (1998 – 2000) וגם בכך יש מעין איזון'. דברים אלו מחזקים את המסקנה כי מועד הגשת התביעה הוא המועד הראוי לתחילת תשלום התגמולים למבקשים, משום שמועד זה מאזן נכונה בין מועד התרחשות הנזק לבין העובדה כי התביעות לקבלת התגמולים מוגשות זמן ניכר לאחריו" (רע"א 8745/11 מימון נ' הרשות המוסמכת).
זאת ועוד אחרת: כמו חברתי אף אני סבור, כי חששה של המשיבה, לפיו מימוש התחייבותה דלעיל ייצר תמריץ להגשת תביעות נטולות עילה שמטרתן "לתפוס תור" תוך ציפייה לשינוי חקיקתי או פסיקתי - הנו חשש שווא.