מדינת ישראל
בתי הדין הרבניים
תיק 1357812/1
בבית הדין הרבני הגדול ירושלים
לפני כבוד הדיינים:
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז־אילוז
המערערת: פלונית (ע"י ב"כ טו"ר אלעד אמסלם)
המשיב: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד משה זאב בן דורי)
הנידון: אי־חיוב דמי שימוש בגין מגורי האשה עם הבן המשותף בנכס המשותף; שאלת הגורם ל'מרידה ההדדית' בזיקה לכתובה; החובה להכריע בעינייני רכוש שלא נדונו וסמכות בית הדין בעיניינה למרות אישור הסכם בבית המשפט
פסק דין
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי[footnoteRef:1] מיום ג' בשבט התשפ"ב (5.1.22) שבמסגרתו נפסקו דברים מספר שעליהם נסוב העירעור – הפסיקות כלהלן: [1: בית הדין הרבני האיזורי תל אביב, הרכב ח]
האשה – המערערת חויבה בתשלום דמי שימוש לאיש – המשיב בערך של דמי שכירות מלאים (ולא במחציתם) של הדירה המשותפת והרשומה בשווה על שם שני הצדדים, בעבור התקופה שממועד הקרע והפירוד המוחלט ועד למכירתה (כעשרים וארבעה חודש).
חיובו של המשיב בתשלום המשכנתה אינו מהוה חיוב בתשלום מדור – כל משמעותו היא פרעון חובו שלו עצמו לבנק, והוא נועד לאפשר את בעלותו בדירה מחד גיסא ואת הענקת תשלום המדור בעין לקטין, בדירה, מאידך גיסא, שהרי בהיעדר פרעון חובו לבנק, הדירה תלקח ממנו, ולא יהיה לו מדור בעין להעניק לקטין.
אולם אין זה אלא במרידה מובהקת של הבעל, אבל אם בדרך כעס הביע ביטויי מרידה (שייתכן שחזור מהם) והאשה מהרה להגיב במרידה מוחלטת בו – אין הדברים ברורים, ויש לעיין.
בעיניין הראשון נכתב בפסק דינו של בית הדין האיזורי:
האשה טענה שהאיש לקח מהחשבון המשותף בעת עזיבתו 15,000 ש"ח ועליו להשיבם.
משכך, אם יתברר שמכירת הרכב למי שלו נמכר והחזרת התמורה לחברה לא כיסו את החוב – עניין החזרת חוב זה כלול בעינייני חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים שבין הצדדים, שלבית הדין הסמכות והחובה לידון בו. משכך חובה על בית הדין לידון בעיניין זה, על בית הדין לשמוע את טיעוניהם וראיותיהם של הצדדים וליתן את הכרעתו.
...
אין אנו זקוקים להכריע מי גרם לגירושין כיוון שבסופו של דבר אינם רוצים זה בזה.
לכן כתבו בהאי לישנא: "אין אנו זקוקים להכריע מי גרם לגירושין כיוון שבסופו של דבר אינם רוצים זה בזה."
זאת אומרת: בית הדין לא בירר ולא ראה צורך לברר מי הוביל למרידה ההדדית הזו, מאחר שלדבריו דבר זה לא ישנה את הכרעת הדין ביחס לזכאות האישה בכתובה.
נגד מסקנה זו טוענת המערערת שמועד תשלום הכתובה הוא מיידי, ואילו תשלום איזון המשאבים הוא עתידי.
משכך אנו מקבלים הערעור גם בעניין זה.
בעניין השלישי כתב בית הדין:
האשה טענה שבנם הסתבך בהימורים והובטח לה על ידי האיש כי יחזיר לה סכום של 12,000 ש"ח. האיש השיב כי הבן החזיר את הלוואת אמו וכמעט שהסכום הוחזר במלואו, ובלאו הכי האיש לא התחייב בהתחייבות של ממש לשלם לאשה כסף בגין הימורי הבן.
משכך אנו מקבלים את הערעור גם בעניין זה.
מכיוון שלאמור בהחלטת בית הדין המערערת לא הציגה מסמכים – על המערערת להציג את טענותיה ומסמכיה בעניין זה לבית הדין האזורי שישמע גם את תגובת המשיב וייתן את הכרעתו.