מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על פסק דין שיפוי בתביעת ביטוח

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי לעבודה ע"ע 31642-10-18 ניתן ביום 11 פברואר 2020 .1 עיזבון המנוח אילן דיאמנט ז"ל .2 חזי דיאמנט .3 שרלי דיאמנט המערערים קופת חולים מאוחדת מדינת ישראל – משרד הבריאות המשיבה מגישת עמדה בהליך לפני: השופטת לאה גליקסמן , השופטת סיגל דוידוב–מוטולה, השופטת חני אופק גנדלר נציגת ציבור (עובדים) גב' רחל בנזימן, נציג ציבור (מעסיקים) מר מרדכי כהן ב"כ המערערים - עו"ד יאיר חיים סקלסקי, עו"ד אילנה בר אל ב"כ המשיבה - עו"ד פז מוזר פסק דין
השופטת חני אופק גנדלר בפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי תל אביב (השופטת אופירה דגן טוכמכר; חב"ר 32196-07-16), שבו נדחתה תובענה לקבלת החזר כספי בגין טיפולים רפואיים שניתנו למר אילן דיאמנט ז"ל (להלן: המנוח) בארצות הברית.
אולם, אנו סבורים כי הנידון אינו דומה לראיה בהיבט העובדתי, שכן בענין ישר נאמר בפסק הדין כי "המשיבים הודיעו... כי הם אמורים להחזיר את הכספים לחברת הביטוח הפרטית שלהם על מנת שזו תחזיר את הקף הפוליסה הביטוחית לאותו מצב בו היו עומדים אילמלא היו נאלצים לשלם את עלות הטיפול מהפוליסה הפרטית". במקרה דנן לא מתקיימת נסיבה עובדתית זו, העשויה להשפיע על דרך יישום עיקרון השיפוי בנסיבות הענין.
...
אולם, אנו סבורים כי הנדון אינו דומה לראיה בהיבט העובדתי, שכן בענין ישר נאמר בפסק הדין כי "המשיבים הודיעו... כי הם אמורים להחזיר את הכספים לחברת הביטוח הפרטית שלהם על מנת שזו תחזיר את היקף הפוליסה הביטוחית לאותו מצב בו היו עומדים אלמלא היו נאלצים לשלם את עלות הטיפול מהפוליסה הפרטית". במקרה דנן לא מתקיימת נסיבה עובדתית זו, העשויה להשפיע על דרך יישום עקרון השיפוי בנסיבות הענין.
לענין הטענה ביחס לשב"ן הרי שלא מצאנו להידרש לה. בית הדין האזורי לא מצא להידרש לה משלא עמדה עד שלב הסיכומים בחזית הטענות בהליך בפניו, ולכך נוסיף כי ממילא על המערערים למצות את ההליכים בנוגע לטענה זו, ורק לאחר מכן לפנות בבקשה להשיג על החלטה שניתנה מכוח רובד ביטוחי.
סוף דבר- מכל האמור, דין הערעור להידחות, ובנסיבות הענין המיוחדות לא מצאנו מקום לעשות צו להוצאות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון רע"א 5415/18 לפני: כבוד השופט י' עמית כבוד השופט נ' סולברג כבוד השופט ד' מינץ המבקש: המוסד לביטוח לאומי נ ג ד המשיבות: 1. חד אסף מתכות בע"מ 2. מנורה חברה לביטוח בע"מ בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי חיפה בתיק עא 041082-10-17 שניתן ביום 11.06.2018 על ידי כבוד השופטים י' כהן, א' טובי ונ' ג'השאן בשם המבקש: עו"ד מיכל פוירשטיין-ריינפלד בשם המשיבות: עו"ד מארק שירין ][]פסק-דין
בפסק הדין ברע"א 9823/02 "המגן" חברה לביטוח בע"מ נ' המוסד לביטוח לאומי (27.12.2004) (להלן: עניין המגן) עמד בית המשפט בהרחבה על תכליתו של סעיף 329 ועל כן לא אאריך בדברים ואפנה את הקורא לאמור שם. בתמצית שבתמצית, ולאור ההלכה לפיה הנפגע אינו רשאי לוותר על גמלאות המל"ל, ניתן לומר כי דרך המלך שעל המל"ל לנקוט היא תביעת שבוב על פי סעיף 328 לחוק, ואילו סעיף 329 קובע הסדר שיורי שאין להפעילו כדבר שבשיגרה אלא במקרים יוצאי-דופן.
יפים לענייננו דברי בית משפט זה בעיניין עריית רמת גן: "הסכם הפשרה שערך המזיק עם הניזוק מבוסס על הערכתו של כל צד את הסכויים ואת הסיכונים הכרוכים בניהול התביעה עד תומה. במסגרת אלה, כלול גם סיכונו של המזיק, כי העריך את גובה הפיצויים ביתר, וכי אילו היה מנהל את התביעה עד לקבלת פסק-דין מנומק, היה סכום הפיצויים נמוך יותר מכפי ששילם במסגרת הסכם הפשרה. סיכון דומה ניצב לפני הניזוק, אשר עשוי להעריך את סכום הפיצויים בפחות מכפי שבית המשפט היה מעריכם, ועל-כן עלול הוא להתפשר על סכום שהוא נמוך אף בהיתחשב בכך בהעדר הוודאות כי התביעה תיתקבל. ואמנם, במסגרת הסכם פשרה עשוי מזיק לשלם יותר מכפי הנזק שגרם גם במקרה שבו אין בנמצא מיטיב אשר לו עומדת זכות שיפוי. במקרה כזה, לא יישמע המזיק מאוחר יותר בטענה כי שגה בהערכת הסיכונים וכי יש להפחית מן הסכום שבו הוא חייב. מבחינה עקרונית, אין הדבר צריך להיות שונה מקום בו קיימת ברקע הפשרה תביעת שיפוי של המוסד (או של מיטיב אחר). תביעת השיפוי אך חושפת באופן בולט יותר את קיומו של הסיכון, שכן בלעדיה היה נותר המזיק באפילה ביחס לשאלה כיצד היה פוסק בית המשפט אילמלא התפשר – ואולם תביעת השיפוי אינה משנה את אופיו העקרוני של אותו סיכון, כסיכון שבצידו גם סיכוי וככזה שנלקח מרצון" (שם, בפיסקה 8).
...
במקרה זה אמנם לא עמדה למל"ל זכות הזקיפה, מאחר שהנפגעת לא הייתה צפויה לקבל עוד גמלאות בעתיד, אך החשוב לענייננו הוא ההנמקה בגינה נקבע כי אין לקזז את הסכום שקיבלה בהסכם הפשרה מסך החבות של המזיקה כלפי המל"ל: "[...] עולה באופן ברור מן ההסכם כי הפשרה הושגה ביחס לסכום הפיצויים שהיה זכאי הניזוק לקבל לאחר ניכוי גמלאות המוסד לביטוח לאומי – כלומר, סכום הפיצויים 'נטו'. בהסכם הפשרה נקבע במפורש כי התשלום הוא מעבר לגימלאות המוסד לביטוח לאומי 'על כל הנובע מכך'. המסקנה היא כי המזיק והניזוק התפשרו על הסכום שהניזוק היה עשוי לקבל בתביעתו לאחר ניכוי הגימלאות, והמזיק ידע וצפה כי הוא עשוי לחוב בנפרד בשיפוי המוסד לביטוח לאומי. במצב דברים זה, לא ניתן לומר כי למזיק ציפייה לגיטימית כי סכום הפשרה יובא בחשבון במסגרת תביעת השיפוי". בכך הבחין המשנה לנשיאה השופט א' ריבלין בין מקרה זה לבין המקרה שנדון בעניין כפר ויתקין, והדברים יפים לענייננו.
סיכומו של דבר – נוכח טיבו של ההסכם בין המזיק לניזוק, המקרה דנן אינו נכנס לגדרי המקרים החריגים המצדיקים את הפעלת סעיף 329 לחוק.
בית המשפט המחוזי התייחס בפסקה 48 לפסק דינו לאפשרות לקבוע כי המל"ל זכאי רק ל-75% מהנזק, אך לבסוף לא מצא לעשות כן מאחר שהגיע למסקנה כי למל"ל עומדת זכות הזקיפה לפי סעיף 329 לחוק.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

על פסק הדין הנזכר הוגש ערעור לבית המשפט העליון (ע"א 2794/17) ובפרוטוקול הדיון מיום 3.1.18 ציינו שופטי ההרכב כי תחת שיכריעו בשאלה האם ניתן לבקש את החלפת הייצוג ראוי למשוך את העירעור ולהגיש תביעה חדשה באמצעות המבקשת, דבר ש יְיַתֵּר את הדיון בשאלה האם בשלב זה רשאים התובעים לבקש את החלפת ייצוגם.
למעשה עמד ביהמ"ש העליון על טיבו ומהותו של "עקרון השיפוי" גם מקום בו טרם תוקן הנזק, כבר בפסק דינו משלהי שנות השבעים של המאה שעברה בע"א 639/77 ספי-ים (1972) בע"מ נ' "ינאי" חברה לביטוח (1979), בסע' 7-6 לפסה"ד של כב' השופט ח' כהן: "תכליתו של המונח "שיפוי" והנהגתו בלשוננו המשפטית הייתה והנה, מציאת תירגום הולם למונח האנגלי indemnity – והמונח האנגלי מכסה לא רק את השיפוי מתשלומים שכבר נעשו, כי אם גם שיפוי מחבות לעשות תשלומים לעתיד לבוא .
...
בכל הקשור לצדדי ג' שלא תיקנו את ריכבם ותבעו את מבוטחי הפניקס הרי שאמנם לגביהם תקופת ההתיישנות היא 7 שנים, היינו עלינו להתייחס לתקופה שמיום 16.1.11 ועד 11.3.15 ואולם לעניין זה אני מקבל את טענת הפניקס כי עומדת לה הגנת תום הלב, ובמילים אחרות, אומנם הכרענו כי הלכת זלוצין שניתנה אחר הכרעת אגף ההון מיום 20.6.99 מתייחסת אף להחזר מע"מ בפוליסות לביטוח רכב ואולם לא ניתן להתעלם מהעובדה שלפני חברות הביטוח הונחה לכאורה הכרעת אגף ההון מיום 20.6.99 וכי באופן עקרוני ניתן היה לטעון לחילוקים שונים בין החיוב הכללי שנקבע בהלכת זלוצין לחיוב התשלום בביטוח רכב תוך השענות על אותה הכרעה משנת 1999 לגביה לא הוציא אגף ההון כל עדכון.
ואם כן אחר שמצאנו כי המבקשת אינה ראויה לשמש כארגון מייצג בתובענה שבנדון, הוספנו ומצאנו כי אף האינטרס הציבורי לא יפגע מקביעה זו נוכח רמת הראיות הדלה שסיפקה המבקשת לצורך הוכחת תביעתה.
מכל מקום, בנדון, נוכח התוצאה אליה הגעתי, אינני נצרך לקבוע מסמרות בשאלה זו. סוף דבר מכלל האמור מעלה, מצאתי לדחות הבקשה לאישור התביעה כתביעה ייצוגית כנגד המשיבות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

הרקע ותמצית טענות הצדדים המוסד לביטוח לאומי (התובע) הגיש תביעת שיפוי נגד הנתבעת מכוח הסכם רב שנים בין הצדדים, הקובע כי הנתבעת תפצה את התובע במקרים שבהם היא אחראית לפצוי ניזוק מכח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: חוק הפלת"ד), ובהם היא עשויה להיות אחראית לפצוי התובע לפי סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995.
עם זאת, בתשובת הנתבעת נטען כי היא שומרת על זכותה להשיג על סוגית ההתיישנות במסגרת ערעור על פסק הדין הסופי שיינתן בהליך או כבר בשלב זה במסגרת בר"ע לבית המשפט העליון, בהתאם למועדים הקבועים בחוק.
...
מקובלת עלי טענת התובע כי לו היתה טענה מועלית בשלב מקדמי, היתה עותרת לתיקון כתב התביעה ועל פי ההלכה בעניין זה המתירה, בדרך כלל, תיקון כתב טענות בשלבים הראשונים של הדיון, ישנה אפשרות ממשית כי הבקשה היתה מתקבלת, והדיון כעת היה מתייתר.
לפיכך, משהועלתה טענת הנוהג על ידי התובע בשלב מקדמי, ללא מחאה מצד הנתבעת, יש לראות בה כחלק מהפלוגתאות שבמחלוקת וטענת הנתבעת להרחבת חזית שהועלתה לאחר הגשת ראיות התובע דינה להידחות.
סוף דבר אני דוחה את בקשת הנתבעת למחיקת סעיפים 16-10 לתצהיר שהוגש מטעם התובע בשל "הרחבת חזית". אני מחייבת את הנתבעת בהוצאות התובע בגין בקשה זו בסך 2,000 ₪, שישולמו בתוך 30 ימים מהיום, ללא קשר לתוצאות ההליך.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון רע"א 2279/24 לפני: כבוד השופט א' שטיין המבקשת: הראל חברה לביטוח בע"מ נ ג ד המשיבה: .Mediterranean Shipping Company S.A בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי חיפה (השופטת ע' חן-ברק) שניתן ביום 23.1.2024 בע"א 47992-12-23 בשם המבקשת: עו"ד יואב שפיגלר ][]החלטה
לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי חיפה (השופטת ע' חן-ברק) אשר ניתן ביום 23.1.2024 בע"א 47992-12-23, במסגרתו נדחה ערעורה של המבקשת על פסק דינו של בית משפט השלום חיפה (השופט א' דורון), אשר ניתן ביום 13.11.2023 בת"א 45078-10-21, ואשר בגדריו סולקה על הסף תביעת נזיקין שהגישה המבקשת נגד המשיבה.
לטענתה, כדאי יהיה למבטח לא לשלם את תגמולי הביטוח למבוטח בכדי שהמבוטח יגיש נגדו תביעת שיפוי – שכן אז יוכל המבטח לשלוח הודעת צד ג' למוביל הימי מבלי לשלם דבר למבוטח.
...
לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי חיפה (השופטת ע' חן-ברק) אשר ניתן ביום 23.1.2024 בע"א 47992-12-23, במסגרתו נדחה ערעורה של המבקשת על פסק דינו של בית משפט השלום חיפה (השופט א' דורון), אשר ניתן ביום 13.11.2023 בת"א 45078-10-21, ואשר בגדרו סולקה על הסף תביעת נזיקין שהגישה המבקשת נגד המשיבה.
דין הבקשה להידחות אף מבלי לקבל תשובה.
ההכרעות קמא נטועות בעובדותיו הפרטיקולריות של המקרה ואינן מעוררות שאלה משפטית עקרונית אשר חורגת מעניינם הפרטני של בעלות הדין ואשר ראוי לה, לפי טיבה ומהותה, להתברר במסגרת בקשת רשות ערעור "בגלגול שלישי". כמו כן, אני סבור כי מתן רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי איננו דרוש כדי למנוע עיוות דין.
סוף דבר: הבקשה נדחית מכוח סמכותי לפי תקנה 148א לתקנות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו